Salutare, dragilor! Subiectele din această perioadă ar trebui să fie axate pe vacanță, pe relaxare. Am respectat eu și nu prea lucrurile, dar zic, în apărarea mea (:)) și subiectele adiacente sunt binevenite. Promit însă să povestesc curând și despre o (nouă) vacanță. Până atunci, revin la bucătăreală. Și anume, la o provocare pe care am primit-o de ceva timp de la Enache Morărit: să gătesc cu făină integrală de grâu.

Cuprins

Gogoși cu făină integrală de grâu și stafide

făină integrală de grâu

De fapt, am primit 3 tipuri de Făina lui Enache: integrală de grâu, integrală de secară și integrală de grâu și sorg. Eu am ales făina integrală de grâu pentru una dintre rețetele mele.

Date fiind realitățile din teren, adică temperaturile de caniculă, nu prea am reușit până acum. Chiar și așa, pe ultima sută, sunt mulțumită că am reușit să mă achit de ”datorie”. Hi-hi! Nu o să vă vină a crede ce anume am pregătit: Gogoși cu stafide din făină integrală din grâu. Nu orice fel de făină integrală, ci Făina lui Enache.

Știu, nu este o rețetă nemaiauzită, nemaiștiută, deosebită, etc. Dar, este vorba despre ceva cu care mulți dintre noi rezonăm, să spun așa: gustul copilăriei. Cam despre asta este vorba. Fie că ne amintesc de vacanțele la bunici, fie de momentele acelea în care mamele parcă făceau magie. Nici nu ne dădeam seama când apăreau pufoase și aromate gogoșile ispitindu-ne din farfurie.

20240803 123459 Gogoși cu făină integrală de grâu și stafide

O experiență nouă, chiar și pentru o rețetă veche

Acum totuși este altceva, deoarece am folosit făină integrală de grâu. Nu știu dacă ați folosit produsele Făina lui Enache, dar eu recunosc: nu. Întâmplător am aflat de ele și am intrat în ”joc”. Bineînțeles, pornisem cu gânduri mari, voiam să fac rețete mai elaborate, nu neapărat mai grele. Cu atât mai mult cu cât erau puse în joc premii interesante care mi-ar fi fost utile. Dar, lucrurile se întâmplă așa cum e să se întâmple.

Când am vrut să fac o prăjitură din făină de grâu integrală în două culori și mure, lipseau fructele. Pentru checul marmorat nu mai știu ce lipsea și tot așa. Cert este că, până l urmă am dat ascultare glasului poftei soțului meu. Și bine am făcut. De ceva vreme îmi tot spunea că are poftă de gogoși iar eu mă tot eschivam. Ce-i drept, nici eu nu prea rezist poftei și speram să scap tentației. :-) 

 

Făina integrală de grâu și rețete clasice

La prăjituri mai pot jongla cu zahărul, îl pot înlocui. Dar la gogoși, nu prea am succes, deoarece vrea gustul ăla al copilăriei. Îi amintesc de gogoșile făcute de bunica. Așadar, m-am mobilizat, norocul meu cu temperaturile puțin mai acceptabile, și m-am apucat de treabă. Iar  pentru a răspunde și provocării, am făcut rețeta de gogoși cu făină integrală de grâu.

făină intregrală de grâu

Ei bine, nu doar că nu am folosit produsele Făina lui Enache, dar nici am făcut vreodată gogoși din făină integrală de grâu. Cu alte cuvinte, am avut ceva emoții, ba chiar am fost tentată să renunț și să folosesc făină albă. Până la urmă am mers înainte. Este o experiență, mi-am spus. Cum altfel aș putea vedea cum se comportă această făină, dacă nu experimentând?

Ce am folosit pentru rețeta mea de gogoși cu stafide:

  • 500 g făină integrală de grâu,
  • 1 ou, 
  • 7 g drojdie uscată (Dr. Oetker),
  • 1 linguriță sare,
  • 250 ml lapte,
  • 150 g zahăr(sau îndulcitor,
  • 50ml (2 linguri) ulei de măsline
  • esență vanilie/portocală/lămâie,
  • 1-2 linguri stafide.

