teatru Frumoasa nebunie a adolescenței!

Frumoasa nebunie a adolescenței!

Pfffui, ce nostalgie mă apucă gândindu-mă la vremea adolescenței! Cu visurile în buzunar, cu încrederea, elanul și nebunia frumoasă specifice vârstei, pornești să cucerești lumea. Și chiar dacă pentru mine, adolescența se află în urmă cu mulți ani, în vremea aceea accesul la informație fiind foarte limitat iar opțiunile de petrecere a timpului cu mult mai puține, a fost perioada de care îmi amintesc cu drag, de parcă ar fi fost ieri.  Aveam acces la cultură, ne puteam petrece timpul în biblioteci, teatru, cinema sau diverse alte modalități de distracție, pentru că nici aceasta (distracția) nu lipsește din garnitura unui adolescent. În rest, improvizam, ne descurcam.

Teatru

 

Iubitoare de cultură, artă, frumos în general, eram pur și simplu ahtiată după teatru. În orașul meu era, încă mai există din câte știu, un teatru renumit care mă atrăgea ca un magnet și pentru care aș fi făcut (aproape) orice. Cum banii erau puțini, am găsit soluția pentru a-mi cumpăra abonament, banii rămași de la  cartela de mâncare împărțită cu o colegă, reușind astfel să mă bucur de fiecare spectacol. Dar pe lângă echipa de actori talentați care jucau pe scena teatrului meu iubit, mai era ceva care mă atrăgea, arhitectura deosebită a clădirii în care se afla teatrul, sala, decorul și confortul ambiental. Odată ajunsă în sală, cu timpul plasatoarele ajunseseră să mă cunoască și să-mi dea locuri bune, se deschidea o lume minunată, fantastică, o lume a personajelor, a decorurilor. Visam cu ochii deschiși. Dar asta a ținut doar o bună bucată de vreme, până când nu a mai mers formula cu cartela.

 

images Frumoasa nebunie a adolescenței!

 

Atunci am găsit altă modalitate de a-mi petrece timpul. Împreună cu cei mai buni colegi și prieteni ai mei, căutam expozițiile, evenimentele de tot felul care aveau loc în oraș, apoi să putem merge cu gașca în cel mai frumos parc al orașului din vremea aceea. Acolo ne trecea vremea sporovăind despre tot ce vedeam sau ce ne trecea prin minte,  ascultând de pe aleile pe care ne plimbam, muzica de la restaurantul sau grădina de vară din apropiere.

 

download Frumoasa nebunie a adolescenței!

Poveștile …

Și pentru că am ajuns la grădina de vară, mi-am amintit cum am fost la un spectacol cu Florin Piersic, Ana Szeles și alți mari actori. La sfârșit, merg să le ofer flori iar Florin Piersic mă reține pe scenă și începe o conversație în stilul cunoscut. Cum mă numesc, câți ani am, ce facultate vreau să urmez, etc., mă ia după umeri și își continuă recitalul” cu recomandări, timp în care eu tremuram de emoții și schimbam toate culorile curcubeului,  să vin la București, să dau la teatru, să-l caut să mă recomande, etc. Normal că a făcut spectacol, eu mă simțeam mică și pierdută, dar asta nu era tot, a doua zi, mă știa tot liceul ca fata cu Florin Piersic :)).

 

Parcu trandafirilor Sursa EduSoft.ro

Sigur că amintindu-mi de parcul cu aleile lui mă duc cu gândul și la poveștile de iubire trăite de fiecare dintre noi sau cum abia așteptam să vedem câte un film nou apărut în oraș, altă activitate preferată. După vizionare, ne strângeam în vreo patiserie, cofetărie sau lacto – bar, în care nu se consumau băuturi alcoolice (!) :) și unde uitam de timp, de griji, jucând remi sau cine știe ce alte bazaconii, trăgând cât puteam de sticla/paharul de quick.

… și orașul

Am fost o adolescentă cuminte, nu chiuleam decât când se chiulea în masă , prin urmare, toate aceste activități le făceam în timpul liber, uneori sacrificând din timpul pentru învățat. Poate că lipseau cluburile de distracții, la acea vreme discotecile desfășurate în mod organizat fiind  distracția maximă, mall -urile sau mai multe parcuri, locuri de socializare pentru tineri.

 

Sursa foto EduSoft.ro

În rest, frumosul oraș al adolescenței mele avea și cinematografe și sală polivalentă pentru diverse sporturi și bibliotecă și săli de spectacole, iar majoritatea clădirilor aveau o arhitectură foarte frumoasă. Arhitectura clădirilor m-a atras mereu, încă mă atrage și acum, de aceea profit(am) de orice ocazie, oriunde merg(eam), să le privesc și admir.

Cu acest articol am acceptat provocarea dea susține Urban Up!, un proiect inițiat de Asociația De-a Arhitectura, care le oferă elevilor de liceu o bună oportunitate de a-și cunoaște orașul. Proiectul a fost derulat în anul 2017 în cadrul programului ”Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”Totodată, pot fi organizate ateliere și în 2018, fie în licee, în săptămâna Școala Altfel, fie ca activități ale Clubului De-A Arhitectura. Detalii găsiți pe http://www.de-a-arhitectura.ro.

UniquebyMM

 

Sursa foto EduSoft.ro