Bun găsit, dragilor! Reclama cu renul, copiii şi Moş Crăciun de la Jumbo este, de departe, una dintre cele mai inspirate şi frumoase. Nu, nu despre reclame sau un top al acestora este vorba ci, despre faptul că reclama ne aminteşte zilnic, cât mai avem până la Crăciun. Aşa am aflat şi eu că mai sunt exact 15 zile până la Crăciunul 2020, anul care ne-a pus la grea  încercare şi, pe care ni-l dorim dus cât mai repede.

Cuprins

17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020 (Leapşa)

Cu toate astea, am făcut eforturi şi am încercat tot posibilul să ne adaptăm, să ne trăim viaţa, acest minunat dar. Şi, iată-ne ajunşi pe ultima sută de metri, la finele acestui teribil an, pregătindu-ne de Crăciun. Un Crăciun diferit de, nu mai departe, cel trecut, dar pe care ni-l dorim, cel puţin la fel de frumos.

crăciunul 2020

Dar, odată ce am aflat câte zile mai sunt până la Crăciun, mi-am amintit  că anul trecut, primisem o leapşă blogosferică. Dacă era în această perioadă, bineînţeles că făcea trimitere la … lista lucrurilor de făcut pentru Crăciun iar tema, recunoaşteţi şi voi, este cât se poate de actuală. Ce-ar fi să (re)lansez provocarea şi să aflăm care sunt opiniile voastre în acest moment.

Prin urmare, lansez leapşa “Lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020“. Câte dintre lucrurile, activităţile voastre de pe lista Crăciunului trecut au rămas, câte s-au schimbat şi cum le-aţi adaptat acestui an?

crăciunul

Planuri & intenţii

Bineînţeles, cum este firesc, încep eu să dezvălui cam care sunt intenţiile şi planurile mele pentru Crăciunul anului de graţie în care ne aflăm, 2020.

Sincer -sincer, nu ştiu dacă pe lista mea de Crăciun vor mai fi tot 24 de puncte, dar vom descoperi împreună, la final, câte am adunat.

Lista lucrurilor de făcut

În primul rând, constat că sunt la fel de organizată şi continuu să fac liste. Poate sunt puţin mai atentă (?!?), dar, probabil nu sunt singura şi, aş pune asta pe seama contextului creat de, aceeaşi situaţie ingrată. Toţi suntem mai, precauţi – pfff, şi nu voim să folosesc cuvântul, dar, mnah, e în vocabular, (c.sf, n-ai c.s.f:)) n-am ce să fac.

Dar, să vedem ce cuprinde lista, căci acesta este scopul principal, nu-i aşa? Ei bine, la primul punct de pe listă am notat: Fă Crăciunul şi sărbătorile din acest an, cu adevărat speciale!

Să facem Crăciunul cu adevărat special!

Sigur, vă veţi gândi că, practic este imposibil să facem ceva special, în situaţia în care sunt atâtea lucruri de care suntem privaţi. Aveţi dreptate, nici eu nu spun altceva, doar că stă în puterea fiecăruia să facă tot posibilul pentru a simţi sărbătorile în casa şi inima sa.

17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020

Gândiţi-vă doar la potenţialul imens pe care îl avem fiecare dintre noi! Folosindu-ne de toate resursele interioare pe care le avem, sunt convinsă că vom reuşi să transformăm Crăciunul şi  aceste sărbători nemaipomenite.

crăciunul 2020

Ce intenţionez să fac, concret? Păi, schimb decorul şi organizez totul ca şi când ar fi un an normal. Vreau să folosesc culori diferite de cele din anii trecuţi şi un nou concept, mai vesel, deosebit, care să transmită energie pozitivă şi bună dispoziţie. Cu alte cuvinte, mă voi lăsa pe mâna imaginaţiei şi a copilului din mine.

Nu mă voi lăsa nicicum invadată şi afectată de sentimente de frustrare, de pesimism sau supărare.

