Bun găsit, dragilor! De ceva timp mă gândesc să scriu aici câteva idei despre mâncare de regim. Rețete de regim sau, rețete de mâncare sănătoasă. Am tot postat diverse preparate după cum poate ați observat. Ei bine, nu fără un motiv întemeiat, știut fiind faptul că sunt eu chiar numărul 1 la categoria food. Totul a început când am primit veștile care inițial, m-au lovit ca un fulger.
Cuprins
Rețete și idei de mâncăruri regim sănătos
De la viață am învățat multe lecții, printre care și cea ”Când viața îți închide o ușă, deschide-o din nou. De aceea este făcută ușa.” Așadar, m-am scuturat și am mai deschis o ușă. Viața este frumoasă dacă știm să o trăim. Este o constatare, nu un sfat, nu un citat. Iar eu vreau să o trăiesc atât de intens, până îmi dau lacrimile.
Rețetele mele sunt de fapt rețete preluate și adaptate sau pur și simplu combinate, reinventate. Toți facem asta, nu e nimic nou sub soare. Consider că pot fi însă niște idei, soluții la care nu ne gândim. Mai ales dacă ești pus în fața faptului împlinit și ești nevoit să acționezi ieri, nu mâine. Cum am pățit eu atunci când glicozilata depășise limita de sus, motorașul își mărise volumul, tensiunea escaladase Everestul, etc.
Evident, prima întrebare a fost ”ce mănânc”, având în vedere recomandările medicilor. Se impunea să mănânc alimente care să mă ajute să scad valorile despre care aminteam. Oh, ce simplu ar fi dacă lucrurile nu s-ar complica! Numai că în viață altfel stau lucrurile.
Cum am început să gătesc rețete de regim
Desigur, nu mă plâng, nu mă lamentez, doar fac o radiografie a stării de fapt. Complicația despre care vorbeam a apărut atunci când recomandările se băteau cap în cap. Concret, alimentele recomandate într-o afecțiune erau contraindicate alteia.
Îmi veți spune că trebuia să merg pe mâna recomandărilor specialiștilor. Ceea ce este corect, asta am și făcut, doar că nu am mers la fiecare specialist în parte. Medicul meu a sugerat un regim pentru diabet, alternat cu unul pentru hiperuricemie timp de cel puțin o lună. Apoi, urma să repet analizele și, funcție de rezultate mergeam către diabetolog, cardiolog, ș.a.m.d.
Pot afirma, cu toate recomandările și studiile indicate, am fost nevoită să mă descurc. Dar până la urmă, cine cunoaște cel mai bine corpul dacă nu cel căruia îi aparține!? Totuși, nu am fost chiar singură. Cel mai mare ajutor l-am primit de la Alexandra. Mulțumesc, Alexandra! Mi-a dat foarte multe informații despre alimente și ”secretul” de pe etichete.
Motivare, putere și încredere
Prin urmare, am început cu listele. Lista cu alimente ”bune”, lista de cumpărături, lista cu rețete de regim- știute sau adunate. Pasul doi, am început să notez într-o agendă tot ce am mâncat. Pe zile, mese principale, gustări. Absolut tot ce am mâncat, inclusiv ”aroganțele”- cum le spun eu-, adică excepțiile.
Vă imaginați că au fost și din acestea și fără să aduc eu vorba. Rezultatul nu a fost unul teribil, spectaculos. Dar a fost încurajator, așa cum l-a numit d-na doctor. Iar dacă a venit din partea unui avizat, m-a motivat, mi-a dat puterea și încrederea de a merge mai departe.
Hei, și acum să revenim la ce v-am promis: rețete de regim pregătite în ultima vreme. Bineînțeles, doar câteva dintre acestea. Spun rețete de regim însă în același timp se pot numi sănătoase, echilibrate. Fiind preparate recomandate îndeosebi pentru cei cu probleme de sănătate.
Rețete pentru diabet, afecțiuni cardiace și altele
Amintesc pre diabetul, diabetul, probleme cardiace, greutate etc. În același timp, vreau să fiu foarte clară, preparatele sunt pregătite și consumate de mine. Ele nu constituie recomandări avizate, ci doar idei pe care eu le-am folosit. Dacă vi se potrivesc și vă plac, le puteți experimenta și eventual îmbunătăți. Vă puteți inspira le puteți adapta în funcție de nevoile corpului sau gusturile voastre.
Fiecare organism are particularitățile sale, este unic. Cu alte cuvinte, ce mi se potrivește mie, nu este obligatoriu potrivit tuturor. Eu am scăpat de 5 kg și am reușit să reduc valorile analizelor critice cu aproximativ 0,60 puncte. Sunt mai rezervată și un pic mai drastică cu valorile, deci pun minimul.
Aceste rețete de regim- cum le spun eu- sunt grupate pe cele 3 mese principale: mic dejun, prânz și cină. Din lista de alimente, cum probabil vă imaginați, fac parte multe legume și salate. Cum să le poți înghiți pe toate, dar să-ți facă și plăcere (cât de cât)? Folosindu-ne imaginația. Așa am reușit să mănânc dovlecei și mult, muuult spanac. Carne, doar de curcan și pește, nu orice fel de pește, ci doar somon, dorada, cod.
