Cuprins
Noi rețete autentice: caracatiță și papas arrugadas
Dacă dorul de călătorii s-ar putea ostoi oleacă, apoi vom reuși și cu ajutorul mâncării specifice locului în care am fost. În ceea ce mă privește e simplu: este super-ușor de bănuit care este destinația de care m-am îndrăgostit, din articole. Iar când subiectul este mâncarea, stați liniștiți: Tenerife are material bogat de oferit în materie de bunătăți culinare. Aminteam în treacăt în articolele despre insulele Canare că am mâncat cu mare plăcere, de la prima mea vizită, “papas arrugadas”.
Papas arrugadas
Cartofii, căci despre ei este vorba, cunoscuți sub denumirea “papas bonitas” sunt niște cartofi mici și drăguți. Cu siguranță v-ați dat seama, de aici le vine și numele. Aceștia au fost importați pentru prima oară, în urmă cu aproximativ 400 de ani, din Peru. Locuitorii îi fierb în coajă, în apă cu atât de sărată încât cartofii capătă o crustă de sare. Preparați în acest fel, cartofii se mănâncă cu sos dulce-picant, alături de pește, carne sau, chiar simpli. Papas arrugadas în traducere liberă înseamnă “cartofi ridați”, ceea ce nu sună la fel de atrăgător ca “papas bonitas”. Papas arrugadas reprezintă unul dintre cele mai consumate și căutate feluri de mâncare din insule, și adorați de turiști.
Oceanul este la îndemână și foarte darnic, iar localnicii s-au descurcat mereu cu hrana oferită de apele lui. De altfel, natura le e, celor mai mulți dintre locuitorii arhipelagului, mai importantă chiar decât propria bunăstare. Pescuitul le-a asigurat atât hrana zilnică cât și principala meserie din care își câștigau existența. Astfel, peștele și fructele de mare reprezintă încă un fel de mâncare des întâlnit pe insula eternei primăveri. Specii de tot felul de la cele mai cunoscute până a cele mai ciudate, poate chiar neauzite, nevăzute sunt folosite pentru preparate care satisfac și cele mai pretențioase papile gustative.
Caracatița
Ori de câte ori ajungem pe insulă, alegem dintre numeroasele oferte, cele mai sănătoase și căutate feluri de mâncare. Firește, printre acestea se regăsesc papas arrugadas care însoțesc peștele și fructele de mare proaspete. Nici nu ajungem bine că ne și prezentăm la unul dintre restaurantele preferate, unde comandăm ton proaspăt (eu), caracatiță (soțul) și papas arrugadas. Bineînțeles, alături de sosurile mojo și salata de roșii și ceapă, stropite cu bere Dorada sau vin din regiunile viticole ale insulei.
“După o cină copioasă putem ierta pe oricine” – Oscar Wilde
Dar, pentru că am amintit de caracatiță, care vă spun sincer, nu este preferata mea, voi povesti un pic despre aceasta. Caracatița este unul dintre preparatele des întâlnite în gastronomia locală, ba chiar este considerată “vedeta” în unele restaurante. Nici nu mi-a trecut prin cap că acest cefalopod este bogat în substanțe nutritive benefice pentru corpul nostru.
De câte ori o văd tronând pe un platou, îmi amintesc de lecția în care am învățat că este un animal vertebrat cefalopod (are picioarele pe cap). Știu de asemenea că are opt tentacule pe corp, cu sute de ventuze care o ajută să se propulseze și să prindă cu ușurință prada. Caracatița are capul foarte mare – este și foarte inteligentă -, iar corpul își schimbă culoarea pentru a o ajuta să se adapteze diferitelor suprafețe pe care se mișcă. Mai știu multe alte chestii despre caracatiță, dar nu vreau să vă credeți la lecția de biologie.
Noi rețete autentice: caracatiță și papas arrugadas
“Lasă hrana să îți fie medicament și medicamentul hrană” – Hippocrate
Cert e că după toate aceste lucruri pe care mi le amintesc despre caracatiță, nu știu altora, dar mie îmi dispare brusc pofta de mâncare. Interesant însă este ceea ce am aflat de curând, chiar de la cei care prepară caracatița transformând-o într-un fel delicios de mâncare. Bucătarii restaurantului canarian afirmă faptul că este o mare sursă de bogăție pentru sănătate, deoarece conține seleniu, iod, fosfor, calciu, sodiu, zinc și magneziu Acestea, pe lângă vitaminele B , A și E, vitale pentru buna funcționare a corpului nostru. Eh, nu-i așa că ar cam trebui să “uit” lecția despre caracatiță acum că a aflat ce bine mi-ar prinde o porție de sănătate?