Cadourile

La punctul doi am în vedere cadourile. Sigur, bugetul este mult afectat, dar nu putem trece peste acest capitol, asta este opinia mea. Mi-am făcut o (altă) listă pe care am trecut cadouri utile, ceva necesar şi practic, pentru fiecare membru al familiei. Sunt lucruri de care fiecare dintre noi are nevoie, dar pe care nu şi le cumpără, din varii motive.

De câte ori nu aţi vrut să vă cumpăraţi un set de pahare care s-au spart rând pe rând şi tot nu le-a “venit rândul”? Dar un set de bucătărie, un set de baie, o lenjerie nouă, o carte etc.? Concret, am reuşit să identific pentru fiecare câte ceva de acest fel, care i-ar face şi plăcere. Pe deasupra, mă încadrez şi în bugetul alocat.

pexels photo 1303086 17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020 (Leapşa)

La punctul acesta am însă o adnotare de făcut: adaugă ceva haios, surprinzător fiecărui cadou. Mă gândesc că e foarte bine venit orice cadou care conţine un lucru util, de care avem nevoie. Dar dacă nu există şi ceva care să ne binedispună, să aducă măcar un zâmbet pe chipurile noastre, mi se pare o sărbătoare ternă.

17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020 

Punctul următor –trei– îl ocupă cumpărăturile de care avem nevoie. Unele cumpărături le fac online, dar pentru unele trebuie să merg în magazin. Tot anul acesta am susţinut, mai mult decât în trecut firmele, afacerile româneşti, producătorii, antreprenorii români. Este de la sine înţeles că voi cumpăra tot ce se poate pentru Crăciun de la branduri şi producători români.

Lista cumpărăturilor mele este foarte riguros făcută, deoarece nu vreau să fac o sută de drumuri. Mai mult, le-am programat şi grupat în aşa fel, încât să reuşim să luam tot ce avem nevoie: pentru colete, pentru împachetat cadouri, pentru decor, curăţenie sau mâncare. Avem în plan să cumpărăm mai multe fructe, alimente şi obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Părinţii şi cei dragi

Vizitele şi întâlnirile cu părinţii şi cei dragi sunt prilej pentru cele mai emoţionante şi încărcate momente. Când unii dintre ei nu mai sunt, intensitatea se ridică la cote și mai înalte. Iar noi, copiii ne concentrăm toată atenția și sentimentele către cel rămas. Din păcate, mă aflu printre cei care a pierdut unul dintre părinți și durerea încă e prezentă.

pexels photo 5802135 17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020 (Leapşa)

Așa am ajuns la punctul (patru) de pe lista pentru Crăciunul 2020: vizita la mama. Neprețuită, importantă și cea mai iubită ființă! Așa sunt (sau ar trebui să fie!) toate mamele din lume și încă pe atât, mamele de gemeni.

Dacă anul trecut circulam în toate colţurile ţării fără nicio problemă, reuşind să ajungem la cei dragi, anul acesta nu mai este posibil. Acesta este un lucru cu adevărat dureros, dar mama înţelege situaţia şi ştie că o iubim. Vom vorbi mai mult, ne vom vedea online şi ne vom îmbrăţişa virtual.

Dăruind, vom fi mai fericiţi

Din aceleaşi motive, al interdicţiilor şi măsurilor impuse, punctul numărul cinci cuprinde pregătirea şi expedierea coletelor. Sigur că zâmbetul şi bucuria pe care o putem vedea pe faţa celor care primesc daruri înseamnă fericire în cea mai pură şi mare concentraţie. Dar chiar fără a le vedea, doar gândindu-ne la ei, tot fericire se numeşte ceea ce vom simţi. Prin urmare, tot ce nu putem duce personal va fi trimis prin poştă sau curieri. Crăciunul 2020 este unul atipic, dar special.

db4b19367ee4892ec3a4b190d19dbd9a 17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020 (Leapşa)

Punctul şase este unul peste care nu voi trece nici anul acesta: curăţenia generală şi pregătirea casei pentru decorare. Şi ce dacă fac curăţenie săpămânal, ultima curăţenie generală (cu zugrăvit etajul) a fost la începutul lui septembrie? Dacă de sărbătorile de iarnă nu străluceşte (din nou), nu miroase toată casa a proaspăt, parcă nu simt acel ceva special de sărbători. Şi-apoi, curăţenia, nu este pe placul virusurilor! Poate mai scăpăm de unii.

