De multă vreme păstrez în draftul inimii un articol despre dragoste, dar nu i-am dat drumul. Cred că nu am găsit momentul potrivit. De fapt, m-au influențat dezamăgirea și bagatelizarea peste care dădeam exact atunci când voiam să-l ”eliberez”. Astăzi, mi-am luat inima în dinți, am închis ochii și am scos la lumină un fel de pledoarie pentru și, despre dragostea completă

Cuprins

Dragostea completă și alte tipuri de dragoste

Dragostea poate fi privită ca un subiect ușor, pe care, mulți cred că-l înțeleg și-l trimit în derizoriu. În realitate, dragostea adevărată sau completă este o temă complexă, complicată și grea pe care o poți înțelege doar dacă iei în calcul elementele care o compun.

pexels photo 2626720 Dragostea completă și alte tipuri de dragoste

Rețeta: se iau ingredientele în cantități egale și se combină bine-bine până se obține o compozișie omogenă, cu aromă, gust și culoare după plac.

„Dragostea este spațiul și timpul măsurate cu inima.” — Marcel Proust

Conform Teoriei Triunghiul iubirii a psihologului Robert Sternberg, elemente componente sunt: intimitate, pasiune, angajament. 

Subscriu și adaug câteva opinii proprii născute din experiență. Doar în cazul în care toate aceste ingrediente fac parte din compoziție, putem vorbi despre dragoste adevărată. Dacă lipsește șu numai unul dintre acestea, putem face glume pe seama ei sau, o putem încadra într-un anumit tip de dragoste.

Să încercăm să înțelegem puțin din ceea ce vrea să spună autorul despre aceste elemente, importante componente ale dragostei. Totul e destul de ușor de înțeles, nu este niciun fel de filozofie. Esențial este să existe o armonizare perfectă între inimă și minte. 

pexels photo 3217512 Dragostea completă și alte tipuri de dragoste

Elementele dragostei adevărate

Intimitatea

Intimitatea. Cel mai înșelător mod de a crede că este vorba despre dragoste este cazul în care partenerul se simte bine în compania celuilalt. Vi s-a întâmplat să râdeți, să vă distrați, să vă simțiți extraordinar în compania cuiva? Altcineva decât iubitul (iubita), soțul (soția). Sunt sentimente de apropiere, de atașament, de încredere și o conectare foarte bună. De aemenea, este posibil ca partenerul tău să simtă că îți este cel mai bun prieten al tău. Asta înseamnă intimitate.

Pasiunea

Pasiunea se referă la atracția sexuală dintre două persoane, legătura fizică. Pasiunea este ca cea mai de preț comoară, cea care ne însuflețește. Este sentimentul puternic care ne face să ne simțim vii, frumoși, atrăgători, strălucitori. Când focul pasiunii se aprinde, trebuie doar să avem grijă să-i menținem intensitatea.

pexels photo 556662 Dragostea completă și alte tipuri de dragoste

Angajamentul

Angajamentul se referă la deciziile de a rămâne împreună. Indiferent de motive, partenerii iau decizia de a -și petrece viața împreună, își fac planuri de viitor împreună etc.  

Vorbind la general, dragostea este de multe feluri: dragoste de mamă, de familie, de natură, de Dumnezeu (credință), de prieteni, de animale sau iubiți. Fiecare tip de dragoste exprimă emoții diferite și stări diferite, au tonuri diferite și un limbaj al corpului specific. Luând în calcul factorii esențiali menționați de psihologul Sternberg în Teoria triunghiului iubirii și combinația dintre aceștia, există mai multe tipuri de dragoste.

pexels photo 414032 Dragostea completă și alte tipuri de dragoste

Dragostea completă și alte tipuri de dragoste

Dar, nimic din ce spunem nu poate avea credibilitate sau, măcar ridica un semn de întrebare, o urmă de interes, fără explicații. Iar eu aș fi ultima care ar lăsa totul în aer tocmai acum, când am decis să abordez subiectul. Așadar, să ne punem imaginația la treabă și să încercăm să facem împreună câteva scenarii. 

Să presupunem pentru început că, relația pe care o avem se bucură de intimitate și armonie. Credeți că este suficient? Credeți că este posibilă dragostea fără pasiune și angajament? În cel mai bun caz, am putea numi-o simpatie, dar în niciun caz dragoste. Dar asta nu înseamnă că excludem posibilitatea existenței acestui tip de dragoste. Ar fi exact ca în exemplul dat mai sus, când ne simțim nemaipomenit în prezența cuiva și atât.

