Doar câteva zile ne despart de prima sărbătoare a iubirii – Valentine′s Day – și cam două săptămâni de cea neaoșă, românească, Dragobetele. Love is in the air luna aceasta mai mult decât oricând sau cel puțin așa ar trebui, pentru că s-a decretat: e luna iubirii. Să fie iubire așadar, să fie și o lună dedicată ei căci, atâta vreme cât există iubire, există viață, frumusețe, fericire. Când vine vorba de sentimente atât de frumoase ca iubirea, hop și eu. Doar nu vă imaginați că aș putea lipsi tocmai eu din peisaj!?! 

Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

pexels photo 2917357 Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

Trebuie însă să vă previn: nu veți găsi idei și recomandări de cadouri pentru aceste sărbători. Și, nu din cauză că nu mi-ar plăcea, dar nu am ceva nou și nici mai… special. Totuși, am ceva de dăruit, dar este vorba despre ceva care nu e de vânzare, este un dar pentru suflet. Concret, este vorba despre o poveste adevărată de iubire, căci, nu-i așa, când este momenti cel mai potrivit peontru o astfel de poveste, dacă nu în luna iubirii? Iată povestea adevărată, care vede pentru prima oară ”lumina tiparului”, ăăă… online-ului.

Între Sandu și Măriuca se aprinsese scânteia de iubire din clipa în care s-au văzut la hora din sat. Tineri și frumoși amândoi, formau o pereche potrivită și plăcută tuturor privirilor.

Sclipirile din ochii celor doi, aura de lumină de pe chipurile lor, trădau de departe dragostea și dorința lor. Nimic și nimeni nu părea să le stea în calea iubirii sau, cel puțin așa își imaginau. Numai că, nimic nu e ușor pe lumea aceasta iar tinerii aveau să afle repede despre acest lucru. Frumoasa și intensa lor poveste de dragoste avea să devină foarte repede, pe cât de frumoasă, pe atât de … interzisă.

pexels photo 415351 Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

Sandu și Măriuca – poveste adevărată

Familiile tinerilor nu erau de acord cu povestea, argumentul acestora fiind armata. Sandu avea vârsta la care în acele vremuri, tinerii erau încorporați în armată. Când ești tânăr și iubești cu adevărat, lucrurile se văd în alte culori decât cele din spectrul obișnuit, al realității. Îndrăgostiți până peste cap, Sandu și Măriuca au continuat să-și trăiască tumultuoasa poveste, ascunzându-se de ochii lumii.

Cu cât părinții erau mai înverșunați și se împotriveau mai tare, cu atât erau mai încrezători tinerii îndrăgostiți în iubirea lor. Pentru părinți era imposibil de acceptat ca Sandu și Măriucă să formeze o familie, în timp ce pentru tineri nu stătea în picioare niciun argument din lume care să-i despartă.

Știau însă că lucrurile nu mai puteau continua sub această formă iar de pus capăt iubirii lor, nici nu putea fi vorba. Ce era de făcut? Ei bine, cei doi au hotărât să fugă. Nu în lume, ci la aproximativ treizeci de km. de sat, în orașul în care Sandu avea rude. 

pexels photo 1996338 Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

Planul îndrăgostiților

Planul la care se gândise Sandu semăna cu poveștile cu Feți Frumoși și Ilene Cosânzene. Avea să o fure pe Măriuca lui și să fugă împreună, călare pe un cal. Chiar așa s-a și întâmplat! Sandu și-a rugat cel mai bun prieten să-l ajute, urmând ca acesta să aducă doi cai și să o scoată pe Măriuca din casă.

Când seara a învăluit satul în întuneric și tot ce se auzea era vaietul cucuvelelor, Sandu a rămas la marginea satului cu caii. Dumitru (prietenul) a reușit să o ia pe Măriuca de acasă, sub pretextul că merge la sora lui, la clacă. Odată ajunși la marginea satului unde îi aștepta Sandu, cei trei au părăsit satul galopând spre șosea.

Tinerii noștri îndrăgostiți au mers pe jos până ce un șofer și-a făcut milă, a oprit și i-a dus o parte din drum. I-au plătit și au plecat mai departe. S-a scurs ceva timp (li s-a părut o veșnicie!) până ce un camion a oprit aproape de ei luându-i până la intrarea în oraș.

pexels photo 258421 Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

Norocul însă nu le surâsese cu adevărat, căci tinerii noști nu aveau decât câteva haine și ceva bănuți. O parte din aceștia îi dăduseră primului șofer iar restul, celui de-al doilea. Acesta din urmă nu a fost mulțumit cu banii primiți și s-a gândit să -și ”rutunjească” câștigul, luându-i căciula tânărului.

Noaptea în care adrenalina și peripețiile i-au însoțit era pe sfârșite iar soarele se pregătea să răsară și să lumineze o nouă zi. Sandu și Măriuca au traversat orașul pe jos și, în sfârșit, au ajuns acolo unde sperau să găsească înțelegere. Sora cea mare a tânărului și mai ales soțul acesteia (Lucian) erau cei la care se gândiseră să apeleze pentru sprijin. 

