Grija pentru farmec(ul) naturii și al meu. Vacanța s-a terminat și, ca orice final, aduce cu el regretul. Doar gândul la o vacanța viitoare, în destinația cu atâta verde și grija pentru natură mai temperează regretele. Acasă, vorba aceea, ”nicăieri nu e ca acasă”. Dar tot mi-aș dori să pot avea o bucățică din frumusețea insulei din care tocmai m-am întors. 

grija - logo campanie Farmec

 

Cuprins

Grija pentru farmec(ul) naturii și al meu

Adevărat, temperaturile nu-mi permit să păstrez grădina cu flori și pomi verzi ca într-o primăvară eternă. Dar pot avea grijă de ele și de natură, astfel încât să respir același aer curat. Astfel, în primăvară grădina mea va fi colțul de rai la care visez. Chiar așa: oare cum ar fi să gândim fiecare dintre noi în sintagma ”am grijă de natură așa cum am grijă de mine?

Grija de a arăta impecabil, de a ne îngriji tenul, părul și corpul este ceva firesc. Avem ritualuri de înfrumusețate  pe care le respectăm cu rigurozitate și la fel procedăm cu hainele și casa. Îmi amintesc de parcă a fost ieri, cum am descoperit oglinda și primele produse cosmetice: demachiantul, apa micelară și prima cremă hidratantă.

grija - crema Gerovital

Îmi plăcea teribil să-mi spăl părul lung (trecut de mijloc) cu șampon după care arăta mătăsos, moale și strălucitor. Apoi, cum am descoperit că natura nu greșește niciodată. Ea ne oferă cu generozitate tot ce avem nevoie, fără să ceară ceva în schimb, decât atenția noastră. Roua și apa de ploaie sau petalele scuturate ale trandafirilor sunt grozave pentru propria frumusețe și îngrijire. În același timp, aveam grijă să înlocuiesc plantele moarte și să plantez în fiecare an, cel puțin un pom.

Un fel de reciclare

La fel de bine îmi amintesc și cum păstram toate sticluțele și cutiile (recipientele) și le refoloseam. Desigur, nu știam de reciclare și despre impactul deșeurilor asupra mediului. Dar nici preocuparea la nivel de planetă nu exista. O făceam cumva din instinct și din dorința de a păstra cât mai mult recipientele drăguțe, găsindu-le diverse întrebuințări.

În borcănașele cremelor bine curățate, spre exemplu, păstram nasturi sau agrafe pentru păr. Iar în stecluțele de șampon păstram apa de trandafir. Aș putea spune că era un fel de reciclare, dar nu era dusă până la capăt.

ARDC9197 Grija pentru farmec(ul) naturii și al meu

Apoi, a venit vremea să mă așez la casa mea iar responsabilitățile s-au înmulțit. Îngrijirea copiilor, curățenia casei și îngrijirea hainelor erau griji în plus. Și, cum îmi place ca totul să fie făcut ca la carte, nu puteam lăsa lucrurile la voia întâmplării. Dar cum să faci toate acestea fără a te neglija? Pentru că, la fel de mult cum îmi iubesc copiii, țin la curățenia casei și la îngrijirea personală.

Natura nu a trădat niciodată inima care a iubit-o.  William Wordsworth

Educație și iubire

Mai întâi am avut grijă să-mi educ copiii astfel încât să înțeleagă importanța îngrijirii lor, dar și grija față de natură. I-am învățat să iubească natura, dar și pe ei. Să aibă grja curățeniei propriului corp și al camerei sau al clasei. În același timp le-am explicat și că sunt copii în lume pentru care apa este mai scumpă decât aurul. De aceea este important ca ei să oprească apa cât timp își spală dinții, spre exemplu.

I-am implicat în activități de plantare, i-am învățat să îngrijească și să protejeze copacii. Apoi, am învățat împreună să reciclăm ambalajele sau să le refolosim. Propriul exemplu este întotdeauna cel mai puternic. Prin urmare am participat împreună la curățarea spațiilor verzi și am adunat gunoaiele de pe marginea pădurii.

