Bun găsit! Povestea care urmează este una pe care o veți citi cu drag deoarece, am convingerea că amintirile din copilărie și adolescență sunt cele mai dragi. Este o poveste din adolescența mea legată de profu de mate și pasiunea pentru matematică.

Cuprins

Profu de mate și olimpiada dintr-a IX-a

În ochii multora treceam drept o ”tocilară”. Chiar dacă nu purtam ochelari și nu eram prima pe clasă (doar a doua!), reprezentam portretul perfect al elevului tocilar. Cuminte, note mari, tot timpul cu nasul în cărți sau caiete, îi ”băteam” pe toți la mate.

Profu de mate

Profu de mate ”Toricel”

Mă pasionau cifrele, lucram cu ușurință și drag exerciții și probleme, dar am avut norocul să întâlnesc și omul potrivit. Profesorul care a avut un rol important în dezvoltarea pasiunii mele pentru matematică, era de origine rusă.

O apariție desuetă pe care o voi descrie pe scurt. Vorbea tărăgănat cu șăr accent rus, de vârstă respectabilă, ușor adus de spate și slab. Purta un parpalac lung gri și o pălărie elegantă. Mulți din școală râdeau și îl imitau, poreclindu-l ”Toricel”.

Circulau tot felul de zvonuri despre profu de mate ”Toricel”. ”Nu râde niciodată, este foarte exigent, nu dă note mai mari de 8 etc.” Toate acestea, coroborate cu apariția sa, îmi creaseră o spaimă teribilă de profesor.

Profu de mate

Pasiune și motivație

Prima oră cu domnul profesor Sauciuc avea să devină însă momentul decisiv pentru viitorul meu. A fost cel care mi-a trasat drumul, mi-a dat mai mult de lucru la mate și mi-a deschis gustul pentru competiții. Tot ce învățam avea o logică atât de clară, încât să lucrez la mate devenise cea mai plăcută activitate. 

Erau și momente în care râdeam cu lacrimi. Dar se întâmpla doar atunci când lucram acasă la profesor și ne spunea glume. Glume bune, inteligente, fine. Pentru că avea o cultură impresionantă și simțul umorului dezvoltat.

Participam și câștigam cam toate concursurile la care concuram iar premiile mă motivau și mai mult. Nu erau premii nemaipomenite, dar pentru mine erau extrem de împortante.

pexels photo 5185093 Profu de mate și olimpiada dintr-a IX-a

După fiecare concurs, examen de mate obișnuiam să merg direct acasă la domnul profesor. Discutam subiectele, le lucram ca în concurs. Dumnealui făcea o evaluare și întotdeauna, aceasta era identică cu nota (punctajul) obținut.

Brio Challenge

Dar cea mai frumoasă, emoționantă și marcantă amintire este cea de la olimpiada din clasa a IX-a. Clasă în care m-aș întoarce dacă aș putea participa acum la Brio Challenge.

Brio Challenge este Olimpiada Digitală de MATE care se adresează tuturor copiilor și adolescenților buni și pasionați de mate. Ajunsă la Ediția a 2-a, Brio Challenge oferă oportunitatea tuturor participanților să devină olimpici și să se bucure de premiile foarte atractive puse în joc (laptopuri sau console de jocuri).

Concursul este disponibil pentru înscriere pentru părinți și profesori ai copiilor de clasele I-XII, avându-i ca beneficiari pe elevii care doresc să își testeze și compare cunoștințele de Matematică și este disponibil în perioada 15.04.2021 – 29.05.2021.

174452797 1916762701807055 1179088198218205963 n Profu de mate și olimpiada dintr-a IX-a

Profu de mate din liceu

Când a venit vremea examenului pentru liceu am ales unul cu profil mate – fizică. Am intrat la un liceu cu prestigiu, clasă de mate. Coincidență sau nu, profu de mate era (tot) unul cu experiență, în vârstă, carismatic și, de origine, ghiciți? Rusă.