În Insulele Canare, caracatița este preparată simplu, însă ingredientele de bază folosite în bucătăria canariană dau aroma și nota fantastică. Pentru iubitorii de caracatiță – “pulpo” preparată în stil canarinean, am rețeta veche, simplă, după care se prepară. Era folosită în perioada când hrana era procurată cu precădere din apele oceanului, iar lipsa banilor îi obligau să folosească resursele naturale de acasă.
Ingredientele necesare:
2 kg de caracatiță
1 frunza de dafin
Sare grunjoasă
Ulei de măsline
Oțet din vin
1 ardei iute
Apă
Cum se prepară:
Se spală bine caracatița, rotindu-i capul și picioarele, deoarece ventuzele sunt cele care dețin cel mai mult nisip. Apoi, vom pune apa la fiert într-un vas cu puțină sare și frunza de dafin. Când apa a fiert vom lua caracatița și o vom „speria” (în acest fel evităm să fie tare). Procesul constă în scufundarea și scoaterea caracatiței de 3 – 4 ori din apă pentru a o înmuia, apoi o lăsăm, în funcție de mărime, între 40 și 60 de minute.
Noi rețete autentice: caracatiță și papas arrugadas
Odată procesul terminat, luăm un castron în care punem ulei de măsline împreună cu un strop de oțet și amestecăm. Scurgem apoi apa din caracatiță, o așezăm pe o farfurie, o tocăm și turnăm amestecul făcut anterior. Preparatul este gata și, tipic canarian, acesta este însoțit de “papas arrugadas” și salată de roșii și ceapă. Și, bineînțeles, reprezintă motive pentru a vă bucura de un spectacol adevarat al gustului.
Restaurantul la care ne-am obișnuit să mâncăm cele mai bune preparate de acest fel, obișnuiește însă să ofere clienților săi, caracatiță prăjită. Din păcate nu posed și această rețetă. Promit însă să v-o povestesc după ce o voi afla. Și sper din tot sufletul ca asta să se întâmple cât mai curând posibil. Dar până atunci, mă gândesc serios să încep să mănânc caracatiță.
Tare aș vrea să aflu părerea voastră cu privire la acest fel de mâncare și, dacă sunteți consumatori ale acestor delicii. Aștept sfaturi, tipsuri, orice mi-ați mai putea spune despre acest subiect, în comentariile voastre.
Până data viitoare, fiți încrezători! Locurile minunate ale lumii ne așteaptă!
UniquebyMM
Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!
Pentru a nu le pierde pe următoarele, luați în calcul abonamentul la blog sau, dați like paginii de Facebook.
Woowwww ce bine arata, am mancat in grecia o reteta tare faina cu ceapa rosie si cartofi…..delicioasa.
Arata foarte bine. N-am mancat pana acum, dar cred c-as gusta.
Ce tare, nu știam atât de multe lucruri despre cartofi.
Am încercat și eu caracatiță, dar nu pot sa spun ca mi_a plăcut. Poate nici nu era pregătită cum trebuie.
Nu am mâncat niciodată caracatiță, dar nu e timpul pierdut nici de acum.
Arata delicios! O singura data am mancat o salata de caracatita, la un restaurant pescaresc. Spre uimirea mea, chiar mi-a placut.
Arata delicios! Si mie imi place sa gatesc fructe de mare in fel si chip!
Multuimesc pentru retete, mi-ai facut asa o pofta de fructe de mare! iar Papas arrugadas o sa incerc si eu cat de curand.
Wowww ce bine arata! Eu chiar as manca o portie! O sa incerc si eu sa fac cartofii asa fierti cu sare multa, Papas arrugadas, caci imi e pofta! :)
Trebuie sa recunosc ca arata bine de tot. Eu m-am cam ferit de caracatita ca am auzir ca se face greu