Galaxidi – vacanța surpriză și surprinzătoare

2008 0112Pics0122 Galaxidi - vacanța surpriză și surprinzătoare

  • Doriti o vacanta cu bani putini din care sa nu va lipseasca nici confortul, nici mancarea buna,  nici obiectivele turistice?
  • Doriţi o  vacanţă într-un loc liniştit, să va relaxaţi departe de zgomotul, agitaţia, traficul şi tot ce mai ţine de oraş?

Îmi imaginez că răspunsul este afirmativ, aşadar avansez cu povestea. 

Este vorba de Galaxidi, Grecia.

Aţi auzit e Galaxidi? Vă voi povesti cât pot de bine despre acest loc şi ce mi-a plăcut în cele ce urmează.

Drumul l-am făcut cu maşina, plecaţi din Bucureşti, pe traseul Bulgaria- Ruse- Grecia, probabil bine ştiut de majoritatea dintre voi.
Părăsind autostrada ce duce spre Atena şi mergând spre Patras, undeva la mijlocul distanţei se află cocheta, minunata staţiune Galaxidi.
Galaxidi este un orăşel mic al constructorilor de nave în trecutul lui istoric, care are 2 porturi situate în nordul Golfului Corint.

Unul dintre aceste porturi este mic,  în formă de V şi pentru a avea o imagine, faceţi următorul exerciţiu:  vă aflaţi pe o suprafaţă mică, să spunem cam 100 mp, în care  întâlniţi un port cu taverne frumoase, apă,  pădure cu pini , străduţe şi case în albul binecunoscut, specific.
Cam aşa ar putea fi descris succint Galaxidi.

Galaxidi pare un loc uitat de lume, dar cu oameni calzi şi primitori.

Oferind o combinaţie între relieful accidentat al  muntelui Parnassos şi cel de coasta, situat  în Grecia Centrală, locul trebuie  trecut pe lista iubitorilor de peisaje inedite de neratat.
Dacă te-ai simţit vreodată că şi cum te-ai află într-un colţ uitat de lume, ei bine cam aşa este Galaxidi. Atâta linişte, atâta mare şi soare, atâta nefiresc şi totuşi aievea. Totul pentru tine.

Când am ajuns în Galaxidi, era totul învăluit  parcă într-un mister,  o linişte suspectă, încât pentru câteva clipe, vă spun sincer, am trăit acea dezamăgire care o ai când aşteptările îţi sunt prea mari.

Dar dezamăgirea mea  a luat repede pauză, pentru că aveam să trăiesc una din cele mai frumoase vacanţe.

Veneam din tumultul şi tot ce mai are la pachet Bucureştiul nostru. Nu era normal, ca atmosfera  de calm şi linişte a locului în care tocmai ajunsesem, să pară şocantă? Sigură că da!
Ne-am cazat  la Hotel Porto Lourbas, unde făcusem rezervare de acasă la recomandarea prietenilor din grup. Cu un preţ bun,zic  undeva la 40 eur/noapte, îl găsiţi şi pe booking, trivago, tripadvisor.

Galaxidi – vacanța surpriză și surprinzătoare

După primul moment de dezamăgire descris mai sus, intrând, impresia a fost schimbată cu una de prietenos. Atmosfera, decorul, ordinea, totul m-a făcut să simt  că sunt în vizită la un prieten drag.

Asta era în legătură cu locul şi împrejurimile. După ce l-am cunoscut pe Leonida şi familia sa, deja sentimentele nu mai erau la nivel de speranţă. Totul devenea certitudine.

Sunt oameni în primul rând! Nişte oameni minunaţi! În al doilea rând, nişte gazde grozave. Leonida  fost navigator, s-a retras şi a construit cu ajutorul familiei acest hotel, pornind propria afacere, una de familie,  înainte de declanşarea crizei. Alergau de colo -colo aducând mereu câte ceva la masă, povestindu-ne despre vreme şi vremuri de parcă ne cunoşteam de când lumea.
Prieteni buni de nu ştiu câţi ani!

Ne-am cazat, spălat, mâncat câte ceva şi nu am zăbovit  foarte mult în noapte, deoarece somnul îşi revendica drepturile.

Cazarea

Camera  foarte curată, frumos aranjată,  pat dublu, cu tv,  wi-fi, frigider, aer condiţionat, baie proprie şi vedere la mare.

M-a trezit a doua zi dimineaţă soarele, care părea că se străduieşte să iasă din marea întinsă în faţă mea până hăt. .. în depărtare. Am ieşit pe balcon şi am stat un timp acolo. Priveam cum discul roşu de foc se ridică încet-încet, reflectând irizaţii de cristal pe  suprafaţa apei. În zare se vedea o mică insuliţă verde iar pe mare se vedeau fel şi fel de vase ce navigau ca nişte jucării spre sau dinspre portul Galaxidi. Am ieşit şi am făcut un tur scurt al împrejurimilor.

Copaci de măslini, potocali, rodii, lămâi, dafin, flori, piscină cu tot tacâmul, multă verdeaţă şi culoare.
Hmmm, pe gustul meu! Ies din curte şi peste drum, începe chiar marea. Parcă ar fi doar pentru mine! Cobor şi intru să ne împrietenim.
Era caldă, de un albastru de cristal, minunată.
Încântată de cunoştinţă!

