Salutare, prieteni! De multe ori am auzit expresia ”gătitul mă relaxează”. Ei bine, pe mine nu mă relaxează, ci dimpotrivă, mă activează. Toate simțurile se află la nivel ridicat. Altfel, sincer nu vreți să știți ce iese. Mie una, când mă apuc de gătit îmi vine să cânt și să dansez. De ce nu? Atâta timp cât gătitul îmi oferă libertate, bucurie și îmi pune neuronii la treabă.

Cuprins

Mare brânză ce – am făcut!

3 rețete cu Delaco

brânză

Când vine vorba de brânzeturi, activarea e și mai rapidă. Abia la final vine, volens- nolens, relaxarea. Și atunci … Fie pentru un repetir, fie pentru pauză la bătălia dată pe preparatul cu pricina. Iubitorii de brânzeturi știu despre ce vorbesc. E greu să te abții de la preparatele cu brânză.

Indiferent de tip, brânzeturile sunt printre cele mai versatile și utilizate alimente. Gama impresioantă de brânzeturi cuprinde tipuri de la cele mai simple la cele mai sofisticate sau gourmet. De la telemea, la Mozzarella Gourmet,  de la cașcavaluri, la Grand Blue sau brânză cu nuci, ierburi etc. În lume, există peste 2000 de feluri de brânză, mozzarella fiind cea mai folosită. 

Pe cât de variate, pe atât de folosite în gastronomia bucătăriilor lumii. Cu inventivitatea și adaptabilitatea care îi caracterizează, – trăsături native se pare- românii folosesc brânzeturile în combinații inimaginabile. De la preparatul copilăriei, la plăcinte cu diverse tipuri de brânză. De la sufleuri și omlete, la creme fine pentru prăjituri și torturi, preparate sau platouri în combinații exotice.

IMG 20220917 WA0000 Mare brânză ce - am făcut! 3 rețete cu Delaco

Brânză în diverse forme și preparate

Vă spun un secret. Deși, probabil v-ați dat seama: sunt mare iubitoare și consumatoare de brânzeturi. Ador absolut toate tipurile, combinațiile și preparatele cu brânzeturi. De la cele mai comune, la cele mai inedite, năstrușnice sau sofisticate. De la mămăliga cu brânză și smântână la cea cu ”de toate”-telemea de oi, capră, brânză de burduf. De la budinca cu paste, la sarmale cu caș (sau urdă), salate și brâzeturi dintre cele mai fine.

Indiferent dacă sunt preparate de bucătari sau chefi, de la noi ori de prin lume. Sau, chiar preparate de mine, în mica mea bucătărie. Fără a avea pretenții  de mare maestru, chef și stele Michelin. Doar cu ingrediente de-astea, simple: pasiune, muzică, dragoste și, bineînțeles brânzeturi de calitate. Așadar, să pornim în pași de dans, să gătim împreună. 

Un iubitor de brânzeturi știe că platoul cu brânzeturi este un must have al zilelor festive.  Felurile de brânză și fructe proaspete nu doar că arată bine, dar sunt și grozav de gustoase și apreciate. Platourile cu 5-7 tipuri de brânză pot fi vedetele sărbătorilor, aniversărilor sau întâlnirilor cu prietenii.

brânză

În diminețile obișnuite însă, prefer un preparat cald ca mic dejun. Mai mult, ne amăgim cu  speranța că diminuăm efectele anilor în care mâncam (cel mult!) un covrig, în drum spre birou. De când lucrăm de acasă, am schimbat regulile și prioritățile. Mic dejunul sănătos și gustos a devenit una dintre reguli. Așadar, preparatul cald, delicios, care conține brânză: ”Tort picant din omlete ”.

Tort picant din omlete și 4 feluri de brânză

Ah, cât pe ce să uit să explic! Inspirația mea pentru preparatele inventate, vine de la brânzeturi. Rețetele mele prind viață folosind ca ingredient principal brânza. Unele mai năstrușnice, altele tradiționale. Desigur, folosind brânzeturile pe care le am în frigider în acel moment.

Spre exemplu, acum am câteva Brânzeturi Delaco: Cașcaval Sofia, telemea, mozzarella, Grand Blue. Apropo, trebuie să refac ”stocul” de brânzeturi. Deh, ce e bun, se consumă repede. Iar produsele Delaco nu sunt chiar pe toate drumurile.

