Salut, prieteni! Timpul este elementul care joacă un rol deosebit de important în viața noastră. Timpul nu ne permite uneori să gătim, tot el nu ne permite să mâncăm de prânz, lipsește atunci când trebuie pregătit pachetul și, aș putea continua. Mâncăm în fugă câte ceva total nepotrivit, mâncăm fără a lua pauză la birou, iar pachețelul copilului îl rezolvăm cu ceva dulce. Totul se petrece în mare viteză iar rezultatul este devastator. Diagnosticele de genul obezitate, dislipidemie și altele ne dau viața peste cap. Totul poate fi schimbat dacă vom avea educație alimentară în școli.

Cuprins

Educație alimentară în școli

Educație alimentară în școliTudor, clasa zero, de două zile venea de la școală cu sandwich-ul întreg. Întrebat ce se întâmplă, copilul a început să plângă, răspunzând-i mamei printre lacrimi că se face de râs. Mai exact, copii râd de el atunci când își scoate cutiuța cu mâncare.

-Toți copiii au biscuiți, batoane, dulciuri, nimeni nu are sandwich, reuși copilul să continue printre sughițuri.

-Tudor, dar mâncarea ta este mai bună. Alegem mereu alimentele împreună, mă ajuți la pregătitul mâncării, dulciurilor și sandwich-urilor. Nu am înlocuit nimic din ceea ce mănânci de obicei.

-Mami, râd de mine. Nu mai vreau sandwich. Vreau și eu dulciuri!

-Tudor, mâine vei avea batoane cu merișoare, este ceva dulce, apoi, vom vedea cum rezolvăm.

În grupul creat pe whats up mămica lansează învățătoarei și părinților propunerea unei întâlniri pe tema sănătății copiilor. Pornind de la povestea sandwich-ului și supărarea copilului, mama explică importanța alimentației sănătoase, obținând acceptul părinților.

Educație alimentară în școli

Conferința

Învățătoarea propune conducerii școlii și programează o conferință la nivelul școlii pe această temă. Speakerul invitat este chiar mama lui Tudor, de profesie nutriționist.

Numărul mare de părinți prezenți la această conferință a surprins-o pe Silvia, dându-i emoții. Trebuia să facă față, deși nu avea experiența conferințelor.

-Bună ziua. Numele meu este Silvia A. Motivul întâlnirii noastre este o temă de mare importanță în creșterea și dezvoltarea copiilor noștri: alimentația sănătoasă. Stilul de viață acum se învață, iar noi trebuie să fim exemplu pentru copii. Modul de viață este răspunzător de 70% dintre bolile și decesele din România.

Educație alimentară în școli

Pornind de la întâmplarea copilului meu, voi puncta câteva criterii de care trebuie să ținem cont. Creșterea și performanța copiilor noștri depinde de educație dar și nutriția are un rol foarte important. Cu atât mai mult cu cât, știm cu toții, la fiecare colț de școală se află câte un chioșc cu alimente care nu au ce căuta în alimentația unui copil.

Educație alimentară în școli

Cei mai mulți dintre dumneavoastră sunteți informați despre nutriția copiilor, doar că informațiile sunt contradictorii. Informațiile corecte vin doar din partea medicului, specialistului și doar acestea trebuie transmise copilului, astfel încât să devină obiceiuri alimentare.

Bineînțeles că este greu să cerem unui copil să mănânce sănătos atunci când cei din jurul lui mănâncă tot felul de dulciuri, chipsuri etc. Colectivitatea, prin urmare, își pune puternic amprenta. Copiii noștri depind însă de noi și de exemplul nostru, de educația pe care le-o oferim.

Educație alimentară în școli

Puterea exemplului

Poate veți spune că dumneavoastră nu contați, ceea ce nu este deloc așa. Pe lângă puterea exemplului, suntem sprijinul, bucuria copiilor pentru toată viața, doar dacă suntem sănătoși. Obiceiurile, modul de viață al adulților sunt exemple puternice asupra copiilor.

