Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Uneori cred cu şi mai multă convingere că suntem în mâna destinului sau, la cheremul planetelor. În orice caz, am convingerea din ce în ce mai mult că, atunci când împlinirea visurilor, dorințelor nu depinde direct de noi, altceva, altcineva lucrează în favoarea sau defavoarea noastră.

IMG 20201028 103553 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Am simțit cu toții anul acesta, suntem aproape de finalul toamnei, că planeta pe care am poposit pentru o vreme s-a dat peste cap iar viata ne-a fost întoarsă pe dos. Nimic sau, aproape nimic din planurile bine stabilite la început de an nu a mai putut fi respectat.

Ne-am repliat cât am putut și știut de bine, speranța de a reveni la normalitate rămânând cel mai puternic sentiment. Rare au fost momentele când am căzut pradă disperării, anxietății, dar nu a fost ușor. Încet-încet, mi-am canalizat toată energia și puterea de concentrare și speranța spre anotimpul pe care îl iubesc: toamna.

IMG 20201028 115948 1 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Toamna și paleta ei de culori

Și toamna aceasta a fost foarte darnică, cel puțin pentru mine! ”Recolta” a fost bogată și diversificată astfel încât până și noul virus  ar păli de invidie. Altfel spus, nu a lipsit nicio culoare din paleta atât de variată a toamnei. De la galben-auriu, la albastru azuriu, brun roșcat sau gri perlat și câte altele mai sunt, toate, dar absolut toate au fost prezente în viața mea. Unele le-am așteptat, mi le-am dorit, altele m-au surprins plăcut, altele mai puțin. Dar indiferent cum le-aș contabiliza, rezultatul iese pozitiv.

La un moment dat, mi-am mai pus o dorință, așa, într-o doară și mi-am spus că împlinirea ei (ca printr-o minune!) m-ar îndreptăți să declar fără echivoc, că aceasta este ”toamna mea”. Și, nu am greșit deloc, povestea dorinței împlinite curgând destul de firesc.

IMG 20201019 192632 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Speranță și curaj

Cum toată viața, comportamentul și stilul fiecărui om de pe planetă a avut de suferit, planurile de vacanță și călătoriile au fost între cele mai afectate. Am suferit pentru fiecare anulare  pentru fiecare măsură care ne îngrădea posibilitatea de a călători unde și cum ne-am fi dorit fiecare.

Dar, cum spuneam, uneori nu depinde de noi să facem lucruri, poate doar să luăm niște decizii mai îndrăznețe. Poate doar curajul acela nebun de care nici nu bănuim că suntem în stare iese la iveală în momente cheie. Cine știe?!?

IMG 20201019 115036 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Mi-am făcut (ca orice om) planuri de vacanță pentru anul acesta, care s-au năruit rând pe rând precum castelele de nisip. M-am scuturat de fiecare dată – la fel cum faci atunci când te ridici din nisip și vrei să scapi de ultimul fir – și am luat-o de la capăt. Cu recunoștință pentru ce mi se întâmpla bun, cu speranța că soarele va străluci și pe strada mea.

Taman când îmi luasem gândul de la vacanța pe care am așteptat-o aproape un an, lumina razelor de soare a pătruns timid printre norii negri, amenințători. Și a ajuns la mine!

IMG 20201019 192632 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Bineînțeles că am avut temeri din cauza situației actuale și, abia când am simțit cum roțile avionului s-au desprins de sol și m-am văzut deasupra norilor am îndrăznit să mă bucur. Planetele, Universul sau oricine ar mai fi, chiar lucraseră pentru mine și se aliniaseră favorabil.

IMG 20201019 115207 1 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Temeri, gânduri și întrebări

Mai aveam o singură urmă de teamă pe care nu reușeam să o îndepărtez: gândul că la destinație am putea intra în izolare, carantină etc. Deși îmi luasem toate informațiile necesare călătoriei în situația dată, completasem formularul pentru obținerea codului QR, îl aveam printat, dar și în aplicația de pe telefon, temerea nu se dădea plecată. La fel și milioanele de gânduri și întrebări.

Habar nu am dacă a fost vorba de noroc, de o “conspirație” a astrelor, important este că totul a decurs cât se poate de normal.

IMG 20201027 121355 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Destinația: Tenerife

Până să trec însă mai departe, trebuie să fac câteva precizări absolut necesare și importante. Destinația mea de vacanță, cum probabil v-ați imaginat deja, este Tenerife. Sau, poate nu era neapărat de precizat și nici nu se încadra la grad ridicat de importanță. :)

Obținusem biletele de avion, dar trebuia să mă ocup destul de repede de cazare. Iar sarcina aceasta, chiar îmi revenea în totalitate. Ei bine, astrele au fost din nou prietenoase – chiar generoase!- cu mine și am reușit să găsesc un apartament superb. Voi reveni cu un articol în care voi detalia.

