Cum am aflat de Otilia Ţigănaş şi blogul ei am povestit aici. M-am simţit norocoasă să pot afla atâtea lucruri de care chiar aveam nevoie la acel moment al vieții mele.
Cuprins
Otilia Ţigănaş – ”Femeia cu şapte pălării”
Cine este Otilia Ţigănaş? Explicații într-o manieră clară şi relaxată, fără să fie nevoie să ne apucăm de vreun tratat de medicină.😊 Greu de crezut din partea uni medic, nu-i așa? Așa gândeam și eu până am descoperit blogul Otiliei: Nu credeam posibil aşa ceva.
Să citeşti despre metode şi remedii medicale iar după ce termini, pe lângă informaţie, să rămâi şi cu zâmbetul pe buze, chiar nu-i de colo.
Nu pentru că i-aş subestima pe medici. Dimpotrivă, chiar am o admiraţie şi un respect deosebite pentru ei.
De ce?
Pentru că după ani şi ani de studiu, de practici prin spitale şi cabinete, gărzi peste gărzi, pierzându-şi practic o parte din tinereţe, ajung să decidă pentru viaţa semenilor. Pentru că viața nu le aparține în totalitate.
Viaţa noastră este în mâinile lor.
Dacă greşesc, sunt blamaţi, dar nimeni nu se gândeşte la ei: Oare ce simt ei?
Dacă fac bine, ni se pare firesc, natural şi uităm să le mulţumim.
Sigur, ca în orice breaslă, sau în orice pădure, există și uscături, dar nu putem generaliza.
You know, faza cu uscăturile.
Dar să (ne) revenim. Spuneam că a fost o revelaţie citind informaţiile oferite de postările/articolele Otiliei.
Să vă explic de ce.
Mai nou, a devenit regulă ca atunci când ai nedumeriri să apelezi nenea google, net.
Scrollezi, dai din una în alta, până ieşi mai rău decât când ai intrat. Ce spun eu? Varză. De care vreţi voi, că tot varză se cheamă😂 dar putem spune și ”de Bruxelles” 😊 de dragul … europenismului.
Ei bine, scuze că mă repet, dar simt nevoia: informaţiile oferite de Otilia Ţigănaş sunt clare, la obiect, pe înţelesul tău, edificatoare.
Otilia Ţigănaş – ”Femeia cu şapte pălării”
Aşadar, citesc un articol, 2, 3… muuulte. M-am trezit din extaz şi ce crezi că am făcut fără a mai sta pe gânduri?
Repede-repede m-am abonat la blogul ei, am luat informaţii, ba chiar am contactat-o printr-un comment.
Dom’ne, dar mi-a şi răspuns!
Cam rar se întmplă, vă spun sincer. Totuși este medic, are o meserie care, pardon, dar e solicitantă.Surpriza este și mai mare dacă, te uiți la cei cu (măcar) peste 1 K likes & share.😜
Câteva zile la început, m-am mulţumit să îi citesc articolele şi eram satisfăcută de rezultat. Apoi, cum nu-mi stau uneori degetele şi nu am stare, pornesc din nou să explorex online-ul.
Atunci am descoperit adevărata ”comoară”
Pe net, puzderie de informaţii. Doamne, ce de lucruri face omulețul acesta! Pentru că, nu exagerez, e o mână de om. Cum e de înțeles, mi-am spus o mie de chestii și m-am întrebat altele o mie, în sinea mea. Măi frate dar ce om talentat și valoros – îmi spuneam în sinea mea. Iar eu, ce mică şi insignifiantă sunt!
Mnah, nu zic, o fi ceva ce nu place cuiva, că doar nimeni nu-i perfect. 😜 Dar suma calităţilor atârnă mult mai greu în balanţă.
Vă invit însă să o citiți și urmăreşti pe Otilia! Veți înţelege ce spun.
Veți descoperi de fapt cp, nici nu are sens să mai spun ceva pentru că, vă veți convinge singuri. Oricum sunt mici și puține cuvintele mele în comparație cu tot ce este și face Otilia Țigănaș.
Buuun. Am lămurit ce ‘‘m-a dat pe spate” odată ce am citit articolele de pe blogul Otiliei. Cum spuneam, descoperisem mult mai multe iar unul dintre aceste lucruri – mea culpa!– era că Otilia Ţigănaş este medic de succes, blogger de top și, atenție: Otilia Ţigănaş este scriitor.
