Bun găsit, dragii mei! Decembrie este deja aici deși, sincer o spun, nu știu când s-au dus celelalte luni ale acestui an. Mi se pare că au trecut cu o viteză surprinzător de mare! Și nu este doar părerea mea. S-au dus și nu mai e nimic de făcut. Din păcate. Să profităm însă de aceasta, de tot ce ne aduce și să o trăim cu intensitate. Chiar să ne îndulcim puțin cu … Albă ca Zăpada.
Cuprins
Albă ca Zăpadă – rețete și povești de sărbători
Așadar, dacă decembrie a venit, m-am gândit să povestim puțin despre această lună atât de încărcată. Din toate punctele de vedere: de la taskuri de făcut, la emoții și trăiri unice. Cum ne pregătim, cum facem față tuturor provocărilor sunt întrebări la care nici nu ne mai gândim.
Se întâmplă pentru că luna decembrie este cu adevărat altfel. Îi spunem magică, îi spunem luna cadourilor sau luna celor mai frumoase și așteptate sărbători din an. Indiferent cum o numim, indiferent cum o percepe fiecare dintre noi, un lucru e sigur: este o lună diferită. Probabil, nu întâmplător ne-am câștigat libertatea în aceeași deosebită lună.
Ei bine dragii mei, v- aș vorbi despre multe lucruri legate de minunatul decembrie. Am ales însă să povestesc despre ceva mai, cum să spun, domestic. Relaxant. Mi-a fugit gândul la fraza stewardeselor pe care eu o ador: ”Sit back, relax and enjoy the flight”. În cazul nostru: luați ceva de notat, relaxați-vă și bucurați-vă de savoarea prăjiturii ”Albă ca Zăpada”.
Albă ca Zăpada – prăjitura ușoară, fresh
Desigur, folosindu-ne imaginația, în timp ce lecturați rețeta mea. Chiar dacă nu e vorba tocmai de relaxare, vă asigur că nu este nici un efort extraordinar. Asta în cazul în care alegeți să preparați prăjitura acasă, în bucătăria voastră. Albă ca Zăpada este o prăjitură ușoară, fresh aș spune eu, și simplu de făcut. Pentru unii este mai mult de atât, este prăjitura copilăriei.
În orice caz, nu putem spune că este vorba despre ceva nou. Rețeta prăjiturii Albă ca Zăpada are o vechime considerabilă. Dar, venind cu ceva îmbunătățiri, adaptări sau reinterpretări, poate fi privită cu alți ochi. Bineînțeles, în cazul în care ni se pare o prăjitură (sau rețetă) ”depășită”. De altfel, și cozonacul are o adevărată istorie, dar este vedeta incontestabilă a dulciurilor. Adevărat, tradițional.
Pentru noi, sărbătorile de iarnă însă nu sunt complete fără această prăjitură. Deși, vă spun sincer, am încercat să o scot din meniul dulciurilor de sărbători. Fără succes. Pot face oricare din varietatea de dulciuri tradiționale sau mai puțin, dacă nu e Albă ca Zăpada, nimic nu e. Atunci am decis să-i redăm locul binemeritat în topul preferințelor familiei. Căci, nu e bucurie mai mare să vezi încântarea și plăcerea celor dragi.
Astfel, prăjitura Albă ca Zăpada a devenit favorita, nelipsită sărbătorilor de iarnă. La fel cum este și cozonacul de Crăciun. Cerința este mare, prin urmare o fac și de Crăciun și de Revlion. Dar, am depășit cu mult introducerea sau povestea acestei prăjituri. Cu siguranță v-ați relaxat, ați băut și o cafea, ceai sau orice vă face plăcere. Deci să trecem la fapte, dragilor!
Iată ingredientele de care avem nevoie:
Pentru foi
- 1 ou,
- 7 linguri de zahăr,
- 7 linguri ulei,
- 7 linguri lapte,
- 1 linguriță de amoniac stins cu zeamă de lămâie.
- Făină cât cuprinde și un praf de sare.
Pont: pentru ca foile să iasă mai groase, se adaugă câte 1 lingură din fiecare ingredient. Pentru cremă
Rețeta veche a prăjiturii avea crema cu lapte, făină sau griș, unt etc. Numai că eu nu am făcut la început, doar de câteva ori rețeta clasică. Apoi, am înlocuit-o cu rețeta de cremă de lămâie sau cremă de vanilie. Căutând însă un gust nici prea acru de la lămâie, nici prea aromat sau dulce, am găsit altă variantă.
Crema pe care am început să o fac este din 3 plicuri de cremă de vanilie și 1 plic de cremă de lămâie (Dr. Oetker). Pe care, o îmbunătățesc cu zeamă de lămâie, deoarece iese mai fresh. Bineînțeles, pot jongla și cu zahărul. În felul acesta avem cât de cât grijă să nu ridicăm (prea mult) valorile glicemiei. Bineînțeles, putem face și o cremă cu cacao sau ciocolată, alternând cu crema albă, etc. Doar că în cazul acesta, nu o mai putem numi Albă ca Zăpada. :)
Cum se prepară prăjitura Albă ca Zăpada
Pentru obținerea aluatului putem folosi un robot. Eu nu mai am unul, dar am pus ochii pe un Kenwod KMix recomandat și de Chef Roxana Blenche. Se pare că e mană cerească pentru noi cei care facem în casă bunătăți din categoria dulciuri-patiserie. Și nu numai, desigur. Prin urmare, se pun în robot oul, laptele, uleiul, zahărul, amoniacul și la sfârșit făina. Se formează un bulgăre de aluat care se împarte în 4.
Se întind foile și se coc (se pot coace pe fundul tăvii) 7- 10 min maxim. Foile coapte se pun pe o planșetă sau, fiecare cum și ce are în dotare. Între timp, pregătim crema. Cum spuneam, folosesc acele pliculețe care se prepară din 250 ml lapte pentru 1 plic și 2 linguri de zahăr.
Punem din nou în funcțiune robotul sau mixerul, după posibilități și batem câteva minute. Adăugăm zeamă de lămâie, coajă de lămâie, etc. după gust. Apoi, într-o tavă punem alternativ foaie, cremă, foaie, cremă și terminăm cu foaie. Acoperim cu foaie de copt și prosop și lăsăm la rece până a doua zi. Vi s-a părut greu?
A doua zi tăiem și pudrăm. Evident, putem începe a savura din această delicată prăjitură. Probabil vor mai fi și alte variante de preparare a prăjiturii Alba ca Zăpada. Totul poate fi făcut în stilul propriu, funcție de gusturi și chiar sănătate. Varianta pe care v-am povestit-o îmi aparține și o spun cu mana pe inimă, este uimitor de bună.
Vă îmbrățișez și sper că Moș Nicolae a umplut ghetele cu sănătate, bucurii și gânduri bune! Restul vine de la sine.
Vă aștept și pe viitor cu articole, povești, experiențe.
La mulți ani și la mult spor!
Cu bucurie și drag,
MM.
E interesantă rețeta ta, o voi încerca și eu poate pentru Crăciun.