Bun găsit prieteni! Revin în forță, cu noutăți faine, după cele câteva zile cu prezență discretă în căsuța mea virtuală. Îmi place să cred că v-am lipsit :), așa îmi spune inima. O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea – este motivul suficient de explicit careia s-a datorat “discreția” despre care vorbeam. Deoarece povestea călătoriei este mai lungă și risc să vă plictisesc -ultimul lucru pe care mi-l doresc – o voi împărți în câteva capitole. Astăzi, primul dintre ele.

 

O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

Împătimită de călătorii, visam la una de genul celei din care tocmai am revenit  de … ă..-hă..-hăăă…  când mă știu. Și, mă știu de multă vreme, parol  :-P ! Călătoriile au farmecul lor, în general, aceasta însă, va rămâne dragă sufletului meu mai mult decât multe din ele. Cel mai obișnuit și probabil logic mod de relatare, este cel al începutului, planului, traseului… etc. Dar cine spune că eu sunt așa …, ca toată lumea?!? Așadar, nu va așteptați la detalii de genul traseu, obiective, mâncare etc. Eu, am să încep cu una dintre ineditele experiențe ale acestei călătorii. Una pe care nu am cum să o uit, care mi-a rămas întipărită astfel încât, fac ce fac și gândurile revin mereu la ea.

 

IMG 20190819 WA0008 O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

Nuntă oșenească la Racșa – Satu Mare

Să nu mai prelungesc suspansul, este vorba de nuntă oșenească, din Racșa – Satu Mare. Fără nicio legătură cu politicul :). Doar le-am luat-o înainte și, vorba prietenilor, noi am fost cei originali :-P . Am ajuns la Racșa pentru a vedea live o nuntă, cu obiceiurile, tradițiile, costumele și oamenii din Țara Oașului.

 

O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

 

Am visat, cum spuneam, să văd Ardealul, Maramureșul, Țara Oașului, toată partea aceea a țării, dar nu mă așteptam la ceva atât de spectaculos. Văzusem destule în bucată mea de viață de până acum!  Ce putea fi atât de impresionabil, deosebit, unic? Citisem, vizionasem, ascultasem opinii despre zona și credeam că este suficient. Ei bine, dragilor, nici pe departe. Cine spune că știe fără să vadă cu ochii și, prin ochii lui, despre ce este vorba, greșește enorm. Dacă auziți spunându -se despre partea aceea de nord a țării și împrejurimile ei că este altă lume, să credeți. 

 

IMG 20190828 153909 O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

Trebuie să fac însă o precizare. Fără îndoială nu aș fi reușit să scriu despre experiența trăită, fără ajutorul, disponibilitatea prietenei noastre, Mariana. Îi mulțumesc și pe această cale, pentru program, asistență, timp și tot efortul făcut.

Dacă nu am fi știut despre ce este vorba dar am fi avut norocul să trecem pe lângă o nuntă, în cel mai fericit caz am fi oprit. Probabil am fi admirat și fotografiat în grabă și ne-am fi continuat drumul.  Cu ajutorul prietenei noastre însă, am știut exact locul nunții, ce este de văzut, am intrat în rolul de nuntaș. Doar costumele ne-au lipsit, dar nu sunt convinsă că ne-am fi descurcat :-P .

 

IMG 20190828 152351 O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

Prima oprire, a fost locul în care urma să fie petrecerea mirilor și invitaților din prima zi. Pregătirile erau în toi și bucatele la fel, pentru cei aproximativ o mie de invitați. Trebuie să știți, nunțile din această zonă așa sunt: cu participarea unui număr foarte mare de invitați, între 1.000 și 2.000 persoane.

 

O experiență cât o viață: #ladrumprinromaniamea

 

De acolo, am fost conduși la casa mirelui, unde am fost întâmpinați și tratați la fel că orice  nuntaș. Ne-am convins că oamenii sunt fericiți să te primească în curtea/casa lor, să te omenească, să te bucuri împreună cu ei.

 

O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

 

Fascinată de tot ce vedeam, tot ce se întâmpla, nu știam ce să admir mai întâi. Mă gândeam cum să fac să savurez fiecare moment, să păstrez toate acele frumoase amintiri. Totul era nou, nemaipomenit, nemaiîntâlnit pentru mine! Pentru ei, totul se derula ca după un scenariu bine scris și foarte bine învățat. Dar nu era vorba despre scenarii, mai degrabă despre mândrie, tradiții intrate în ființa lor, ceva cu care se nasc.

