Bun găsit prieteni! Sfaturi de sănătate pe caniculă, în vacation sau staycation. Vara este cu predilecție anotimpul vacanțelor, dar aceasta este o vară atipică. Cine ar fi bănuit că viața ni s-ar putea schimba peste noapte din cauza unui virus? Poate doar în laboratoarele scenariștilor sau imaginația scriitorilor fiction. Și totuși, s-a întâmplat cu adevărat și iată, ne-a năruit planurile, ne-a schimbat prioritățile, comportamentul, ba chiar și mentalitatea, pe ici, pe colo. A atentat chiar la dreptul de a spera, dar este o redută bine păzită, greu de cucerit. La fel ca amintirile și visurile.

Cuprins

Sfaturi de sănătate pe caniculă, în vacation sau staycation

Așa se face că începutul lui august mă găsește cu cele mai multe proiecte și aproape niciunul realizat. Pe de altă parte, de ce să nu recunosc, am marele avantaj de a sta în  staycation având costuri minime și în maximă siguranță.

Bineînțeles că nu era cazul să-mi fac griji din acest punct de vedere nici în vacation într-una dintre insulele Greciei,  Canare sau Italia. Singura problemă care mă împiedică să trec rapid la acțiune alegând last minute– urile care îmi inundă inbox-ul este testul sau carantina/izolarea, după caz. No comment!

IMG 20191208 124850 Sfaturi de sănătate pe caniculă, în vacation sau staycation

Mă întorc însă la varianta cea mai accesibilă: stau acasă în staycation  și mă bucur de apă, soare, confort visând la alte vremuri. Și pentru că mulți dintre voi au ales aceeași versiune și temperaturile extrem de mari din ultimele zile ne afectează vrând-nevrând, m-am gândit să vă povestesc câte ceva despre acest subiect deloc de neglijat.

Epuizare termică

Medicii ne avertizează că este cod roșu de epuizare termică. Ce înseamnă asta și care sunt cauzele? Ei bine, epuizarea termică este efectul temperaturilor de peste 35 de grade (la umbră) ziua și disconfortul termic accentuat – indicele temperatură-umiditate (ITU) depășind 80 de unități. Acestora li se alătură nopțile tropicale, adică nopți cu temperaturi care nu scad sub 20 de grade.

Epuizarea termică apare atunci când posibilitățile de adaptare a organismului la temperaturi crescute pe durata mai multor zile sunt depășite. Aceasta se manifestă prin instalarea de semne neuropsihice precum oboseala mare, astenie, apatie, somnolentă, cefalee, amețeli. Sunt însoțite de cele tegumentare precum transpirații excesive, horpilaţii (“piele de găină”) și cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) și tahicardie.

Persoanele cele mai afectate de epuizare termică sunt copiii și vârstnicii, pacienții cu patologie cardiovasculară și obezii. De asemenea, sunt afectați și cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturisme fără aer condiționat. Nedecelată și netratată la timp, epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe care pot merge până la șoc termic și deces.

Ce tratament aplicăm

IMG 20190721 124357 Sfaturi de sănătate pe caniculă, în vacation sau staycation

Care sunt soluțiile, ce tratament putem aplica în cazul epuizării termice? Medicii ne spun că tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin:

  • Consumul de lichide reci ( NU ALCOOL!!!), dușuri reci sau utilizare de prosoape umede și ventilație NU aplicați alcool pe piele!!!
  • Odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiționat, cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.
  • Dacă starea clinică nu se ameliorează sunați la 112.

Desigur, putem evita să ajungem în astfel de situații prin câteva măsuri de care să ținem cont. CâtevaMedicii sfaturi care vin din partea medicilor:

  • Închideți geamurile când este foarte cald și nu gătiți la orele amiezii.
  • Aerisiți la primele ore ale dimineții, utilizând curenți de aer, evitați utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură și împiedicați acțiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude.
  • Dacă nu aveți aer condiționat petreceți câteva ore zilnic în spatiile publice răcoroase cum sunt grădinile, parcurile.

Sfaturi de sănătate pe caniculă, în vacation sau staycation

Indiferent unde ne aflăm vara, culoarea bronzului ne atrage pe majoritatea și acesta nu este singurul motiv pentru care alegem plajele. Soarele oferă beneficii  corpului nostru, dar pentru a ne bucura de ele și a evita arsurile solare, câteva indicații care trebuie respectate ne vor ajuta. Este vorba de câteva reguli simple pe care ni le recomandă medicii.

1. Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului. Evitați intervalul orar 10-16.

2. Dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa amplifică efectul radiațiilor solare. Senzația de confort termic nu vă protejează de arsuri.

3. Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă.

IMG 20190523 204059 Sfaturi de sănătate pe caniculă, în vacation sau staycation

Reguli recomandate pentru evitarea arsurilor solare

4. Puteți utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveți tenul gras cautați formule non comedogenice. Verificați factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor).  Acesta trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare mai mare. Persoanele cu piele sensibilă trebuie sa folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

5. Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute.

Hidratarea

6. Consumați 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe, ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzică). Nu așteptați apariția senzației de sete, beți un pahar la fiecare 15-20 minute. Evitați băuturile care conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare, întrucât sunt diuretice. Acestea vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

7. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.

În speranța că vom reuși să trecem cu bine și vom ajunge în vacanțele plănuite, închei rugându-vă să ne împărtășiți gândurile, recomandările, opiniile voastre. Fie că ați reușit să plecați în vacation, urmează să plecați sau pur și simplu sunteți în aceeași barcă cu mine, în staycation, aștept comentariile.

Până data viitoare, veți grijă de sănătatea voastră și bucurați-vă de vară!

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!

Desigur,  vă puteți abona pentru a nu le pierde pe următoarele.

Sursa: Dr. Ciuhodaru

Rate this post