• 10 tipuri de cafea

     

    Îţi place cafeaua? Ai o preferinţă? Care este aceasta?

    Vrei să afli câteva lucruri interesante despre cafea? Astăzi m-am gândit să facem o călătorie în lumea cafelei.

    Care este părerea ta despre consumul de cafea?

    Espresso, macchiato, latte, cappuccino … şi muuulte alte nume de cafea ne ademenesc cu aroma, mai ceva ca în reclamele tv.

    Ori de câte ori te afli la cafenea, restaurant, terasă, bar etc. cu meniul în faţă, eşti pus să faci o alegere între multele denumiri străine sau nu.

     

    Poate că deja ştii ce vrei, eşti fan espresso, capucino sau mai ştiu care tip de cafea.
    Poate ca nu.

    Dar ştim cu adevărat ce comandăm?

    Am aflat câteva lucruri pe care  vreau să ţi le împărtăşesc. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demostrat că băutura de cafea nu este doar o apă colorată. Este mult mai mult de-atât. O cană de cafea conţine  vitamina B2, B5, B1, B3, acid folic, magneziu, potasiu, fosfor, antioxidanţi. Cofeina, ştim deja cu toţii că acţionează ca un stimulent al sistemului nervos central.

    Beneficiile/ efectele pozitive ale cofeinei sunt însă valabile doar în cazul unui consum moderat. Echilibrul este cheia. Perfect valabi şi aici. Dar hai să vedem şi avantajele consumului echilibrat/moderat de cafea pe baza studiilor ştiinţifice.

     

    – Îmbunătăţeşte performanţele cognitive. 
     Cofeina blochează funcţia hormonului adenozină crescând activitatea creierului, ceea ce determină reducerea oboselii şi creşterea atenţiei.

    Studiile au arătat că pe termen scurt, cofeina poate duce la creşterea activităţii creierului, incluzând o mai bună stare de spirit, un timp mai bun de reacţie cât şi creşterea vigilenţei.

    – Poate intensifica de asemeni arderile în organism şi creşte rezistenţa la efort fizic.

    – Reduce riscul de Alzheimer, Parkinson şi demenţă.

    – Consumul de cafea reduce cu 44 la sută riscul de a dezvolta ciroză hepatică.

    Daily mail publică un articol în acest sens în care se specifică rezulatul în urma a 9 studii efectuate pe un număr de 430.000  de persoane.

    Buuun.

    Ştiai aceste lucruri despre cafea?

    Sunt interesante?

    Well, acum îţi propun să descifrăm conţinutul celor mai populare băuturi de cafea iar la următoarea ieşire la cafea să fii în cunoştinţă de cauză. 😊

    Un top 10!

    1. Espresso.

     

    O cafea mică, neagră cu aromă intensă, pregătită sub presiune la un aparat special.
    De unde vine?
    Din Italia!
    Numele îi este dat de modul rapid de preparare.
    Pe suprafaţa unui espresso autentic se adună  o spumă de culoarea alunei.
    Se serveşte în ceşcuţe mici de 30 – 35 ml şi este considerată în mod tradiţional cea mai tare dintre cafele.
    Este cea mai indulgentă şi recomandată în realitate pentru stomac şi inimă.
    Număr de calorii: 7

    2. Cappuccino

     

    Este băutura cremoasă, cu gust de cafea care are în compoziţia sa trei ingrediente amestecate în proporţii egale: cafea espresso, lapte fierbinte şi lapte perfect spumat.
    Se serveşte de obicei în ceşti de 150-180ml, cu pereţi groşi, preâncalzite.
    Deasupra se presară puţină ciocolată, cacao sau scorţişoară.
    Numele este legat de călugării ordinului capucin şi habitatele lor de culoare maron deschis.
    Calorii: 105

    3. Macchiato

     

    Este de fapt un espresso cu spumă de lapte în raport de 1 la 1.
    Putem spune că e un mini cappuccino.
    Calorii: 66

