Bun găsit, prieteni! Am mai amintit în treacăt că o bună bucată din viața mea, cei mai buni și fideli prieteni mi-au fost cărțile. Să vă mai spun spun că și acesta este unul dintre hobby-urile mele Citesc ori de câte ori pot, niciodată atât cât mi-aș dori dar ce să facem nu s-a descoperit (încă) nicio armă împotriva trecerii timpului? Eiii, nu este cazul să vă panicați pentru că nu voi vorbi (din nou :)) despre pasiunile mele. Am citit cu ceva vreme în urmă ”Charles Chaplin – Povestea vieții mele”, într-o ediție veche, primită de la o prietenă. Este o carte care mi-a plăcut tare mult,  pe care aș numi-o carte eveniment. Scriu foarte rar spre deloc despre cărțile citite.  Am decis totuși că merită să aflați despre aceasta pentru că îmi pare o inspirație, un testament de cultură, altfel decât cărțile de genul autobiografic.

Cuprins

Charles Chaplin – Povestea vieții mele

Charles Chaplin - Povestea vieții mele

Veți regăsi opinii proprii, umile în contrast cu măreția personajului, despre povestea unei vieți. Pentru mine, așa este Charles Chaplin: inegalabil. Actor, regizor, scenarist și autor al cărții amintite, Chaplin este un personaj complex, sofisticat și simplu în același timp. Citind cele trei sute nouăzeci de pagini, descoperi capitole în care simplitatea, sărăcia și lipsa de cultură par inventate. Elemente de comparație cu bogăția, spiritul creator sau talentul.

Pare inimaginabil să contopești toate acestea într-un singur personaj. Și totuși, așa este povestea vieții lui Charlie. Cartea nu respectă neapărat cronologia faptelor așa cum suntem obișnuiți de obicei și nu dedică spațiu special iubirilor lui sau vieții de familie.

Charles Chaplin - Povestea vieții mele

Provenit dintr-o familie cu părinți despărțiți, trăind alături de mama și fratele său mai mare, Charlie nu a fost un elev strălucit, nevoit fiind să abandoneze devreme școala. Începe să facă tot felul de lucruri pentru a câștiga un ban în plus și ajunge să joace într-o trupă de teatru ambulant.  Cum nu știa să citească, își lua textele acasă pretextând că trebuie să repete iar când nu i se permitea, improviza. El nu-și dorea să ajungă actor dar era singurul mijloc de a face câțiva penny pentru chirie și mâncare.

Charles Chaplin - Povestea vieții mele

Din Anglia în America

După ce străbate Anglia cu trupele de teatru în care juca roluri diverse, domnul Karno, directorul unei trupe îl ia pentru un rol principal în America. Charles era talentat, de altfel tatăl lui era actor iar mama jucase și ea câteva roluri ca actor amator.

Din momentul în care ajunge în America viața lui Chaplin se schimbă, aici începând practic fascinanta sa carieră. De la copilul care locuia cu chirie într-o mansardă sărăcăcioasă din Londra, semi-analfabet, la  personalitatea industriei filmului mut.

Charles Chaplin - Povestea vieții mele

De la tânărul care trăia de pe o zi pe alta, la cel care la 27 de ani face primul milion de dolari. Asta ar putea părea oricui o distanță de ani lumină.

“Așa zisul realism este adeseori artificial, prozaic și plicticos și nu realitatea este cea care contează într-un film, ci felul în care imaginația o poate transforma. “

Charles Chaplin - Povestea vieții mele

La început caută să fie în preajma personalităților și să se înconjoare de lume bună, sus pusă. Apoi, învață jocuri de societate și se trezește în mijlocul succesului pe care nu știe cum să-l gestioneze. Călătorește mult și se face cunoscut în rândul personalităților din toate domeniile.

Se folosește de toate oportunitățile pentru a găsi cele mai bune soluții de filmare, inspirație. Dar munca depusă este titanică. Lumea îl idolatrizează, succesul crește cu fiecare premieră dar face și greșeli, exact ca noi toți, oamenii simpli, normali. Revenit acasă, se simțea întotdeauna singur, străin, de parcă nimic din ce avea nu-i aparținea.

Charles Chaplin - Povestea vieții mele

Casă sau acasă?!?

”Ajuns acasă am rămas țintuit în mijlocul livingului. Era după amiaza târziu și un covor de umbre lungi se întindea peste peluză în timp ce fâșii aurite de soare străbăteau încăperea. Cât de senin mi se părea totul! Îmi venea să plâng.

Lipsisem câteva luni și mă întrebam dacă dacă eram fericit că mă întorsesem. Mă simțeam dezorientat, nu aveam niciun plan, îngrijorat și conștient de însingurare mea.”

”Inexplicabil, mă imaginam plimbându-mă în lumina apusului, savurând înserarea, cufundat parcă într-o depărtată visare.”

 

Fire încăpățânată și rebelă, Chaplin se bazează pe propria intuiție și își exprimă opiniile pentru care plătește. Blând și emotiv, vom descoperi un suflet nobil și însingurat care tânjește uneori după vremurile în care era un om oarecare. Se întoarce în Anglia, țara în care se născuse, crezând că locurile în care copilărise îi vor trezi amintiri de natură să-l facă să rămână.

Charles Chaplin - Povestea vieții mele

Faima traversase oceanul și se trezește înconjurat de aceeași mulțime isterică iar din locurile în care trăise nu mai recunoaște aproape nimic. Dezamăgit, se întoarce în America unde continuă să scrie și să toarne film după film. Filmele înregistrează un succes extraordinar iar casele de bilete nu făceau față.

Filmele

Îl iubesc pe Charles Chaplin de la prima vizionare și până acum când mă delectez cu vreunul dintre filmele de colecție pe care le dețin. Cel mai mult însă îmi place Luminile rampei dar după ce am citit cartea am cu totul altă percepție a fiecărei scene.

Charles Chaplin - Povestea vieții mele

 

Mă opresc aici pentru că nu mi-am propus să fac un rezumat ci doar să vă trezesc curiozitatea de a citi cartea.  

Dacă ați făcut-o deja, vă invit să scrieți în comentarii ce v-a plăcut mai mult, ce v-a impresionat. Dacă v-au plăcut filmele lui Chaplin și pe care îl preferați.

Până data viitoare, trăiți cu intensitate clipa, bucurați-vă și prețuiți tot ce aveți!

 

 

UniquebyMM

 

P.s. Cartea a fost reeditată deci o puteți găsi pe piață.

Rate this post