17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020

Bineînţeles, nu intenţionez să muncesc până la epuizare, să nu fiu în stare să mă bucur de sărbătoare, dar nici nu voi renunţa la o reîmprospătare a întregii case.

Prepararea meniului

Prepararea felurilor de mâncare este încă un punct comun cu cel al anilor trecuţi. Suntem nişte oameni care ştiu să aprecieze mâncarea gătită acasă, să prepare singuri produse specific sărbătorilor de iarnă, dar şi a altor delicatese … internaţionale. Câte puţin din fiecare preparat special, specific Crăciunului, tot trebuie să facem, altfel, nu ne-am recunoaşte ca neam românesc. :)

Punctul şapte este cel la care am notat meniul cu felurile de mâncare la care, m-am gândit că ne vor dezmierda papilele gustative.

Eiii, dacă am făcut cumpărăturile, am terminat curăţenia, am trimis coletele, ar cam fi timpul să ne apucăm de pregătit, pe rând, reţetele. Mai întâi le pregătim pe cele tradiţionale: cârnaţi de casă, tobă, caltaboşi, şunculiţă fiartă în zeamă de varză etc.

photo 1510223861799 1b97de838135 17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020 (Leapşa)

17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020

Urmează salatele, curcanul cozonacii şi alte prăjituri, să fie cât mai proaspete. Prepararea tuturor acestor delicii ar trebui să fie trecute la punctul următor, dar le-am separat puţin. Astfel, la opt figurează prepararea produselor tradiţionale,  la nouă salatele, iar la zece cozonacul, prăjiturile şi curcanul.

crăciunul 2020

Unsprezece este punctul în dreptul căruia este trecută confecționarea coroniţelor şi aranjamentelor. În fiecare an pregătesc singură coroniţe din brad natural şi aranjamente cu diverse teme şi obiecte de decor specific Crăciunului, pentru noi, pentru copii şi pentru o prietenă foarte dragă. Îmi place ca, pe lângă cadourile pregătite, să dăruiesc şi aceste lucruri în care pun iubire şi pasiune. Este mesajul meu special de Crăciun pentru ei.

78a62d02 acb9 4993 8e93 c7479e3bc2d1 17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020 (Leapşa)

Bradul & decorarea pentru Crăciunul 2020

Punctul doisprezece. Ceva care îmi va lipsi foarte tare, dar am încredere că lucrurile se vor aşeza şi nu vom fi nevoiţi să suferim este împodobitul bradului împreună cu iubitul nostru Patrick. Ne-am creat un soi de tradiţie a familiei: bradul şi tot ce reprezintă decor în interiorul casei de Crăciun le să facem împreună cu el.  Sunt încrezătoare totuşi că vom reuşi să fim împreună, în siguranţă şi vom împodobi cel mai frumos brad.

E vremea să mă gândesc şi la partea “artistică”, la petrecere, că doar Crăciunul nu înseamnă numai mâncare, cadouri şi decor. Colecţia de colinde pe care o deţinem este destul de impresionantă şi variată, dar pe lângă aceasta, avem nevoie de veselie. În sensul acesta m-am gândit că trebuie să selectăm nişte muzică. Nu de alta, dar vreau să şi dansăm. Doar am spus că vreau un Crăciun special! Atunci, special să fie.

pexels photo 3149898 17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020 (Leapşa)

Punctul artistic

Cred totuşi că nu vom putea dansa toate cele trei zile de sărbătoare, prin urmare  am selectat în lista mea de pe Netflix, un număr suficient de mare cu filme pentru gusturile noastre. Cam asta cuprinde punctul artistic treisprezece din lista mea. Oare am ajuns la final? Nu cred!

Sunt chiar sigură că nu, atâta timp cât nu am amintit nimic despre ţinute. Acuma, ce să zic, eu i-am scris Moşului ce îmi doresc, dar nu ştiu dacă voi primi ceea ce am cerut. Iar în acest caz trebuie să mă descurc cumva, să fiu pregătită cu un plan B.