    4. Americano

    Aceasta este o cafea luuungă.
    Nimic mai mult decât un espresso mult diluat.
    Se prepară în proporţie de 1 la 3 cafea şi 2 la 3 apă fiartă.
    Astfel, amărăciunea tipică a espresso-ului dispare.
    Se atenuează însă şi aromele.
    Această cafea este definiţia cafelei la filtru
    Calorii: 18

    5. Latte

     

    Numele complet: caffe latte, deci cafea cu lapte.
    În realitate, mai mult lapte cu cafea.
    Cum se prepară?
    Se toarnă în straturi o parte espresso şi trei părţi lapte spumat.
    Se serveşte într-un pahar înalt, cu pereţi groşi, cu o linguriţă cu coadă lungă.
    Se poate presăra deasupra puţină ciocolată, cacao sau scorţişoară.
    Număr de calorii: 112

    6. Moccacino

     

    Băutură ce poate fi asemănată cu caffe latte.
    Diferenţa constă în faptul că se adaugă cacao dulce sau sirop de ciocolată.
    Calorii: 289

    7. Turcească

     

    Această cafea este preparată la ibric din boabe de cafea măcinate mult, până devine o pudră fină.
    Conţine o cncentraţie mare de cofeină.
    Mod de preparare: se pune o linguriţă de cafea la o ceaşcă mică de apă.
    Se lasă la foc mic până începe să se umfle, fără a clocoti.
    Se adaugă o  linguriţă de apă rece pentru ca zaţul să se lase la fund.
    Calorii: 1

    8. Flat white

     

    Este cafeaua care provine din Nouă Zeelandă.
    În traducere – plată şi albă.
    Cum se pregăteşte.
    Se toarnă lapte fierbinte – 100 ml- peste espresso – 60 ml- , suprafaţa cafelei rămânând plată.
    În comparaţie cu latte sau cappuccino, flat white are un gust şi o aromă mai pronunţată de cafea cât şi o notă moale de lapte.
    Număr de calorii: 50.

    9. Frappe

    Cel mai popular tip de băutură rece de cafea.
    Denumirea vine din franceză, unde frapper înseamnă a bate.
    Mod de preparare: espresso dublu -60 ml, lapte 100 ml, şi gheaţă zdrobită.
    Componentel, toate reci,  se amestecă foarte bine într-un shaker până la omogenizare.
    Se serveşte într-un pahar înalt, cu o linguriţă cu coadă lungă.
    Calorii: 60

    10. Irish coffee

    Cafeaua neagră cu whisky irlandez, frişcă şi zahăr brun.
    Este tratată că desert de cafea.
    Se serveşte într-un pahar transparent special, cu mâner.
    Calorii: 113

    Acum că am făcut şi topul, ţi-am spus modul de preparare şi numărul de calorii, vei şti cu siguranţă ce să comanzi şi la ce să te aştepţi.


    Mai am ceva:  bonus😍

     

    Câteva tips-uri pentru reuşita preparării unei cafele.

    – Când alegi cafeaua boabe, ai grijă ca bobul să fie frumos, să arate bine,  să fie întreg, să miroasă bine şi să fie uşor lucios.

    – Păstrează cafeaua la temperaturi de 20 de grade, într-un loc uscat,  la întuneric şi cât mai bine închisă.

    – Pentru cafeaua la ibric, macină cafeaua pe loc, înainte de preparare, foarte bine, pulbere fină. La 100 ml apă foloseşte 20 g cafea – aproximativ 3 linguriţe.

    – Cafeaua se bea la 40 grade.

    Există multe metode şi reţete de preparare a cafelei.

    Tu ce rețetă folosesti?
    Te poţi inspira şi de aici sau află despre o cafea tradiţională.

    Felicitări pentru că ai citit articolul.
    Dacă ți -a plăcut distribuie-l să afle si prietenii tăi.

    Felicitări pentru că ai citit articolul.
    Dacă consideri că articolul a fost util, distribuie-l să afle şi prietenii tăi.
    Rate this post

    Categories: Diverse

    Etichete: , , , , , , , ,

    Lasă un răspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.