Bun găsit! În ultima vreme m-am ținut departe de rubrica de bucătăreală, de rețete, recomandări de restaurante și alte asemenea. Explicația este aceea că, nu prea am avut noutăți demne de împărtășit cu prietenii. Totuși, bucătăritul și mâncarea, nu sunt subiecte care nu au ce ne spune. Prin urmare, m-am gândit să vin cu ceva, mai deosebit: citate celebre.

Cuprins

Cinci citate celebre despre alimentația sănătoasă

Nu vorbesc despre rețete, gusturi sau produse gourmet ci, despre citate celebre despre mâncare sănătoasă. Personaje ilustre ale omenirii, de la Hipocrates, la Brillant Savarin, de la Francisc al VI-lea sau Mark Twain, au lăsat ”urme” scrise și în acest domeniu.

Astfel, fraze, zicale, citate celebre din domeniu, ne ajută să reconsiderăm acest aspect dominant în viața noastră și să ne gândim mai profund. Citate celebre și fraze la fel ca cei care le-au semnat, ne ajută să zâmbim, dar și să funcționeze mintea.

citate

 Ce au lăsat scris aceste personaje ilustrate despre alimentație?

Mi-am propus deci, să trec în revistă câteva fraze populare având drept subiecte principale mâncarea și sănătatea. Cel mai probabil, pentru unii dintre voi sună cunoscut, alții nu vi le mai amintiți, în timp ce pentru unii sunt chiar necunoscute.

Pentru toți cei care ajungeți aici, ca o gazdă bună ce sunt, vă invit să vă relaxați, să vă amuzați, eventual să vă notați. Dar, înainte de toate, să mă urmăriți. Deoarece, am câteva citate celebre despre mâncare sănătoasă.

”Spune-mi ce mănânci și îți spun cine ești”

citate celebre

Primul este unul dintre citate care aparține Anthelme Brillat-Savarín, un jurist francez, care a devenit celebru în timpul Revoluției Franceze. Acesta este și autorul primului tratat de gastronomie, intitulat Fiziologia gustului (1825).

Ei bine, sunt absolut convinsă că expresia este ultra cunoscută, mai mult de-atât este înțeleasă și conștientizată de cea mai mare parte dintre noi. Ce-ar fi de spus în legătură cu acest citat?

Așa cum acțiunile noastre sunt definite de personalitatea noastră, dieta sau stilul alimentar pe care le urmăm sunt definitorii pentru cine (ceea ce) suntem. O minte sănătoasă într-un corp sănătos și o alimentație sănătoasă, adecvată, este vitală pentru asta.

citate celebre

”Cei care cred că nu au timp pentru o alimentație sănătoasă vor găsi mai devreme sau mai târziu timp pentru boală”

Citatul aparține politicianului englez Edward Stanley, care a fost de tri ori prim-ministru al Regatului Unit. Deși a murit în 1869,  fraza conține un adevăr extrem de actual. Nu degeaba a devenit unul dintre cele des amintite citate celebre, mai ales de medici.

Trăim într-o societate agitată, alergăm de colo până acolo încercând să cuprindem toate planurile: Muncă, prieteni, familie. Timpul parcă zboară și pare că nu ne ajunge pentru nimic.

citate celebre

Este o greșală să ne gândim că, pentru a avea o dietă sănătoasă avem nevoie de mai multe ore pe zi. Stanley pare să fi găsit cheia: să ne luăm timp pentru a mânca mai bine, mai sănătos, înseamnă a învinge boala.

”Lasă mâncarea să fie medicamentul tău și medicamentul să fie mâncarea ta” 

Acest citat nu aparține oricui, ci vine din partea lui Hipocrate. Una dintre cele mai remarcabile figuri din istoria medicinei ne-a lăsat și câteva citate celebre. Cu acest citat, faimosul doctor grec, părintele medicinei a dorit să evidențieze legătura dintre alimentație și sănătate.

Dacă facem o incursiune  în cele mai vechi timpuri, observăm că mâncarea nu a servit doar ca hrană pentru organism. Alimentația a servit de foarte multe ori și în vindecarea bolilor.

Diferența constă în folosirea corectă a nutrienților din produsele pe care le consumăm în stilul nostru alimentar. Priviți numai vechile triburi de indieni sau unele popoare ale lumii cu tradiții în acest sens, dar sigur cunoașteți exemple și de la noi.

citate celebre

”Mâncarea este o necesitate, dar a mânca cu înțelepciune este o artă”

Cunoscut pentru maximele sale interesante, Francisc al VI-lea a lăsat urme și în acest domeniu. Parizianul aristocrat, scriitor și militar, ducele La Rochefoucauld este semnatarul unuia dintre cele mai interesante citate celebre.

Fin cunoscător al artei, aduce în această zonă mâncarea și o împletește cu rațiunea. El a vrut să transmită mesajul că nu trebuie să mâncăm doar pentru a ne hrăni, ca o necesitate, ci trebuie să o facem inteligent.

Este dificil de multe ori să menținem un echilibru între ceea ce mâncăm, când mâncăm și unde mâncăm, dar francezul are o soluție. Aceasta constă în puțină planificare și să pariem întotdeauna pe produse proaspete și de sezon.

Trebuie să recunoaștem, mâncarea, prepararea, cât și consumarea ei este o adevărată artă. Iar Francisc al VI-lea a evidențiat excelent acest lucru prin maxima sa.

pexels photo 4551832 Cinci citate celebre despre alimentația sănătoasă

”Singura modalitate de a rămâne sănătos este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ți place și să faci ceea ce ai prefera să nu faci”

Închei seria de citate celebre cu cel al scriitorului american Mark Twain care, subliniază importanța pe care o are ”sacrificiul” pe care uneori îl facem. Mai exact, sacrificiul se referă la eliminarea exceselor pe care le facem uneori, obținând un beneficiu mai mare.

Știm și noi că nu ni se poate întâmpla nimic, dacă într-o zi controlăm cantitățile și alimentele pe care le mâncăm. Așa -zisul tribut pe care îl plătim, are ca efect un beneficiu mult mai mare pentru sănătatea noastră.

pexels pixabay 262967 Cinci citate celebre despre alimentația sănătoasă

Ce am putea face în acest sens? Evităm pe cât posibil grăsimile saturate, prăjeala, produsele de patiserie excesiv de dulci. Înlocuim toate acestea cu legume proaspete, carne și pește de calitate, leguminoase și fructe.

Cinci citate celebre despre alimentația sănătoasă

După câteva zile de ”sacrificiu” vom avea minunata surpriză să observăm cum corpul se obișnuiește cu alimentele foarte sănătoase. În cele din urmă, ne vom îndrăgosti de gustul lor și nimic altceva nu ne vom mai dori.

IMG 20201023 150103 Cinci citate celebre despre alimentația sănătoasă

Acum înțeleg de ce spunea: ”Conopida nu este altceva decât varza care a mers la facultate.”  :-P

La final

Concluzia, ca și opinia, îmi aparțin: în bucătăria noastră trebuie să fie mâncare sănătoasă și divină. Ei bine, da, ne place să mâncăm iar dacă mâncarea este sănătoasă, cu atât mai bine. Aveți alte opinii? Care dintre citate v-a plăcut sau v-a atras cel mai mult atenția? 

Până data viitoare, alegeți sănătatea în mâncare!

 

Cu drag și sănătate, MM

Sursa: pexels, pixabay, arhiva personală

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă sau intrați pe facebook și instagram pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

lectură

arima

cozonaci

 

5/5 - (1 vote)