Exemplele au continuat cu cele ”casnice”. Colectarea uleiului ars sau reutilizarea recipientelor de cutățenie le-au văzut mai întâi tot în casă. Recipientul Nufăr pentru geamuri l-am folosit pentru soluția obținută din apă și esență de lavandă. Soluția este numai bună pentru împrospătarea interiorului sau, pentru stropit rufele de călcat.

Grija pentru farmec(ul) naturii și al meu

Primele lecții le-au prins atât de bine încât au început să se informeze și apoi să vină cu idei de reciclare și de protejare a mediului. I-am lăsat să creadă că ideea de a folosi recpientele goale pentru stropitul florilor și a pomilor din grădină este grozavă. La fel și selectarea ambalajelor și predarea lor către centrele de colectare sau mașini speciale. Să-și strângă device-urile scoase din uz și să le predea centrelor specializate iar apoi să-și cumpere altele cu voucherele obținute. 

După grija educației copiilor, a urmat introducerea regulilor în îngrijirea casei, a grădinii, și îngrijirea personală. Pentru îngrijirea proprie folosesc produsele mele preferate Gerovital – Doctor în frumusețe. Ritualul de îngrijire începe dimineața cu folosirea tonicului, cremei hidratante sau bază de machiaj și machiajul. Aleg produsele prietenoase cu mediul, deoarece sunt sănătoase și pentru tenul meu și au impact asupra sănătății naturii.

ARDC9197 Grija pentru farmec(ul) naturii și al meu

„Omul poate stăpâni natura atâta timp cât ține seama de legile ei.”

 Grigore Antipa

Atunci când rămân acasă, ritualul de îngrijire începe întotdeauna după ce termin îngrijirea grădinii și după curățenia casei. Astfel, toată lumea este mulțumită: pomii, florile și legumele, casa și corpul meu. Grădina și curte mea nu sunt mari, dar am împărțit întreaga suprafață în așa fel încât am și flori, și legume, și pomi fructiferi, și ornamentali. 

Pentru îngrijirea acestora folosesc numai produse naturale, ecologice, fără chimicale, pesticide și alte asemenea substanțe. Astfel, mare parte din ambalajele produselor de curățenie îmi sunt utile și în grădină (un exemplu este cel de mai sus). Abia când recipientele se strică și nu mai pot fi folosite iau drumul reciclării.

Campania Farmec

De departe însă, cea mai bună și apreciabilă idee este oportunitatea de a returna ambalajele produselor de îngrijire personală sau curățenie a casei. În acest sens, Farmec a lansat în 2020 o campanie de colectare prin care se pot returna ambalajele produseor din portofoliu. Campania se numește ”Ai grijă de natură așa cum ai grijă de tine” iar ambalajele predate se pot reciclează corespunzător.

grija - infografic campanie Farmec

Campania a fosrt extinsă la nivel național în 2021 (în peste 30 de magazine Farmec și Gerovital). Au fost reciclate deja peste 50. 000 de ambalaje. Astfel, Farmec este printre puținii producători români care oferă clienților posibilitatea de a returna ambalajele produselor folosite. În plus, acțiunea este motivantă, deoarece se răsplătește cu un produs cadou, la patru produse din portofoliul Farmec predate pentru reciclare.

La final

Acesta este un exemplu care cu siguranță, merită urmat de alte companii și înscris în catalogul faptelor bune al CSR. Bineînțeles, este și un îndemn la grija pentru natură așa cum avem grijă de noi demn de urmat. Voi știați de campania Farmec? Cum aveți voi grijă de natură așa cum aveți grijă de voi? Ce experiențe noi pe care ni le puteți împărtăși aveți? Vă aștept opiniile și răspunsurile în comentarii.

 

Până data viitoare, aveți grijă de natură la fel cum aveții grijă de voi!

Cu drag, MM

Articol înscris în competiția SuperBlog 2021.

 

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Vacanță de vis și stil vestimentar unic (Answear)

Bradul de Crăciun natural sau artificial? Dilema anului

5/5 - (1 vote)