Bun găsit! De această dată, încep prin a vă adresa câteva întrebări: Vă place cafeaua? Aveți o preferință sau mai multe? Care este aceasta (sau acestea)? Ei bine, aștept răspunsurile voastre în comentarii. Dar până atunci, va trebui să parcurgeți rândurile de mai jos. Eventual, în compania și aromei cafelei preferate. 10 tipuri de cafea.

Cuprins

10 tipuri de cafea

10 tipuri de cafea

„Cafeaua trebuie să fie neagră ca diavolul, fierbinte ca iadul, pură ca un înger și dulce ca dragostea”

– cunoscutul diplomat francez Charles Maurice de Talleyrand-Périgord.

Vrei să afli câteva lucruri interesante despre licoarea neagră? Astăzi m-am gândit să facem o călătorie în lumea cafelei. Care este părerea ta despre consumul de cafea? Espresso, macchiato, latte, cappuccino … și muuulte alte nume ne ademenesc cu aroma, mai ceva ca în reclamele tv. Ce alegem și cum?

Cafea? 10 tipuri de cafea?

Ori de câte ori te afli la cafenea, restaurant, terasă, bar, etc. cu meniul în față, ești pus să faci o alegere între multele denumiri străine sau nu. Poate că, deja știi ce vrei, ești fan espresso, cappucino sau mai știu eu care tip de cafea. În același timp este posibil să nu fi descoperit încă ce anume ți s-ar potrivi. De aceea, astăzi voi povesti câte ceva despre 10 tipuri de cafea. Scurte descrieri, dar și despre beneficiile controversatei licori.

10 tipuri de cafea

Știm cu adevărat ce comandăm?

Am aflat eu câte ceva despre licoarea magică, neagră, aromată. Sunt  lucruri pe care  vreau să vi le împărtășesc și vouă. Și nu din alt motiv decât acela că nimic nu poate fi mai minunat decât să împărtășești ce afli( sau știi) cu prietenii. Studiile efectuate de- a lungul timpului au demonstrat că, băutura cu pricina nu este doar o apă colorată. După mine este mult, muuult mai mult de-atât.

O cană de cafea conține  vitamina B2, B5, B1, B3, acid folic, magneziu, potasiu, fosfor, antioxidanți. Cofeina, știm deja cu toții că acționează ca un stimulent al sistemului nervos central.

Beneficiile/efectele pozitive ale cofeinei sunt însă valabile doar în cazul unui consum moderat. Echilibrul este cheia – perfect valabil și aplicabil și în cazul cafelei. Dar, hai să vedem și avantajele  consumului echilibrat/moderat de cafea, pe baza studiilor științifice.

10 tipuri de cafea

Beneficiile consumului echilibrat 

  •  Îmbunătățește performanțele cognitive.  

Cofeina blochează funcția hormonului adenozină, crescând activitatea creierului. Ceea ce determină reducerea oboselii și creșterea atenției. Studiile au arătat că pe termen scurt, cofeina poate duce la creșterea activității creierului, incluzând o mai bună stare de spirit, un timp mai bun de reacție cât și creșterea vigilenței. Poate intensifica de asemenea arderile în organism și crește rezistența la efort fizic.

  •  Reduce riscul de Alzheimer, Parkinson și demență.

 Consumul de cafea reduce cu 44 la sută riscul de a dezvolta ciroză hepatică.

Daily mail publică un articol în acest sens în care se specifică rezultatul în urma a 9 studii efectuate pe un număr de 430.000  de persoane.

10 tipuri de cafea

Buuun. Cât știați din aceste lucruri despre cafea? Cât de interesante vi se par? Știu, pare filosofie, dar nu este. În plus, dacă tot consumăm cu plăcere lichidul magic, de ce să nu ne și cunoaștem?

Well, acum, vă propun să descifrăm conținutul celor mai populare 10 tipuri de cafea. Astfel, la următoarea ieşire la cafea veți fi super pregătiți. ? Veți ști ce să cereți și, de asemenea, la ce să vă așteptați din partea fiecărui tip.