 

IMG 20190826 WA0007 O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

Spectaculoasele costume populare oșenești

De departe însă, atracția momentului a venit din spectaculozitatea costumelor populare oșenești. Nici măcar o clipă, nu mi-am imaginat că sunt atât de frumoase! Ce filmări, emisiuni tv., fotografii ?!? nu înseamnă nimic în comparație cu realitatea. Atâta culoare! Felul în care se aranjează, nici nu știu ce cuvinte să folosesc pentru o redare cât mai fidelă, o înțelegere cât mai exactă. Erau ca pictate, iar fustele, cu mii și mii de mărgele – mărgeluțe, și materialul din care sunt lucrate, le fac să stea ca puse pe sârme. 

Le-am atins, le-am fotografiat și filmat și, tot nu-mi venea să cred că sunt reale. Atât de extraordinar și impresionant de frumoase sunt! Iar oamenii, … sunt minunati!

 

O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

Nici costumele băieților nu erau mai prejos. În alb și negru, culorile predominante și clopurile frumos ornamentate, împodobite cu flori și pene de păun, arătau că scoși din cutie. Iar copiii..!!! O, Doamne! Copiii sunt niște îngeri îmbrăcați în costume populare! Impresionant cum toată lumea este îmbrăcată în aceste minunății de costume și cu cât drag le poartă!

 

IMG 20190824 153103 1 O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

Am intrat în vorbă și în horă cu ei, s-au lăsat fotografiați cu o naturalețe și o mândrie greu de imaginat. Nu am întâlnit pe nimeni care să se supere sau, să se ferească din fața camerelor/obiectivelor de filmat și fotografiat. Dimpotrivă, ne-au molipsit cu bucuria, căldura și cheful lor de viață! 

 

IMG 20190824 152838 1 O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

După joc și țipureală, tot alaiul s-a îmbarcat în mașini și a pornit spre casa miresei, aflată într-un sat la o distanță considerabilă. Dar nu am nimic a reclama, deoarece peisajele, casele, sunt alte lucruri de admirat. Ajunși la mireasă, am fost întâmpinați la fel de prietenos.

 

20190819 160340 e1566997756139 O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

Costumul miresei însă, a fost ceva … eu pur și simplu am rămas mută de uimire. Știți, spre exemplu, ce greutate are un costum de sărbătoare? Va spun eu: 25 de kg. Vă puteți imagina singuri, nu este simplu să porți așa ceva, mai ales pe temperaturi ridicate (caniculare).

 

O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

Am întrebat una -alta, pe cineva foarte binevoitor, care ne-a lămurit și chiar ne-a împrumutat un clop împodobit pentru nuntă. Așa am aflat că aceste costume costă 3.000 de lire iar cele simple, pornesc de la 1500 lei. Sunt țesute și lucrate manual, din fire de rafie sau ceva de genul. Numărul invitaților se adună de-a lungul anilor, pe principiul serviciu -contra serviciu. Nunțile țin între 2 și 3 zile, poate participa oricine și  au loc în fiecare zi a săptămânii.

 

IMG 20190819 142309 O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

De la mireasă, alaiul pleacă la primărie pentru cununia civilă, apoi la locul de petrecere. A doua zi, se continuă cu alte obiceiuri și o nouă petrecere. Dar, era cât pe ce să omit ceva important: îl știți pe Vasilică Godja – ceterașul de la “Românii au talent”? Ei bine, am avut onoarea să-l cunosc în carne și oase, să-l ascult cântând la vioara lui vopsită în tricolor. Mai mult, ne-am fotografiat și am schimbat câteva cuvinte. Așa este în zona aceasta: oameni pe care îi știi drept vedete tv., îi întâlnești la serbări populare, nunți și alte manifestări. Se comportă firesc, fără aere de vedete, nu te refuză la fotografii, vorbesc cu tine, sunt absolut naturali.

 

IMG 20190819 142036 O experiență cât o viață: #ladrumprinromâniamea

 

O experiență unică

Din păcate, timpul nu ne-a permis să ducem rolul de nuntaș la bun sfârșit, pe perioada celor 3 zile. Experiea însă a fost unică, incredibilă și merită trăită pe viu, măcar o dată în viață! Fără regrete însă, mai am multe și interesante alte experiențe de povestit. Stați aproape, fiți cu ochii pe mine ;-) .

 

Până data viitoare, trăiți intens fiecare moment oferit de viață! Este minunată! 

 

 

UniquebyMM

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0