Bun găsit! De această dată, încep prin a vă adresa câteva întrebări: Vă place cafeaua? Aveți o preferință sau mai multe? Care este aceasta/acestea? Ei bine, aștept răspunsurile în comentarii, dar până atunci, va trebui să parcurgeți rândurile de mai jos. Eventual, în compania și deliciul cafelei preferate.

10 tipuri de cafea

pexels photo 1749303 10 tipuri de cafea

„Cafeaua trebuie să fie neagră ca diavolul, fierbinte ca iadul, pură ca un înger şi dulce ca dragostea”

spunea cunoscutul diplomat francez Charles Maurice de Talleyrand-Périgord.

Vrei să afli câteva lucruri interesante despre cafea? Astăzi m-am gândit să facem o călătorie în lumea cafelei.

Care este părerea ta despre consumul de cafea? Espresso, macchiato, latte, cappuccino … şi muuulte alte nume de cafea ne ademenesc cu aroma, mai ceva ca în reclamele tv.

Ori de câte ori te afli la cafenea, restaurant, terasă, bar, etc. cu meniul în faţă, eşti pus să faci o alegere între multele denumiri străine sau nu. Poate că, deja ştii ce vrei, eşti fan espresso, capucino sau mai ştiu eu care tip de cafea. Dar poate că nu ai descoperit încă ce anume ți s-ar potrivi. De aceea, astăzi voi povesti câte ceva despre 10 tipuri de cafea, scurte descrieri, cât și despre beneficiile acestei licori.

IMG 20190612 112611 10 tipuri de cafea

Știm cu adevărat ce comandăm?

Iată ce am aflat eu despre cafea, lucruri pe care  vreau să vi le împărtășesc. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că, băutura de cafea nu este doar o apă colorată. Este mult mai mult de-atât.

O cană de cafea conţine  vitamina B2, B5, B1, B3, acid folic, magneziu, potasiu, fosfor, antioxidanţi. Cofeina, ştim deja cu toţii că acţionează ca un stimulent al sistemului nervos central.

Beneficiile/ efectele pozitive ale cofeinei sunt însă valabile doar în cazul unui consum moderat. Echilibrul este cheia – perfect valabil şi aplicabil și în cazul cafelei. Dar, hai să vedem şi avantajele  consumului echilibrat/moderat de cafea, pe baza studiilor ştiinţifice.

pexels photo 1254655 10 tipuri de cafea

 

Beneficiile consumului echilibrat de cafea

– Îmbunătăţeşte performanţele cognitive. 
 Cofeina blochează funcţia hormonului adenozină crescând activitatea creierului, ceea ce determină reducerea oboselii şi creşterea atenţiei.

Studiile au arătat că pe termen scurt, cofeina poate duce la creşterea activităţii creierului, incluzând o mai bună stare de spirit, un timp mai bun de reacţie cât şi creşterea vigilenţei.

– Poate intensifica de asemeni arderile în organism şi creşte rezistenţa la efort fizic.

– Reduce riscul de Alzheimer, Parkinson și demență.

– Consumul de cafea reduce cu 44 la sută riscul de a dezvolta ciroză hepatică.

Daily mail publică un articol în acest sens în care se specifică rezultatul în urma a 9 studii efectuate pe un număr de 430.000  de persoane.

pexels photo 2299028 10 tipuri de cafea

Buuun. Cât știați din aceste lucruri despre cafea? Cât de interesante vi se par?

Well, acum, vă propun să descifrăm conținutul celor mai populare băuturi de cafea, astfel, la următoarea ieşire la cafea să fiți pregătiți. 😊 Veți ști ce să cereți și, de asemenea, la ce să vă așteptați din partea fiecărui tip de cafea.

Top 10 cafele

pexels photo 373948 10 tipuri de cafea

1. Espresso

images 9 10 tipuri de cafea

O cafea mică, neagră cu aromă intensă, pregătită sub presiune la un aparat special.
De unde vine? Din Italia!
Numele îi este dat de modul rapid de preparare.
Pe suprafața unui espresso autentic, se adună  o spumă de culoarea alunei.
Se servește în ceșcuțe mici de 30 – 35 ml și este considerată, în mod tradițional, cea mai tare dintre cafele.
Este cea mai indulgentă şi recomandată în realitate, pentru stomac și inimă.
Număr de calorii: 7

2. Cappuccino

pexels photo 6249388 10 tipuri de cafea

Este băutura cremoasă, cu gust de cafea care, are în compoziția sa trei ingrediente amestecate în proporţii egale: cafea espresso, lapte fierbinte şi lapte perfect spumat.
Se servește de obicei în ceşti de 150-180ml, cu pereți groși și preîncălzite.
Deasupra se presară puțină ciocolată, cacao sau scorțișoară.
Numele este legat de călugării ordinului ”capucin” și habitatele lor de culoare maron deschis.
Calorii: 105

