S.O.S. Salvați industria vacanțelor din România! Bun găsit, dragi prieteni! Deși am făcut diverse scenarii și am păstrat linia optimismului la cote decente în legătură cu vacanțele/călătoriile din acest an, realitatea mă lovește fix în față. De asemenea, am evitat să intru în dezbateri contradictorii, cu atât mai mult în zona deciziilor politice. Vara este însă aproape la final și, nu știu cum să mă exprim cât mai clar și simplu, dar cred că suntem singurii care nu vedem dincolo de ochelari. Măsurile pentru repornirea industriei ospitalității s-au lăsat așteptate, perspectiva fiind gri spre negru. În acest sens, operatorii de turism din România inițiază un parteneriat al speranței cu Guvernul, pentru salvarea industriei vacanțelor.

„Operatorii din turismul autohton, una dintre cele mai afectate industrii în contextul epidemiei Covid-19, caută resursele și sprijinul necesare pentru depășirea crizei actuale și pentru a putea asigura vacanțele românilor prin repornirea activității, adresându-se Guvernului României printr-o scrisoare deschisă.

S.O.S. Salvați industria vacanțelor din România!

shutterstock 163784399 S.O.S. - Salvați industria vacanțelor din România!

[…]

Agențiile de turism din România se văd nevoite să apeleze la intervenția statului în vederea găsirii unor soluții viabile pe termen scurt și mediu. Asta, în perspectiva relansării activității turistice și a asigurării vacanțelor dorite de români. „Mai batem o dată la poarta Guvernului României, cu steagul păcii și cu speranța că solicitările noastre vor fi ascultate. Ne arătăm deschiderea de a conlucra cu autoritățile pentru găsirea unor scheme de suport și a unui cadru legislativ adecvat.” Declară reprezentantul Asociației Lucrătorilor în Turism”

Mai jos, se află comunicatul de presă transmis în acest sens.

Comunicat de presă

Operatorii de turism din România inițiază un parteneriat al speranței cu Guvernul pentru salvarea industriei vacanțelor.

Operatorii din turismul autohton, una dintre cele mai afectate industrii în contextul epidemiei Covid-19, caută resursele și sprijinul, necesare pentru depășirea crizei actuale. Pentru a putea asigura vacanțele românilor prin repornirea activității, se adresează Guvernului României printr-o scrisoare deschisă.

Odată cu apariția epidemiei Covid-19 și cu instituirea măsurilor de siguranță sanitară, din cadrul stării de urgență și, ulterior, al stării de alertă, activitatea din domeniul turismului a încetat aproape complet. Iar cetățenii români care au cumpărat pachete de servicii turistice s-au regăsit în imposibilitatea de a mai efectua sejururile contractate. În acest condiții, operatorii de turism din România și-au continuat activitatea, inclusiv de la distanță, astfel încât consumatorii să fie informați cu privire la evoluții și să poată beneficia de soluții privind reprogramarea sejururilor și alte beneficii, în compensare. 

Din acest motiv, practic, din luna martie 2020, industria agențiilor de turism nu mai produce niciun fel de venituri. Dar, spre deosebire de alte sectoare, volumul de muncă este mult mai mare față de o perioadă normală. Această stare de fapte produce efecte negative în lanț atât la nivelul consumatorilor, al turiștilor, cât și asupra celor peste 10.000 de angajați din agențiile de turism.

IMG 20190819 184812 S.O.S. - Salvați industria vacanțelor din România!

S.O.S. – salvați industria vacanțelor din România

Operatorii de turism din România trebuie susținuți pentru a face față acestor vicisitudini. Atât în interesul cetățenilor români pe care îi deservim, cât și pentru a asigura supraviețuirea operatorilor din România în fața competitorilor din alte țări.” Se arată în scrisoarea înaintată Premierului Ludovic Orban.

Agențiile de turism din România se văd nevoite să apeleze la intervenția statului în vederea găsirii unor soluții viabile pe termen scurt și mediu. Iar asta se încadrează în perspectiva relansării activității turistice și a asigurării vacantelor dorite de români. Mai batem o dată la poarta Guvernului României, cu steagul păcii și cu speranța că solicitările noastre vor fi ascultate. Ne arătăm deschiderea de a conlucra cu autoritățile pentru găsirea unor scheme de suport și a unui cadru legislativ adecvat.” Declară reprezentantul Asociației Lucrătorilor în Turism.

Salvarea turismului = salvarea vacanțelor

Lipsa unei minime predictibilități și contextul actual incert, determină afacerile din turism să ia măsuri drastice, pe care nu și le doresc și care au efecte semnificative atât asupra clientului final, cât și al angajaților și în final a posibilității românilor de a beneficia de vacanțe, după trecerea momentelor dificile ale epidemiei. „Ne dorim ca împreună cu autoritățile competente să salvăm turismul, să salvăm vacanțelor românilor și fiecare să se poată bucura de normalitate, prin responsabilitate în vacanță.” Se mai arată în comunicatul operatorilor din turism.

Efectele devastatoare ale crizei resimțite la nivelul industriei turismului se răsfrâng totodată și asupra întregului lanț de furnizori dependenți de activitatea turistică. Așa cum sunt operatorii aerieni, operatorii de transporturi terestre ori întreaga industrie HORECA. 

IMG 20191121 114025 S.O.S. - Salvați industria vacanțelor din România!

Speranța unui parteneriat

În concluzie, semnatarii acestei scrisori își arată deplina deschidere pentru realizarea unui parteneriat al speranței cu Guvernul României, prin care acesta să furnizeze suportul necesar pentru sectorul turismului iar, la rândul lor, beneficiarii acestui sprijin să semnaleze deschiderea Guvernului și înțelegerea de către acesta a necesităților cetățenilor care au contractat sau doresc să contracteze pachete de servicii turistice.

Semnatarii acestei inițiative sunt:

  • Asociația Lucrătorilor în Turism Infotripişti
  • Patronatul Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (A.N.A.T.)
  • BJR Vacanțe 
  • Christian Tour 
  • Holiday Office 
  • Travel Brands 
  • TUI TravelCenter 

Încă mai sperăm ca glasul semnatarilor acestei scrisori deschise la care se alătură cel al nostru, iubitorii de vacanțe și normalitate să se facă auzit de autorități. Încă sperăm să ne numărăm printre celelalte țări afectate de aceleași probleme ale pandemiei. Măcar acum, în al 12-lea ceas!

Aștept comentariile în care sa vă exprimați părerile cu privire la acest demers. Să rămânem doar în zona aceasta și, cel puțin  să ne exprimăm propriile opinii sincere, reale, da la “firul ierbii”. Mulțumesc!

Până data viitoare, bucurați-vă de vară și păstrați-vă (totuși) optimismul!

 

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele.

Rate this post