Bun găsit, prieteni melomani! Am informații noi despre cel mai mare eveniment cultural -muzical din București care se apropie. Imaginile lui Enescu aprind imaginația artiștilor români – Concursul Național de Arta și Jean-François Zygel – Enescu hors les murs. Conceptul care inserează trei evenimente inedite oferite de compozitorul și pianistul – improvizator francez, Jean -François Zygel.

Cuprins

Imaginile lui Enescu aprind imaginația artiștilor români

 

Imaginile lui Enescu aprind imaginația artiștilor români

Un număr de 180 artiști vizuali s-au înscris în Concursul Național de Artă

București, 19 august. 180 de artiști vizuali români au răspuns invitației de a înscrie lucrări la Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu”. Programul este asociat Festivalului Internațional „George Enescu” și derulat în premieră în ediția din 2019.

Tema acestui concurs de artă a presupus transpunerea în limbaj plastic a șase lucrări semnate de compozitorul român George Enescu. „Impresii din Copilărie”, „Vox Maris”, „Suita Nr. 2 pentru pian”, „Săteasca”, „Șapte Cântece”, „Suita Nr. 3 pentru pian” au fost sursă de inspirație pentru lucrările înscrise în competiție.

Un număr de  132 dintre participanții înscriși la această ediție a Concursului Național de Artă „Imaginile lui Enescu” sunt artiști consacrați. Iar 48 reprezintă categoria tinere talente. Cele mai multe lucrări înscrise sunt din București și jud. Ilfov. Topul orașelor reprezentate în concurs este continuat de Iași, Cluj, Galați, Brașov, Constanța, Timișoara și Bistrița.

Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu” 

– deschide o nouă formă de dialog despre opera compozitorului român. De asemeni, este menit să apropie de muzică noi comunități și categorii de public.

Ne dorim să păstrăm în atenția publicului forța uluitoare a muzicii lui Enescu. Pe de-o parte, avem în Festival artiști de cel mai înalt nivel internațional, propunându-ne viziuni personale asupra compozițiilor lui Enescu.

Pe de altă parte, discursul muzical al operelor lui Enescu atinge teme universale care inspiră un dialog dincolo de muzică, este actual și atractiv. Cu ajutorul artiștilor plastici vom “vizualiza” acest univers și ni-l vom face mai accesibil și mai apropiat” – spune Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului Internațional George Enescu.

În perioada următoare, lucrările vor fi evaluate de o Comisie de Selecție. Aceasta are misiunea dificilă de  a alege doar 30 de lucrări finaliste. Acestea vor fi notate, în etapa a doua, din perspectiva celor care intră în intimitatea muzicii, prin interpretare, de un juriu format din muzicieni apropiați de opera lui George Enescu.

Deși interpretarea artistică nu trece prin cifre ci prin imaginație și măiestrie, numărul mare de artiști care au ales să se lase inspirați de lucrările lui Enescu arată deschiderea formidabilă pe care această comunitate o are pentru dialog, pentru apropierea de inima publicului. Sunt recunoscătoare pentru această implicare și sper să pornim de aici un bulgăre de zăpadă care să continue abordările multi-disciplinare și să completeze înțelegerea operei enesciene”, spune Mihaela Păun, directorul Expo Arte.

Comisia de selectie

Comisia de Selecție este formată din: Remus Adorian – prof. univ. dr., FAD. Timișoara, Ioan Sbârciu – prof. univ. dr., UAD Cluj-Napoca, Eugen Al. Gustea – prof. univ. dr., UNArte București, Ioan Gherman – lector univ. dr., FAD Timișoara, Olimpia Bera – lector univ. dr., UAD Cluj-Napoca.

Imaginile lui Enescu aprind imaginația artiștilor români

Juriul muzical
 
Juriul muzical este format din: Gabriel Bebeșelea – dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Tiberiu Soare – dirijor al Operei Naționale, București, Alexandru Tomescu – violonist, București, Remus Azoiței – violonist, profesor la Royal Academy of Music, Londra, Josu de Solaun – pianist, New York. 
 
Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu” este un proiect inițiat de Artexim. In parteneriat cu Expo Arte și implementat cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

Premiile

Premiile Concursului, rezultate în urma jurizării lucrărilor, în ordinea mediilor obținute sunt:
1. Premiul „Imaginile lui Enescu” 2019: 1.000 euro,
2. Premiul la secțiunea Pictură – categoria Artist Consacrat: 500 euro
3. Premiul la secțiunea Pictură – categoria Tinere Talente: 500 euro
4. Premiul la secțiunea Grafică – categoria Artist Consacrat: 500 euro
5. Premiul la secțiunea Grafică – categoria Tinere Talente: 500 euro.
 
Cele 30 de lucrări selectate în ordinea mediilor în concurs vor fi expuse și promovate în format digital, tip galerie de imagini, pe site-ul Festivalului Internațional „George Enescu” . De asemenea, vor fi expuse și fizic,  în cadrul expoziției „Imaginile lui Enescu”.

Enescu hors les murs – Jean -François Zygel

 

JF Zygel 16 sept masterclass Imaginile lui Enescu aprind imaginația artiștilor români

 

Melomanii bucureșteni se vor bucura de trei evenimente inedite oferite de cunoscutul compozitor și pianist -improvizator francez, Jean-François Zygel. Reunite sub conceptul Enescu hors les murs, se vor derula în zilele de 16, 17 și 18 septembrie, ca proiect asociat al Festivalului Internațional George Enescu 2019. Conceptul este realizat cu sprijinul Institutului Francez din România.

Evenimentele au fost create de remarcabilul artist, pentru a celebra bucuria muzicii. Dar si pentru a intensifica legăturile dintre muzică și un public cât mai divers, în spiritul lumii în armonie promovate de Festivalul Enescu. 

Vor avea loc:

  • luni, 16 septembrie, între orele 14.00 – 16.00. Un masterclass de improvizație, susținut la Universitatea Națională de Muzică București și adresat tinerilor muzicieni.
  • marți, 17 septembrie, de la ora 19.30. Un cine-concert cu muzică improvizatălive la pian, The Phantom of the Opera/Le Fantôme de l’Opéra. Locul: Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din București
  • miercuri, 18 septembrie, de la ora 19.30. Concertul de improvizație ”Muzica Bucureștiului”, împreună cu invitații Damian Drăghici (nai) și Cristian Soleanu (saxofon). Va avea loc pe scena din Piața Festivalului George Enescu.

JF Zygel Cineconcert 17sept2019 Imaginile lui Enescu aprind imaginația artiștilor români

 

Jean-François Zygel este recunoscut la nivel mondial drept unul dintre cei mai remarcabili pianiști contemporani. Grație talentului, imaginației și fanteziei sale, este un mare virtuoz al improvizației la pian, strălucind prin inteligență fecundă. Posedă un mare talent de a comunica cu audiența sa și este înzestrat cu mult umor. Jean-François Zygel face să strălucească pasiunea sa pentru muzică în fiecare dintre concerte, fiind îndrăgit deopotrivă de melomanii inițiați și de publicul amator.

Faima sa la nivelul marelui public a crescut și datorită programelor de televiziune pe care le-a animat. Spre exemplu: (La Boîte à musique –de pe France 2, Les Clefs de l’orchestre – de pe France 5), al căror ecou a depășit cu mult granițele Franței, și emisiunilor de la radio (La Preuve par Z – de pe France Inter), în cadrul cărora apără cu umor și pasiune muzica.

 

Imaginile lui Enescu aprind imaginația artiștilor români

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.

Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii accesați https://www.festivalenescu.ro

 

 

Preluare  dc communication: vision comes true

Rate this post