Sărbătorile sunt cele mai așteptate momente pentru a petrece alături de dragi. Un motiv în plus ca familia și prietenii să se adune în jurul mesei cu bunătăți. Preparate tradiționale sau moderne, care merg numai bine stropite cu vin.

cabernet sauvignon

Cuprins

Vinul (Cabernet Sauvignon) – sursa bucuriei și întâmplărilor hazlii

Numit și ”sângele Domnului”, vinul roșu este prezent în ”Cina cea de taină” și împărtășania pentru cei credincioși. Iar dacă ar fi să continuăm cu domeniile de utilizare ale vinului roșu, mai dau doar un exemplu: cosmetica. Așadar, îndrăznesc afirmația, vinul este parte din viața și tradițiile noastre.

Dar, Sărbătorile Pascale sunt aproape iar vinul este vedeta incontestabilă. Victor Hugo spunea ”Dumnezeu a creat apa, însă omul a creat vinul”. Băut cu măsură, asortat cu preparate adecvate, vinul aduce bucurie și fericire. Și ce povești extraordinare se nasc în jurul lui! Mai ales de sărbători, atunci când emoția este mai intensă și voioșia se amplifică.

Pregătirile deja au început și sunt convinsă, cei ca mine cărora nu le plac lucrurile pe ultima sută, s-au ocupat deja de alegerea vinului. Cu siguranță vă amintiți, am povestit cu puțin în urmă despre Monumentul Beciul Domnesc și vinul alb. Ei bine, de această dată am o poveste legată de vinul roșu, Cabernet Sauvignon.

Cabernet Sauvignon – regele vinurilor

20240411 181039 Vinul (Cabernet Sauvignon) - sursa bucuriei și întâmplărilor hazlii

Fiindcă Paștele e aproape, dar mai ales pentru că, Beciul Domnesc mi-a trimis un vin Cabernet Sauvignon. Mmm, roșu sec. De parcă mi-ar fi ghicit preferințele în materie de vinuri! Cu riscul de a mă repeta, nu sunt o cunoscătoare, nici mare consumatoare, și nici (măcar) studii de oenologie nu posed. Cu toate acestea, simt vinurile bune, de calitate.

Dincolo de toate acestea, mai am un motiv întemeiat: vinul Cabernet Sauvignon face un parteneriat grozav cu brânzeturile. Aflate și ele în topul preferințelor personale sunt nelipsite de pe masa de Paște. Platoul cu brânzeturi cheddar, cu mucegai albastru, gouda, brânza elvețiană Gruyère e deliciul invitaților.

Iar surpriza va fi regele vinurilor așa cum este considerat Cabernet Sauvignon. În foarte puține cuvinte, cel produs de Beciul Domnesc poate fi descris astfel: Culoare rubinie, arome subtile de coacăze negre și vișine coapte accentuate de note vanilate. Apropo de culoare, am o întâmplare hazlie petrecută la o masă de Paște.

Preparate, prieteni și partenerul ideal, vinul

cabernet sauvignon

Ținem mult la tradiții și la întâmpinarea sărbătorilor împreună cu cei mai dragi și apropiați oameni. Fiecare familie aduce preparatul în care excelează, vinul (sau băutura), cel(e) mai bun(e), natural, etc. Prietenii noștri, cei mai buni și mai vechi, au venit cu vinul roșu din producția proprie. O căpșunică grozavă din via proprie, așa cum ne povesteau.

Apucasem să dezvălui intenția de a prepara prepelițe cu bacon și viță de vie la cuptor. Prin urmare, oamenii și-au imaginat momentul potrivit să aducă și să- și laude vinul. Din gustare în gustare, din glumă în glumă, voia bună se instalase ca la ea acasă. Atmosfera grozavă, specific întâlnirilor noastre. Avem multe amintiri și întâmplări de tot felul.

Rând pe rând ne-am delectat cu drob, sarmale, ouă de prepelițe și multe alte preparate. Vorba aia, ca la Paști. Asortate cu vin bun, de calitate și origine controlată, vin alb, roșu sau roze. Alesesem vinul cu caracter aparte, Beciul Domnesc, partenerul ideal de crearea momentelor memorabile. Bineînțeles și un Cabernet Sauvignon.

