Dacă ar fi să fiu Napoleon, mi-ar plăcea să pot face 7 lucruri deodată. Ați auzit de multe ori expresia, nu-i așa? Și câte altele, legate de capabilitățile lui Napoleon! De asemenea, mi-ar plăcea să am capacitatea de muncă și memoria, deloc legendare, ale complexului și controversatului personaj.

Căci, nu e deloc puțin lucru să ai capacitatea de a dicta concomitent, planuri, ordine etc., mai multor secretari. Sau, să treci cu o extraordinară ușurință de la un subiect la altul. Și să reții numele a mii de oameni, așa cum o făcea mareșalul. Ei bine, dacă aș fi posesorul numai  acestor aptitudini, și tot ar fi grozav.

Cuprins

Napoleon – film, moștenire și inspirație

Napoleon

Napoleon a fost o personalitate complexă și marcantă. O sursă de inspirație nu doar în domeniul militar, ca și conducător genial, ci și în artă și cultură. Pasionat imaginativ, vulcanic și dominant, a iubit cu pasiune și a urât fără limite.

”De la sublim la ridicol nu este decât un pas.” — Napoleon Bonaparte.

Pentru unii, un strateg militar de excepție și un vizionar, pentru alții un dictator militar, un despot. Pentru majoritatea, un om cu calități și defecte. Cu mărire și decădere, cu seccese și eșecuri, împărat și exilat.

Napoleon – moștenire culturală și istorică

De departe însă, Napoleon este o personalitate care nu poate fi ignorată sau dată uitării. Chiar și după 202 ani de la moartea lui, se mai pot spune și arăta multe despre viața, caracterul și aptitudinile sale. Despre moștenirea culturală și istorică pe care a lăsat-o omenirii.

NAPO Feature AM 00260 r 2000x1216 thumbnail Napoleon - film, moștenire și inspirație

Lansare film Napoleon

Filmul istoric ”Napoleon”, în regia celebrului Ridley Scott, după scenariul lui David Scarpa, ne oferă această ocazie. Distribuit de InterComFilm, lansarea va avea loc pe 24 noiembrie în cinematografele din România. Cu Joaquin Phoenix– premiat cu Oscar pentru rolul din „Joker”- și Vanessa Kirby în rolurile principale, filmul ne va oferi mai mult decât o pot face paginile cărților de istorie.

Trailerul filmului m-a dus cu gândul la moștenirea primită. În fond, toți moștenim câte ceva. Fie că este o moștenire mare, importantă sau una modestă. Dar, oare am reușit să valorific sau să conserv moștenirea primită, astfel încât să îi adaug plus valoare?

Ce moștenire las la rândul meu? Desigur, primul impuls ar fi să spun ”copiii”. Ceea ce nu este greșit, dar nici suficient. Trebuie să mă asigur că le transmit tot ce am mai valoros. Și nu mă refer la moșteniri cu valoare materială, pecuniară.

Napoleon – inspirație

Avându-l în minte pe Napoleon, fără a pune semnul egal între provocări, am găsit similitudini. Apărător al libertăților care s-au păstrat până astăzi, Napoleon a pus bazele societății bazată pe libertate și egalitate. Libertéégalitéfraternité- devenită deviza națională a Franței.

”Adevărata mea glorie nu constă în faptul că am câştigat patruzeci debătălii. Waterloo va şterge amintirea atâtor biruinţe. Ceea ce va trăi veşniceste Codul meu Civil.”- Napoleon Bonaparte

Ce las moștenire?

Câștigarea libertății ca popor a fost un privilegiu pentru generația mea.  Martor și participant la evenimentele din ’89,  mă simt obligată să las o drept moștenire. În plus, experiențele reale pe care le-am trăit, puse în câteva rânduri aici, pe blog. Dar tot sper să le pot insera într-o carte.

Cititul cărților pare să devină o activitate tot mai rar întâlnită. Prin urmare mă voi gândi la altă variantă. Sau, poate copiii vor prelua ideea și vor ști să gestioneze atât libertatea câștigată cât și restul ”moștenirii”.

Napoleon

”Fiecare soldat poarta in ranita sa un baston de maresal.”- Napoleon Bonaparte

Disciplina, organizarea și setea de cultură sunt alte elemente ale personalității lui Napoleon în care mă regăsesc. Capacitatea de a te înconjura de oameni capabili, iscusința de a le motiva loialitatea și competența, este o calitate demnă de remarcat.

Combinația extraordinară dintre memoria fantastică, inteligența specială și puterea de muncă neobișnuită? O raritate. Abilitatea de a face strategii,  vizionarismul, pasiunea cu care iubea și ura. Un mix de calități uluitor și rarisim întâlnit pe care Napoleon îl poseda. Dormea doar 3 ore pe noapte și muncea enorm. Își conducea cu abilitate armata, lupta cot la cot cu soldații și citea zeci de volume cu o viteză de 2000 cuvinte/minut.

”Curajul este asemeni dragostei şi este nevoie de speranţă pentru a fi nutrit.”- Napoleon Bonaparte

NAPO Feature AM 07954 r 2000x1125 thumbnail Napoleon - film, moștenire și inspirație

…și, dacă aș putea…

Oare ar putea fi util acest extraordinar mix de calități în viitor? Cred că ar face minuni. De ar fi posibil, aș mai lăsa ceva moșteniere. Cu ajutorul inteligenței și tehnicii de ultimă generație, aș pune aceste extraordinare abilități într-un microcip. Rolul microcipului ar fi acela de a stimula partea pozitivă și a anihila partea negativă. Evident, acesta ar fi folosit de cei care își doresc să își îmbunătățească calitățile, să exceleze în anumite domenii.

Deoarece, tocmai împotriva tiraniei și dictaturii am luptat, nu mă regăsesc și nici nu apreciez această latură a caracterului lui Napoleon. Așadar, ar fi extraordinar ca un microcip să poată anihila ura, rasismul, terorismul, despotismul, semitismul. Vă imaginați în ce lume bună, frumoasă și iubitoare am putea trăi!?! Da, poate părea o utopie, dar chiar și visurile pot fi condsiderate moștenire.

La final

La fel cum filmele istorice sau filmele de acțiune pot fi o incontestabilă moștenire. Napoleon, filmul biografic care urmează a fi lansat la cinema, cu siguranță așa va fi: o moștenire și o lecție de istorie. O lecție de viață. Abia aștept să văd acest film! Voi?

Până data viitoare, luați doar partea bună a lucrurilor!

Articol scris pentru Superblog 2023

Sursa: Intercomfilm

Cu drag și bucurie,

MM

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile din articol ți-au plăcut, vino din nou pe acest blog și oferă-i editorului o cafea .
Găsești ceva interesant/util și aici:
5/5 - (1 vote)