Bun găsit! De această dată, încep prin a vă adresa câteva întrebări: Vă place cafeaua? Aveți o preferință sau mai multe? Care este aceasta (sau acestea)? Ei bine, aștept răspunsurile voastre în comentarii. Dar până atunci, va trebui să parcurgeți rândurile de mai jos. Eventual, în compania și aromei cafelei preferate.
Cuprins
10 tipuri de cafea
„Cafeaua trebuie să fie neagră ca diavolul, fierbinte ca iadul, pură ca un înger şi dulce ca dragostea”
– cunoscutul diplomat francez Charles Maurice de Talleyrand-Périgord.
Vrei să afli câteva lucruri interesante despre licoarea neagră? Astăzi m-am gândit să facem o călătorie în lumea cafelei.
Care este părerea ta despre consumul de cafea? Espresso, macchiato, latte, cap
puccino … şi muuulte alte nume ne ademenesc cu aroma, mai ceva ca în reclamele tv. Ce alegem și cum?
Ori de câte ori te afli la cafenea, restaurant, terasă, bar, etc. cu meniul în faţă, e
şti pus să faci o alegere între multele denumiri străine sau nu. Poate că, deja ştii ce vrei, eşti fan espresso, capucino sau mai ştiu eu care tip de cafea. În același timp este posibil să nu fi descoperit încă ce anume ți s-ar potrivi. De aceea, astăzi voi povesti câte ceva despre 10 tipuri de cafea. Scurte descrieri, dar și despre beneficiile controversatei licori.
Știm cu adevărat ce comandăm?
Am aflat eu câte ceva despre licoarea magică, neagră, aromată. Sunt lucruri pe care vreau să vi le împărtășesc și vouă. Și nu din alt motiv decât acela că nimic nu poate fi mai minunat decât să împărtășești ce afli( sau știi) cu prietenii. Studiile efectuate de- a lungul timpului au demonstrat că, băutura cu pricina nu este doar o apă colorată. După mine este mult, muuult mai mult de-atât.
O cană de cafea conţine vitamina B2, B5, B1, B3, acid folic, magneziu, potasiu, fosfor, antioxidanţi. Cofeina, ştim deja cu toţii că acţionează ca un
stimulent al sistemului nervos central.
Beneficiile/efectele pozitive ale cofeinei sunt însă valabile doar în cazul unui consum moderat. Echilibrul este cheia – perfect valabil şi aplicabil și în cazul cafelei. Dar, hai să vedem şi avantajele consumului echilibrat/moderat de cafea, pe baza studiilor ştiinţifice.
Beneficiile consumului echilibrat
Îmbunătăţeşte performanţele cognitive.
Cofeina blochează funcţia hormonului adenozină, crescând activitatea creierului. Ceea ce determină reducerea oboselii şi creşterea atenţiei. Studiile au arătat că pe termen scurt, cofeina poate duce la creşterea activităţii creierului, incluzând o mai bună stare de spirit, un timp mai bun de reacţie cât şi creşterea vigilenţei. Poate intensifica de asemenea arderile în organism şi creşte rezistenţa la efort fizic.
Reduce riscul de Alzheimer, Parkinson și demență.
Consumul de cafea reduce cu 44 la sută riscul de a dezvolta ciroză hepatică.
Daily mail publică un articol în acest sens în care se specifică rezultatul în urma a 9 studii efectuate pe un număr de 430.000 de persoane.
Buuun. Cât știați din aceste lucruri despre cafea? Cât de interesante vi se par? Știu, pare filosofie, dar nu este. În plus, dacă tot consumăm cu plăcere lichidul magic, de ce să nu ne și cunoaștem?
Well, acum, vă propun să descifrăm conținutul celor mai populare tipuri de cafea. Astfel, la următoarea ieşire la cafea veți fi super pregătiți. ? Veți ști ce să cereți și, de asemenea, la ce să vă așteptați din partea fiecărui tip.
Top 10 tipuri de cafea
1. Espresso
O cafea mică, neagră cu aromă intensă, pregătită sub presiune la un aparat special.
De unde vine? Din Italia!
Numele îi este dat de modul rapid de preparare.
Pe suprafața unui espresso autentic, se adună o spumă de culoarea alunei. Se servește în ceșcuțe mici de 30 – 35 ml și este considerată, în mod tradițional, cea mai tare dintre cafele.
Este cea mai indulgentă şi recomandată în realitate, pentru stomac și inimă.
Număr de calorii: 7. Vă pot spune un secret? Espresso ocupă primul loc în topul personal al celor 10 tipuri de cafea.
2. Cappuccino
Este o băutură cremoasă, cu gust puternic, care are în compoziția sa trei ingrediente amestecate în proporţii egale: cafea espresso, lapte fierbinte şi lapte perfect spumat.
Se servește de obicei în ceşti de 150-180ml, cu pereți groși și preîncălzite. Deasupra se presară puțină ciocolată, cacao sau scorțișoară.
Numele este legat de călugării ordinului ”capucin” și habitatele lor de culoare maron deschis.
Calorii: 105. Cred că este una dintre desele alegeri întâlnite din cele 10 tipuri de cafea.
3. Macchiato
De fapt este un espresso cu spumă de lapte, în raport de 1 la 1. Am putea spune că este un mini cappuccino. ”Machiat” corespunzător imaginației sau dorinței consumatorului.
Calorii: 66.
