Salutare, dragilor! Fie că ținem post, fie că practicăm un stil alimentar sănătos, mâncarea fără carne face foarte bine organismului. În plus, ambele variante au legătură între ele. Meniurile fără carne crează însă falsa impresie, că nu satisfac gustul și nu asigură numărul caloriilor necesare. Ba mai mult, dau senzația că sunt greu de realizat sau necesită ingrediente scumpe. Ei bine, mi-am propus să vă iau cu mine într-o călătorie culinară cu rețete bazate pe paste.

Cuprins

Paste Băneasa – rețete sănătoase de post

paste

Scopul? Demontăm, demonstrăm și preparăm rețete sănătoase cu pastele Băneasa. Pentru că pastele sunt cel mai des utilizate în ambele variante. Atât în post cât și în stilul alimentar sănătos, pastele sunt produsul alimentar prezent în mai toate bucătăriile lumii.

Se prepară rapid, într-o multitudine de feluri și rețete, sunt sățioase și sănătoase. Contrar opiniilor care spun că pastele îngrașă din cauza carbohidraților pe care îi conțin. De fapt, este exact invers: ajută la scăderea greutății, datorită indicelui glicemic scăzut.

Depinde de pregătirea corectă și folosirea pastelor de calitate. Dar pentru că v-am promis o călătorie, de unde am putea porni, dacă nu din Italia, țara pastelor. Apropo, știați că este și cea mai sănătoasă țară din lume? Iar aceast lucru se datorează și mâncării.

20230324 192858 Paste Băneasa - rețete sănătoase de post

Bunătăți Băneasa

Bun, dar dacă cei mai mari consumatori de paste și pizza sunt și cei mai sănătoși, care este legătura? Cum am spus deja, calitatea produselor și rețetele. Ei bine, în acest context, rețetele de astăzi îmi aparțin iar calitatea produselor Băneasa este deja cunoscută.* Ca de altfel și încrederea mea, despre care am mai vorbit.

*Băneasa este un nume în domeniul morăritului și al pastelor, de 30 de ani. De asemenea, este cel mai mare și mai modern producător de paste din România și întreaga zonă a Balcanilor. Având o capacitate de producție anuală instalată de peste 25.000 tone de paste, Băneasa se află printre cele mai puternice fabrici din întreaga Europa Centrală și de Est.

Pe aceste lucruri (demonstrate) m-am bazat când am primit pastele Băneasa. Imediat ce am deschis coletul cu Spagetti, Serpentelli și Cuș- Cuș, am știut ce voi prepara. Saghetti cu pastă de măsline și Cuș-Cuș cu legume, măsline și murături.

paste

Beneficiile pastelor

Desigur, fiecare este Chef bucătar în bucătăria sa. Fără a mă erija în vreun Chef adevărat, am învățat câteva trucuri pe care le pot împărtăși. Spre exemplu, am aflat că pastele au indice glicemic scăzut, ceea ce ajută organismul. Folosind grăsimile sănătoase, modul de preparare al dente, ingrediente proaspete și delicioase, pastele contribuie la scăderea ratei de obezitate.

Consumul de paste poate fi astfel benefic organismului, deoarce, datorită indicelui glicemic scăzut, eliberează energie în corp. Astfel se explică de ce italienii consumă munți de paste, fără a deveni obezi. Ei folosesc rețete simple din care nu lipsesc uleiul de măsline, usturoiul, ardeiul iute și parmezanul.

De curiozitate știați că anual, la nivel mondial se consumă peste 13 milioane de tone de paste?

De la simplitate și sănătate pornesc și eu atunci când prepar rețetele preferate. Iar să gătesc cu bunătăți Băneasa este o reală plăcere. Pastele permit să încropim rapid o masă de prânz, un antreu sau chiar cină. Rețeta mea de spaghetti cu pastă de măsline și sos de roșii este ușor de făcut, gustoasă și sănătoasă.

Spaghetti cu pastă de măsline

Ingrediente

Pentru două porții am folosit:

jumătate de pachet Spaghetti Băneasa,

1 lingură ulei de măsline

5 linguri roșii tocate,

3 căței usturoi,

1 lingură rondele de măsline,

1 borcănel (40g) pastă de măsline (tapenade),

parmezan – opțional- și verdeață.

Preparare:

Se fierb pastele în  apa clocotită cu sare, timp de 5 minute. Se scurg, se trec sub jet de apă rece. Între timp, punem uleiul de măsline, roșiile tocate și usturoiul tocat în tigaie și lăsăm să fiarbă înăbușit până se obține consistența unui sos. Lăsăm să se răcească (la temperatura camerei) apoi adăugăm pasta de măsline. Dacă nu ați simțit aroma, sigur v-a lăsat gura apă.

paste

Foarte important: pasta de măsline se scoate din timp din frigider, chiar cu câteva ore înainte de a fi folosită. Timpul este cel care permite acesteia ca aromele să se amestece astfel încât să obținem gustul adevărat, maxim.