Iată câteva soluții pentru a reuși să oferim copiilor noștri o educație alimentară sănătoasă:

-Implicarea copiilor în cumpărarea alimentelor  sănătoase, oferindu-le explicații cu privire la diferențele dintre ele

-Învățăm copiii să aleagă între sănătos și nesănătos

-Implicăm copiii în gătitul mâncărurilor

-Nu premiem copiii cu mâncare, mai ales cu dulciuri

-Limităm greșelile și le controlăm pe cât este posibil

-Mâncarea să fie în raport de efortul, activitatea fizică. Indicat este să ne încurajăm copiii să practice un sport.

  • Ce sugestii de alimente sănătoase pentru copii puteți da?

Educație alimentară în școli

Fructe și legume pentru vitamine și minerale, cereale integrale pentru fibre, lactate pentru vitamine și calciu, alimente bogate în proteine pentru energie.

Educație alimentară în școli

Sugestii sănătoase

Mic dejun: iaurt degresat cu cereale integrale, sandwich cu pâine integrală și unt de arahide sau griș cu lapte de cocos și vanilie. Lăsați copiii să aleagă între mai multe opțiuni și vor simți mai puțin că le este impus. Mai puteți alege pâine puțin prăjită cu brânză slabă, ouă sau smoothie cu banane, lapte de cocos și miere.

Pachetul pentru școală poate fi sănătos, gustos, variat și mâncat rapid dacă în cutia specială punem sandwish, fructe proaspete, banana, fructe uscate de goji, caju, curmale, migdale sau smochine.

Educație alimentară în școli

Copiii sunt mari iubitori de dulciuri, dar putem opta pentru biscuiți sau batoane din/cu cereale făcute în casă. Formele diverse și combinațiile de fructe, nuci, semințe, miere și fulgi de cereale fără zahăr îi va încânta. În felul acesta, suntem siguri de conținut, copiii pot contribui la pregătirea lor și sunt sănătoase. Din lipsă de timp, apelăm la batoane, rondele sau biscuiți Sano Vita gata făcuți.

În câteva cuvinte, amintesc că de 23 de ani Sano Vita este brandul care aduce fulgii de cereale în România. Scopul lor: un stil alimentar  sănătos consumând hrană sănătoasă.

Prânzul trebuie să conțină supe, ciorbe, tocănițe cu legume și carne albă sau roșie. Spre exemplu, supă cu legume și carne de văcuță, salată de vară cu pește alb, piept de curcan la grătar cu legume/piure de broccoli, somon cu linte verde.

Gustarea numărul doi, un iaurt sau chefir cu 2% grăsime. Dacă face multă mișcare, un sandwich format dintr- o felie de pâine prăjită, legume de culoare verde  și pește/carne albă.

Educație alimentară în școli

Cina – nu va depăși ora 20. Poate fi o supă de legume cu carne dar fără găluști sau tăieței, o mâncare de legume cu carne de curcan, gătită fără ulei. Le explicăm copiilor că seara, la cină, este necesar consumul alimentelor care îi ajută să aibă un somn odihnitor.

În speranța că am fost convingătoare cu argumentele oferite și convingerea că este necesară introducerea educației alimentare în școli, vă mulțumesc pentru atenție.

După conferință

-Mami, copiii aveau fructe, sandwich-uri, batoane sau biscuiți cu cereale la pachet. Nimeni nu a mai râs de mine. Știi, le-am povestit cum am făcut împreună clătite cu unt de arahide și miere manuka sau budincă cu semințe de chia. Îmi dai voie să-l invit de Robert să-l învăț să gătească?

-Sigur, Tudor. În weekend.

 

UniquebyMM

Conferința ”Sănătatea copiilor noștri” a fost imaginată pentru proba nr 14 SuperBlog

Rate this post