BeciulDomnesc9 Vinul (Cabernet Sauvignon) - sursa bucuriei și întâmplărilor hazlii

Vinuri Beciul Domnesc, voioșie pe măsură

Beciul Domnesc exploatează vestitele podgorii moldovenești Cotești, Odobești, Panciu și Huși. Din soiurile de struguri negri, albi și roze, prin vinificare se obțin diverse vinuri. Astfel, compania Beciul Domnesc înființată încă din 1949 produce vinuri seci, demiseci, demidulci sau dulci.

Dintre acestea amintesc: Cabernet Sauvignon, Tămâioasă Românească, Merlot, Pinot Noir, Riesling de Rhin, Fetească Neagră, Fetească Regală, Rose, Chardonay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc.

Pe masa noastră pe Paște se aflau Fetească Regală și Cabernet Sauvignon. Veselia era în toi, toată lumea era relaxată și se simțea extraordinar. Pauza dintre preparate era suficient de mare, astfel încât am socotit că este timpul pentru fripturi. Printre mielul împănat la cuptor, coastele de porc, curcan, erau și așteptatele prepelițe. Ce nu dezvăluisem nimănui și a stârnit ovații și glume, era fazanul umplut la cuptor, în vas de lut.

Distracție maximă

cabernet sauvignon

Vinurile erau și ele pregătite, la temperaturile recomandate, gata să umple paharele. Moment în care, prietenul nostru a dorit să desfacă și vinul adus de el. Ah, ce păcat că nu am filmat toată întâmplarea! În așteptarea gustării vinului și a prepelițelor, s-a declanșat ”dezastrul”.

Vinul adus de Marius se afla în sticle de plastic. Desigur, când a spus că vrea să punem și vinul adus, m-am dus după o carafă. Dar până să apară carafa, Marius a desfăcut sticla iar vinul a țâșnit făcându-l ”de comandă”. Era ca la Grand Prix uri când se desfac șampaniile!

Întâmplare de neuitat

Între râsetele noastre și dojenirile soției, Marius nu știa ce să facă mai întâi. Zâmbetul încă îl avea pe buze. Deși un pic înghețat, i-a revenit în secundele următoare. Chiar dacă impecabila sa cămașa albă era acum în ton cu nuanțele sărbătorii. Fața de masă avea cam aceeași culoare cu vinul vărsat, deci nu se pune. Ne-am pus Cabernet Sauvignon în pahare și am ciocnit pentru sănătate și bucurii.

cabernet sauvignon

Restul oaspeților se aleseseră doar cu câțiva stropi și râsete până la lacrimi. Dar cum să aibă loc supărarea într-un așa moment? În afara cămășii care nu s-a putut recupera și ceva friptură stropită cu ”căpșunica” mult lăudată, distracția a fost maximă. Iar momentul, întâmplarea, de neuitat. De la întâmplarea cu pricina, vinul care nu este îmbuteliat corespunzător are regim special. :)

Paște cu bucurii și vin!

Anul acesta m-am gândit la alte rețete de preparate cu care să-mi răsfăț oaspeții dragi. Însă nu voi renunța la vinurile Beciul Domnesc. De altfel, ar fi și greu să renunț la  având în vedere preferințele celorlalți. În pus, deja am un Cabernet Sauvignon. Sigur îi voi pregăti partenerul ideal, platoul cu brânzeturi de care am amintit.

Ce este cel mai important: vom fi din nou împreună, prieteni și familie. Pregătesc cozonaci moldovenești, pască și alte minuni culinare. Tradiționale sau nu, pregătesc câte puțin din toate. Vom primi lumina sfântă, ne vom înfrupta și ne vom bucura. Cine știe de ce povești și întâmplări vom mai avea parte.

Până data viitoare, sănătate și Paște cu bucurii!

Articol înscris în Pring SuperBlog 2024

Sursa: Beciul Domnesc, arhiva personală, Canva

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile despre articolul ți-au plăcut, vin din nou pe acest blog și oferă-i editorului său o  cafea .
Găsești ceva interesant/util și aici:
Rate this post