Odată ce am inventariat sertarul frigiderului și mi-am imaginat combinația, dansul aromelor se dezlănțuie. Melodia care îmi vine în minte este ”Omleta din ouă de broască țestoasă”. Schimb imediat registrul cu melodia care răsună din boxă, I’m alive” (Céline Dion). Dar nu vă temeți! Bineînțeles, vă voi povesti ce ingrediente folosesc și cum pregătesc preparatul meu. V-am spus doar: nici vorbă de relaxare.

Ingrediente

  • 6 ouă,
  • 250 ml lapte,
  • 150 g cașcaval ras,
  • câte 100- 150 g telemea, mozzarella, brânză cu mucegai,
  • 100 g șunculiță/bacon, 
  • 3-4 roșii cherry, sare.

Mod de preparare

Se bat ouăle bine cu lapte și sare, din se care fac 3 omlete, care se prăjesc doar pe o parte. Între timp, se taie șunculița sau baconul, se spală și se taie roșiile. Dacă folosim bacon, îl perpelim puțin în tigaie. Așezăm omleta pe o farfurie întinsă. Peste prima, punem șunculița. Se pot folosi și alte tipuri de mezeluri, însă eu folosesc șuncă presată sau o șunculiță slabă.

Așezăm a doua omletă peste care punem brânzeturile: Telemea Delaco , mozzarella, brânză cu mucegai, cașcaval și roșiile tocate. Urmează a treia omletă peste care se presară restul de cașcaval ras. Tortul este gata! Se porționează și se servește cald. Se poate adăuga smântână sau, liber la imaginație! 

Cum vi se pare? Nouă ne place mult aceasă combinație. Este gustos și arată deosebit. Rețeta este foarte veche, dar combinația îmi aparține. Cea inițială este cu mezeluri și ciuperci. Doar deasupra se folosește cașcaval ras. Desigur, în funcție de preferințele fiecăruia, se pot folosi alte tipuri de brânză. Deasupra se mai poate adăuga mozzarella, parmezan etc.

Pârjoale de praz cu telemea și cașcaval

20231030 164809 Mare brânză ce - am făcut! 3 rețete cu Delaco

Cel de-al doilea preparat l-am ales ca fel principal la masa de prânz. Sezonul prazului este în toi, prin urmare preparatul se potrivește perfect. Tot în această perioadă pregătim organismul pentru sezonul rece. Încercăm să profităm de beneficiile legumelor și fructelor proaspete. Iar preparatul meu are un as în mânecă. Atât prazul cât și brânza oferă organismului beneficii dintre cele mai importante.

Pornind de la faptul că sunt ultracunoscute, nu voi insista asupra acestora. Voi enumera totuși câteva dintre beneficiile de bază ale celor 2 alimente. Cu mențiunea că brânza este alimentul nelipsit din majoritatea dietelor echilibrate. Iar când plăcerea și sănătatea merg mână în mână, preparatele sunt și mai tentante. La ce combinație trăsnită m-am gândit?

20231030 132113 Mare brânză ce - am făcut! 3 rețete cu Delaco

Beneficiile prazului

  • sursă bogată de antioxidanți,
  • are rol intiinflamator,
  • conține o gamă largă de nutrienți,
  • contribuie la o digestie sănătoasă.

Beneficii brânză

  • bogată în proteine și vitamine,
  • întărește oasele,
  • sursă de magneziu,
  • ajută funcțiile biologice,
  • împiedică accidentele cerebrale.

Ingredintele necesare preparatului:

brânză

  • 8 bucăți de praz,
  • 500 g cartofi,
  • 2 ouă,
  • 400 g brânză telemea sărată,
  • 50 g cașcaval ras,
  • 50  g făină,
  • 200 ml ulei,
  • sare, piper

Cum se prepară

Dacă nu am amintit nimic de muzică, nu e pentru că a lipsit. Dimpotrivă, am făcut chiar câțiva pași de dans. De fapt, așa a venit și ideea combinației mai puțin obișnuită, năstrușnică de-a dreptul. Pornisem curățatul prazului și a cartofilor mormăind Jerusalema (Master KG). După ce le- am curățat și spălat, le-am pus la fiert separat, în apă cu sare. Când s-au fiert, le-am lăsat la scurs și răcit.

Între timp, am pregătit celelalte ingrediente pentru a le avea îndemână. Când cartofii și prazul s-au răcit, i-am dat prin mașina de tocat. Amestecăm cu telemea sărată, ou, piper și puțină făină. Din această compoziție modelez pârjoale. Exact așa cum procedăm cu pârjoalele cu carn: le modelăm și tăvălim prin făină.

