Bun găsit, prieteni! Cea mai frumoasă și așteptată perioadă a anului se apropie. Se simte peste tot: în aer, în magazine, în case și nu în ultimul rând, în suflete. Cu toții ne pregătim de Sărbătorile de iarnă, cea mai așteptată fiind Sărbătoarea Crăciunului. Pregătim cadouri, decorăm casa, împodobim bradul, dar mai ales preparăm bunătăți de tot felul.
Cuprins
Cozonaci pufoși – rețetă și secrete
Despre bunătăți vă voi povesti în continuare, deoarece nu ne săturăm să le savurăm. Și pentru că, mai sunt multe alte motive: nu-i Crăciun fără cozonac, Albă-ca-Zăpada și chec alb-negru cu cremă. Apoi, este vorba despre gustul unic și inconfundabil al copilăriei. Și nu în ultimul rând, foarte important, ingredientele speciale: dragoste și Băneasa! Făina 000 Băneasa.
Așadar, să nu mai pierdem vremea și să pornim povestea cozonacilor pufoși. În bucătăria copilăriei mele mirosea extraordinar. Mama se trezea cu noaptea în cap să mai verifice o dată ingredientele. După ce pregătea totul cu minuțiozitate,- inclusiv hainele, șorțul și băsmăluța- începea frământatul.
Rolul meu era să torn ulei, lapte și să țin ligheanul în care frământa. Nu-mi plăcea partea în care aluatul se lipea de mâinile mamei. Dar nici nu știam că acesta era unul din secretele cozonacilor pufoși și delicioși.
Gustul Crăciunului
Mai târziu, în bucătăria mea mirosea demențial. Cerneam făina de 3 ori, respectam întocmai cantitățile, rețeta și sfaturile mamei. Cu toate astea, cozonacii mei nu erau nici pe departe ceea ce trebuie. Nici urmă de afânare, nici urmă de cozonaci pufoși!
Ani întregi am tot încercat. Ba, la un moment dat, mama mi-a trimis făină și ingrediente de acasă. Doar- doar îmi reușește cozonacul. În zadar! Totuși, nu am renunțat. Voiam să reușesc pentru familia mea. Să-i fac să-și amintească de gustul unic și inconfundabil al Crăciunului copilăriei.
Pentru mine, Crăciunul avea gust de cozonac și cornulețe pufoase făcute de mama. Și mai erau turtele ”pelincuțele lui Isus” care dădeau tonul Sărbătorii de Crăciun. Pentru ei, abia începea să se contureze gustul cozonacului pufos.
Secretul cozonacilor pufoși
Dar acesta nu era făcut de mine, în bucătăria mea. Ci al mamei mele și bunicii lor. Și, la un moment dat, am înțeles unde greșeam: era dragostea pe care trebuia să o pun în frământat. Să-mi placă aluatul, să-l iubesc ca pe un copil. Chiar și atunci când era lipicios.
Odată ce mi-am dat seama despre ce era vorba, cozonacul a devenit preparatul cel mai așteptat și apreciat în familie. Copiii mă întreabă din timp când mi-am programat să fac cozonacii. Dacă am găsit făină pentru cozonac bună, de calitate, nuci și tot ce trebuie.
Rețeta de cozonac
Rețeta după care fac cozonacii este aceeași, preluată de la mama. Doar că am învățat câteva trucuri și am reinterpretat-o pe ici- colo. Despre toate acestea: rețetă, mod de preparare și secrete, vă povestesc cu drag și bucurie.
Ingredientele pentru aluat:
- 1 kg făină pentru cozonac Băneasa, – e bine să avem 1,2 kg
- 500 ml lapte,
- 50-60 gr drojdie proaspătă sau 2 pliculețe drojdie uscată,
- 100 gr unt,
- 100 ml ulei,
- 250 gr zahăr,
- 1 linguriță sare,
- 5 gălbenușuri
Pentru cremă/umplutură:
- 5 albușuri,
- 700 gr nuci măcinate,
- 4-5 linguri de cacao,
- 100 gr stafide,
- 150 gr zahăr,
- rom,
- coaja de la o lămâie. În plus, mai avem nevoie de: 1 ou, miez de nucă întreg, 100 ml alcool (coniac sau rom), 1 lingură miere sau zahăr.
Cozonaci cu făină Băneasa
Povesteam într-un articol anterior că gătesc cu Băneasa. Folosesc făina 000 Băneasa deoarece este măcinată cu tehnologie de morărit de ultimă generație. Echipamentele permit sortarea și producerea diferitelor tipuri de făină.
Procesul tehnologic închis, complet automatizat și asistat de computer, selectarea furnizorilor și a cerealelor (materia primă pentru morărit) garantează calitatea la cel mai ridicat nivel și siguranța alimentară.
Primele secrete
Odată ce am pregătit ingredientele necesare, țin cont în mod deosebit de câteva aspecte. În primul rând țin făina la cald- nu pe sursă de căldură ci în bucătărie, la temperatura camerei. De altfel, toate celelalte ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei. Apoi, cern făina ooo Băneasa –obligatoriu!- de 3-4 ori. Nu săriți peste această etapă, sub nicio formă.
Preparare
Încălzesc laptele și amestec cu zahărul și zahărul vanilat/vanilia, până se dizolvă. În rețeta mamei se dizolvă drojdia în câteva linguri de lapte, se pune în mijlocul făinii. Se presară făină peste și se lasă până crapă.
Eu procedez altfel. Folosesc drojdie uscată (2 pliculețe) pe care o amestec cu făina și o las 10-15 minute. Eu spun că le las să se împrietenească. Între timp, amestec gălbenușurile cu sare și coajă de lămâie și le las să intensifice culoarea. Le răstorn peste făină, adaug laptele și amestec totul cu o lingură din lemn.
