Bun găsit, buni prieteni! Temperaturile în continuă creștere dau peste cap bunul mers al mașinăriei, organismul. Tragem cât se poate de el pentru că, nu-i așa, avem multe de făcut. Chiar și dacă suntem în vacanță. Cum-necum, luptăm cu temperaturile și consecințele acestora și mergem mai departe. Vorba aia: ”… bucuroși le-om duce toate…”, de-i caniculă ori ba.
Cuprins
Canicula și gătitul sau trucuri de bucătărit
Altfel spus, hai să ne vedem de ale noastre, desigur pe cât posibil. Până una- alta, să ne ocupăm însă de ceva de care ne lovim cu toții: ce mai mâncăm pe caniculă.
Uneori nu prea mai avem chef nici măcar să mâncăm însă din păcate, nu putem trăi altfel. Cu siguranță canicula ne-a afectat inclusiv obiceiurile în domeniul alimentației. Iar organismul suferă și mai tare, dacă pe lângă ”afecțiunile” provocate de canicula primește o alimentație proastă.
Legume, fructe, lichide, adică apa, mâncăruri ușoare, dar bogate în vitamine, minerale, săruri necesare organismului. Cam acesta ar fi esențialul. Sigur că e greu și cu gătitul, cu pregătirea mâncării la temperaturile record de care avem parte în această vară. Nici nu vreau să mă gândesc la obiceiul, sănătos, nu zic nu, de a găti zilnic.
Canicula și ajutorul alimentelor
Indiferent de păreri și chiar de condițiile pe care mi le-am creat, eu una refuz. Totuși, nu pot, nu vreau și nici nu mi-ar plăcea să mănânc zilnic la restaurant. Prin urmare, gătesc. Nu zilnic, nu intră în obiceiurile mele indiferent de anotimp, dar gătesc. Îmi place, mă deconectează și sunt de-a dreptul fericită să împărtășesc câteva trucuri în acest sens.
Cu alte cuvinte, cum procedez eu pe caniculă. Las deoparte ”sfaturile” cu gătitul dimineața sau mai știu eu ce alte asemenea. Mă refer la alimentele și rețetele pe care le pregătesc astfel încât să-mi fie și ușor și de folos. Pentru că, nu-i așa, cel mai important este ajutorul pe ca i-l dăm organismului. Să profităm și să alegem alimentele cele mai potrivite. Care hidratează, hrănesc și asigură necesarul de vitamine, minerale, săruri, etc.
Dacă nu m-aș fi confruntat cu probleme de sănătate, probabil aș fi ales să mănânc doar fructe și (unele) legume pe caniculă. Dar, când te lovești cu capul de pragul de sus, îl vezi și pe cel de jos. În fine, destul cu polologhia! Să trecem la lucrurile serioase.
Despre castravetele amar Momordica
Pe conturile mele de Instagram, Facebook și mai nou, Tiktok, am postat câte ceva cu și despre castravetele amar Momordica. Cu el vreau să încep. Să povestesc despre beneficii, rețete și trucuri folosite pe caniculă.
O legumă ”minune” despre care nu știam nimic până mai de curând. Am dat peste ea documentându-mă despre alimentele potrivite diferitelor afecțiuni. Ascultând podcasturi, citind și vizionând zeci de filmulețe pe Youtube. M-am oprit la profesor doctor Maria Pop. Formator si terapeut în terapii complementare, un excepțional profesionist și foarte informat.
Așa am aflat despre beneficiile castravetelui amar Momordica. Printre acestea: scade glucoza din sânge, reglează conținutul de grăsimi din sânge (colesterol, trigliceride). Are acțiune remineralizată si vitaminizantă, laxativă, imunostimulantă nespecifică. Numit și pepenele amar este bogat în vitamina A și C, dar și nutrienți esențiali.
Beneficiile castravetelui amar Momordica
Folosit inițial doar în tratarea diabetului, castravetele amar Momordica este recomandat și în osteoartrită. De asemenea, îmbunătățește performanțele atleților. Cei care suferă de hemoroizi pot consuma cu succes acest tip de castravete. La fel și cei care se confruntă cu problemele sistemului respirator, care răcesc sau au gripă mai mereu.
Introdus în consumul regulat, are efect asupra sănătății pielii și acuității vizuale. Pielea va fi mult mai sănătoasă, mai strălucitoare iar sistemul imunitar va fi mai puternic. Astfel, organismul va putea face față atacurilor din partea virusurilor sau bacteriilor scăpate în corp.
Ca orice om practic, am trecut la acțiune și, primul pas a fost să cumpăr capsule cu castravete amar. Încă nu era vremea castraveților proaspeți, prin urmare am început tratamentul cu capsule. După ce am observat rezultatele, valorile glicemiei chiar au scăzut, am decis să-l folosesc în continuare.
