Bun găsit! Recunosc, îmi place numele meu deoarece este un nume muzical( :): Mi – re -la. Dar, nu despre muzicalitatea numelui meu vreau să povestesc, ci despre o provocare mult mai, inedită:  vitamina mea. Vitamina din numele meu. Pe cât de muzical este numele meu, pe atât de “devitaminizat” este. Totuși, trebuie să fie ceva, altfel ar fi un nume lipsit de vlagă, ori melodicitatea acestuia nu poate fi … apatică. Să vedem: M, m-ar putea duce cu gândul la magneziu, dar nu este vitamină, ci mineral. Mai departe,  i, neh, r, da! Iată că am găsit ceva:  r l-aș putea asocia cu retinoizii, adică vitamina A. Urmează e -ul, echivalentul vitaminei E și, din nou a, vitamina A. Ei, hai că stau bine :)! Ambele vitamine (A, E) au efect puternic antioxidant și  ajută sistemul imunitar, ceea ce este foarte important. Deoarece vitamina A este prezentă de două ori în numele meu, îi voi dedica mai mult spațiu și chiar o poveste, așa cum v-am obișnuit. Povestea vitaminei (A) numelui meu muzical.

 

Povestea vitaminei (A) numelui meu muzical

Cuprins

Povestea vitaminei (A) numelui meu muzical

Vitamina A face parte din grupa vitaminelor liposolubile, are rol esențial în organism și se găsește atât în regnul animal cât și vegetal. Denumirea generică – Vitamina A- face referire la mai multe substanțe ca: retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi și cartenoizi. Prezența acesteia în organism, asigură producerea rodopsinei, pigmentul necesar vederii și sănătății pielii, a unghiilor și a dinților. De asemeni, ține colesterolul sub control, ajută în stocarea grăsimilor și are grijă de sistemul respirator. Ajută dezvoltarea oaselor, sistemul imunitar, formarea anticorpilor și vindecarea rapidă a infecțiilor sau inflamațiilor. Eficiența efectelor vitaminei  A se simt în combinație cu vitaminele B, D și E, în prezența calciului, fosforului și a zincului. Aceasta poate deveni inactivă însă, în combinație cu fierul sau cuprul.

Vitamina A

Vitamina A se regăsește în alimente de origine animală- ouăle, ficatul, peștele gras, în lapte și produse lactate nedegresate. De asemeni este întâlnită mai ales în legume și fructe verzi (spanacul,salata verde), galbene (lămâia, grepfrut) sau portocalii ( mango, portocale, morcovi).

Așadar, am putea consuma alimente pentru a asigura organismului cantitatea necesară de vitamina A (în funcție de grupa de vârstă).  Iar pentru mine, iubitoare de fructe, legume, nu ar exista nicio problemă, deoarece o fac cu plăcere. Dar organismul nu este capabil să absoarbă întotdeauna vitaminele (în general), numai din alimente.

 

Povestea vitaminei (A) numelui meu muzical

 

Din diverse cauze, cum ar fi vârsta, carențele, lipsa soarelui, vitaminele nu pot fi asimilate în totalitate, în cantitatea necesară organismului. De aceea, este nevoie să apelăm la formule farmaceutice de vitamine și suplimente, desigur cu recomandarea medicului. Acestea pot fi procurate din Farmacia La Preț Mic iar pentru Vitamina A există și varianta derivatelor din ulei natural din ficat de pește sau hidrosolubile, recomandate celor cu intoleranță la ulei. De asemeni, se regăsește în compoziția suplimentelor de tip multivitamine sau, sub  formă injectabilă (cu prescripție medicală).

Deficiența de vitamina A, duce la apariția  afecțiunilor oculare, modificări degenerative la nivelul pielii, scăderea imunității, dar și anemii severe. De aici pornește povestea mea.

Povestea vitaminei (A) numelui meu muzical

În perioada în care nu respectam un program alimentar sănătos, un orar regulat și aveam alte priorități, m-am trezit cu amețeli și dureri de cap. Dimineața aceea nu se anunța deloc bună, dar, evident, nu puteam lipsi de la serviciu. S-ar fi oprit lumea în loc dacă mi-aș fi permis o pauză de odihnă sau pentru investigații medicale. Din ce în ce starea mea se înrăutățea și nu am rezistat decât câteva ore, până a fost anunțat soțul. M-a dus direct la urgență, dar nu mai eram în stare să răspund întrebărilor medicilor. Frânturi din conversațiile dintre ei ajungeau până la mine: puls …, tensiune … A …, epuizare, inima… sindrom”. Bineînțeles, nu înțelegeam nimic din ce spun și, am pus totul pe seama oboselii. M-am trezit legată la aparatura sofisticată, aproape imobilizată, dar cu o senzație de cald, plăcut, în corp. Făcusem o cădere de tensiune, combinată cu anemie. A fost un prim semnal de alarmă care m-a determinat să-mi schimb prioritățile, înțelegând că este important pentru familie/prieteni, să fiu sănătoasă, în viață.

Voi ce relație aveți cu vitaminele din numele vostru? Ce povești? Aștept comentariile.

 

Până data viitoare, alegeți sănătatea!

 

UniquebyMM

 

Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți! Nu uitați să share-uiți!

Articol scris pentru proba nr. 11 SuprBlog 2019 (Farmacia la preț mic).

Rate this post