Tot acum, pun aproximativ 50 gr coji de fructe confiate (portocală, lămâie) și o parte din stafide. Cojile de portocale sunt o adăugare proprie, deoarece ne place gustul și aroma îmbogățită. Topesc untul și îl amestec cu uleiul, și încep frământatul.
Frământatul
Ung mâinile cu amestecul de unt și ulei și frământ până ce aluatul se desprinde de mâini. Aluatul se trântește din când în când. Dacă nu aveți putere, lăsați vasul pe un scaun mai jos și dați-i drumul de la înălțime. Secretul este de a uniformiza bulele de aer și a deveni mai elastic.
Totul este să simți aluatul la mână. Când nu se mai lipește de mâini și este destul de elastic, îl lăsăm să crească. Atenție! Aluatul trebuie să fie cald. Dacă nu este cald, aluatul crește greu. În cazul acesta (aluat rece), încălzim puțin cuptorul. În ambele cazuri este bine să-l lăsăm la crescut în cuptor. Acolo este o temperatură constantă și nu sunt curenți.
Se lasă la crescut 30 de minute după care se frământă încă 5 minute. Se lasă încă 15 minute la crescut, și se mai frământă iarăși 5 minute. Un secret este și aici: aluatul nu trebuie grăbit. Acesta trebuie să crească în voie dacă nu vrem să crape cozonacii.
Umplutura
Mixez bine albușurile cu zahărul. Adaug nuca, cacao, coaja de lămâie, romul (alcool, nu esență), stafidele. Acestea din urmă au fost lăsate să se îmbibe cu rom. Amestec totul de sus în jos, cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmează partea cea mai plăcută: umplerea și împletitul cozonacilor. Pun aluatul pe planșetă și îl împart în 4 părți.
Întind foi cu grosime de aproximativ 1,5 cm și pun umplutură. Din belșug. Pot adăuga rahat, fructe confiate etc. Ba chiar am încercat și cu bucăți de ciocolată. Rulez și las la o parte. Apoi, împletesc 2 câte 2. Îi așez în tăvile pe care le-am îmbrăcat cu hârtie de copt.
Coacerea
Pentru a nu se întări coaja cozonacului, ung hârtia de copt cu puțin unt. Bat oul cu puțin lapte și ung cozonacii deasupra. Îi las la crescut în tavă până își dublează volumul. Când se întâmplă asta, îi dau la cuptorul preîncălzit. Se coc la foc potrivit la început: 10 minute la 160° iar restul la 180°.
Se scot din cuptor (eu fac testul cu scobitoarea), se ung cu un sirop făcut dintr-o lingură de miere (sau zahăr) și apă. Se acoperă și se lasă să se răcească. Ceea ce la noi nu le se permite prea mult pentru că ne place cozonacul cald. (:))
Aceasta este rețeta și procesul de preparare al cozonacilor pufoși de Crăciun. Am mai strecurat și câte un truc/secret, atenționare. Mai sunt însă câteva pe care eu le-am învățat și pe care vi le împărtășesc cu drag.
Alte secrete/trucuri
Calitatea făinii este foarte importantă. De ea depinde creșterea aluatului, afânarea sau pufoșenia cum îi spun eu. Alegeți făina de calitate, despre care știți că dă rezultate bune. Dacă nu aveți suficiente informații sau încredere, încercați-o înainte să faceți cozonaci de Crăciun. Așa cum am procedat și eu la început cu făina Băneasa.
Un alt secret este să folosiți alcool în cremă, chiar și în aluat. Atenție însă: nu folosiți mai mult de 100 ml la 1 kg. Mai există un mic secret, în cazul în care doriți să reduceți cantitatea de zahăr. Doar știm cum este numit cozonacul: bombă calorică.
Ei bine, putem reduce cantitatea de zahăr, jonglând cu drojdia. Astfel, bomba calorică este mai puțin periculoasă. Bineînțeles, și imaginația este de mare ajutor în bucătărie. Spre exemplu, uneori îmbrac cozonacii în ciocolată. Iată și rezultatul:
La final
Sper ca toate recomandările mele să vă fie de folos. Iar cozonacii, pufoși și gustoși. Dacă veți respecta rețeta, recomandările, veți folosi făina Băneasa, sigur veți avea cei mai pufoși gustoși cozonaci de Crăciun. Nu știu voi, dar eu abia aștept să fac cozonaci de Crăciun. Chiar dacă e ceva mai mult efort. Arta (de a bucătări) cere sacrificii, nu?
Când casa este plină de aroma cozonacilor și veselia familiei, satisfacția este imensă. Aceasta este atmosfera unică a Crăciunului! Cu gust și aromă de cozonac. Rețete vechi, tradiționale, îmbunătățite pe ici, pe colo cu ingrediente de calitate. Pe care le transmitem mai departe cu drag și iubire.
Vouă ce vă place să pregătiți de Crăciun? Credeți că prepararea cozonacilor este un obicei perimat? Va dispărea? Crăciun minunat!
Până data viitoare, spor la pregătiri pentru Crăciun!
Cu drag, MM
Articol înscris în proba nr. 21 SuperBlog 2022
Sursa: Paste Băneasa, arhiva personală
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Mulțumesc mult, chiar eram în căutarea unei rețete de cozonaci! Anul acesta m-aș încumeta și eu să prepar.
Salvez reteta si o incerc si eu de Craciun.
Si eu tot faina Baneasa folosesc. Uneori si Dobrogea, dar in ultimii ani nu mai e asa de buna. Spor la cozonacit!
Cozonacul este in topul preferintelor mele si abia astept sa imi fac si eu pentru ca eu ii prefer calzi. Abia astept ….
Am sa incerc si faina de la Baneasa sa vedem ce rezultate obtin