Bun găsit, prieteni melomani! Am informații noi despre cel mai mare eveniment cultural -muzical din București care se apropie. Imaginile lui Enescu aprind imaginația artiștilor români – Concursul Național de Arta și Jean-François Zygel – Enescu hors les murs. Conceptul care inserează trei evenimente inedite oferite de compozitorul și pianistul – improvizator francez, Jean -François Zygel.
Cuprins
Imaginile lui Enescu aprind imaginația artiștilor români
Un număr de 180 artiști vizuali s-au înscris în Concursul Național de Artă
București, 19 august. 180 de artiști vizuali români au răspuns invitației de a înscrie lucrări la Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu”. Programul este asociat Festivalului Internațional „George Enescu” și derulat în premieră în ediția din 2019.
Tema acestui concurs de artă a presupus transpunerea în limbaj plastic a șase lucrări semnate de compozitorul român George Enescu. „Impresii din Copilărie”, „Vox Maris”, „Suita Nr. 2 pentru pian”, „Săteasca”, „Șapte Cântece”, „Suita Nr. 3 pentru pian” au fost sursă de inspirație pentru lucrările înscrise în competiție.
Un număr de 132 dintre participanții înscriși la această ediție a Concursului Național de Artă „Imaginile lui Enescu” sunt artiști consacrați. Iar 48 reprezintă categoria tinere talente. Cele mai multe lucrări înscrise sunt din București și jud. Ilfov. Topul orașelor reprezentate în concurs este continuat de Iași, Cluj, Galați, Brașov, Constanța, Timișoara și Bistrița.
Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu”
– deschide o nouă formă de dialog despre opera compozitorului român. De asemeni, este menit să apropie de muzică noi comunități și categorii de public.
„Ne dorim să păstrăm în atenția publicului forța uluitoare a muzicii lui Enescu. Pe de-o parte, avem în Festival artiști de cel mai înalt nivel internațional, propunându-ne viziuni personale asupra compozițiilor lui Enescu.
Pe de altă parte, discursul muzical al operelor lui Enescu atinge teme universale care inspiră un dialog dincolo de muzică, este actual și atractiv. Cu ajutorul artiștilor plastici vom “vizualiza” acest univers și ni-l vom face mai accesibil și mai apropiat” – spune Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului Internațional George Enescu.
În perioada următoare, lucrările vor fi evaluate de o Comisie de Selecție. Aceasta are misiunea dificilă de a alege doar 30 de lucrări finaliste. Acestea vor fi notate, în etapa a doua, din perspectiva celor care intră în intimitatea muzicii, prin interpretare, de un juriu format din muzicieni apropiați de opera lui George Enescu.
„Deși interpretarea artistică nu trece prin cifre ci prin imaginație și măiestrie, numărul mare de artiști care au ales să se lase inspirați de lucrările lui Enescu arată deschiderea formidabilă pe care această comunitate o are pentru dialog, pentru apropierea de inima publicului. Sunt recunoscătoare pentru această implicare și sper să pornim de aici un bulgăre de zăpadă care să continue abordările multi-disciplinare și să completeze înțelegerea operei enesciene”, spune Mihaela Păun, directorul Expo Arte.
Comisia de selectie
Comisia de Selecție este formată din: Remus Adorian – prof. univ. dr., FAD. Timișoara, Ioan Sbârciu – prof. univ. dr., UAD Cluj-Napoca, Eugen Al. Gustea – prof. univ. dr., UNArte București, Ioan Gherman – lector univ. dr., FAD Timișoara, Olimpia Bera – lector univ. dr., UAD Cluj-Napoca.
Imaginile lui Enescu aprind imaginația artiștilor români
Juriul muzical
Juriul muzical este format din: Gabriel Bebeșelea – dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Tiberiu Soare – dirijor al Operei Naționale, București, Alexandru Tomescu – violonist, București, Remus Azoiței – violonist, profesor la Royal Academy of Music, Londra, Josu de Solaun – pianist, New York.
Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu” este un proiect inițiat de Artexim. In parteneriat cu Expo Arte și implementat cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.
Premiile
Premiile Concursului, rezultate în urma jurizării lucrărilor, în ordinea mediilor obținute sunt:
1. Premiul „Imaginile lui Enescu” 2019: 1.000 euro,
2. Premiul la secțiunea Pictură – categoria Artist Consacrat: 500 euro
3. Premiul la secțiunea Pictură – categoria Tinere Talente: 500 euro
4. Premiul la secțiunea Grafică – categoria Artist Consacrat: 500 euro
5. Premiul la secțiunea Grafică – categoria Tinere Talente: 500 euro.
Cele 30 de lucrări selectate în ordinea mediilor în concurs vor fi expuse și promovate în format digital, tip galerie de imagini, pe site-ul Festivalului Internațional „George Enescu” . De asemenea, vor fi expuse și fizic, în cadrul expoziției „Imaginile lui Enescu”.
