Bine v-am regăsit, dragili mei! Baba Dochia și-a scuturat cojoacele, dar până și ea a fost indulgentă. Până la echinocțiul de primăvară nu mai e mult, atunci când primăvara se va instala cu acte în regulă. Așadar, ne putem dedica îndeletnicirilor specific primăverii. Printre acestea, nu putem uita însă de pasiunea de a citi și de pasionații de citit. Cu alte cuvinte, e vremea unei noi recomandări de carte: Un băiat pe lista lui Schindler.
Cuprins
Un băiat pe lista lui Schindler – Leon Leyson
Cartea este scrisă de însuși personajul principal, Leon Layson. Este povestea unuia dintre cei mai tineri supraviețuitori de pe lista lui Schindler. Autorul avea doar 10 ani când naziștii au invadat Polonia. Mai întîi i se interzice să mai meargă la școală, apoi sunt forțați să se mute într-un ghetou din Cracovia.
Leon însă pare să fie norocos, deoarece reușește să se descurce și să iasă din toate situațiile. Greu încercați cu toții, pe lângă noroc, Leon este un copil isteț, perseverent și curajos. Calități care îl ajută pe Leon să învingă cruzimea și sadismul naziștilor. Împreună cu o parte din membrii familiei, ajung pe lista lui Schindler, Osckar Schindler. Ofițerul neamț care deținea o fabrică și despre a cărui listă, ”lista lui Schindler” este cunoscută în toată lumea.
Cartea evidențiază demnitatea, modestia și lipsa de resentimente ale autorului. La un moment dat, el spune că niciodată nu se gândea mai departe de ziua în care se găsea. Pentru el nu existau planuri pe termen lung, nu exista viitor. Leon nu- și dorea decât să supraviețuiască fiecărei zile în parte. La sfârșitul zilei era recunoscutor că el și ai lui au supraviețuit.
Pe lista lui Schindler
Aceasta era filozofia sa de viață în perioada cumplită pe care o trăia. Dezideratul care l-a ajutat pe el, copilul teribil de speriat, să treacă printr-un război crud. Cel de-al Doilea Război Mondial văzut prin ochii unui copil. Despre asta este vorba în romanul Un copil pe lista lui Schindler.
Romanul reprezintă memoriile autorului din acea perioadă. Acesta istorisește cronologic fiecare etapă, fiecare întâmplare și descrie persoanele pe care le-a întâlnit. Atitudinea fiecăruia, acțiunile acestora, impactul asupra lui și a celorlalți. Printre aceștia se află Oskar Schindler care a avut un rol vital asupra sorții autorului și altora ca el. Și care se află printre cei căruia Layson dedică această carte.
Schindler era un tip generos, iscusit și ingenios. Generozitatea, o calitate incredibil de crezut a fi întâlnită la un ofițer SS. Totuși, Oskar Schindler era altfel decât camarazii săi. În generozitatea sa, ofițerul reușește să întoarcă de multe ori lucuruile. Iar acțiunile și atitudinea sa i-a salvat pe majoritatea muncitorilor din fabrica lui.
Povestea imposibilului
Folosindu-se de diverse tertipuri, Schindler i-a mituit cu bani grei pe ceilalți ofițeri pentru a-și salva muncitorii. Dădea petreceri pentru care devenise faimaos, a acceptat să schimbe destinația fabricii. În acest fel, reușea să-și ajute și protejeze cât de cât muncitorii.
Atâta timp cât lucrau la fabrica lui, cât timp se aflau pe ”lista lui Schindler”, erau oarecum în siguranță. Pe această listă se aflau și Leon și o parte din membrii familiei: tatăl, doi frați, sora și mama. Povestea lui Leon este povestea imposibilului care a devenit posibil. În momentul în care a aflat că a fost tăiat de pe listă, dar a reușit să fie acceptat din nou pe Lista lui Schindler.
Un copil pe lista lui Schindler este singura carte publicată, cu memoriile unui copil supraviețuitor. Când Layson a ajuns în America, deja era adult. Matur era de mult, având în vedere prin ce trecuse. Mulți ani însă, Leon a fost convins, că nu interesează pe nimeni povestea trăită de el.
Singura carte cu memoriile unui fost supraviețuitor copil de pe Lista lui Schindler
Spunea că este mult prea greu de povestit oamenilor. ”Părea că nici n există un vocabular care să transmită exact ceea ce trisem.” Dă ca exemplu ”camp”- care pentru americani înseamnă picnic și evocă amintiri frumoase. În timp ce în română cuvântul se traduce atât ca lagăr cât și ca tabără.
Încurajat de ceilalți, începe să povestească propriile experiențe. Impactul asupra publicului, auditoriului, a fost impresionant. Astfel, experiențele sale și celebra Listă a lui Schindler din care făcuse parte autorul și o parte din membrii familiei sale a făcut înconjurul lumii.
Cartea impresionează prin claritatea relatărilor și deopotrivă emoționantă. Fără să vrei, intri în pielea personajului, deoarece este vorba de un copil care trăiește experiențe teribile. Romanul se citește ușor și, deși înduioșează, finalul aduce un gust amar-dulce. Nu invers, deoarece în această ordine se simt.
Mi-a plăcut, recomand!
Din tot ce am scris este evident, se desprinde concluzia că mi-a plăcut Un băiat pe lista lui Schindler. Desigur, la pachet vine și recomandarea mea pentru această carte. Cu amendamentul, alegerea aparține fiecăruia. Carte se poate procura de la Editura Rao.
Până data viitoare, citiți!
Lectura este singura terapie de care au nevoie toți oamenii.
Cu bucurie și drag,
MM
Drame din care ar trebui să învățăm și totuși n-o facem, căci încă mai mor atâția oameni nevinovați pentru orgoliul unora.