Bun găsit, dragi prieteni! Articolul de față este din domeniul bucătăresc. Nu am mai scris de o veșnicie pe subiecte gastronomice. Cu toate astea, nu vreau să mă scuz sau să motivez în vreun fel absența. Așa am simțit, așa s-au întâmplat lucrurile, așa a fost să fie. Prin urmare, trec direct la subiect. Februarie este aproape de final și lasă loc lunii mărțișorului, ziua femeii.
Cuprins
Mucenici moldovenești – tradiții și rețetă
Printre sărbătorile pe care le cuprinde, martie mai are una pe care ne pregătim să o întâmpinăm. Cea căreia, în tradiția populară i se mai spune și ”40 de Sfinți”, ”40 de Mucenici” sau ”40 (sau 44?) de pahare”. Căci, după cele 8 zile în care se serbează femeia și mărțișorul, 9 martie este dedicată bărbatului.
Că este sau nu ziua bărbaților, nu mă pronunț, dar sărbătoarea celor 40 de Sfinți are altă însemnătate. Mă refer desigur la însemnătatea din credința populară. 9 martie este ziua în care se serbează începutul primăverii. Ziua alungării gerului, granița dintre zilele Babei Dochia și zilele calde ale moșilor. Se curăță curțile și grădinile, se fac focuri care purifică. Se spune că se deschid mormintele și porțile Raiului.
În această zi, numită în funcție de zonă, ziua Măcinicilor sau Mucenicilor se suprapune sărbătoarea de înnoire a anotimpurilor cu cea a Moșilor. Conform tradiției, aceasta este ultima zi a Babei Dochia, care moare și se preface în stană de piatră.
Legendă și tradiție
În același timp, este și prima zi a Sfinților (Moșilor) jertfiți pe rugul funerar pentru buna lor credință și transformați în cenușă. Este vorba de cei 40 de ostași români uciși în Sevastia în vremea împăratului Licinius.
De atunci, oamenii sărbătoresc onorându-și și pomenindu-și morții. Pregătesc sfinți, mucenici, măcinici sau bratoși- denumiri ce sunt întâlnite în funcție de zonele țării și se beau 40 de pahare cu vin roșu. Acestea simbolizează un ritual de sărbătorire a vieții și a începutului de an agricol.
În acest sens, odată cu mucenicii se împart și fasole, ceapă și nuci. Se poate semăna sau se pornește simbolic plugul, se scot și curăță stupii, pentru a avea culturi bogate. Dacă sau cât se mai păstrează din aceste tradiții, nu știu.
Rețeta moștenită
Ce știu cu certitudine este faptul că se prepară sfinți sau mucenici. Sau, mai bine spus, încă se mai pregătesc mucenici. Fiecare cu rețeta pe care a moștenit-o, în funcție de zona din care este sau a adaptat-0 în funcție de preferințe. Eu am moștenit rețeta de sfinți sau mucenici moldovenești.
Și, deși locuiesc în zona Munteniei de mulți ani, am păstrat tradiția și prepar mucenici moldovenești. Ba mai mult, am adaptat (sau vă place mai mult ”reinterpretat”?) rețeta moștenită, astfel încât am căpătat mulți adepți (pofticioși).
Indiferent de zonă sau rețetă, mucenicii au formă de 8. Explicația este că forma (de 8) aduce întrucâtva cu chipul de om. O altă explicație este aceea că mucenicii se făceau de gospodine dimineața foarte devreme și se împărțeau până la răsăritul soarelui.
Rețeta mea de mucenici moldovenești
Să ne întorcem însă la rețeta mea de sfinți sau mucenici moldovenești. Cum am dezvăluit denumirea, intuiți probabil că sunt făcuți cu aluat de cozonac. Ingredientele necesare pentru mucenici moldovenești sunt: făină, ouă, lapte, zahăr, drojdie, sare, ulei (+ 100 g unt moale), mirodenii. Aici, lista este deschisă, eu folosesc vanilie, coajă de portocală și/sau lămâie. Voi puteți folosi orice ce vă place de obicei în aluat.
Rețeta de cozonac și secretele pentru un aluat fraged și pufos deja vi le-am împărtășit. Prin urmare, voi trece acum peste partea cu prepararea aluatului. Am doar de adăugat câteva precizări. Prima, cantitatea de făină pe care o folosesc de obicei pentru mucenici moldovenești este de 2 kg.
La început făceam dintr-un singur kg de făină, dar am constatat că nu erau suficienți. Numărul pofticioșilor a crescut iar eu țin foarte mult să împart și altora. Cu alte cuvinte, vreau să păstrez tradiția până la capăt.
Precizări sau secretele rețetei personale
În rețeta pentru cozonac veți găsi cantitățile de ingrediente pentru 1 kg de făină. De asemenea, trebuie să specific, la mucenici moldovenești pun 4 ouă. Iar apropo de făină, eu folosesc făină Băneasa (trei zerouri, pentru cozonac sau care crește singură).
Așadar, aveți în vedere cum ajustați cantitățile pentru cantitatea de făină folosită. În altă ordine de idei, pentru cei care țin post, se face un aluat de post, fără ouă și fără lapte. Pentru mucenicii moldovenești mai avem nevoie de: nucă dată prin mașină sau tocată, miere de albine, zahăr, vanilie, scorțișoară.