20231030 164749 Mare brânză ce - am făcut! 3 rețete cu Delaco

Le prăjesc în ulei, dar se pot coace și în cuptor. Procedăm astfel dacă dorim să evităm prăjelile. Se scot pe hârtie absorbantă și presar Cașcaval Delaco ras ca o ploaie de vară. Dansând. Pârjoalele cu praz și brânză telemea sunt delicioase și sănătoase. Se servesc cu salată de sfeclă roșie, alături de piure de țelină sau alte salate.

În farfuria mea se pot observa gogoșari în oțet (rețetă proprie). Dar în combinație cu salata de sfecfă roșie au un gust mai bogat, mai rafinat. Mea culpa! am omis să pregătesc din timp salată de sfeclă roșie. 

Spre final, trec la ritmul spaniol cu La camisa negra” (Juanes). Dacă vreți să vă explic ce legătură este între praz și muzica mea, nu știu să o fac. De vină sunt sentimentele mele și playlist-ul ”propriu și personal”. Trec repede la următoarea rețetă, să nu vă pierd.

brânză

Salata cu crutoane și roșii cherry umplute cu brânză

De data aceasta am ales o salată care poate fi servită la cină. Sigur, nu e obligatoariu, dar cel mai adesea așa am folosit combinația năstrușnică.

Combinațiile cu brânzeturi pentru salate sunt și mai multe și mai variate. Am oscilat între salata cu mere, pere (sau banane), brânză și salata cu crutoane. Până la urmă, am ales-o pe cea din urmă pentru că este preferata familiei. Știu, se numește subiectivism, dar parol, e interesantă. Pentru această salată avem nevoie de:

  • 5 cepe arpagic,
  • 1 ardei gras roșu,
  • 1 ardei gras galben,
  • 10-12 roșii cherry,
  • 6-7 ouă de prepeliță
  • 50 g măsline negre fără sâmburi,
  • 100 g cașcaval, 
  • 200 g brânză moale (telemea, telemea, brânză cu mucegai etc.) ,
  • salată verde,
  • 5 fire busuioc,
  • 5 linguri ulei de măsline,
  • 4 felii pâine.

Preparare

Se îndepărtează coaja de pe feliile de pâine, se taie cubulețe.  Într-o tigaie se pun 3 linguri de ulei de măsline și se prăjesc până devin aurii. Le scoatem și le punem pe o farfurie pe care am pus prosop de hârtie. Astfel, se va absorbi surplusul de ulei.

20231030 190322 Mare brânză ce - am făcut! 3 rețete cu Delaco

Roșiile se taie în două, se curăță de miez și semințe, se lasă la scurs. Fierbem ouăle de prepeliță – 3 minute de când încep să fiarbă. Le punem sub jet de apă rece, le curățăm. Măslinele se toacă fin și se amestecă cu brânza  moale. Cu pasta obținută umplem roșiile cherry.

Opțional, se pot umple și o parte din ouăle de prepeliță, toate sau deloc. Depinde de fiecare gust. Eu umplu jumătate din ele iar restul le adaug așa. Lipesc jumătățile de roșii umplute și de pe cele de ouă. Într-un bol de salată pun legumele tăiate felii și frunzele de busuioc mărunțit.

Adaugăm roșiile cherry umplute, ouăle de prepeliță, crutoanele și cubulețe de brânză preferată. Asezonăm cu ulei de măsline și piper proaspăt râșnit. Se consumă imediat. Și pentru că e seară, e vremea să ne relaxăm, nu? Asortăm preparatul nostru cu un pahar de vin negru (Fetească neagră).

brânză

La final

Hei, am ajuns și la finalul poveștii. Acestea sunt 3 rețete pe care le- am ales să vi le împartășesc. O mică parte din combinațiile cu brânzeturi pe care le-am inventat sau reinventat de-a lungul timpului.

Lista însă este departe de a fi epuizată. Nici măcar nu am intrat în sectorul de dulciuri. (:))  Dar, pentru moment, e suficient. Altfel spus: Mare brânză ce-am făcut! 3 rețete cu brânzeturi Delaco. Sper să vă inspire. Melodia care m-a însoțit? Arrivederci Roma. O fi de la Fetească!?!

Până data viitoare, poftă bună și spor la gătit!

Articol scris pentru Super Blog 2023

Sursa foto: arhiva personală + editare canva

Cu bucurie și drag,

MM

Mulțumesc pentru vizită! 
Sper ca informațiile din articol să vă fie de folos și să reveniți pe acest blog.
S-ar putea să găsiți ceva interesant/util și aici:
5/5 - (1 vote)