Enescu hors les murs – Jean -François Zygel
Melomanii bucureșteni se vor bucura de trei evenimente inedite oferite de cunoscutul compozitor și pianist -improvizator francez, Jean-François Zygel. Reunite sub conceptul Enescu hors les murs, se vor derula în zilele de 16, 17 și 18 septembrie, ca proiect asociat al Festivalului Internațional George Enescu 2019. Conceptul este realizat cu sprijinul Institutului Francez din România.
Evenimentele au fost create de remarcabilul artist, pentru a celebra bucuria muzicii. Dar si pentru a intensifica legăturile dintre muzică și un public cât mai divers, în spiritul lumii în armonie promovate de Festivalul Enescu.
Vor avea loc:
- luni, 16 septembrie, între orele 14.00 – 16.00. Un masterclass de improvizație, susținut la Universitatea Națională de Muzică București și adresat tinerilor muzicieni.
- marți, 17 septembrie, de la ora 19.30. Un cine-concert cu muzică improvizatălive la pian, The Phantom of the Opera/Le Fantôme de l’Opéra. Locul: Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din București
- miercuri, 18 septembrie, de la ora 19.30. Concertul de improvizație ”Muzica Bucureștiului”, împreună cu invitații Damian Drăghici (nai) și Cristian Soleanu (saxofon). Va avea loc pe scena din Piața Festivalului George Enescu.
Jean-François Zygel este recunoscut la nivel mondial drept unul dintre cei mai remarcabili pianiști contemporani. Grație talentului, imaginației și fanteziei sale, este un mare virtuoz al improvizației la pian, strălucind prin inteligență fecundă. Posedă un mare talent de a comunica cu audiența sa și este înzestrat cu mult umor. Jean-François Zygel face să strălucească pasiunea sa pentru muzică în fiecare dintre concerte, fiind îndrăgit deopotrivă de melomanii inițiați și de publicul amator.
Faima sa la nivelul marelui public a crescut și datorită programelor de televiziune pe care le-a animat. Spre exemplu: (La Boîte à musique –de pe France 2, Les Clefs de l’orchestre – de pe France 5), al căror ecou a depășit cu mult granițele Franței, și emisiunilor de la radio (La Preuve par Z – de pe France Inter), în cadrul cărora apără cu umor și pasiune muzica.
Despre Festivalul Internațional George Enescu
Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.
Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.
Pentru mai multe detalii accesați https://www.festivalenescu.ro
Preluare dc communication: vision comes true
Mi-am propus ca intr-un an sa particip si eu la festivalul George Enescu.
Consider ca este o experienta nemaipomenita.
Îți doresc sa ajungi!
Festivalul Internațional George Enescu nu ar trebui ratat de persoanele care iubesc muzica. Am studiat la scoala despre cel mai important muzician roman, George Enescu.
Cred ca va fi un eveniment excelent!
Cei pasionati de muzica nu ar trebui sa lipseasca la un astfel de festival.
Atat concursul cat si festivalul sunt doua evenimente foarte importante ale acestui an ce nu trebuie ratate! Multumim pentru toate aceste informatii!▪︎☆▪︎
Sper sa pot ajunge si eu pe viitor. Imi place muzica si chiar ar fi pacat sa nu particip macar o data la un eveniment asa de fain. 😍😍
Tare mult mi-ar placea sa particip si eu la un festival de genul. :D Pare o experienta minunata.
Mi se pare chiar foarte interesant. Mi-ar face plăcere să merg și eu la un astfel de festival.
În Sinaia, avem Casa Memorială George Enescu. Se țin și acolo diverse spectacole, sau cel puțin se țineau cândva. Și poate fi vizitată oricând :)
Foarte interesante acest gen de evenimente.
Pare un eveniment interesant. Sunt sunt fan evenimente/concerte, dar sunt sigura ca o multime de persoane il asteapta cu sufletul la gura
Nu am participat pana acu, daar nu e tarziu niciodata!
Cat de frumos. Păcat ca sunt in celalalt capat de tara..
Cred ca sunt multe persoane care si-ar dori sa participe la festivaluri de genul
Din nou, un articol pe care l-am citit cu mare drag! Mulțumim!😍
Foarte fain! Cu siguranță e un festival care bucură atât spectatorii, cât și participanții!
Foarte frumos ai scris ,mi-ar placea sa am sansa sa particip si eu la un astfel de eveniment