Povestea trăită și strălucirea din ochii tinerilor exprimau mai mult decât ar fi putut face cuvintele. Era suficient să-i privești și sufletele păreau să se încălzească. Astfel, atmosfera relaxantă și prietenoasă, armonia și empatia rudelor le-au dat din nou aripi, încredere și speranță, îndrăgostiților.

pexels photo 4887522 Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

Destăinuiri, planuri și rezoluții

Ziua a trecut ca vântul pentru cei patru. Uitând de oboseală și necazuri, îndrăgostiții au dat drumul la destăinuri, au primit sfaturi și au făcut planuri. Noaptea a acționat și ea ca un sfetnic bun iar dimineața a venit cu rezoluții. Lucian era una dintre cea mai echilibrată, responsabilă și bună persoană iar Sandu mizase pe asta. Tocmai de aceea alesese să fugă la ei și să și-i dorească să le devină nași. 

La rândul său, Lucian îi plăcea și îi iubea ca pe proprii copii pe tinerii noștri iar Sandu era preferatul familiei. Asta îl motiva să-i susțină, dar a ținut în același timp să-l aducă cu picioarele pe pământ pe Sandu. Se simțea responsabil să- i explice tânărului că nu va fi la fel de înțelegător în cazul în care nu are intenții serioase. Dacă își imagina că va tolera o aventură, că a fugit cu fata fără a se căsători cu ea, se înșela amarnic.

Bineînțeles că tinerii erau încântați de tot ce se petrecea, mai ales de planurile pe care le făceau împreună cu nașii lor. Au urmat cumpărăturile: rochie de mireasă, costum, lumânări de cununie și tot ce era nevoie pentru nuntă. Hotărâseră să meargă cu toții în sat, să ceară iertare părinților, să se cunune, și să facă așa cum se cuvenea, nuntă. 

pexels photo 265854 Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

Cununie cu surprize

Vremurile anilor șaizeci erau grele și pline de concepții greu de înțeles acum. Pe atunci, o poveste ca cea pe care o trăiau tinerii noști, împotriva voinței părinților și canoanelor bisericești era o rușine. Mai mult, era inadmisibil, de neiertat, ca doi tineri care aveau deja o relație și care mai și fugiseră de acasă, să se cunune în biserică. Astfel că, frumoșii noștri îndrăgostiți aveau să mai încaseze o lovitură.

Preotul satului refuza să îi căsătorească, interzicându-i Măriucăi să intre în biserică îmbrăcată mireasă. El i-a smuls pur și simplu voalul de pe cap și cine știe ce ar mai fi fost în stare să facă dacă, Lucian (nașul) nu l-ar fi prins de sutană. Câteva vorbe spuse pe ton apăsat și convingător de acesta, au avut efect asupra preotului și cununia a avut loc. 

pexels photo 70737 Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

Tinerețea este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om și pentru doza imensă de creditare pe care o oferă. Suntem mai mult decât încrezători, mai curajoși, mai visători, când suntem tineri. Sandu și Măriuca au crezut în iertarea părinților lui și aveau convingerea că, toate problemele de genul celor petrecute vor lua sfârșit. 

Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

Din iubirea intensă și frumoasă dintre cei doi, urma să se nască Maria. Măriuca urma să devină mamă. Dar până atunci, Măriuca avea să îndure chinuri și umilințe de nedescris din partea mamei soacre. Timp de șapte luni, din momentul în care Sandu a plecat în armată și până aproape de ziua ”sorocului”, Măriuca a locuit împreună cu socrii. A fost perioada în care a fost nevoită să suporte un comportament greu de descris. Cu puțin timp înainte să nască, Măriuca și-a luat inima în dinți și a plecat la părinții ei. 

pexels photo 1148572 Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

Părinții au primit-o cu brațele deschise și au sprijinit-o în aducerea pe lume a minunii, rodului iubirii, Maria. Mama Mariei știa cel mai bine ce înseamnă perioada în care devii mamă și câtă nevoie avea de căldură părintească, de iubire. Ea însăși trecuse printr-o perioadă extrem de grea atunci când era însărcinată cu gemeni, pentru că rămasăsese fără mamă.

Au crescut-o cu toată dragostea de care erau în stare, până ce Sandu a terminat armata și s-a întors acasă. Înțelegând cum stau lucrurile, Sandu și-a luat familia și a plecat la oraș. Și-a găsit imediat ceva de lucru, apoi s-a apucat de învățat, a urmat cursuri și și-a construit o carieră frumoasă.

Nu s-au mai despărțit niciodată decât pe perioade foarte scurte când era trimis la cursuri de instruire. După trei ani a venit pe lume al patrulea membru al familiei, Ștefan.

pexels photo 3585812 Cel mai important cadou de Valentine′s Day: iubirea

Povestea de iubire continuă …

Povestea de iubire a continuat cu multe provocări și încercări peste care, protagoniștii ei au trecut cu brio. Timp de patruzeci de ani, Sandu și Măriuca au trăit sub umbrela care le guverna căsnicia: încredere, respect, înțelegere și iubire. Și, cu siguranță cei patruzeci de ani ar fi fost cu mult mai mulți, dacă Sandu nu s-ar fi dus la ceruri.

Eu mă opresc aici! Fiecare poveste de iubire are farmecul și unicitatea ei, dar unele parcă sunt demne de împărtășit în scris. Sper ca aceasta pe care v-am dăruit-o să vă placă și să vă inspire. 

Până data viitoare, dăruiți iubire!

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!
Pentru a nu le pierde pe următoarele, îndrăzniți un abonament la blog sau, dați like paginii de Facebook.
Rate this post