Bun găsit, prieteni dragi! Canicula încă își face de cap iar efectele sunt dintre cele mai nefaste. Spuneam și într-unul dintre articolele precedente, organismul este primul care suferă. Tot la acest aspect vreau să fac referire în continuare. Știați spre exemplu, că 5 procese cheie ale îmbătrânirii sunt accelerate de caniculă? Ei bine, nu le știu nici eu pe toate. Am găsit însă informații interesante, eu zic și utile, pe care vreau să vi le împărtășesc.
Cuprins
5 procese cheie ale îmbătrânirii accelerate de caniculă
Iubim vara cu vacanțele ei, culorile, florile, prospețimea legumelor și fructelor. O așteptăm pentru soarele, nisipul și marea de care ne bucurăm mult mai mult decât în orice anotimp. Dar, nu iubim canicula. Sau, eu una (și știu mulți asemenea mie) nu o plac. Mai mult, îi simt din plin toate efectele nefaste pe care le aduce. Altfel spus, eram convinsă de accentuarea efectelor caniculei asupra unor procese cheie ale îmbătrânirii. Îmi lipseau informațiile științifice, explicațiile și legătura dintre ele.
Canicula, șocul termic provocat de schimbările bruște de temperatură și expunerea prelungită la soare. Aceștia sunt principalii factori care accelerează 5 procese cheie ale îmbătrânirii organismului. Consecințele negative asupra organismului, din nefericire sunt pe termen lung. Întrebarea, legitimă de altfel, este dacă și ce putem face în acest sens.
Canicula accelerează 5 procese cheie ale îmbătrânirii. NoAGE România
1. Producția de radicali liberi
Dintre cele 5 procese cheie ale îmbătrânirii accelerate de caniculă, primul este producția de radicali liberi. Mulți dintre noi am auzit că radiațiile UV determină producția de radicali liberi, care cauzează stres oxidativ asupra ADN-ului. Însă chiar dacă nu ne expunem la soare, căldura excesivă, canicula ne poate afecta într-un mod similar.
Când suntem sub stres termic, radicalii liberi sunt produși în exces, provocând daune ce duc la îmbătrânirea țesuturilor. Acumularea cronică de daune oxidative duce la semne evidente de îmbătrânire: pielea își pierde fermitatea, apar riduri și linii fine, părul se subțiază, iar celulele își pierd din capacitatea de regenerare.
Efecte: formarea ridurilor, elasticitate scăzută a pielii, hiperpigmentare, păr degradat, îmbătrânire celulară.
2. Acumularea de celule senescente
Îmbătrânirea este corelată și cu acumularea de celule senescente. Adică celule care nu au ajuns la moartea lor naturală, însă nu mai pot să se dividă. Când aceste celule se adună, se produce inflamație în corp care compromite imunitatea. Degradează țesuturile și contribuie la dezvoltarea bolilor degenerative precum osteoporoza și Alzheimer.
Șocul termic resimțit la schimbările bruște de temperatură induce senescența asupra celulelor tinere, încă din faza de sinteză. Astfel, valurile de căldură din ce în ce mai frecvente și mai intense devin un risc real de îmbătrânire prematură a corpului. Prin urmare, acesta este încă unul din procesele cheie ale îmbătrânirii accelerate de caniculă.
Efectele provocate de acumularea celulelor senescente: inflamație cronică, țesuturi degradate, dureri articulare, risc crescut de boli cronice (diabet, osteoporoză, Alzheimer).
Alte procese cheie ale îmbătrânirii
3. Glicarea celulelor
Numărul 3 din lista celor 5 procese cheie ale îmbătrânirii pielii este una dintre cele mai puternice cauze. Aceasta se referă la glicare, proces biochimic care produce agregate adezive denumite AGE.
Acești compuși periculoși degradează colagenul și elastina din piele. Compromit bariera cutanată a pielii și cresc riscul de boli asociate cu vârsta înaintată. Există dovezi că produșii AGE cresc inflamația sistemică și stresul oxidativ, contribuind astfel și în alte procese de îmbătrânire a corpului.
Canicula are un efect indirect asupra glicării, prin deshidratarea corpului și creșterea nivelului de glicemie în sânge. Acesta este un motiv în plus pentru care să ne hidratăm corespunzător în perioadele de cod roșu, cât și în restul verii.