M-a ”descoperit” după primele ore de mate și îmi spunea ”Mică”. Mă dădea drept exemplu colegilor, eram mereu la tablă și îmi recomanda noi culegeri. Se apropia prima olimpiadă importantă din liceu (faza pe județe) pentru care eram selecționată. 

Olimpiada dintr-a IX-a

Pentru prima oară aveam emoții și temeri extraordinare, dar voiam tare mult să-mi demonstrez valoarea. Profu de mate îmi spunea doar atât: ”Mică, nu ai voie să nu câștigi”. Îmi lipseau însă sfaturile și orele cu profesorul meu.

Brio Challenge – „Un concurs în care ești doar tu cu ecranul și în care poți decide dacă înscrii scorul obținut în competiție poate fi mai relaxant decât unul în care îți vezi oponenții și le cunoști rezultatele (excelente) și renumele”.

Obișnuită cu concursurile, nici acea olimpiadă nu era altfel. Am început să lucrez subiectele cu bucuria copilului (de astăzi), care are cel mai nou și dorit gadget. Entuziasmul s-a oprit brusc când am realizat că stiloul nu mai scrie. Întotdeauna aveam grijă de trusa mea, aveam rezerve, nu mi se întâmplase niciodată așa ceva.

171596093 1913688392114486 5977445573158003199 n Profu de mate și olimpiada dintr-a IX-a

Emoții și peripeții

Cum să nu termin de rezolvat toate subiectele? Profesorul meu mă învățase să nu abandonez niciodată, să merg întotdeauna până la capăt. În momentele acelea, roșie de supărare pe mine însămi, profa care supraveghea s-a oprit lângă mine. Fără a spune ceva, s-a întors în fața sălii și a întrebat dacă are cineva o rezervă în plus. A luat una și a revenit la mine cu ea spunându-mi: ”succes”.

Îmi revenise entuziasmul, dar aveam altă problemă: diferența de culoare între rezerve. Puteam fi depunctată sau riscam chiar să-mi fie anulată lucrarea. Cu o viteză de care nu mă credeam în stare, m-am apucat de refăcut toată lucrarea. Am terminat la limită. Dar asta era nimic pe lângă surpriza pe care am avut-o după concurs. 

Profu de mate și surpriza

Afară, un grup mic mi-a atras atenția din cauza unei siluete în gri. Când am ajuns în dreptul acestuia, surpriza a fost de nedescris. Domnului profesor Sauciuc, venise să mă susțină! Nu se întâmplase niciodată! Să-l văd acolo, a fost ca și cum aș fi câștigat cel mai mare premiu.

Olimpiada dintr-a IX-a a fost cea mai faină și de neuitat! Mai mult, am câștigat un onorabil loc 2 și o excursie în Centrul Universitar Iași.

pexels photo 6238039 Profu de mate și olimpiada dintr-a IX-a

Profu de mate și olimpiada dintr-a IX-a

În concluzie, indiferent de talentul și munca depusă, rolul dascălului este esențial și determinant. Iar competițiile, olimpiadele sau orice fel de concurs, extrem de importante. Folosiți-le pe toate, copii!

Sunt curioasă să aflu din comentarii, care a fost relația voastră cu matematica? Ce amintiri aveți legate de asta? Ați aflat de Brio Challenge? Copiii voștri participă la Brio Challenge? Care ar fi clasa în care v-ați întoarce, dacă ați putea participa acum la Brio Challenge?

 

Unique by MM

 

Articol scris pentru campania Blogal Inițiative.

Sursa foto: facebook brio.ro; pexels

Mulțumesc pentru vizită!

Găsiți lucruri interesante și despre: călătorii, carte și cultură, modă, sănătate

De aceea vă invit să citiți și: Animawings compania care își respectă promisiunile

Q&A blogosferic cu și despre mine

Rate this post