Salutare, prieteni! Își mai amintește cineva ce însemna o bluză, o pereche de adidași originali pe vremuri? Ei bine, am prins acele vremuri. O, Doamne cât de mult îmi doream măcar un tricou, orice aparținea unui brand renumit. Aș fi fost în stare să mă apuc de sport de performanță, numai să am îmbrăcăminte, încălțăminte sportivă ”de firmă”!
Cuprins
Îmbrăcăminte & încălțăminte potrivite sportului practicat – Dress for succes
Dacă tot nu a fost să fie, nu am ajuns un sportiv de performanță. :) Dar și când am avut acces la branduri de top cu îmbrăcăminte și încălțăminte sport …! Am început să aleg hainele și adidașii preferați, exact în funcție de brandul, aspectul, culorile preferate.
Iar dacă tot aveam acces la îmbrăcăminte de brand, schimbam și activitățile sportive. De la handbal la baschet, de la tenis de masă la alergare, Yoga sau fitness. Desigur, pentru fiecare activitate foloseam un tip de îmbrăcăminte (sau costum).
Tot cam de fiecare dată când schimbam activitatea sportivă, îmi cumpăram și încălțămintea adecvată. Bine, adecvată în concepția mea. Cum spuneam, alegerile mele se limitau la ceea ce îmi plăcea: brand și cel mult, la confort. Fără să realizez importanța alegerii îmbrăcămintei și încălțămintei potrivite tipului de activitate sportivă.
Îmbrăcăminte sport – experiența alegerilor nepotrivite
Nici gând să iau în calcul rolul materialului, croielii și funcționalității fiecărui detaliu. Probabil, asta se datora oarecum și frustrării mele. De ce să nu recunosc, suferisem atunci când nu am avut acces la produsele brandurilor de top. În orice caz, după ce am umplut garderoba cu haine și încălțăminte sport (neadecvată), s-a produs declicul.
Am înțeles că îmbrăcămintea mea nu era deloc ceea ce trebuia, din propria experiență. S-a întâmplat în timp ce alergam afară. Vântul și ploaia mocănească din ziua aceea m-a luat prin surprindere. ”Ups! Am nevoie de îmbrăcăminte care să mă protejeze de vânt, intemperii sau frig. Ori, voi fi nevoită să alerg doar în sală. Finally, voi lua în calcul ambele variante”- dialogam cu mine însămi.
Trebua să iau măsuri imediat, din moment ce echipamentul meu era pentru handbal. Fiind un sport de echipă, îmbrăcămintea mea avea elemente specifice acestuia. ”Hei, ar trebui să urmez un ghid de selectare a îmbrăcămintei și încălțămintei pentru sport”-mi-am spus.
Dress for success
Aha! Deci, ”dress for success” este perfect aplicabil și în cazul ținutelor sportive. Deși, nu mi-am propus să fac performanță. Totuși, este un succes să practici activitatea preferată în condiții bune. Fără a fi afectat în vreun fel de îmbrăcămintea sau încălțămintea folosită. Și, nici una, nici două, mi-am alcătuit propriul ghid. Pe puncte.
Ghidul alegerii îmbrăcămintei și încălțămintei sportive
1. Cunoașterea tipului de activitate sportivă practicată
Care sunt cerințele acestui tip de activitate? Ce presupune și în ce condiții se desfășoară activitatea sportivă? Unde se desfășoară: afară sau în interior? Este un sport de echipă sau individual? Răspundeți-vă la aceste întrebări pentru a identifica exact ce îmbrăcăminte și încălțăminte se potrivește tipului de sport practicat.
Ei bine, veți constata că alegerea nu se face în niciun caz, funcție de aspect. Să luăm cazul (meu) alergării în aer liber. Când temperaturile sunt scăzute, lenjeria de corp termoactivă este cea mai potrivită. De asemenea, jacheta cu membrană sau hanoracul gros, călduros sunt absolut necesare.
Bluză cu glugă din colecția Y-3 PRM confecționat din țesătură elastică. Material: 100% bumbac organic.
Pantalonii și tricoul de alergare nu trebuie nici ele neglijate. Mai ales în cazul efortului intens, tricoul de alergare se potrivește perfect. Poate fi purtat vara, însă și în sezonul rece, sub formă de prim strat de îmbrăcăminte. Cât privește adidașii pentru alergare căutăm calitatea de absorbție a șocului, stabilitate și protecție.
2. Materialele din care sunt confecționate hainele sport
Îmbrăcămintea sport trebuie să fie comodă, confecționată din materiale de calitate. Acestea trebuie să fie prietenoase cu pielea, să mențină echilibrul confort termic și respirația pielii. Materialele cele mai recomandate de specialiști sunt: poliesterul, bumbacul, bambusul, lâna merinos, nailonul.
Uitați de tricoul preferat din bumbac! Cel mai bun este tricoul tehnic, comod, lejer, care dă voie pielii să respire. De preferință, din poliester și elastan. Recunosc, chestia cu brandurile mi-a rămas și am câteva favorite. Unul dintre acestea este Adidas, de la care am ales și bluza dama pe PRM.
