• Sunt unică (și) în bucătărie

    Bun găsit, dragilor! Dacă nu (prea) ați găsit până acum aici, pe blog, articole despre ”bucătărit”, motivul nu este că nu știu, nu pot, nu vreau, nu gătesc. Nuuu, nici vorbă. Am avut impresia că ceea ce gătesc eu, știe toată lumea, nu sunt eu specialista, cea mai tare din parcare -și parcarea era goală :))! Astăzi însă m-am gândit să scriu sau poate mai corect ar fi să abordez și acest subiect. Fără pretenții, în stilul meu, unic așa cum sunt. De fapt, cum a decurs o zi în bucătărie, ce bucate am gătit și cum … Sunt unică (și) în bucătărie!

    Sunt unică (și) în bucătărie

    Prăjitură cu vișine

    Sunt unică (și) în bucătărie

    Pentru început voi face o mică introducere, o incursiune în activitatea mea de bucătar. Al familiei, să ne înțelegem. Am avut mai multe etape în bucata mea de viață și privind acest domeniu. La început, făceam doar ce îmi plăcea și doar când mă simțeam inspirată sau aveam chef, mai pe românește.

    Foaia s-a schimbat din momentul în care m-am căsătorit. Aliat și prieten bun, cartea de bucate (mama mi-o dăruise la cununie :)) și telefonul. Am reușit întotdeauna toate felurile de mâncare propuse, în afară de niște fasole boabe pe care le-am carbonizat. Se pune că fiind obosită (găteam noaptea), am adormit și asta a fost?

    Sunt unică (și) în bucătărie

    Dulceață de vișine

    Imaginația, experiența 

    A urmat perioada în care imaginația era punctul forte, combinând și divagând, spre satisfacția și încântarea familiei, special copiilor. Apoi experiența mea, ideile oamenilor profi în domeniu, chefi, toate au poposit în bucătăria mea. Cineva m-a spus că sunt ”unică (și) în bucătărie”! Puneam (prea) mult suflet!?!

    Făceam totul în stilul meu, în casă, un fel de handmade, cu succes în rândul familiei și prietenilor cărora le împărțeam din delicii. Pentru că succesul nu a venit, speram să fac o mică afacere din asta – ce idee și la mine!-am rămas la faza pe ”familie”.

    Sunt unică (și) în bucătărie

    Prăjitură cu vișine

    Prezentul este perioada în care gătesc mai rar și am abordat stilul alimentar propriu, sănătos. Fac totuși câte o escapadă în care îmi permit să mă desfășor cum știu/pot mai bine.

    Sunt unică (și) în bucătărie

    Porția mea de fructe

    Mici secrete, trucuri

    Am și multe rețete pe care sunt convinsă că nu le au mulți, mici secrete, trucuri dar despre asta, (poate) altădată. Astăzi, despre ceva de sezon. Vișinele sunt fructele care îmi plac mult. Bine, pentru corectitudine, trebuie să spun că îmi plac toate fructele. Dacă s-ar putea să mănânc doar fructe, cred că ar fi mare fericire!

    Sunt unică (și) în bucătărie

    Prăjitură cu vișine

    Așadar, povestea zilei: primesc 5 kg de vișine. Am mâncat mai întâi din ele, doar trebuia să mă conving asupra calității :)! Erau mari, coapte, dulci, sănătoase, mmm, erau bune. Mă înarmez cu agenda cu (memoriile) rețetele mele și trec la acțiune.

    Sunt unică (și) în bucătărie

    Prăjitura cu vișine

    Le-am spălat bine și am trecut la următoarea operațiune, scos sâmburii. Aveam timp, de meditație (glumă!), să mă decid ce voi face cu ele. În afară de prăjitura după care tânjeam de vreo două săptămâni. Așadar, un kg l-am pus la scurs pentru prăjitură și alt kg pentru congelator. Vă întrebați dacă mi-am oprit pentru porția zilnică de fructe ? da, am făcut și asta. Restul, l-am programat pentru dulceață.

