Bun găsit! Noiembrie, ultima lună de toamnă, nu face excepție de la bogățiile toamnei în general, aceasta în mod particular. Este o lună la fel de plină în evenimente dar, spre deosebire de cele despre care am vorbit, unul ne vizează pe toți: alegerile/votul. L -am trecut la categoria evenimente deși, este o acțiune ce ține de datoria și implicarea fiecăruia dintre noi. Toți cei care își doresc o viață trăită în democrație. Dar ce spun eu, există oameni care nu-și doresc asta? Cu siguranță, nu! Cum putem avea însă o democrație reală? Implică-te, votează, contribuie la consolidarea democrației!

Daaar, apropo de evenimentele lunii, în care ni se solicită votul. Am întâlnit (destul de mulți) oameni care au un fel de blazare, o lehamite, pasivitate etc. față de vot. Consideră că votul lor nu contează, că oricum “se hotărăște în altă parte rezultatul” … și alte asemenea. Indiferent dacă este vorba de un referendum, de alegeri diverse sau petiții online, foarte mulți aleg să nu se implice. Ori, tocmai aici este greșeala noastră, a poporului care a luptat pentru exprimarea votului liber, pentru a intra în rândul țărilor democratice. Pentru mine, această atitudine este dureroasă, deoarece am luptat pentru drepturi,  și libertăți, pentru democrație.

Implică-te, votează, contribuie la consolidarea democrației!

Dar pentru a înțelege mai bine lucrurile,  să vedem exact ce este democrația. În traducere literală, democrație înseamnă “conducere de către popor”. Etimologia cuvântului este din greacă, de la demokratia, prin alăturarea lui demos, „popor” + kratos, “putere”, rezultând astfel “puterea poporului”. Pe înțelesul tuturor (pe românește), puterea ar trebui să se afle în mâinile noastre, ale tuturor.  Principiile de bază ale democrației sunt votul universal și suveranitatea națiunii, un element important fiind constituția.

 

Implică-te, votează, contribuie la consolidarea democrației!

 

Tocmai lipsa de implicare și indiferența duc la afectarea gravă a democrației. Știu, îmi veți spune că în România nu există democrație, că sunt o visătoare, că în străinătate lucrurile sunt altfel și așa mai departe. Ei bine, da. Știu că democrația la care am visat, nu există încă în România. Dar ce se poate construi în mod real, fără obstacole, fără sacrificii,  fără luptă, muncă și mai ales, fără oameni? Ce se poate realiza așa, cam cum ai pocni din degete sau un click? Nimic. 

Implică-te, votează, contribuie la consolidarea democrației! 

Cum credeți oare că s-a ajuns aici, cu tot ce am moștenit de-a lungul istoriei noastre? Cu indiferență față de semeni? Căci, da, de aici începe de fapt totul: de la tine și semenul tău. De la ceea ce poți face pentru comunitate, ajutorul  pe care îl poți da oamenilor. De la implicarea ta în acțiuni caritabile, donații, la contribuția ta la îmbunătățirea calității vieții celor vitregiți. S-a ajuns aici, cu eforturi, cu implicare, cu determinare, cu dragoste de glie și cinstea numelui de român. Cu păstrarea valorilor câștigate cu sânge.

Vi se pare patetism? Eu îl numesc patriotism. Și nu mă feresc de cuvânt, nici să recunosc că “sufăr” de patriotism. Iar în străinătate, ori de câte ori sunt întrebată “where are you from”, răspund cu mândrie: “România”! Multora li se pare însă deplasat, desuet, ridicol, să fii patriot, să-ți aperi demnitatea, țara, valorile. De aceea, cred că este de înțeles neimplicarea lor la vot, atitudinea față de problemele noastre actuale sau față de ajutorarea semenilor.

 

democracy mania logo Implică-te, votează, contribuie la consolidarea democrației!

 

S-ar putea să pară o lecție ceea ce povestesc (scriu) eu aici. Interpretați cum doriți (e democreție!), dar dacă veți fi mai atenți la “poveștile” celor care au experiențe dintr-un regim totalitar, veți reuși să-mi  înțelegeți opinia.

Păi, dacă am luptat pentru a putea să- mi  exprim votul liber,  am câștigat acest drept, de ce să nu-l exercit? Vă asigur că dreptul acesta nu exista în regimul dictatorial. Desigur, mai este mult până la o democrație ca a țărilor cu tradiție în democrație, dar s-au făcut progrese substanțiale. Iar pentru a ajunge și noi la nivelul acela, este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi. Sunt convinsă că, în funcție de votul meu, al tău, al nostru, al tuturor, va depinde viitorul României și al generațiilor viitoare.

Implică-te, votează, contribuie la consolidarea democrației! 

Știu însă că am printre voi prieteni implicați în acțiuni caritabile, care contribuie material și/sau prin articolele lor. Îmi vin în minte campaniile “Bursa binelui”, “Fii Moș Crăciun pentru un copil nevoiaș”, și exemplele ar putea continua. Ne mobilizăm unii pe alții cu ajutorul rețelelor sociale, participăm la diverse acțiuni și ne implicăm la nivelul nostru în tot felul de evenimente. Dar asta nu înseamnă că este suficient, nici pe departe. Cu siguranță, sunteți mult mai implicați decât știu eu.

Deoarece subiectul nu este despre un laudatum, ci conștientizarea faptului că implicarea noastră contează, mă voi opri aici cu discuția despre acțiunile noastre. Important este să fim activi, nu doar online, ci să ne implicăm real, să mergem la vot, să ne exercităm drepturile.

 

Implică-te, votează, contribuie la consolidarea democrației!

 

Gândiți-vă puțin la oportunitatea și libertatea de exprimare de care ne bucurăm noi: scrisul! Oare nu cu “scriiturile” lor s-au implicat și marii noștri Eminescu, Creangă,  “punând în condei” regimul vremii? Ba da, numai că au făcut-o în condiții vitrege. Și au reușit să construiască ceva pentru că a stat în puterea (condeiul) lor, pentru că le-a păsat, s-au implicat.

Dar la libertatea de a alege din miile, zecile de mii de titluri de cărți pe care le avem la îndemână, v-ați gândit? Dezvoltarea unei națiuni stă și în cultură, iar când posibilitățile sunt limitate din cauza cenzurii, aceasta se face cu eforturi uriașe.

În concluzie:

Ce am vrut să vă transmit dragi prieteni, prin acest articol? Un mesaj: implică-te, votează, contribuie la construirea societății democratice la care visezi. La nivelul familiei, al grupurilor de prieteni, colegi, pe bloguri, vloguri sau  în comunitatea în care trăiți. Stă în puterea ta (noastră)!

 

Voi mergeți la vot? Cum vă implicați în comunitatea în care trăiți ?Aștept răspunsurile în comentarii.

 

Până data viitoare, implicați- vă, mergeți la vot!

Stă în puterea noastră să construim o democrație solidă, un viitor frumos!

 

UniquebyMM

 

 

Dacă v-a plăcut “povestea”, mai poftiți! Și nu uitați: share-uiți!

Pledoarie pentru democrație scrisă pentru proba nr. 14 SuperBlog 2019(Democracy Mania)

Rate this post