3. Macchiato

pexels photo 573916 10 tipuri de cafea

 

Este de fapt un espresso cu spumă de lapte în raport de 1 la 1. Putem spune că e un mini cappuccino.
Calorii: 66

4. Americano

images 10 10 tipuri de cafea

Aceasta este o cafea luuungă. Nimic mai mult decât un espresso, mult diluat. Se prepară în proporție de 1 la 3 cafea şi 2 la 3 apă fiartă.
Astfel, amărăciunea tipică a espresso-ului dispare. Se atenuează însă și aromele. Această cafea este definiția cafelei la filtru.
Calorii: 18

5. Latte

pexels photo 4226806 10 tipuri de cafea

Numele complet: caffe latte deci, cafea cu lapte. În realitate, mai mult lapte cu cafea. Cum se prepară?
Se toarnă în straturi o parte espresso şi trei părţi lapte spumat.
Se serveşte într-un pahar înalt, cu pereţi groşi, cu o linguriţă cu coadă lungă.
Se poate presăra deasupra puţină ciocolată, cacao sau scorţişoară.
Număr de calorii: 112

6. Moccacino

images 18 10 tipuri de cafea

Băutură ce poate fi asemănată cu caffe latte.
Diferenţa, constă în faptul că se adaugă cacao dulce sau sirop de ciocolată.
Calorii: 289

7. Turcească

pexels photo 2102818 10 tipuri de cafea

Această cafea este preparată la ibric din boabe de cafea măcinate mult, până devine o pudră fină. Conţine o cncentraţie mare de cofeină. Mod de preparare: se pune o linguriţă de cafea la o ceaşcă mică de apă. Se lasă la foc mic până începe să se umfle, fără a clocoti. Se adaugă o  linguriţă de apă rece pentru ca zaţul să se lase la fund.
Calorii: 1

10 tipuri de cafea

8. Flat white

pexels photo 4210881 10 tipuri de cafea

Este cafeaua care provine din Nouă Zeelandă.
În traducere: plată şi albă.
Cum se pregăteşte:
Se toarnă lapte fierbinte – 100 ml- peste espresso – 60 ml- , suprafaţa cafelei rămânând plată.
În comparaţie cu latte sau cappuccino, flat white are un gust şi o aromă mai pronunţată de cafea cât şi o notă moale de lapte.
Număr de calorii: 50.

9. Frappe

pexels photo 5314623 10 tipuri de cafea

Cel mai popular tip de băutură rece de cafea.
Denumirea vine din franceză, unde frapper înseamnă a bate.
Mod de preparare: espresso dublu -60 ml, lapte 100 ml, şi gheaţă zdrobită.
Componentel, toate reci,  se amestecă foarte bine într-un shaker până la omogenizare.
Se serveşte într-un pahar înalt, cu o linguriţă cu coadă lungă.
Calorii: 60

10. Irish coffee

pexels photo 3860489 10 tipuri de cafea

Cafeaua neagră cu whisky irlandez, frişcă şi zahăr brun.
Este tratată că desert de cafea.
Se serveşte într-un pahar transparent, special, cu mâner.
Calorii: 113

După ce ați citit topul tipurilor de cafea și ați aflat modul de preparare, numărul de calorii, cu siguranță, veți avea experiențe deosebite. Veți dori să le gustați și savurați pe îndelete, veți alege calitatea servirii și preparării, de ce nu, veți face propriul top.

Dar nu pleca, mai am ceva – bonus! :) – în legătură pentru voi, pe acest subiect.

Câteva tips-uri pentru reuşita preparării unei cafele

pexels photo 4508643 10 tipuri de cafea

– Când alegeți cafeaua boabe, aveți grijă ca bobul să fie frumos, să arate bine,  să fie întreg, să miroasă bine şi să fie uşor lucios.

– Păstrați cafeaua la temperaturi de 20 de grade, într-un loc uscat,  la întuneric şi cât mai bine închisă.

– Pentru cafeaua la ibric, măcinați cafeaua pe loc, înainte de preparare, foarte bine, pulbere fină. La 100 ml apă se folosesc 20 g cafea – aproximativ 3 linguriţe.

– Cafeaua se bea la 40 grade.

10 tipuri de cafea

Există multe metode şi reţete de preparare a cafelei și mult mai multe lucruri de spus. Desigur, specialistul, barista, pot povesti despre experiențe și secrete, mult mai bine decât mine. Eu am scris doar din perspectiva iubitorului, consumatorului de cafea.

Voi ce rețetă folosiți?
Vă puteți inspira și de aici sau aflați despre o cafea tradițională pe care o recomand.

Mulţumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!
Pentru a nu le pierde pe următoarele, îndrăzniți abonamentul la blog sau dați like paginii de Facebook