Modelare și coacere
Odată făcute aceste precizări, trecem la etapa următoare: modelarea mucenicilor. În această fază, aluatul bine crescut se așază pe planșetă și se împarte în bucăți egale. Fiecare bucată de aluat se modelează, adică se face un fel potrivit de gros. Din ”șnurul” astfel modelat se face un opt.
Este simplu, nu vă temeți de nereușită. Este ca și cum ați modela plastilină. Se continuă la fel cu toate bucățile de aluat. Depinde cât de mari doriți să fie. De asemenea, se pot face două șnururi de aluat care se împletesc și abia apoi îi facem opt.
Se face cruce deasupra fiecărui mucenic, se ung cu gălbenuș bătut și se dau la cuptorul preîncălzit. Cam jumătate de oră la o temperatură de 180 grade este necesar pentru coacere.
Ultima etapă: însiroparea
Vom obține mucenici moldovenești rumeni, copți și aromați pe care îi punem pe o planșetă sau tavă. A treia etapă este cea în care se ung cu miere de albine și se presară nucă amestecată cu scorțișoară. Eu fac și mucenici moldovenești însiropați. Aceștia sunt scufundați într-un sirop pe care l-am preparat înainte să-i scoatem din cuptor.
Siropul se prepară simplu, din apă, zahăr, rom sau/și vanilie. Bineînțeles, se fierbe apa cu zahărul la care se adaugă aromele. În siropul astfel pregătit se scufundă pe rând mucenicii și apoi se tăvălesc prin nucă. Nouă ne plac cu multă nucă. De aceea, după ce îi scot din ”baia” de sirop îi mai ung cu un pic de miere.
Astfel, nuca se lipește mai bine și obținem niște mucenici moldovenești grozavi. Nici nu vă mai povestesc cât de repede dispar de pe platou. Sunt convinsă că vă imaginați. Cât despre diversitatea de rețete și preferințele fiecăruia nu pot fi contabilizate.
Alte particularități, alte variante
Suntem unici și la fel ne manifestăm și în bucătărie. Pot însă să vă mai spun câte ceva despre unele rețete adaptate despre care știu. Spre exemplu, nuca poate fi înlocuită cu cocos sau, se amestecă cele două ingrediente.
O altă variantă este și cea de mucenici moldovenești umpluți. Pentru aceștia se face umplutură din nucă, aproximativ la fel cu cea pentru cozonaci. În acest caz se face un dreptunghi din aluat care se umple cu cremă. Se rulează și se modelează în formă de opt.
La final
Am scris despre mucenici moldovenești înainte de mărțișor. Pornirea a venit firesc, din două motive. Primul, cum e de înțeles, nu mai pot de poftă! Al doilea, m-am gândit la voi, poate vă este utilă rețeta și trebuie să aveți timp pentru pregătirea ingredentelor.
Indiferent de motive, de adaptarea și reinterpretarea rețetelor tradiționale, important este să nu uităm de tradiții. Voi ce părere aveți? Ce rețetă de mucenici pregătiți sau preferați? Sunt curioasă să-mi spuneți în comentarii.
Desigur, se pot cumpăra de pe piață, din cofetării, mai ales mucenici moldovenești. Totuși, eu prefer să îi prepar în casă, așa cum am moștenit și îmbunătățit rețeta. Țin la tradiție și, cine știe, poate va fi și preluată.
Până data viitoare, păstrați tradiția!
Cu drag și bucurie, MM.
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Sursa forto: facebook Cucinino, Bunătăți de casă cristina, Raftul Bunicii, pexels, arhiva personală.
Vai de mine, ce pofta mi-ati facut ! Si mai e destul pana pe 9 martie :)
Mi-ai făcut o poftă de nu știu cum să-ți explic! :D Chiar zilele trecute vorbeam cu soțul meu despre mucenici, îi spuneam că salivez numai cât mă gândesc la ei. Aș prepara și eu, dar nu sunt așa pricepută la a face 8-urile.
Sunt convinsă că ai reuși. Dar nu-ți face griji, ai sufiecient timp și pentru asta. Până atunci, îți trimit eu. :)
Eu prepar de obicei din aceia muntenesti insa si acestia moldovenesti sunt de neratat!
mie imi plac mucenicii muntenesti, eu cu ei am crescut!
Ador mucenicii moldovenesti! Chiar astazi am cumparat, dar de la cofetarie 😁 Prefer sa ii iau deja facuti, dar o sa imi notez si reteta, poate o sa vreau sa ma apuc sa fac candva.
Mi-ai facut o pofta! Arata deliciosi! Abia astept ziua de 9 martie!
Abia astept sa facem si noi, mi-ai facut pofta. Ce bine arata!!
Acum doi an am dat un mare fail cu mucenicii. Nici nu stiu cum sa fac anul asta. Sa incerc sa mai fac eu sau sa-i cumpar gata facuti
Iubesc mucenicii. Cred ca as putea manca toata ziua mucenici la cat de mult imi plac produsele de patiserie si combinatia dintre nuca si miere
Nu am mancat niciodata, cred ca ar trebui sa ii incerc si eu.