Salutare, dragilor! A trecut ceva timp de când nu am mai povestit despre cărțile citite. Spun adesea despre cărți că sunt prietenii cei mai buni. Și nu doar pentru că sunt tăcuți, nu te trădează, nu te dezamăgesc. Dar și pentru că, în cele mai grele momente, cărțile ne oferă posibilitatea de a ne refugia.
De a găsi putere, liniște sau chiar soluții atunci când totul pare fără ieșire. Nu știu voi, dar eu am destule experiențe în care exact așa s-a întâmplat. Trecând peste această intoducere, cartea despre care vă voi spune câteva cuvinte se numește Simbolul Pierdut. Srisă de Dan Brown, cartea este de departe una dintre cele mai emoționantă și antrenantă.
Cuprins
Simbolul pierdut – Dan Brown (carte)
Se folosește des comparația ”ca o experiență într-un roller coaster”. S-ar potrivi perfect și acestei cărți, deși mie mi se pare că am putea găsi și altă formulă- să spun așa. Aniway, ați prins ideea: Simbolul pierdut este un besseller care te poartă prin atâtea mistere, coduri secrete, locuri și lucruri care nici nu bănuiam că există.
Probabil, cei mai mulți dintre noi am văzut filmul după cartea lui Dan Brown, Simbolul Pierdut. Ceea ce îmi va îngreuna misiunea de a vă convinge să citiți cartea. Bineînțeles, ca și voi și eu am văzut filmul cu Tom Hanks în rolul pricipal.
A trăi în lume fără a deveni conștient de sensul ei este ca și când ai rătăci într-o mare bibliotecă fără a atinge nicio carte. – Învățăturile secrete ale tuturor timpurilor.
Simbolul pierdut – noi situații cu Robert Langdon
Pentru mine însă, întotdeauna cărțile după care sunt făcute ecranizările, ocupă un loc deosebit. Nu, nu vorbim despre valoare, fiecare fiind apreciate după criterii diferite. Vorbim despre alte seturi de sentimente, de trăiri, de imaginația pusă la treabă. Desigur, aceasta este doar umila mea părere.
Așadar, Simbolul Pierdut este plină de provocări, coduri și indicii. O carte la care nu poți renunța cu una, cu două. Mie mi-a fost greu de fiecare dată să o las din mână. Iar atunci când am făcut-o, am trs de timp cât s-a putut. Am făcut-o doar în ultima clipă, cu mare regret.
Cartea Simbolul Pierdut este despre noi situații prin care trece Robert Langdon, descrise cu o minuțiozitate caracteristică scriitorului. Profesorul fascinat și decis să descopere, să descifreze toate mesajele, codurile, informațiile pe care le află sau le cunoaște deja.
Personaje
Profesorul Langdon are privilegiul de a fi prieten cu unul dintre cei mai importanți oameni din francmasonerie. Peter Solomon este unul din masonii aflați pe cea mai înaltă treaptă a ierarhiei ordinului masonic.
Mărturisesc sincer, cu ani în urmă, din cauza percepțiilor eronate, a lipsei de informații, mă temeam să și rostesc cuvintele ”mason” sau ”masonerie”. Cu timpul, având acces la informații, am înțeles despre ce este vorba. Discutând chiar cu un membru adept al ordinului masonic, am aflat adevărul.
Peter Solomon
Ca prieten, Peter Solomon îi încredințează lui Robest Langdon o cutie, despre conținutul căruia îi spune că este extrem de important. De asemenea, îl roagă să păstreze secretul, el fiind singurul în care are încredere. Fără să știe nimic despre obiectul din cutie, profesorul Langdon îl pune bine și uită de el. Până în momentul în care este contactat.
Persoana care îl contactează pe profesor se recomandă ca fiind asistentul prietenului său Peter. Acesta îi adresează invitația de a participa la o conferință la Washington. Motivând că au fost lăsați baltă de unul dintre participați, îl roagă să susțină o prelegere.
Cu condiția să ajungă de urgență la Washington și să aducă cutia pe care i-o încredințase Peter. Inițial surprins de această rugăminte, profesorul își alungă totuși suspiciunile și procedează întocmai planului transmis. Era tipic prietenului său Peter Solomon, pe care îl considera imprevizibil.
Katherine Solomon
În Simbolul Pierdut Katherine Solomon este sora lui Peter. Aceasta se dedicase studiilor într-un domeniu nou, noetica. Peter îi facilitase surorii crearea unui laborator care se afla sub clădirea Capitoliului. Katherine lucra cu doar o singură persoană ca angajat, în laboratorul său foarte bine securizat. Aparatură de înaltă calitate, studiile erau extrem de importante și relevante.