IMG 20201029 183903 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Vedere la ocean

Apartament elegant, modern, complet utilat, renovat de curând, situat într-un complex cunoscut nouă, care ne plăcuse extraordinar de mult. Bonus sau surpriza finală, cireașa de pe tort etc.: splendida priveliște a oceanului oferită de poziția apartamentului. Privind prin geamul – peretele cu geam și ușa glisantă- care dă spre balcon sau de pe balcon, oceanul se dezvăluie în toată măreția sa, iar valurile își fac auzită muzica până la noi. Pot acorda 5 stele fără niciun pic de rezervă.

IMG 20201023 142132 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Dar, să ne întoarcem la impresiile de vacanță în timp de pandemie, pentru că, nu-i așa, există viață (vacanță) și în vremuri atipice.

Măsuri de protecție în avion

În primul rând, vreau să vă spun că în avion masca este obligatorie și toată lumea a respectat aceasta măsură. După 4 ore de mers, stewarzii au anunțat că trebuie să înlocuim măștile și au trecut să le stângă pe cele folosite. În cazul nerespectării, însoțitorii de bord atenționau că măsura de a purta masca corect, pe toată durata zborului este obligatorie.

Cu locurile însă, nu știu dacă regulile sunt la nivel de companie aeriană, wizzair-ul nu avea un loc liber între 2 pasageri pe același rând. Din fericire, noi am avut locurile unul lângă altul, al treilea pe rândul nostru fiind liber și la dus și la întors. De fapt, avionul nu a fost ocupat la capacitate maximă, după opinia mea, gradul de ocupare a fost undeva la 70-75%.

IMG 20201029 183855 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Mulțumesc, iubită toamnă!

Alt aspect de menționat este că pentru Spania și Insulele Canare este necesar să se prezinte codul QR la îmbarcare. Am observat însă că existau formulare ce puteau fi completate de cei care nu aveau codul QR (imprimat sau în aplicație), atât în aeroport cât și în avion.

La sosirea în aeroportul din Tenerife Sur se cere din nou codul QR și se scanează. În rest, totul a decurs repede și normal, nici vorbă de alte metode sau procedee de verificare, scanare pentru temperatură etc.

IMG 20201025 112937 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Recomandare

Atenție însă, în cazul în care vă propuneți să mergeți în Insulele Canare în următoarea perioadă, deși începând cu 26 octombrie Spania a intrat în stare de urgență până pe 5 aprilie 2020, guvernul insulelor a hotărât ca la intrarea pe teritoriul lor, începând cu 7-8 noiembrie (consultați site-ul pentru exactitate) este necesar prezentarea unui test negativ covid-19 efectuat cu cel mult 72 ore înainte.

Insulele sunt cele mai sigure din punct de vedere al infectării cu SARS-COV2. Revin cu amănunte despre măsuri, reguli și respectarea acestora, acum am vrut doar să punctez.

IMG 20201029 144813 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Primul impact

Primul impact odată ce am ieșit din aeroport a fost destul de ciudat. Descopeream o altfel de insulă, dar nu-mi dădeam seama exact despre ce era vorba. Mai întâi, din cauza pandemiei, autobuzele, traseele și liniile speciale pe care le știam s-au schimbat.

Nici plata nu se mai poate face direct la șofer cum se proceda înainte  în cazul în care nu deținem un card de călătorii. Din motive de siguranță, se cumpără cardul de călătorii de la tonomatele din stațiile de bus, care se încarcă cu suma dorită.

Stația de taxi s-a mutat și reorganizat, dar cel puțin aici nu sunt alte schimbări, inclusiv tarifele rămânând aceleași.

După experiențele cu transportul care ne-au luat ceva timp, am ajuns la destinație cu un taxi care ne-a costat 23,50 euro. Pe drumul de la aeroport la complexul unde urma să ne cazăm, admiram insula pe care o găseam total schimbată, cuprinsă de o liniște surprinzătoare. Nu că mi-ar fi displăcut, dar părea ciudat, altfel decât știam.

IMG 20201020 113330 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Aceeași insulă frumoasă, dar, în vacanţă

Aveam să descopăr a doua zi, de dimineață până seara, că aproape toată insula arăta ca și cum și-ar fi luat o pauză pentru … relaxare. Ca și când și-ar fi luat o vacanță!  La fel de frumoasă, elegantă, bună și prietenoasă, dar,  în vacanţă.