Ţinuta de Crăciunul 2020

Deci, la punctul paisprezece voi trece ţinuta de Crăciun. Onest, recunosc, nu m-am dat în vânt niciodată după pulovere crăciunistice. Unu -pentru că de regulă sunt groase şi eu nu înţeleg cum aş rezista îmbrăcată gros la 24 de grade (cel puţin) fără să transpir.  Şi doi: nu pot îmbrăca aşa ceva decât de Crăciun, corect?

127218436 3887658364612788 1479602814101093135 o 17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020 (Leapşa)

17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020

Şi totuşi, ţinuta trebuie să fie în ton cu sărbătoarea! Ei bine, dacă nu voi primi rochia pe care mi-o doresc, atunci voi alege o rochie de catifea din garderobă. Acesteia, îi voi accesoriza ciorapii de culoare roşie cumpăraţi special şi, căciuliţa de Crăciuniţă (o ştiţi cu toţii). Am cumpărat deja căciuliţe crăciunistice pentru toată lumea. Astfel, mă voi simţi aşa cum îmi doresc, special(ă) şi, voi respecta tradiţia- sau superstiţia(?)- ceva nou, ceva roşu, ceva vechi.

Colindătorii

Punctul următor, cincisprezece, ar trebui să fie dedicat colindătorilor, adică pregătirii darurilor pentru aceştia. Numai că, nu ştim cum stă treaba anul acesta, se pare că nu vor fi colindători. Oricum ar fi, cumpăr multe fructe, portocalele parcă au acum cel mai bun gust şi parfum, dulciuri şi covrigei. Dacă vor veni, suntem pregătiţi.

crăciunul 2020

Am pus punctul şaisprezece cu semnul întrebării, deoarece, încă nu ştiu dacă putem merge la biserica unde duceam în anii trecuţi colete cu alimente şi haine pentru cămine de copii şi bătrâni. Le voi pregăti totuşi iar în cazul în care nu se poate, voi trimite coletele prin poştă. Adaug şi subliniez la acest punct: “de căutat adrese

Acum, chiar cred că am ajuns la finalul listei mele de pregătiri pentru Crăciunul în pandemie. Ultimul punct –şaptesprezece- este decorarea mesei şi de pus la punct ultimele detalii pentru primirea … nu ştiu nici dacă vom avea Moş Crăciun şi invitaţi sau nu. Dar, indiferent de situaţie, am pregătit un “desfăşurător” pentru ca lucrurile să decurgă în sensul bun, cel al sărbătorilor speciale.

17 lucruri de făcut pentru Crăciun

Am strâns pe listă şaptesprezece puncte şi câteva subpuncte (adnotări) faţă de 24 ale anului trecut. Se poate să fi fost mai concisă, mai atentă, cum spuneam mai sus sau, poate că nu. După cum aţi sesizat, sunt câteva incertitudini, de aceea am căutat a doua variantă pentru fiecare dintre acestea şi le-am notat în lista mea. În mare parte însă, lucrurile de făcut sunt la fel, fără prea mari schimbări.

pexels photo 712323 17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020 (Leapşa)

Concluzie

În concluzie, încrederea este cea care trebuie să rămână mereu “la datorie”, la cote maxime, dacă este posibil. Asta este convingerea mea iar eu, aşa voi face. Cred că va fi bine, vom fi bine cu toţii şi vom petrece cât mai frumos acest Crăciun!

Vă invit pe toţi să daţi curs acestei provocări, deoarece, cred că va fi interesant să (ne) citim peste ani, despre pregătirile pentru Crăciunul anului 2020, al pandemiei. Nominalizez totuşi şi trimit leapşa fix către următorii “adrisanţi”: Graţiela, Alex, Diana, Cristina, Almona. Abia aştept să vă citesc, dragilor!

Până data viitoare, spor la pregătiri pentru cel mai special Crăciun!

 

UniquebyMM

 

Mulţumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiţi!

Pentru a nu le pierde pe următoarele, luați în calcul abonamentul la blog sau dați like paginii de Facebook.

ametistul

tenul

325to250 17 lucruri de făcut pentru Crăciunul 2020 (Leapşa)

Rate this post