Bun găsit, dragilor! Dacă nu (prea) ați găsit până acum aici, pe blog, articole despre ”bucătărit”, motivul nu este că nu știu, nu pot, nu vreau, nu gătesc. Nuuu, nici vorbă. Am avut impresia că ceea ce gătesc eu, știe toată lumea, nu sunt eu specialista, cea mai tare din parcare -și parcarea era goală :))! Astăzi însă m-am gândit să scriu sau poate mai corect ar fi să abordez și acest subiect. Fără pretenții, în stilul meu, unic așa cum sunt. De fapt, cum a decurs o zi în bucătărie, ce bucate am gătit și cum … Sunt unică (și) în bucătărie!

Sunt unică (și) în bucătărie

Prăjitură cu vișine

Sunt unică (și) în bucătărie

Pentru început voi face o mică introducere, o incursiune în activitatea mea de bucătar. Al familiei, să ne înțelegem. Am avut mai multe etape în bucata mea de viață și privind acest domeniu. La început, făceam doar ce îmi plăcea și doar când mă simțeam inspirată sau aveam chef, mai pe românește.

Foaia s-a schimbat din momentul în care m-am căsătorit. Aliat și prieten bun, cartea de bucate (mama mi-o dăruise la cununie :)) și telefonul. Am reușit întotdeauna toate felurile de mâncare propuse, în afară de niște fasole boabe pe care le-am carbonizat. Se pune că fiind obosită (găteam noaptea), am adormit și asta a fost?

Sunt unică (și) în bucătărie

Dulceață de vișine

Imaginația, experiența 

A urmat perioada în care imaginația era punctul forte, combinând și divagând, spre satisfacția și încântarea familiei, special copiilor. Apoi experiența mea, ideile oamenilor profi în domeniu, chefi, toate au poposit în bucătăria mea. Cineva m-a spus că sunt ”unică (și) în bucătărie”! Puneam (prea) mult suflet!?!

Făceam totul în stilul meu, în casă, un fel de handmade, cu succes în rândul familiei și prietenilor cărora le împărțeam din delicii. Pentru că succesul nu a venit, speram să fac o mică afacere din asta – ce idee și la mine!-am rămas la faza pe ”familie”.

Sunt unică (și) în bucătărie

Prăjitură cu vișine

Prezentul este perioada în care gătesc mai rar și am abordat stilul alimentar propriu, sănătos. Fac totuși câte o escapadă în care îmi permit să mă desfășor cum știu/pot mai bine.

Sunt unică (și) în bucătărie

Porția mea de fructe

Mici secrete, trucuri

Am și multe rețete pe care sunt convinsă că nu le au mulți, mici secrete, trucuri dar despre asta, (poate) altădată. Astăzi, despre ceva de sezon. Vișinele sunt fructele care îmi plac mult. Bine, pentru corectitudine, trebuie să spun că îmi plac toate fructele. Dacă s-ar putea să mănânc doar fructe, cred că ar fi mare fericire!

Sunt unică (și) în bucătărie

Prăjitură cu vișine

Așadar, povestea zilei: primesc 5 kg de vișine. Am mâncat mai întâi din ele, doar trebuia să mă conving asupra calității :)! Erau mari, coapte, dulci, sănătoase, mmm, erau bune. Mă înarmez cu agenda cu (memoriile) rețetele mele și trec la acțiune.

Sunt unică (și) în bucătărie

Prăjitura cu vișine

Le-am spălat bine și am trecut la următoarea operațiune, scos sâmburii. Aveam timp, de meditație (glumă!), să mă decid ce voi face cu ele. În afară de prăjitura după care tânjeam de vreo două săptămâni. Așadar, un kg l-am pus la scurs pentru prăjitură și alt kg pentru congelator. Vă întrebați dacă mi-am oprit pentru porția zilnică de fructe ? da, am făcut și asta. Restul, l-am programat pentru dulceață.

Sunt unică (și) în bucătărie

Vișine pentru iarnă

Programul

Îmi începusem programul pe la 10 jumătate, fără să cronometrez cât timp mi-a luat curățatul, dulceața pe foc am pus-o pe la 12. Le-am lăsat la scurs pe celelalte și m-am apucat de găina tocmai tăiată. Plănuisem o supă cu tăieței de casă și o friptură cu legume la cuptor.

Sunt unică (și) în bucătărie

Dulceață de vișine

Dulceața bolborosea pe foc în timp ce am expediat oala cu supă afară. Am pregătit carnea și legumele pentru cuptor, le-am îmbălsămat bine-bine și le-am dat timp să se împrietenească. În timpul de preîncălzire al cuptorului am sterilizat borcanele pentru dulceață apoi, cuptorul și-a preluat sarcina de gazdă. Timpul programat pentru friptură mi-a permis să mă ocup de tăieței și finalizarea dulceții.

Sunt unică (și) în bucătărie

Cafea & răsfăț

Cu dulceața aranjată în borcane, scuze pentru etichete, s-a dus tușul la imprimantă, supa și friptura gata, mi-am luat pauză de masă. Bune bucatele, parol! Revin în bucătăria mea, mică ce-i drept dar foarte bine organizată (dotată), la timp pentru pregătirea prăjiturii cu vișine, cuptorul fiind numai bun.

Sunt unică (și) în bucătărie

După ce prăjitura a fost dată la cuptor, m-am apucat de împărțit în punguțe și cutii vișinele pentru congelat. Și pentru că mai era ceva timp până la final, mi-am făcut o limonadă ”îmbogățită” cu fructe și mentă proaspătă. Savurând lichidul, dau o tură pe rețelele de socializare să nu-mi scape ceva (hihi), dar nu pentru mult timp. Cronometrul cuptorului mă anunță că este gata  prăjitura.

Închei

Doar pentru că mâncasem, am rezistat tentației de a rupe din prăjitura caldă care arăta grozav, după părerea zecilor de aprecieri :). Închei cu părerea de rău că nu am reușit să fac foto la supă și friptură. S-a mâncat rapid :))! Sper însă că mă credeți pe cuvânt și promit să mă organizez mai bine pentru data viitoare.

Vă provoc să comentați/răspundeți: voi ce bunătăți mai faceți din vișine?

Până data viitoare, fiți voi, fiți unici! Și în bucătărie!

 

P.s. Ah, era să omit: sigur că am trimis (împărțit) cu prietena mea cea mai bună! Deh, obiceiul, bată-l vina, greu se uită!

 

UniquebyMM

Share and Enjoy !

0Shares
0 0