Bun găsit, dragilor! Inspirată de o postare pe facebook , mi-am amintit de bunătăți cu ouă de prepeliță făcute într-o perioadă. Totul începe, ca de obicei, cu o poveste. După o intervenție chirurgicală la care am fost supusă, convalescența mi-a dat timp liber berechet. Cum  elanul de a-mi face un blog îmi fusese tăiat de o ”prietenă” m-am reorientat și resetat căutările.

Bunătăți cu ouă de prepeliță

Atunci s-a trezit în mine spiritul  întreprinzător și m-am apucat de studiat oportunitățile momentului. Am aprofundat studii, mi-am comandat cărți, am făcut calcule și în urma consiliului de familie am luat hotărârea.

Bunătăți cu ouă de prepeliță

Bunătăți cu ouă de prepeliță

Marea afacere care  urma să înceapă, era o  mini-fermă de prepelițe. Detaliile nu-și au rostul, voi trece peste ele. Sar direct la perioada în care strângeam foarte multe ouă și nu aveam piață de desfacere din varii motive. Le-am împărțit prietenilor, vecinilor, colegilor, dar tot rămâneau cu sutele. Mă durea sufletul să le arunc și-atunci, am găsit soluția: rețete în care să folosesc ouăle de prepeliță.

Bunătăți cu ouă de prepeliță

Așa am început să gătesc ouă de prepeliță cu somon fumée, ouă de prepeliță marinate, ouă de prepeliță cu susan, mac,  salate cu  ouă de prepeliță și multe altele.  Am căutat, adaptat sau inventat fel și fel de rețete pentru a putea consuma tot ce strângeam. Mai aveam puțin și făceam dulceață din ouă de prepeliță :))). Vă imaginați că nu mai foloseam altfel de ouă!  Pentru cine nu cunoaște beneficiile acestor ouă am să spun câteva cuvinte.

Bunătăți cu ouă de prepeliță

Oul de prepeliță este o adevărată ”bombă de sănătate”, ”elixirul vieții”. Produsul natural provenit de la prepelițe hrănite cu furaje naturale, cu un conținut scăzut de colesterol (1,4% față de 4%) sunt folosite în rețete culinare delicioase.

Bunătăți cu ouă de prepeliță.jpg Sursa Pinterest

Oul de prepeliță are însă și calități terapeutice, datorate numărului mare de vitamine și minerale pe care le conțin. Vitaminele A, B, B1 (de 6 ori mai mult decât oul de găină), B2, de 15 ori , iar D3, E de 5 ori. Conține de asemeni mineralele cum ar fi fosforul, de 5 ori mai mult, fier de 6 ori, calciu, zinc, sulf și potasiu.

Bunătăți cu ouă de prepeliță

Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale sunt folosite în afecțiuni ca TBC, hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronșic, anemenie, impotență, gută, migrene neurastezie sau obezitate.

Au efect benefic asupra sistemului circulator, îmbunătățesc digestia, reglează aciditatea gastrică, ajută la creșterea și dezvoltarea copiilor și îmbunătățesc memoria.

Bunătăți cu ouă de prepeliță

Cred că acestea erau motivele pentru care în general medicii erau cei care comandau ouă de prepeliță. Dar ce vreau să vă împărtășesc astăzi este una dintre rețetele de ”succes” pe bază de ouă de prepeliță.  

Ouă de prepeliță cu somon afumat

5289d644f69a2b09e87c13876674e654 Bunătăți cu ouă de prepeliță

Pentru acestă rețetă avem nevoie de

  • ouă de prepeliță fierte ( cam 2-3 ouă de persoană)
  • somon afumat tăiat fâșii
  • capere (se folosesc 3-4 pentru fiecare ou)
  • maioneză
  • suc de la jumătate de lămâie
  • coajă de lămâie rasă
  • piper
  • chives (opțional)
  • lingurițe din ceramică sau de unică folosință, scobitori decorative

Cum se pregătesc

Maioneza se amestecă cu zeama de la jumătate de lămâie, coajă de lămâie și piper după gust. Fiecare ou de prepeliță fiert și curățat se înfășoară cu o fâșie de somon afumat. Dacă avem  chives, legăm cu mare atenție oul astfel înfășurat. Arată mai spectaculos cu chives, însă dacă nu avem chives folosim ceapă verde nouă sau, ne ajutăm de scobitori decorative. Punem sosul de maioneză în liguriță, oul cu somon și boabele de capere. Se așează lingurița pe platou și se rade coajă de lămâie (foarte mărunt) deasupra.

Se servesc ca aperitiv. Sunt spectaculoase ca aspect și fabuloase la gust. Este considerat un aperitiv de lux, o delicatesă. Îl fac la fiecare masă festivă din  familie dar și pentru prietenii care s-au ”abonat” la el.

Aceasta a fost rețeta pentru astăzi, ”vedeta” rețetelor pe bază de ouă de prepeliță. Dacă v-am stârnit interesul, vă aștept părerile, comentariile și întrebările.

Până data viitoare, răsfățați-vă cu bucate bune, sănătoase, de casă și descoperiți/folosiți ouăle de prepeliță!

 

UniquebyMM

 

Sursa foto: Pinterest, arhivă personală.