Bluză damă PRM colecția Adidas Originals. Compoziție: 52% bumbac, 48% poliester reciclat. Detalii: fason lejer, linia umerilor lăsată, finisaj din manșetă, încheiere cu fermoar, buzunare oblice.
3. Croiala îmbrăcămintei
În activitățile sportive avem nevoie de îmbrăcăminte confortabilă, flexibilă, ușoară. Haine care permit libertatea de mișcare. Îmbrăcăminte confortabilă înseamnă croiala care împiedică iritarea și disconfortul. Spre exemplu, croiala cu mâneci de tip raglan, la tricouri.
4. Funcționalitatea
Am spus deja, libertatea de mișcare oferită de îmbrăcăminetea sport este foarte importantă. De aceea, tipul de cusături este un aspect esențial în alegerile noastre. Cusăturile plate sau tăiate cu laser oferă un confort sporit în timpul activității sportive.
Designul și detaliile pot fi elemente care ne ajută în timpul activității sportive. Buzunarele încorporate ale pantalonilor pot fi locul de păstrare al cheilor. În timp ce reglarea temperaturii corpului o putem obține cu ajutorul fermoarului din față al bluzei sport.
Un aspect important al funcționalității îmbrăcămintei sport este absorbția umidității. Din acest motiv se folosesc materiale care absorb și elimină transpirația: poliesterul, poliamida, lâna merinos. Pentru maximizarea și gestionarea umidității se folosesc tehnologii speciale.
Cu siguranță ați observat la îmbrăcămintea de sport, elemente inteligente ca materiale de plasă și decupaje pentru ventilație. Acestea se găsesc de obicei în zonele în care transpirația este abundentă, de exemplu în jurul axilelor. Sunt indicate echipamentele care păstrează corpul uscat, asigurând evaporarea transpirației.
Alegerea încălțămintei
Ca și îmbrăcămintea, încălțămintea sport se alege asigurându-ne că se potrivește activității sportive practicată. În plus, trebuie să fie confortabilă, aderentă, cu un design și funcționalitate excelente. În ceea ce privește adidașii pentru alergare căutăm calitatea de absorbție a șocului, stabilitatea și protecția. La aceste calități m-am gândit când am ales încălțămintea preferată: adidas gazelle https://prm.com/ro/h/adidas-gazelle .
Aspectul adidașilor pentru alergare pot arăta ca oricare altă pereche de sneakerși. Diferența constă în tehnologiile speciale și alte elemente care ușurează și îmbunătățesc alergarea. De asemenea, adidașii sunt proiectați astfel încât să prevină rănile datorate mișcărilor repetitive. Talpa trebuie aleasă în funcție de teren. Pentru alegerea mărimii ținem cont de brand și model. O alegere corectă se face consultând ghidul de mărimi.
Concluzii
În concluzie, alegerea îmbrăcămintei și încălțămintei sportive este foarte importantă. Nu este deloc suficient să-ți placă modelul, brandul, culoare etc. Esențial este înțelegerea cerințelor sportului practicat, calitatea materialelor, dar și testarea și compararea produselor.
Fiți inspirați în căutarea echipamentului potrivit. În același timp, nu uitați de confortul și siguranța de care aveți nevoie în timpul activității. Renunțați la îmbrăcămintea strâmtă, strânsă pe corp. Alegeți doar ce se potrivește siluetei.
Probați corect îmbrăcămintea și încălțămintea sportivă înainte de a o cumpăra. Faceți câțiva pași prin magazin, chiar și câteva genoflexiuni. Așa aflați dacă nu vă strânge sau dimpotrivă, este prea largă. Verificați compoziția (materialele), cusăturile, tăieturile croielii.
La final
Însă totul se leagă și revine la stilul personal. Fiecare dintre noi preferă anumite materiale, croieli, culori, modele. Sau branduri. (:)) Unii preferă anumite culori, alții sunt alergici la unele materiale sau nu se regăsesc în modelul ales.
Îmbinând utilul cu plăcutul, obținem ținuta potrivită pentru practicarea sportului preferat. Adică: dress for success! În plus, vom păstra stilul, ne vom simți încrezători și unici. Așa cum suntem fiecare dintre noi.
Până data viitoare, alegeți inteligent!
Articol scris pemtru SuperBlog 2023
Sursa: PRM, pexels, iStock
Cu drag și bucurie,
MM
Ca sa raspund primei tale intrebari- da, imi aduc aminte cat de greu se procurau niste adidasi, blugi sau mai stiu eu ce haine brenduite. Eu aveam de la sarbi, ca de, era aproape, dar dadeam pe o pereche de blugi jumatate din salariul unuia din parinti.
Foarte faine articolele alese, în ultimu timp am abordat un stil mai sporty asa.
Înțelegerea modului în care materialul, croiala și tehnologia utilizată în îmbrăcăminte și încălțăminte pot influența performanța și confortul este vitală pentru a atinge succesul în sportul pe care îl practicăm.
De cand sunt mamica chiar ma imbrac in 90% din timp sport. Am nevoie sa aleg ceva rapid si sa fie comod.
Eu am mare grijă cum mă îmbrac și cum combin piesele vestimentare.