apă-de-izvor.jpg
Apă-de-izvor
 
 
Dragostea și apa sunt fresh!
 
Să vorbim însă despre apă dragilor.
Am să încep cu o întâmplare din vara aceasta care mi-a rămas “pe retină”.
Niște prieteni ai prietenei, etc. (chestie complicată și neimportantă) veniți din Franța pentru un concediu în țară au dorit să vadă/viziteze biserica pictată de Arsenie Boca de la Drăgănești.
Le-am făcut un mic plan al zilei, am vizitat obiectivul dorit, la întoarcere oprindu-ne la un restaurant să luăm masa.
 
Cum nu plecăm nicăieri mai ales vara fără apă, aveam cu noi câteva sticle cu apă de izvor La Fântâna din cele îmbuteliate la sticle de 0,5 L în varianta plată.
Aceasta este varianta pe care o prefer, sticla fiind ușor de transportat oriunde merg, cu atât mai mult atunci când călătoresc, dar și pentru aspectul/fizionomia ei, recunosc.
Doamna își consumase apa pe care i – o oferisem și, imediat ce am primit meniurile a cerut/comandat înainte de toate apă plată/minerală la sticlă de 0,5 L La Fântâna.
I s-a răspuns cu amabilitate că din păcate nu au produsul dar îi pot oferi cu plăcere altceva din altă gamă.
Auzind refuzul și surprinzându-i dezamăgirea, nedumerită la rândul meu, am întrebat-o de ce preferă La Fântâna.
Doamna, biolog de profesie, mi-a răspuns că gustul plăcut, conținutul echilibrat de minerale și senzația de potolire a setei pe de o parte, sunt așteptările pe care le are atunci când consumă apă și aspectul elegant, zvelt și simplu în același timp pe de altă parte, au cucerit-o definitiv.
Își  dorea să ia cu ea acasă în Franța măcar 2 sticle.
Fără o vorbă, m-am ridicat de la masă și am dat fuga la mașină să verific dacă mai aveam vreo sticlă. Am găsit și revenind i-am oferit-o cu drag spre mulțumirea și bucuria tuturor.
M-a impresionat mult și mi-am dat seama ce impact poate avea un produs asupra noastră.
 
 
Mi-am amintit și am vrut să expun această întâmplare pentru că am realizat cât de ușor și de nepăsător trecem uneori pe lângă unele lucruri care ocupă un loc important în viața noastră.
 
Câți dintre noi se gândesc la importanța apei pentru organism, la proveniența ei, la compoziția ei, nici nu mai vorbesc despre aspectul recipientului?
Nu am un studiu, nici nu am citit/văzut vreunul în acest sens, dar ceva (experiența) îmi șoptește că răspunsul ar fi că un procent foarte mic, spre infim.
Știm (bănuiesc) cu toții cât de importantă este hidratarea, ce rol are apa în viața nostră de zi cu zi și facem fiecare ce știm/putem indiferent unde ne aflăm, la serviciu, acasă, în călătorii, la întâlniri, petreceri, etc.
 
 
Știai însă că încă de la conceperea unei vieți, apa are un rol vital, acela de a asigura/proteja dezvoltarea și creșterea normală a copilului?
Că putem rezista doar trei zile fără să bem apă, conform specialiștilor, pentru că 65 la sută din corpul nostru este apă și că fără apă organismul nu poate digera mâncarea?
Dar că 70,8 la sută din suprafața Pământului este acoperită de apă?
Sau, că există fructe și legume care au un conținut ridicat de apă între 90 și 96 la sută, de exemplu țelina, ridichile, castraveții, spanacul, ardeiul, pepenele verde, grepfrutul sau căpșunile.
Ei, pe asta chiar cred că o știți cu toții: cantitatea zilnică de apă recomandată de specialiști pentru a fi consumată este de 2,5 litri în funcție de rata metabolică a fiecăruia.
 
Și că apă egal viață!
 
 
Existența surselor de apă a fost întotdeauna o condiție determinantă în stabilirea și dezvoltarea așezărilor.
Istoria vine cu lămuriri și ne spune câte ceva despre fântâni.
Fântânile sunt surse de apă  care încorporează tehnica descoperirii sursei de apă, tehnica realizării puțului de apă și tehnica realizării de ridicare a apei la suprafața pământului.
Ele servesc la alimentarea curentă cu apă și se mai numesc puț,  inițial aparținând spațiului public, comunității.
Fântânile au existat cu diferite funcții și de diferite complexități în cazul  multor civilizații istorice de-a lungul multor milenii de istorie, iar fântânile moderne de astăzi cum sunt ele denumite, sunt o creație a curentului artistic și cultural al epocii barocului, originar în Italia începuturilor secolului al XVI.
Pentru construirea unei fântâni este necesară captarea izvoarelor, sau “descoperirea” pânzei freatice.
În zona de munte, apa se găsește din abundență aproape de suprafață, proprietățile apei diferind de la un izvor la altul și deși am învățat cu toții la școală că “apa este un lichid incolor, inodor, insipid”, realitatea este că aceasta poate avea miros, poate avea impurități, poate fi tulbure sau nepotabilă.
De aceea, preocuparea La Fântâna a fost găsirea unei zone cu izvoare cu apă de calitate, cu un conținut echilibrat de minerale, în așa fel încât lichidul vieții să asigure hidratare dar și necesarul de minerale pentru organism.
Astfel, la Fântâna folosește apă extrasă din Mitrovo Polje – Serbia, o zonă muntoasă de pini și stejari, încadrată de creste masive înalte de până la 2000 m, departe de aglomerări urbane și industriale și o îmbuteliază în sticle de 0,5 L, care se remarcă prin fizionomia ambalajului, cu o prezență zveltă, demnă și elegantă.
 
 
Stăm la masă cu o sticlă de de vin, una cu apă de izvor La Fântâna în fața noastră, conversațiile curg armonios, însuflețit, cald și mă gândesc dacă acestea reprezintă vectorul principal al descătușării tuturor barierelor, limitelor.
Îmi vine chiar să fredonez Aqua dulce, agua sala /Julio Iglesias pentru că asta îmi sună acum în minte.
Oare să întreb care este cheia?
 
 
Mai bine întreb dacă nu ar dori să le dau site-ul magazinului online să facă o comandă pentru perioada cât mai rămân în România la apa La Fântâna și care ar fi corespondenta acesteia în Franța.
Ce spuneți, ar fi interesant?
Articol scris pentru SuperBlog 2017
Felicitări pentru că ai citit articolul.
Dacă consideri că articolul a fost util, distribuie-l să afle şi prietenii tăi.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0