Top 10 tipuri de cafea

10 tipuri de cafea

1. Espresso

O cafea mică, neagră cu aromă intensă, pregătită sub presiune la un aparat special.
De unde vine? Din Italia!
Numele îi este dat de modul rapid de preparare.
Pe suprafața unui espresso autentic, se adună  o spumă de culoarea alunei. Se servește în ceșcuțe mici de 30 – 35 ml și este considerată, în mod tradițional, cea mai tare dintre cafele.

Este cea mai indulgentă şi recomandată în realitate, pentru stomac și inimă.
Număr de calorii: 7.  Vă pot spune un secret? Espresso ocupă primul loc în topul personal al celor 10 tipuri de cafea.

2. Cappuccino

pexels photo 6249388 10 tipuri de cafea

Este o băutură cremoasă, cu gust puternic, care are în compoziția sa trei ingrediente amestecate în proporții egale: cafea espresso, lapte fierbinte și lapte perfect spumat.
Se servește de obicei în cești de 150-180ml, cu pereți groși și preîncălzite. Deasupra se presară puțină ciocolată, cacao sau scorțișoară.

Numele este legat de călugării ordinului ”capucin” și habitatele lor de culoare maron deschis.
Calorii: 105. Cred că este una dintre desele alegeri întâlnite în topul celor 10 tipuri de cafea .

3. Macchiato

pexels photo 573916 10 tipuri de cafea

De fapt este un espresso cu spumă de lapte, în raport de 1 la 1. Am putea spune că este un mini cappuccino. ”Machiat” corespunzător imaginației sau dorinței consumatorului.
Calorii: 66.

Nu aș ști să vă spun cam în ce procent este preferat, dar dacă ocupă locul 3 în topul celor 10 tipuri de cafea, asta ar putea spune ceva.

4. Americano

images 10 10 tipuri de cafea

Aceasta este cafeaua luuungă. Nimic mai mult decât un espresso, dar mult diluat. Se prepară în proporție de 1 la 3 cafea și 2 la 3 apă fiartă.
Astfel, amărăciunea tipică a espresso-ului dispare. Odată cu aceasta însă se atenuează și aromele. Cafeaua americana este un fel de definiție a cafelei la filtru.
Calorii: 18.

5. Latte

pexels photo 4226806 10 tipuri de cafea

Numele complet: caffe latte. Adică, cafea cu lapte  ori coffee & milk. În realitate, mai mult lapte cu cafea. Cum se prepară?

Se toarnă în straturi o parte espresso și trei pârți lapte spumat. Se servește într-un pahar înalt, cu pereții groși, cu o linguriță cu coadă lungă. Se poate presăra deasupra puțină ciocolată, cacao sau scorțișoară. Cert e că face parte dintre cele 10 tipuri de cafea preferate de cafegii.

Număr de calorii: 112.

Iată-ne așadar ajunși la jumătatea topului celor 10 tipuri de cafea. Care tipuri de cafea credeți că vor ocupa locurile rămase? Păi, zic să vedem împreună!

6. Moccacino

images 18 10 tipuri de cafea

Băutură ce poate fi asemănată fără nicio problemă cu caffe latte. Diferența constă în faptul că se adaugă cacao dulce sau sirop de ciocolată. 
Calorii: 289. L-aș încadra în tipuri de cafea spectaculos, dar mai periculos din punct de vedere al numărului de calorii. Oricum ar fi, este acolo, pe lista celor 10 tipuri de cafea.

7. Turcească

pexels photo 2102818 10 tipuri de cafea

Sigur ați auzit despre acest tip de cafea care este preparat la ibric. Pentru preparare se folosesc boabe proaspăt prăjite, măcinate mult, până devin o pudră fină. Conţine o cncentraţie mare de cofeină. Mod de preparare: se pune o linguriţă de cafea la o ceaşcă mică de apă.