Cum credeți s-ar putea numi însă tipul de iubire în care există pasiune, dar lipsesc celelalte elemente? Ei bine, nu există nicio îndoială în acest caz: sunteți îndrăgostiți. Nu vă mirați, căci există și acest tip de dragoste. După umila mea părere și bogata experiență, tipul acesta de dragoste ține fix atât cât există atracția fizică (sexuală). Aș putea merge mai departe cu exemplificarea, dar sunt convinsă că nu este cazul.

DSCF0612 Dragostea completă și alte tipuri de dragoste

Tipuri de dragoste în funcție de componență

Un alt tip de dragoste este cel în care există doar angajametul. Absența intimității și a pasiunii, clar nu poate fi de bun augur. Poate doar în cazul roboțeilor, dacă în lumea lor există acest sentiment nobil, dragostea. Glumesc. Vorbind cât se poate de serios, dragostea aceasta (probabil că există cazuri!) face parte din tipul de dragoste goală. Altfel spus, un fel de obligație care, cel puțin în zilele noastre, ține la cei incapabili de sentimente sau, până scapă de obligația respectivă.

”Când iubeşti, trăieşti. În rest, exişti.” — Alexandre Dumas

Dar, să ne imaginăm cazul în care avem combinația între intimitate și pasiune. Fără angajament, dragostea se încadrează în tipul romantic. Dacă mă întrebați pe mine, nu are șanse foarte mari de a rezista, durata depinzând foarte mult de armonia dintre suflet și minte. Cu cât aceasta e mai slabă, cu atât durează mai puțin. Chiar și cu o armonizare bună, nici dragostea romantică nu are șanse la viață lungă.

pexels photo 1024960 Dragostea completă și alte tipuri de dragoste

Dragostea de companie este cazul în care sunt prezente intimitatea și componente ale angajamentului, lipsindu-i pasiunea. În opinia mea (”proprie și personală”), pasiunea are rolul și importanța sa, bine stabilite în amalgamul elementelor dragostei adevărate. În absența pasiunii, dragostea se va împiedica destul de rău în drumul său. Pasiunea trebuie să fie prezentă, fie și într-un procent mai mic, dar inexistența sa, nu cred să fie o rețetă reușită. De altfel, cum îi spune și denumirea, va fi o dragoste de … suprafață (companie).

Dragostea completă și alte tipuri de dragoste

Combinația între pasiune și angajament fac posibilă existența tipului de dragoste simplă (prostească). Din această combinație lipsește intimitatea. Opinia mea? Este genul acela în care focul este făcut din paie: se aprinde repede, se stige la fel de repede. Rămâi în relație, dar până găsești combustibil te consumi în cine știe ce alte … activități.

pexels photo 540528 Dragostea completă și alte tipuri de dragoste

Dragostea completă este dragostea care conține amestecul perfect: intimitate, pasiune, angajament. Ușor de înțeles, prezența celor trei ”ingrediente” reprezintă rețeta perfectă pentru dragostea adevărată. În acest caz, nu prea am ce spune. E frumos, e solid, e cântec, e artă, e viață! E dragostea de care ar fi minunat să ne bucurăm cât mai mulți dintre noi. Dar … cum nu depinde întru – totul de noi, din păcate …

Există și non iubirea care, nici măcar nu trebuie explicată deoarece e lesne de înțeles, îi lipsesc toate componentele. Tipul acesta de iubire nu conține nici initimitate, nici pasiune nici angajament. Greu de înțeles să existe așa ceva pe Planeta Pământ, dar dacă este menționată în studiile de cercetare, cine sunt eu să contest?

pexels photo 1148572 Dragostea completă și alte tipuri de dragoste

În loc de încheiere

În loc de asta, vă propun un exercițiu prin care să vă descrieți dragostea în termeni concreți. Evident, încep eu.

          1. Dacă dragostea ar fi un loc, ar fi: Tenerife
          2. Dacă dragostea ar fi muzică, ar fi: Ciprian Porumbescu (Balada)
          3. Dacă dragostea ar fi o persoană, ar fi: GG
          4. Dacă dragostea ar fi vreme, ar fi: primăvară
          5. Dacă dragostea ar fi un miros, ar fi: tuberoză
          6. Dacă dragostea ar fi un gust, ar fi: dulce-amărui
          7. Dacă dragostea ar fi un sunet, ar fi: vioară
          8. Dacă dragostea ar fi o textură, ar fi: catifelată
          9. Dacă dragostea ar fi o culoare, ar fi: albastru

Abia aștept răspunsurile!

Până data viitoare, vă doresc o dragoste adevărată, perfectă!

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!
Pentru a nu le pierde pe următoarele, îndrăzniți un abonament la blog sau, dați like paginii de Facebook.
Rate this post