Știu că expresia ”pe vremea mea…” a devenit una demnă de dispreț și orice frază care începe cu ea este sortită eșecului. Cu toate acestea, îmi asum riscul și o voi folosi. Așadar, pe vremea mea, părinții aveau alte metode de educație. Pragmatice, zic eu acum, din postura de părinte. Spre exemplu, îmi dădeau diverse sarcini, îmi găseau de lucru, poate și din cauză că citeam non-stop și greu puteam fi convinsă să mă despart de cărți. Astăzi, lecția despre bani, economisire și muncă.

Cuprins

Lecția despre bani, economisire și muncă

Astfel, într-o vacanță de vară, după tabăra primită cadou pentru meritele la învățătură, tata ne-a dus la o fermă viticolă. Prima zi, de conștientizare s-ar spune acum, doar am vizitat și aflat despre ce este vorba. Aveam de dus lăstarii tăiați la marginea viei, de dat o mână de ajutor oamenilor care stropeau și la alte lucrări care se făceau.

”Banii nu cad din cer”

La prima vedere, părea ceva destul de ușor, iar programul de la 8 la 11,30 acceptabil. Surpriza a fost când am fost anunțați că începeam lucrul de a doua zi! Ni s-a spus că banii nu cad din cer ci vin din muncă.

Ne-am luat inima în dinți, eu, fratele și un verișor și ne-am prezentat la fermă. Eu, copil docil, mai mare, mai responsabil, am depus tot efortul să-mi fac treaba, să nu mă fac de râs. Dar mai ales să nu-mi dezamăgesc părinții!

Băieții pe la 10 au capitulat. Munca lor era într-adevăr mai grea, având de cărat recipiente/aparate de stropit sau lăstari tăiați. Aceștia, uscați, împrăștiați peste tot, trebuiau adunați și duși la capăt. Firesc, zgâriau și lăsau urme pe mâini, usturând ca naiba.  După câteva încercări (dureroase), pe mine mă luase în primire o tanti căruia îi dădeam foarfecul, mai legam câte o viță. Probabil m-a văzut mai neajutorată(!).

Trebuia să rezistăm

Pe drumul spre casă, după programul scurtat până la 10 jumătate,  ne vărsam zăduful și ne sfătuiam ce este de făcut în următoarele zile. Trebuia să rezistăm, plănuiam noi printre ofuri, pentru că aflaserăm între timp câți bani vom primi  pe ziua de muncă. Tata ne anunțase că vom fi plătiți și că vom face ce dorim cu banii, dar astăzi ni se confirmase oficial :)

Ufff, dacă aș avea bicicletă, spun eu să animez discuția. Măcar drumul asta ar fi mai ușor de făcut. Cu banii strânși îmi voi cumpăra un Pegas. Băieții au început să se amuze, uitaseră de oboseală, deși fără să arate, ideea le surâdea și lor. Am continuat discuția plănuind ce ne vom cumpăra, până acasă. Băieții plănuiau să-și cumpere minge de fotbal de nu știu care,  amândoi ”mari speranțe” ale  fotbalului, liga X :) (locală).

Entuziasmul nu ne-a ținut prea mult

Animați de dorința de a avea proprii bani, am pornit și a doua zi către fermă. La ora la care am ajuns noi munca era în toi, prin urmare lăstarii abia ne așteptau. Ne-am apucat de treabă, dar entuziasmul nu ne-a ținut prea mult. După pauza de masă, când soarele era mai puternic reușind să ne toropească de tot, ne-am pierdut printre rânduri.

Drumul spre casă a fost și mai greu, iar băieții își jurau că de-ar fi să mănânce numai fasole și la fermă nu mai vin. Mai pragmatică din fire,  le-am propus să mai reziste măcar până la sfârșitul săptămânii. Cu banii primiți puteam merge în oraș și ne vom cumpăra ce plănuiserăm.

Îmi doream un ceas

Pe scurt, am reușit să tragem de noi până la sfârșitul săptămânii, iar după altă săptămână ne-am primit și banii. Până atunci îmi făcusem atâtea planuri! Îmi doream un ceas, dar i-aș fi luat ceva și mamei. Planurile se schimbau de la zi la zi, ba cărți, agende, haine și alte lucruri de care aveam nevoie. Tata s-a ținut de promisiune, ne-a dat banii și ne-a dus în oraș, lăsându-ne să ne facem singuri cumpărăturile :)

Lecția despre bani, economisire și muncă

Mi-am cumpărat două cărți, o casetă, un fel de cutie-cufăr în care să-mi strâng bani

Eu nu mai eram așa convinsă că vreau să-mi cheltui banii și i-am spus tatei că vreau să-mi păstrez banii. Suma nefiind prea mare, nădăjduiam că mai adun ceva pentru ceas. Mi-a spus că eu hotărăsc, dar mă sfătuiește să păstrez o parte din bani iar din cealaltă să-mi cumpăr ceva. Mi-a plăcut ideea și așa am făcut. Mi-am cumpărat două cărți, o casetă, un fel de cutie-cufăr în care să-mi strâng banii  și o cremă pentru mama.

În cutiuța cumpărată mi-am pus banii rămași. A fost prima mea metodă de a economisi/aduna bănuți. Mulți ani am strâns acolo economiile mele, dându-mi impresia că îmi purta noroc. Când cineva a spart-o, am suferit de parcă pierdusem pe cineva drag.

Peste  ani am înțeles lecția pe care tata ne -o dăduse dar și că banii erau din leafa lui. O făcuse pentru a înțelege și aprecia valoarea banului, a muncii și cum poți economisi. Mi-a cumpărat și ceasul pe care mi-l doream atât de mult,  după examenul de intrare în liceu.

Lecția despre bani, economisire și muncă

Campania BCR,  Școala de Bani pe Roți

Astăzi, avem multe alte mijloace la îndemână pentru a ajuta copiii în conștientizarea economisirii, a cheltuielii banilor. Unul dintre acestea, campania BCR,  Școala de Bani pe Roți, proiect național de educație financiară itinerantă. Scopul este de a încuraja copiii între 7-14 ani să învețe cum să facă economii, să gestioneze un buget sau circulația banilor în lume. Toate cu ajutorul jocurilor desfășurate în cadrul atelierelor de educație financiară.

În camionul FLiP special amenajat, timp de o oră și jumătate, grupuri de 15 copii sunt ghidați de traineri într-o călătorie de familiarizare a noțiunilor financiare de bază.

FLiP a parcurs 10 000 de Km  în 2017 și peste 7000 copii din București, Constanța, Tulcea, Galați, Focșani, Vaslui, Bacău și Piatra Neamț au participat la atelierele gratuite. Anul acesta, camionul a ajuns în Iași, Botoșani, Suceava, Baia Mare și Bistrița. Aflat în Cluj-Napoca, urmează Timișoara, Arad, Oradea, Deva, Alba Iulia și Sibiu.

FLiP your story

Pe 7 iunie, la Cluj Napoca s-a cântat imnul FLiP creat de Psihotrop la invitația BCR. Odată cu imnul, Psihotrop și Școala de Bani lansează provocarea FLiP your story: ce ai cumpărat din primii bani economisiți.

Înscrie-te și tu aici până pe 29 iunie  și poți câștiga o bicicletă Pegas.

 

UniquebyMM

 

Am răspuns provocării Blogal Inițiative ”Tu ce ai făcut cu primii bani economisiți” povestindu-vă ceea ce ați citit (sper!) mai sus.

Sursa :https://www.facebook.com/pg/scoaladebanibcr

Update: articol premiat de Blogal Inițiative

Rate this post