Efectele glicării celulelor sunt: accentuarea ridurilor, fermitate scăzută a pielii, aspect tern și uscat al pielii, hiperpigmentare.
4. Scurtarea telomerilor din ADN
Din cele 5 procese cheie ale îmbătrânirii cauzare de caniculă face parte și scurtarea telomerilor din ADN. Stresul oxidativ cauzat de radicali liberi și glicare se resimte la nivelul ADN-ului, scurtând telomerii de la capătul cromozomilor și îmbătrânind organismul la nivel celular.
Când telomerii se scurtează prea mult, celulele își pierd capacitatea de a se diviza, ceea ce poate duce la senescență și moarte celulară. Care este legătura dintre scurtarea telomerilor și temperaturile ridicate?
Cercetarea arată că temperatura ridicată în aer este asociată totodată cu telomeri mai scurți ai leucocitelor. Globulele albe pe care sistemul imunitar se bazează pentru a apăra organismul de agenți patogeni. Astfel, temperaturile extreme ne slăbesc și sistemul imunitar.
Efecte: îmbătrânire celulară, imunitate scăzută, risc crescut de boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).
5. Declinul funcției imunitare
Ultimul, dar nu cel din urmă din lista celor 5 procese cheie ale îmbătrânirii este declinul funcției imunitare. Cu cât înaintăm în vârstă, capacitatea de apărare a sistemului imunitar scade. De aceea, vrem să evităm pe cât posibil factorii externi care accelerează acest proces.
Studiile arată că în vreme de caniculă, în corp crește nivelul de citokine, un marker biologic important al inflamației. În plus, căldura extremă a fost asociată și cu niveluri scăzute de celule B, care combat infecțiile și ne curăță sângele de agenți patogeni.
Efecte: încetinirea vindecării, risc crescut de infecții (herpes, fungice), risc crescut de boli autoimune (artrită reumatoidă, Crohn).
Cum prevenim îmbătrânirea prematură pe caniculă
„Pentru a încetini îmbătrânirea și a combate îmbătrânirea prematură, prin cercetarea științifică a ultimilor 7 ani s-au făcut progrese importante în dezvoltarea de produse biomedicale epigenetice. Este vorba despre suplimente alimentare cu ingrediente naturale care completează un stil de viață sănătos și țintesc la nivel celular toate procesele de îmbătrânire în același timp.
Desigur, în zilele toride trebuie avută în vedere hidratarea corectă, evitarea expunerii la soare și o dietă echilibrată și bogată în antioxidanți. Pe de altă parte, procesele de îmbătrânire acționează zi de zi la nivel celular accelerate sau nu de caniculă, de aceea recomandăm persoanelor care doresc să încetinească pe cât posibil îmbătrânirea să includă în rutina zilnică un produs epigenetic.” – Dr. Alexandru Constantin, reprezentant NoAGE România.
Suplimentele antiaging care vizează cel 5 procese cheie ale îmbătrânirii
Suplimente antiaging moderne au fost dezvoltate pentru a simplifica eforturile de a încetini îmbătrânirea. NoAGE este o astfel de soluție completă, un supliment anti îmbătrânire bazat pe teoria epigenetică SENS studiată la Universitatea Cambridge. Acesta vizează direct cele 5 procese cheie ale îmbătrânirii ce se manifestă la nivel celular și sunt accelerate de caniculă.
Despre NoAGE Romania
NoAGE este suplimentul antiaging inovator pentru sănătate și frumusețe atemporală dezvoltat în Elveția după 7 ani de cercetare biomedicală.
- Alexandru Constantin
- NOAGE ROMANIA
Pagina contact: Contact ALFA & OCULUS MEDICAL SRL
Sursa: Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Sanatate, Stiinta / Cercetare
Sursa foto: NoAge, pexels.
Pe timp de vară suntem mult mai predispuși la foto îmbătrânire și consider că e important să ne protejăm pielea și mai mult și să ne ajutăm organismul. Pare interesant acest supliment NoAGE! Aleg suplimentele în funcție de perioada anului și nevoile organismului și se simte diferența.
Trebuie sa recunosc ca am aflat o gramada de lucruri interesante din acest articol. Stiu ca soarele nu ne este prieten deloc doar ca acum am aflat cam cat de mult rau ne poate face
Sunt de acord cu tine tocmai de aia folosesc creme cu SPF50+ si seruri cu vitamina C. Nu stiam de acest supliment. Multumesc pentru recomandare.