Scriitor, medic, blogger, rubrică radio, interviuri… Şi al naibii de bună în oricare dintre ele! 😯😊
Otilia Ţigănaş – ”Femeia cu şapte pălării”
Scuze pentru expresia neacademică ”al naibii”. Știu, nu se face, dar aşa mi-a ieşit acum după ce am citit “Femeia cu şapte pălării “. Stilul ”scriitoricesc” pare a fi rezultatul împletirii exprimării directe, pe şleau, cu imaginaţia artistului, a umorului, (auto)ironiei şi talentului.
Talentul peste care a aplicat ceea ce meseria de medic (bun) o impune: Bisturiul, sângele rece, curajul şi dragostea de viaţă.
Poveştile din viaţa ei -aşa cum au fost, fără a fi poleite, ascunse în metafore – sunt cele care te ancorează în realitate.
Sunt puse în valoare cu ajutorul talentului şi atât. Dacă spun că mă regăsesc, probabil că sună a clişeu. Şi totuşi (mă) risc: acesta este adevărul. Îmi plac multe genuri de cărți, dar cele care reușesc să mă ducă acolo, în ”poveste” sunte, de departe, cele preferate.
Cartea reflectă un stil de viață a unei perioade anume și redă o realitate: Aşa se pornea pe drumul unei cariere pe care doreai s-o construiești. Nu voi deschide totuşi paranteze cu asemănări şi deosebiri, pentru că nu aceasta este tema.
Din alte capitole ale cărții “Femeia cu şapte pălării” străbate imaginaţia, umorul inteligent, fin, din când în când cu câte o trimitere care are rolul să nu te rupă cu totul de realitate.
Iată ce spune Radu Ţuculescu despre carte și autoarea ei:
‘‘Otila Ţigănaş face incizii în propria biografie cu un fin bisturiu, ”descoperind” întâmplări şi personaje, construind un univers în care realitatea ”nudă” se amestecă uneori, cu una vag misterioasă, atinsă de parfumuri magice”.
Parfum, da. Pentru că Otilia iubeşte parfumul! Un parfum unicat, nedefinit în note sau nume. Ceva exotic, fin, misterios. Al ei şi numai al ei!
Opinia mea de ”părerolog” 😊
Am spus că Otilia are şi umor și aşa şi este. Ea reușește să însereze glume cu tâlc, presară umor fin, făcând lectura pentru oricine, uşoară şi plăcută. Parcurgând paginile scrise de Otilia, găseşti câte o glumă, o povestioară hazlie, un banc, pentru fiecare gust.
Când citeşti cartea Otiliei, te trezeşti inclus în poveste, în rolul unuia dintre personajele ei. Iar când o lași la o parte, pentru o clipă, te surprinzi cu zâmbetul pe buze.
Surprizele nu se termină aici. Aveam să mai descopăr și alte calități, printre care una extrem de importantă: aceea de om. De prieten. Real sau virtual.
Otilia Ţigănaş – ”Femeia cu şapte pălării”
Postase cu ceva timp în urmă întrebarea dacă prietenii virtuali de pe facebook sunt prieteni. Părerile erau pro şi contra. Nu mai ştiu care a fost rezultatul final, dar știu care este răspunsul meu: Da, domnule, chiar sunt!
Am nişte (experienţe) clare, deci răspunsul este afirmativ. Desigur, unii dintre ei, cei care trec testul încrederii. Ca şi în offline, adică în viaţa reală.
Dacă la un moment dat în viaţă ai nevoie de ajutor şi pur şi simplu prietenul tau cel (mai )bun nu te poate ajuta, dar apelează la cel virtual, ai încredere în el. De ce nu?
Concluzii
Prieten îţi este cel pe care îl simţi aproape chiar dacă nu l-ai văzut de mult sau niciodată.
Dar, să punctăm puţin, altfel mă voi trezi că scriu până mâine despre un asemenea om.
Otilia Ţigănaş este:
1 Medic – superprofi aş aprecia eu.
2 Scriitor – două cărţi publicate ”Femeia cu şapte pălării*” şi ”Poezii vânate de fisc”, articole in presa si blog.
Cu siguranţă nu vor rămâne singurele.
3 Umorist – nu unul conform definiţiei din dicţionar. Unul atipic, fin, rafinat.
Nu are vreo carte scrisă (încă) de acest gen, dar cred că ar fi un succes dacă s-ar gândi să o facă.
Sugerez să înceapă a strânge material. 😊
4 Om şi prieten. Calităţi tot mai rar întâlnite.
Ordinea este aleatorie.
Chapeau Otlia!
Sunt mândră și onorată că te-am cunoscut. Chiar şi numai virtual!
Recomandarea mea: citiți-o pe Otilia Ţigănaş, comandați-i cărţile, citiți-i blogul. Câștigul va fi doar al vostru.
V-a plăcut articolul?
Dacă da, distribuiți-l să afle şi prietenii!
Leave a Reply