Se lasă la foc mic până începe să se umfle, fără a clocoti. Se adaugă o  linguriţă de apă rece pentru ca zaţul să se lase la fund. Acesta a fost primul dintre cele 10 tipuri de cafea  cu care am făcut cunoștință. Aroma răspândită în toată casa m-a cucerit pe loc, definitiv și iremediabil.
Calorii: 1.

8. Flat white

cafea

Flat white este cafeaua care provine din Nouă Zeelandă. În traducere: plată și albă. Cum se pregătește:
Se toarnă lapte fierbinte – 100 ml- peste espresso – 60 ml- , suprafața cafelei rămânând plată.
În comparație cu latte sau cappuccino, flat white are un gust și o aromă mai pronunțată de cafea cât și o notă moale de lapte.
Număr de calorii: 50.

9. Frappe

pexels photo 5314623 10 tipuri de cafea

Cel mai popular tip de băutură rece de cafea. Denumirea vine din franceză, unde frapper înseamnă ”a bate”.
Mod de preparare: espresso dublu -60 ml, lapte 100 ml, și gheață zdrobită.
Componentele, toate reci,  se amestecă foarte bine într-un shaker până la omogenizare.
Se servește într-un pahar înalt, cu o linguriță cu coadă lungă. Confidență: ocupă locul 2 în topul personal al celor 10 tipuri de cafea. :)
Calorii: 60.

10. Irish coffee

pexels photo 3860489 10 tipuri de cafea

Cafeaua neagră cu whisky irlandez, frișcă și zahăr brun. Este tratată ca desert în materie de cafea. Se servește într-un pahar transparent, special, cu mâner.
Calorii: 113. Personal, nu aș spune că-mi displace. Cred că tot pe ultimul loc s-ar afla și în topul meu dacă ar fi să aleg dintre cele 10 tipuri de cafea (preferate).

După ce ați citit acest top al celor 10 tipuri de cafea și ați aflat modul de preparare, numărul de calorii, cu siguranță, veți avea experiențe deosebite. Veți dori să le gustați și savurați pe îndelete, veți alege calitatea servirii și preparării. De ce nu, veți face propriul top. Totuși, care este preferata voastră înainte de a afla topul celor 10 tipuri de cafea?

Dar nu plecați, mai am ceva pentru voi: un bonus! :) în legătură cu, sau, pe acest subiect.

Tips-uri pentru reușita preparării cafelei

cafea

– Când alegeți cafeaua boabe, aveți grijă ca bobul să fie frumos, să arate bine,  să fie întreg, să miroasă bine se să fie ușor lucios.

– Păstrați cafeaua la temperaturi de 20 de grade, într-un loc uscat,  la întuneric și cât mai bine închisă.

– Pentru cafeaua la ibric, măcinați cafeaua pe loc, înainte de preparare, foarte bine, pulbere fină. La 100 ml apă se folosesc 20 g cafea – aproximativ 3 lingurițe.

– Cafeaua se bea la 40 grade.

La final

Există multe metode și rețete de preparare a cafelei. Și mult mai multe lucruri de spus despre acestea. Desigur, specialistul, barista, pot povesti despre experiențe și secrete, mult mai bine decât mine. Eu am scris doar din perspectiva iubitorului, pasionatului și consumatorului de cafea. Despre top 10 tipuri de cafea preferate de pasionații de cafea din lumea întreagă.

Voi ce rețetă folosiți? Care dintre 10 tipuri de cafea vă plac cel mai mult?
Vă puteți inspira și de aici sau aflați din articolul pe care l-am scris despre o cafea tradițională pe care o recomand.

Până data viitoare, savurați povești și cafea pe gustul vostru!

 

Cu drag și pasiune pentru cafea,

MM

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile despre articolul ți-au plăcut, te aștept să revii pe acest blog. De asemenea, poți oferi editorului o  cafea    
Ceva interesant ai putea găsi și aici:
5/5 - (1 vote)