Ies şi mă plimb puţin stânga – dreapta. Era cam aceeaşi linişte, casele frumoase noi construite probabil de oameni atraşi de zonă, păreau fără locatari. Câţiva turişti /localnici treziţi devreme să profite de mângâierile soarelui şi a apei, sunt deja pe plajă sau în apă, mă salută.
Revin in curtea hotelului. Terasa cu mese, şezlonguri, umbrele,  grătar, cuptor. Şi în restaurant  totul curat, aranjat cu grijă, barul bine garnisit, tot ce trebuie. Micul dejun bogat, pregătit în casă de familia lui Leonida, din produse naturale cu gust deosebit, cafea proaspătă şi arome devastatoare pentru simţurile oricui.

Atracții și obiective

Presimt  că vrei să mă întrebi şi ce mai poţi face în afară de plajă, lâncezeală, mâncat, relaxat.
Dacă doreşti să  vezi sau să vizitezi alte obiective ai câteva opţiuni la îndemână. La câţiva km de Galaxidi se află situl arheologic Delphi. Sigur aţi auzit măcar odată de oracolul din Delphi!

La acesta se poate adăuga vizită la Meteora, Patras,  Atena sau o catedrala foarte frumoasă ortodoxă din zona, Sf Nicolae. Drumul este bun, cu multe curbe, pe lângă Golful Corint cu peisaje frumoase care încântă ochiul. Situl Delphi este al doilea că vechime, primul fiind Partenonul din AtenaAici se pot vizita muzeul arheologic şi situl istoric (6/9eur), trezoreria Atenei, templul lui Apollo unde era adăpostit celebrul oracol, dar şi amfiteatrul care este încă într-o stare bună.

Aflându-te printre  ruinele vechiului oraş de pe muntele Parnassos, vei vedea că te trezeşti ca fiind în Grecia Antică, unde zeii au aşezat centrul lumii. Ştii că eşti acolo şi dacă nu ştiai nimic despre asta. Simţi pe lângă încărcătura istorică şi una energetică.

Meteora

Meteora  se mai numeşte şi oraşul dintre stânci. Aici  s-a dezvoltat o comuniune monahală de 24 de mănăstiri cu organizare proprie, foarte bine pusă la punct. Şi dacă v-aţi gândit că numele îi vine de la meteoriţi, nu, nu are nicio legătură cu aceştia. Vine de la  meteora   în traducere însemnând suspendat.

După cele două războaie mondiale, rămân în picioare doar 6 din ele, renumite pentru buna lor întreţinere şi frumuseţe, fiind incluse şi în Patrimoniul Unesco.

Tips: Atenţie la condiţia fizică :)
Eu nu am reuşit să urc decât la una dintre ele, pe celelalte admirandu-le de jos:) Ţi-aş spune şi despre ţinuta obligatorie, dar nu mai este cazul pentru că acum îţi vin în ajutor cei de la mănăstiri.
De asemeni, jos, la baza munţilor, în micul orăşel Larisa, ai ocazia să vezi un mic atelier de icoane. Tot aici găseşti de asemeni multe suveniruri pe care le poţi lua pentru tine sau cei dragi.

Galaxidi – vacanța surpriză și surprinzătoare

Orăşelul Galaxidi  cu magazine mici, taverne frumoase, piaţă,  în care găseşti tot ce îţi trece prin minte, poţi să te plimbi sau să faci fel şi fel de cumpărături, începând desigur, cu suvenirurile.

Mâncarea foarte bună, variind de la preparate din peşte sau fructe de mare proaspete, la cele din carne (pui, miel, vacă…), sau nelipsitele preparate specific greceşti, souvlaki şi tzatziki (cele mai bune!) Urmăreşte-mă şi vei primi bonus o reţeta secretă aflată de aici.
La preţuri super şi porţii bogate.

Într-o seară, când nu am mâncat la Porto Lourbas, am ales să ne plimbam prin  Galaxidi şi să mergem la o tavernă.
Am ales taverna, foarte frumoasă, la malul marii, făclii, felinare…
Am comandat tot felul de platouri şi salate, sosuri, desert etc, atraşi de preţuri gen 8-9 eur/platou, încât nu am reuşit să mâncăm nici jumătate din ce au adus(ha-ha).
Şi ştiam de mâncarea, reţetele şi ingredientele lor, care oferă saţietate😋.

Vacanţa s-a terminat, aşa că am părăsit  Galaxidi cu sentimentul că ne despărţim de cineva drag.
Am luat cu noi amintirile, suvenirurile date de Leonida şi familia lui, reţete, măsline, flori, bronz, cunoştinţe, etc. Dar mai ales prietenia unor oameni deosebiţi.

Cam asta ar fi de spus pentru moment. Alte detalii, poveşti, aventuri, în curând.

UniquebyMM

Mulțumesc pentru că ai citit articolul!
Dacă consideri că articolul a fost util, distribuie-l să afle şi prietenii tăi.
P.s. Din păcate nu am fotografii deoarece, la momentul acela nu aveam habar că voi ajunge să (și) scriu despre locurile în care am ajuns. :)