Mult mai puțini turiști pe insulă, marile hoteluri închise, magazine, terase închise pe perioada pandemiei sau definitiv. Lipsește animația și zarva obișnuită, specific acestei destinații.

Totul pare un pic cam trist și liniștit într-un mod nefiresc. Dacă nu ai ști că în spatele acestei liniști stau, ca peste tot în lume, adevărate drame și povești dureroase ale oamenilor afectați de această stare, ar fi ceva normal. Chiar reconfortant pentru cei care doresc mai puţină agitație.

IMG 20201030 194352 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Reduceri și oferte irezistibile

Lucrurile s-au mai schimbat peste o săptămână, când au fost reluate zborurile cu Germania și Anglia. Iar după 15 zile, chiar am avut o uşoară senzație că se apropie de normalitate, de vremurile bune. Deși majoritatea hotelurilor rămân închise până în aprilie-mai anul viitor.

Cu toată situația asta ciudată, grea, oamenii nu-și arată tristețea. Sunt reconfortant de calmi, calzi, buni, deschişi, chiar veseli. Majoritatea fac reduceri și oferte irezistibile, folosesc toate trucurile pentru a convinge să cumperi. Unele reduceri sunt substanțiale,  irezistibile, între 50-70%.

Am ascultat poveștile oamenilor, prietenilor de pe insulă afectați de această situație, având în vedere că turismul reprezintă un procent enorm din veniturile lor și am constatat că sunt încrezători. Sigur, au şi altă susţinere din partea statului.

IMG 20201018 114501 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Mulțumesc, iubită toamnă, colorată și generoasă!

Reguli și măsuri pe insulă

În altă ordine de idei, dată fiind situația creată de pandemie, oamenii sunt foarte atenți și respectă cu strictețe regulile impuse. Masca se poartă peste tot, inclusiv pe stradă și se respectă în procent de, nu știu, cred că 99 %.

Poliția patrulează din când în când cu mașini, motociclete și alt mijloace de deplasare și atrage atenția în mod civilizat. Explică celor care nu poartă mască necesitatea purtării și sancțiunile la care pot fi supuși. Nu am văzut să se dea vreo amendă cât am stat pe insulă, dar am înțeles că aceasta este de 100 euro.

M-a surprins ceva ce nu cred să fi întâlnit la noi: în cazul în care pe o porțiune mare de drum nu întâlnești pe nimeni și ți-ai scos masca, în momentul în care apare cineva cu care este posibil să te intersectezi, se distanțează în lateral.

Cu alte cuvinte, păstrează distanțarea fizică, ceea ce mi s-a părut civilizat, de bun simț. Bineînțeles, cel care nu poartă masca, o pune imediat.

IMG 20201019 135708 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

În magazine/spații închise

De asemenea, în magazine sau spații închise, nu intri fără să te dezinfectezi, de fapt nu ești lăsat sa intri. În supermarket, nu ai voie să pui mâna pe legume – fructe fără mănuși.

Nu stă nimeni cu aparate de măsurat temperatura, nici de pază, dar ți se atrage civilizat atenția.  Angajații vin și îți explică cu calm regulile, că nu ai voie dacă nu respecți măsurile de distanțare, masca, mănuși, gel.

Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Poate că din această cauză numărul de infectați este foarte mic la nivelul insulelor. Eu una m-am simțit mult mai în siguranță pe insulă şi mă bucur că nu am declinat oportunitatea. 

IMG 20201019 185141 Mulțumesc, iubită toamnă colorată și generoasă!

Odată ce am ajuns în aeroportul nostru însă am constatat că măștile nu erau o obligativitate, ci mai degrabă o opțiune. Ca să nu mai spun de șoferii de taxi!?! Să  vă mai spun că m-aș fi întors?!?

 

Concluzie:

Concluzia ar fi că există vacanță și în pandemie, că important este să ai grijă de tine și de cei din jurul tău. Dacă o faci în condiții de siguranță și protecție, te poți bucura de vacanță, de locuri, de tot ce oferă o experiență de acest fel.

Până la urmă, depinde de noi în mare măsură, cum trecem peste marile provocări ale vieții. Responsabilitatea, protejarea și respectul față de noi și semenii noștri sunt cele mai importante atu uri în această luptă. Am cele mai vii și proaspete comparații în urma ultimei experiențe proprii. Dar mă opresc aici, cu promisiunea de a reveni cu articole din această vacanță în  condiții de pandemie.

Până data viitoare fiți sănătoși și încrezători!

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut poveste, mai poftiți!

[contact-form-7 404 "Not Found"] [contact-form-7 404 "Not Found"]

 

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Rate this post