Cum se prepară 

Pregătim făina cernută într-un vas (castron) cu drojdia și sarea și lăsăm pentru 5-10 minute să se împrietenească. Turnăm apoi laptele încălzit în care am adăugat zahărul sau îndulcitorul. De data aceasta am folosit zahăr iar în acest caz trebuie amestecat în lapte până se dizolvă. Când acesta este topit, laptele se toarnă peste făină integrală de grâu.

Apoi adăugăm oul bătut, esența de vanilie sau ce preferă fiecare și se frământă. Punem și ulei, eu pun 2 linguri de ulei de măsline, dar bineînțeles depinde și de aluat. De fapt de făină. Uneori făina mai cere, alteori nu. De data aceasta a fost suficientă cantitatea de 50 ml pentru un aluat pufos, moale. Ca lobul urechii. :)

Spre finalul frământării punem stafidele. Pun aproximativ 1-2 linguri de stafide hidratate în rom sau coniac. Pre multe vor îngreuna aluatul. Hidratarea stafidelor se poate face în lapte, esență de rom, etc. Eu folosesc această metodă deoarece mi se pare că dau o aromă fină, deosebită aluatului. Și-apoi, se știe că și alcoolul, deși se regăsește într-o cantitate infimă, ajută la creșterea și calitatea aluatului.

Cum s-a comportat făina integrală

Odată încorporate stafidele, aluatul se lasă la crescut între 30 și 45 minute, uneori chiar o oră. În orice caz, atunci când volumul aluatului se dublează, se poate lucra. Dacă timpul permite, după primele 20 de minute se mai frământă 5 minute și se lasă din nou să crească.

20240729 203936 Gogoși cu făină integrală de grâu și stafide

După ce a crescut, urmează pasul în care se împarte aluatul în părți egale (2 în acest caz). Întindem foi potrivit de groase și tăiem (sau decupăm) gogoșile cu ajutorul formelor, un pahar sau o cană. Bineînțeles eu am o ceașcă preferată cu ajutorul căreia decupez gogoși medii ca mărime. Se mai lasă să crească  pe planșetă 20 de minute și apoi se coc sau se prăjesc.

Ei bine, gogoșile mele nu au crescut din prima, la fel cum se întâmplă de obicei. Dar, și-au băgat mințile în cap și și-au revenit repede, începând să crească. Deși uneori le coc în cuptor, fiind că sunt mai sănătoase, acum am ales varianta prăjirii. În felul aceasta am ținut cont de dorință și le-am prăjit în ulei bine încins. Le-am întors și pe partea cealaltă și le-am scos pe prosoape de bucătărie din hârtie pentru a absorbi uleiul.

Gustul și bucuria copilăriei

O parte le-am pudrat cu zahăr pudră din belșug iar altele le-am decorat cu dulceață. Unele au fost îmbogățite cu cremă de ciocolată. Fiecare cum a dorit. Cert este că gogoșile mele din făină integrală de grâu, cu stafide, au fost foarte gustoase. Neașteptat de bune, foarte sățioase și sănătoase. În plus, rămân proaspete pentru mai mult timp.

 

Gogoșile din făină integrală de grâu nu se usucă la fel de repede ca cele din făină albă. Pot fi consumate chiar și a doua zi. Încălzite câteva secunde sunt foarte aproape de cele proaspete. Au avut mare succes și am reușit să aduc bucuria și gustul copilăriei. Chiar dacă am îmbunătățit și personalizat rețeta clasică de gogoși.

Mi-a plăcut! Mai fac!

Aceasta a fost experiența mea și recunosc, mi-a plăcut! Drept pentru care voi căuta și făina albă de la Făina lui Enache și voi testa rețeta de cozonac. Sunt însă tare curioasă să aflu dacă voi folosiți făina integrală de grâu și ce rețete îmi puteți recomanda.

Până data viitoare, poftă bună și spor la gătit!

Cu bucurie și drag,

MM.

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile despre articolul ți-au plăcut, te aștept să revii pe acest blog. De asemenea, poți oferi editorului o  cafea    
Ceva interesant ai putea găsi și aici:

 

5/5 - (1 vote)