Turnăm peste pastele scurse, amestecăm bine și pregătim farfuria. Adăugăm rondele de măsline, decorăm și … poftă bună! Se mai pot adăuga capere sau parmezan. Noi le preferăm fără, deoarece pasta de măsline nu are nevoie de alte arome sau ingrediente în plus. 

În cazul în care nu avem pastă de măsline, se poate prepara uîn casă. Se obține din măsline, ulei de măsline și usturoi sau/și capere care se blenduiesc. Sincer, nu am încercat. Aleg pasta gata preparată (originală din Grecia).

20230326 194136 1 Paste Băneasa - rețete sănătoase de post

Rețetă sosul casei 

Altfel, folosesc varianta cu sosu preparat de mine, păstrat în borcănele mici, cât pentru o porție. Sosul de casă (rețeta casei) îl prepar astfel: într-o lingură ulei de măsline și 2-3 linguri de apă călesc dovlecel ras, morcov ras, țelină apio, ceapă, ardei capia și usturoi. Înăbușesc totul, mai adaug puțină apă și las să fiarbă până ce legumele devin moi. Adaug suc de roșii și mai fierb puțin. Mmm, ce arome!

Blenduiesc totul, adaug oregano și gata sosul. Altă variantă este cu ceapă tocată, usturoi, frunze de spanac, morcov și dovlecel ras, țelină apio și sos de roșii. Urmând același procedeu. Pun apoi sosul în borcănele mici și îl folosesc când vreau să pregătesc repede ceva de mâncare. Bineînțeles, putem adăuga alte ingediente care sunt de post sau, în funcție de gustul fiecăruia.

Cuș – Cuș cu legume, măsline și murături

Rețeta de Cuș-Cuș am început să o prepar din momentul în care am aflat despre beneficiile acestui aliment. Denumite și bobițe de sănătate, cuș-cușul se obține din făină de grâu dur fiert la aburi, după care se usucă. Datorită conținutului de potasiu, proteine și glucide, consumul de cuș-cuș se recomandă în cazul bolilor digestive, hepato-renale sau cardiovasculare.

paste

De asemenea, în boabele de cuș-cuș este prezentă și vitamina B3. Aceasta contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului rău. Acest aliment se poate prepara pentru a fi consumat în diverse garnituri, salate, feluri principale. Și acum, după această introducere, trec la ingrediente și preparare rețetei. Pentru 2 porții am folosit:

2 cești de cuș-cuș,

2 cești de apă,

4 linguri de fasole fiartă,

1 castravete murat,

1 gogoșar în oțet,

câteva rondele de morcov murat,

2 lingură ulei de măsline (sau un cub de unt și 1 lingură ulei măsline),

5-6 măsline,

verdeață (pătrunjel, mărarar).

Mod de preparare

Fierb apa cu puțină sare până clocotește. Torn peste cuș-cuș și acopăr vasul 20 minute. Între timp pregătesc ingredientele. Trec fasolea boabe sub jet de apă rece, de câteva ori. Castravetele, morcovul și gogoșarul le tai cubulețe. Mențiune (sau paranteză): castraveții și gogoșarii sunt pregătiți în casă, după rețete proprii.

20230326 204756 Paste Băneasa - rețete sănătoase de post

După 20 de minute,  Cuș-Cușul Băneasa s-a umflat, a ”înghițit” toată apa și a devenit pufos. Amestec cuș-cușul cu uleiul de măsline. Separat, într-un castron  pun fasolea, murăturile, măsline și apoi cuș-cușul. Uneori, adaug pătrunjel și mărar tocat. Aranjez, decorez și servesc cald. Se poate servi și rece.

Tips: jonglați cu cantitatea de murături și măsline în funcție de gust. Uneori se poate folosi un castravete întreg, alteori mai puțin sau mai mult. La fel gogoșarul. De aceea eu nu pun toată cantitatea de acrituri odată. Astfel, pot stabili gustul final, în funcție de preferințele noastre. Preparatul poate fi servit și ca garnitură pentru carne de pui sau pește.

La final

Dar asta face parte deja din altă categorie. Sau, atunci când nu ținem post și dieta ne permite. Acestea sunt rețele mele de post cu paste. Le prepar adesea deoarece sunt sănătoase și gustoase. Se prepară rapid și sunt preferatele familiei.

Am lăsat la final cel mai important și nelipsit ingredient din orice rețetă: un strop de dragoste. Pe care, sunt convinsă, îl folosiți și voi. Spor la gătit și post ușor!

Până data viitoare, gătiți cu dragoste! 

Cu drag, MM

Articol înscris în Spring SuperBlog 2023

Sursa foto: arhiva personală

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

ceasornicarul

5/5 - (1 vote)