Nu aș ști să vă spun cam în ce procent este preferat, dar dacă în topul celor 10 tipuri de cafea ocupă locul 3, asta ar putea spune ceva.
4. Americano
Aceasta este cafeaua luuungă. Nimic mai mult decât un espresso, dar mult diluat. Se prepară în proporție de 1 la 3 cafea şi 2 la 3 apă fiartă.
Astfel, amărăciunea tipică a espresso-ului dispare. Odată cu aceasta însă se atenuează și aromele. Cafeaua americana este un fel de definiție a cafelei la filtru.
Calorii: 18.
5. Latte
Numele complet: caffe latte. Adică, cafea cu lapte ori coffee & milk. În realitate, mai mult lapte cu cafea. Cum se prepară?
Se toarnă în straturi o parte espresso şi trei părţi lapte spumat. Se serveşte într-un pahar înalt, cu pereţi groşi, cu o linguriţă cu coadă lungă. Se poate presăra deasupra puţină ciocolată, cacao sau scorţişoară.
Număr de calorii: 112.
Iată-ne așadar ajunși la jumătatea topului celor 10 tipuri de cafea. Care tipuri de cafea credeți că vor ocupa locurile rămase? Păi, zic să vedem împreună!
6. Moccacino
Băutură ce poate fi asemănată fără nicio problemă cu caffe latte. Diferenţa constă în faptul că se adaugă cacao dulce sau sirop de ciocolată.
Calorii: 289. L-aș încadra în tipuri de cafea spectaculos, dar mai pericilos din punct de vedere al numărului de calorii.
7. Turcească
Sigur ați auzit despre acest tip de cafea care este preparat la ibric. Pentru preparare se folosesc boabe proaspăt prăjite, măcinate mult, până devin o pudră fină. Conţine o cncentraţie mare de cofeină. Mod de preparare: se pune o linguriţă de cafea la o ceaşcă mică de apă.
Se lasă la foc mic până începe să se umfle, fără a clocoti. Se adaugă o linguriţă de apă rece pentru ca zaţul să se lase la fund. Acesta a fost primul dintre cele 10 tipuri de cafea cu care am făcut cunoștință. Aroma răspândită în toată casa m-a cucerit pe loc, definitiv și iremediabil.
Calorii: 1.
8. Flat white
Flat whitw este cafeaua care provine din Nouă Zeelandă. În traducere: plată şi albă. Cum se pregăteşte:
Se toarnă lapte fierbinte – 100 ml- peste espresso – 60 ml- , suprafaţa cafelei rămânând plată.
În comparaţie cu latte sau cappuccino, flat white are un gust şi o aromă mai pronunţată de cafea cât şi o notă moale de lapte.
Număr de calorii: 50.
9. Frappe

Cel mai popular tip de băutură rece de cafea. Denumirea vine din franceză, unde frapper înseamnă ”a bate”.
Mod de preparare: espresso dublu -60 ml, lapte 100 ml, şi gheaţă zdrobită.
Componentele, toate reci, se amestecă foarte bine într-un shaker până la omogenizare.
Se serveşte într-un pahar înalt, cu o linguriţă cu coadă lungă. Confidență: ocupă locul 2 în topul personal cu tipuri de cafea. :)
Calorii: 60.
10. Irish coffee
Cafeaua neagră cu whisky irlandez, frişcă şi zahăr brun. Este tratată că desert în materie de cafeau. Se serveşte într-un pahar transparent, special, cu mâner.
Calorii: 113. Personal, nu aș spune că-mi displace. Cred că tot pe ultimul loc s-ar afla și în topul meu dacă ar fi să aleg dintre tipuri de cafea preferate.
După ce ați citit acest top al celor 10 tipuri de cafea și ați aflat modul de preparare, numărul de calorii, cu siguranță, veți avea experiențe deosebite. Veți dori să le gustați și savurați pe îndelete, veți alege calitatea servirii și preparării. De ce nu, veți face propriul top.
Dar nu plecați, mai am ceva pentru voi: un bonus! :) în legătură cu, sau, pe acest subiect.
Tips-uri pentru reuşita preparării cafelei
– Când alegeți cafeaua boabe, aveți grijă ca bobul să fie frumos, să arate bine, să fie întreg, să miroasă bine şi să fie uşor lucios.
– Păstrați cafeaua la temperaturi de 20 de grade, într-un loc uscat, la întuneric şi cât mai bine închisă.
– Pentru cafeaua la ibric, măcinați cafeaua pe loc, înainte de preparare, foarte bine, pulbere fină. La 100 ml apă se folosesc 20 g cafea – aproximativ 3 linguriţe.
– Cafeaua se bea la 40 grade.
La final
Există multe metode şi reţete de preparare a cafelei și mult mai multe lucruri de spus. Desigur, specialistul, baristul, pot povesti despre experiențe și secrete, mult mai bine decât mine. Eu am scris doar din perspectiva iubitorului, pasionatului și consumatorului de cafea. Despre top 10 tipuri de cafea preferate de pasionașii de cafea din lumea întreagă.
Voi ce rețetă folosiți? Care dintre 10 tipuri de cafea vă plac cel mai mult?
Vă puteți inspira și de aici sau aflați din articolul pe care l-am scris despre o cafea tradițională pe care o recomand.
Până data viitoare, savurați povești și cafea pe gustul vostru!
Cu drag și pasiune pentru cafea, MM
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Leave a Reply