Idei de rețete de regim pentru mic dejun:
- dovlecei cu ciuperci, măsline și mozzarella la cuptor
- budincă din chia cu afine, lapte 1,5% grăsime
- smoothie cu afine (fructe de pădure), spanac, 2 linguri iaurt grecesc 2%grăsime, lapte 1,5% grăsime
- 2 felii pâine de secară cu pastă de avocado (avocado, zeamă de lămâie, usturoi, pătrunjel)
- 5 ouă de prepeliță cu avocado
- 1 felie de urdă (cât palma) felii de castravete verde 1 roșie mică (max. 2 cherry)
- omletă cu dovlecel și salată de baby spanac, ceapă, castravete verzi
- 2ouă poșate cu pastă sau felii de avocado sau castravete verde/ salată
- humus cu felii de măsline sau castravete
Plăcintă cu urdă și căpșune/mure
Cam acestea sunt în mare, variantele de rețete de regim pentru mic dejun. Dar rețeta pe care vreau să v-o dau pentru mic dejun este plăcinta cu urdă și căpșune. Fără zahăr sau îndulcitor, dar dacă aveți voie, puteți adăuga. Pentru o tavă de plăcintă cu dimensiuni de 15/25cm avem nevoie de:
Ingrediente
- 500 g urdă
- 3 ouă
- 150 ml iaurt grecesc 2% grăsime
- 50 g fulgi de ovăz
- 1 linguriță praf de copt
- sare
- 200 g căpșune
- esență de vanilie (bourbon, nu zahăr vanilinat)
Preparare
Cum se prepară plăcinta cu urdă și căpșune. Amestecăm urda cu ouăle, iaurtul, fulgii de ovăz, sarea, praful de copt, vanilia. Căpșunile se spală, se curăță și se încorporează în compoziție. Eu nu am avut căpșune în casă și nu am mai mers să cumpăr, prin urmare le-am înlocuit cu mure.
Apropo de mure, în general fructele de pădure, afinele, murele, zmeura. Toate sunt foarte bune, recomandate pentru diabet. Revenind, eu am mai pus și o mână de miez de nucă, am turnat totul în tava unsă cu unt și tapetată cu hârtie.
Din același motiv, ajutor în scăderea valorilor glicemice, deasupra am presărat scorțișoară. Se dă la cuptorul preîncălzit la 180°, pentru 30- 35 de minute. Pentru siguranță, testul scobitorii este sfânt, deci aplicați-l.
Sarmale cu piept de curcan și fulgi se ovăz
Pentru prânz am ales rețete de regim care cel mai probabil nu vă sunt străine. Spanac, urzici, fasole verde, tocăniță cu ciuperci, ciulama de ciuperci, supă cremă de linte, ciorbă de legume, pește și legume la grătar. Cu specificația că nu am voie alimente ca: orez, cartofi, mazăre, porumb, roșii, paste, făină, etc.
Altfel spus, sunt nevoită să mă rezum la alimentele recomandate. Să găsesc și să gătesc rețete de regim astfel încât să nu mănânc aceleași feluri de mâncare. Dintre aceste rețete de regim altfel, vă propun rețeta de sarmale cu carne de curcan și fulgi de ovăz. Cantitățile și prepararea nu sunt cu nimic diferite față de rețeta pe care obișnuiți să o pregătiți. Singura diferență este înlocuirea orezului cu fulgi de ovăz.
Vă spun sincer, nu aș fi crezut că voi mânca așa ceva. Mai ales că aveam o amintire din copilărie despre care pot spune că m-a marcat. Mă dusese tata cu ocazia Paștelui catolic în vizită la o familie de ceangăi (maghiari-români). Așa se numesc, nu este o jignire sau un afront adus acestei etnii.
Niciodată să nu spui niciodată
Gospodina casei respective ne-a adus tot felul de preparate, vorba aia, ca la Paști. Printre acestea, nelipsitele sarmale. Arătau bine, miroseau și mai și, doar erau foarte mari. Obișnuită cu ale mamei, atât de mici și delicate, nu prea m-am înghesuit.
Când gazda a început să povestească că sunt făcute cu crupe și tărâțe, mi s-a făcut rău. La propriu, căci am început să vomit ce apucasem să mănânc. Din acel moment, orice rețetă de sarmale cu altceva decât orez, o asociam cu întâmplarea din copilărie.
Deși, am citit și am aflat că aceste rețete sunt sănătoase, nu am putut trece peste. Și, iată-mă acum, în fața inevitabilului! Ce să spun decât ”niciodată să nu spui niciodată”?!? Cu alte cuvinte, am trecut la treabă.
Ingrediente și preparare
Am pus aproximativ 1 kg de piept de curcan (crescut la curte, hrănit natural), ceapă, mărar, pătrunjel. Îmi place să pun mai mult mărar, cimbru și pun și țelină rădăcină. Un pic de piper, un pic de boia, sare și bulion și, bineînțeles fulgi de ovăz. Am pus cam 3 -4 linguri de fulgi, dar vă orientați după consistența compoziției.
Fiindcă nu este o carne grasă, și nici nu am voie, adaug și 2 linguri de ulei de măsline. Las câteva ore să se împrietenească, cum fac de obicei și voi probabil la fel. După care, purced la împachetat, aranjat și pus la fiert. Spre final le dau la cuptor. Îmi place să le pun în oală de lut și să le las să fiarbă în voie. Să se coacă.
Ei bine, de unde nu voiam și nu puteam accepta să mănânc, o fac cu mare plăcere. Aflați dragilor că sunt absolut grozav de delicioase. Și sănătoase. Mă gândesc să fac și sarmale de post cu fulgi de ovăz. Să pun ciuperci în loc de carne, dar mă gândesc că nu se leagă.
La final: promisiune
În fine, mă mai gândesc, mai experimentez. Bătrânii noștri făceau sarmale de post și nu cred că foloseau întotdeauna ciuperci. Poate ar ajuta să adaug un ou, nu știu. Dacă aveți idei, sugestii, le aștept. Mă opresc aici, dar promit să revin cu alte rețete pe care le încerc. Aștept reacții și opinii!
Până data viitoare, gătiți sănătos!
Cu bucurie și drag,
MM
Leave a Reply