Rețete cu castravete amar și trucuri pe caniculă
Numai că, de data aceasta mi-am cumpărat plăntuțe și le- am răsădit în mica mea grădină. În acest fel puteam (și am reușit) să folosesc castravetele amar tip Momordica în diverse rețete. Fie ca salată cu ceapă, roșii, avocado și măsline sau castravete amar amestecat cu măr ras și zeamă de lămâie.
Un truc pe care îl folosesc zilnic, mai ales pe caniculă este un fel de limonadă. Cum procedez? În carafe de 1 l pun castravete amar tăiat în 4, felii de lămâie și frunze de mentă. Uneori mai adaug bucăți de măr. Umplu carafa cu apă și beau în loc de apă. Completez cu apă după fiecare cană băută și bineînțeles, înlocuiesc ingredientele când este nevoie.
Efectul? Hidratează foarte bine și chiar mi se pare că răcorește. În plus, ceva din vitaminele, mineralele și nutrienții din alimente ajung cu siguranță și în organism. Castraveții amari sunt amari, după cum spune denumirea și cum v-ați imaginat. Din acest motiv se combină cu alimente puternic aromatizate.
Tzatziki, salate, piure cu castravete amar
Așa mi-a venit ideea să înlocuiesc castravetele obișnuit din rețeta de tzatziki cu cel amar Momordica. Bine, în rețeta proprie și iaurtul grecesc este înlocuit cu cel cu 15-2% grăsime. Dar, pentru cei care nu au o problemă cu grăsimile, acest lucru nu este necesar. Când castraveții amari trec în etapa de coacere, culoarea fiind galbenă, amăreala scade. Ei bine, atunci se pot consuma alături de mic dejun, la fel ca roșiile sau castraveții obișnuiți.
Așadar, am punctat una dintre legumele pe care le putem folosi pe caniculă și nu numai. Pentru beneficiile extraordinare pe care le are supra organismului. Fie pentru problemele de sănătate, pentru imunitate sau diete de slăbit. Sau doar pentru protejarea celulelor împotriva deteriorării.
Desigur, castravetele amar de tip Momordica trebuie consumat cu moderație. Niciun exces nu duce la rezultate bune sau mai rapide, deci nici chiar această legumă. Din propria-mi experiență, pot spune că folosesc castravetele amar zilnic în acea așa-zisă limonadă. Ați reținut însă, acesta este doar unul din ingredientele folosite.
Idei de mic dejun
În salate, sosuri și alte ”piureuri”, îl folosesc cam la 2 zile. Bineînțeles, mai depinde și cantitatea folosită. Dacă e o linguriță, îl putem folosi mai des, funcție de conținutul mic dejunului. Ca exemplu am folosit clătite (sau wrap din făină de ovăz) cu somon afumat. Peste acesta am pus pasta (piureul) din castravete amar cu măr ras și zeamă de lămâie. În acest caz am folosit aproximativ 2 lingurițe de piure pentru o clătită.
Altă idee, care este și destul de lejeră pentru caniculă, salată de legume coapte la cuptor. Într-o variantă am adăugat bucăți de castravete amar copt. Alături de brânză proaspătă slabă am obținut un mic dejun sănătos, ușor și gustos. Altă variantă, aceeași salată, dar cu tzatziki alături de 2 ouă poșate. La fel de ușor de făcut, gustos, sănătos.
Trucuri de gătit pentru a ”păcăli” canicula
Canicula nu este tocmai bună pentru a petrece timp bucătărind. Cine își dorește să se epuizeze gătind? Și atunci, recurgem la tot felul de idei ajutătoare. La drept vorbind, în niciun anotimp nu e nevoie să gătim până la epuizare. Atât timpul, cât și noi, sănătatea noastră sunt esențiale. Iată câteva trucuri pe care le folosesc pentru a nu munci prea mult. Dar mai ales acum, când canicula pare să-și fi prelungit șederea.
Fac mai multe clătite pe care le putem păstra în frigider maxim o săptămână. Salata de legume coapte la cuptor, de asemenea poate fi păstrată 2 zile, deci fac 4 porții. Nici prea mult, pentru că trebuie să ne bucurăm și de prospețimea alimentelor. Iar savoarea legumelor proaspete de vară este extraordinară.
Un alt mic secret, pregătesc câteva salate pe care le alternez diminețile. Acestora le adaug doar legume proaspete sau preparatele amintite mai sus. Spre exemplu, salată de vinete, salată de pește (sardeluțe sau macrou marinat), salată de ciuperci. Sau, ton/somon din conservă cu avocado, măsline, ceapă, etc. În acest fel, reușesc să acopăr lejer mâncarea pentru mic dejun pentru o săptămână.
La final
Mă opresc aici, dar voi reveni cu un articol despre fructe. Un fel de top al fructelor folosite în diete, dar și pe caniculă.
Până data viitoare, cu bine și sănătoși să fim!
Cu bucurie și drag,
MM.
Si noi mancam salate orientale sau cu ton pe canicula.