Drumul până la laborator era un adevărat labirint care se întindea pe o suprafață imensă. Situat la o adâncime considerabilă sub pământ, era greu de ajuns fără știrea unuia dintre cei doi frați. Și totuși…
Mal’akh
Mal’akh – alias doctor Crisopher Abaddon, alias asistentul lui Peter. Mal’akh este cel care a pus la punct planul de a intra în posesia obiectului aflat la profesor. Asasinul unicului copil al lui Peter, Zachary și al mamei lui Peter și Katherine.
Mal’akh vrea să pună mâna pe obiectul secret, care era o piramidă, și să descifreze codul. Cu alte cuvinte voia să fure și partea secretă deținută de familia Solomon. Lucruri pe care le aflase de la fiul lui Peter pe care îl omorâse în închisoare.
Soarta îl legase de Peter și de Katherine Solomon. Descoperirile pe care ea le făcuse în cadrul CSMS riscau să deschidă porțile noii cunoașteri, inițiind o nouă Renaștere. Dacă ar fi date publicității, ele ar deveni catalizatorul care i-ar permite omenirii să regăsească înțelepciunea pierdută, conferindu-i puteri dincolo de orice închipuire. ”Destinul lui Katherine este acela de a aprinde această torță. Al meu este s- o sting.” Fragment din Simbolul Pierdut
Mal’akh se deghizează și îl răpește pe Peter recurgând la un gest macabru. Retezându-i mâna lui Peter Solomon, obține date și informații cu ajutorul cărora îi aduce pe toți în clădirea Capitoliului. Planul îi reușește până la un moment, dar lucrurile nu merg chiar atât de ușor cum a plănuit.
Simboluri, coduri secrete, provocări
Simbolul Pierdut este cartea care te ține cu sufletul la gură și mintea în alertă. Apare și CIA, Arhitectul Capitoliului care îl salvează pe profesor chiar în momentul în care urma să fie arestat. Altfel spus, în Simbolul pierdut, în fiecare moment poate interveni ceva misterios. Iar în altul, poate apărea o soluție sau se poate descifra un cod.
Romanul este o reală plăcere și are efectul de a ne schimba ipotezele despre lumea pe care credem că o cunoaștem. Scriitorul se folosește pentru asta de cunoștințe și informații reale, cum ar fi ritualurile, informații științifice, monumente, clădiri sau opere de artă. Dacă ne-am imaginat că nu este posibil decât în scenarii de film, ca în sertarul CIA să existe un document criptat, acum aflăm că aceasta e realitatea.
N- am fi crezut vreodată că există organzații ca: francmasoneria, Colegiul Invizibil, Institutul pentru Științe Noetice, CSMS sau Departamentul pentru Securitate? Ei bine, acum suntem siguri că acestea există. Suntem asigurați chiar în primele pagini ale cărții Simbolul Pierdut.
Recomandare
Cartea a apărut la Editura Rao, de unde o și puteți achiziționa. Iar pentru iubitorii de mister, istorie, aventură, coduri secrete este extraordinară. Fără a mă explica, vin și cu recomandarea de a citi acest bestseller semnat Dan Brown. Am apreciat suspansul și detaliile pețioase, informații despre care aveam dubii sau nu le cunoșteam deloc.
Bineînțeles, eu am adus în atenția voastră doar câteva din personaje și acțiuni. Dar vă asigur că citind Simbolul Pierdut veți mai descoperi și altele. Chiar dacă ați vizionat filmul, de altfel excelent realizat, mai sunt aspecte pentru care merită să citiți cartea. Multe, interesante, incitante, exotice.
Cartea Simbolul Pierdut nu este tocmai subțire, având 594 de pagini. Vă asigur însă, pe cuvânt, veți regreta că s-a terminat. Iar pentru un pasionat de lectură, aceasta nu reprezintă un impediment. Voi ați citit cartea? Sau alt bestseller semnat Dan Brown?
Până data viitoare, păstrați prietenii cărțile aproape!
Cu drag și bucurie,
MM
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Dan Brown este preferatul meu, am citit toate cartile din seria Robert Langdon si am vazut si revazut toate ecranizarile, desi prefer cartile mai mult!
O carte pe gustul meu
Mi-au placut tare mult cartile lui! Le-as reciti cu drag!
Îmi place autorul. Știe să facă totul palpitant și credibil. Mulțumesc pentru recomandare. Pupici !
Nu am citit pana acum carti de Dan Brown, desi am auzit numai lucruri bune despre ele.
Foarte interesantă cartea, am citit cu drag recenzia ta.
N-am mai citit de foarte mult timp o carte de genul. Imi surade ideea sa pun si eu mana pe ea