    Sunt unică (și) în bucătărie

    Vișine pentru iarnă

    Programul

    Îmi începusem programul pe la 10 jumătate, fără să cronometrez cât timp mi-a luat curățatul, dulceața pe foc am pus-o pe la 12. Le-am lăsat la scurs pe celelalte și m-am apucat de găina tocmai tăiată. Plănuisem o supă cu tăieței de casă și o friptură cu legume la cuptor.

    Sunt unică (și) în bucătărie

    Dulceață de vișine

    Dulceața bolborosea pe foc în timp ce am expediat oala cu supă afară. Am pregătit carnea și legumele pentru cuptor, le-am îmbălsămat bine-bine și le-am dat timp să se împrietenească. În timpul de preîncălzire al cuptorului am sterilizat borcanele pentru dulceață apoi, cuptorul și-a preluat sarcina de gazdă. Timpul programat pentru friptură mi-a permis să mă ocup de tăieței și finalizarea dulceții.

    Sunt unică (și) în bucătărie

    Cafea & răsfăț

    Cu dulceața aranjată în borcane, scuze pentru etichete, s-a dus tușul la imprimantă, supa și friptura gata, mi-am luat pauză de masă. Bune bucatele, parol! Revin în bucătăria mea, mică ce-i drept dar foarte bine organizată (dotată), la timp pentru pregătirea prăjiturii cu vișine, cuptorul fiind numai bun.

    Sunt unică (și) în bucătărie

    După ce prăjitura a fost dată la cuptor, m-am apucat de împărțit în punguțe și cutii vișinele pentru congelat. Și pentru că mai era ceva timp până la final, mi-am făcut o limonadă ”îmbogățită” cu fructe și mentă proaspătă. Savurând lichidul, dau o tură pe rețelele de socializare să nu-mi scape ceva (hihi), dar nu pentru mult timp. Cronometrul cuptorului mă anunță că este gata  prăjitura.

    Închei

    Doar pentru că mâncasem, am rezistat tentației de a rupe din prăjitura caldă care arăta grozav, după părerea zecilor de aprecieri :). Închei cu părerea de rău că nu am reușit să fac foto la supă și friptură. S-a mâncat rapid :))! Sper însă că mă credeți pe cuvânt și promit să mă organizez mai bine pentru data viitoare.

    Vă provoc să comentați/răspundeți: voi ce bunătăți mai faceți din vișine?

    Până data viitoare, fiți voi, fiți unici! Și în bucătărie!

     

    P.s. Ah, era să omit: sigur că am trimis (împărțit) cu prietena mea cea mai bună! Deh, obiceiul, bată-l vina, greu se uită!

     

    UniquebyMM

    Rate this post

    Categories: Bucătăresc

    Etichete: , , , ,

    29 thoughts on “Sunt unică (și) în bucătărie

    • Aoleu, cat de bine arata acele tarte cu fructe! Sincera sa fiu, nu am pregatit niciodata o tarta, insa as putea incerca si sper sa imi iasa!

      • UniquebyMM spune:

        Draga mea, nu este o tartă ci o prăjitură cu vișine. Rețeta este cea cu unt/ulei pentru a nu fi înecăcioasă.
        Succes, vei reuși!

    • emiliaoana spune:

      Pe langa dulceata si compotul de visine, mai fac uneori si prajitura cu visine. Se face super usor si rapid.

      • UniquebyMM spune:

        Bun și compotul. Și eu fac dar având în vedere că sunt singura care îl consumă, mă scarific 🙂
        Cât privește prăjitura, da este ușor de făcut. Eu folosesc rețeta cu puțin ulei/unt.

    • Doina Racoti spune:

      Mi-ai facut pofta de o prajitura cu visine. Desi suntem toti la dieta fiindca vrem sa slabim pana la marele eveniment din octombrie, o sa ma risc cu o bucatica.

      • UniquebyMM spune:

        Scuze că v-am ispitit! Totuși, o bucățică după care revii la programul alimentar inițial, nu face rău.
        Mult bine și succes la marele eveniment! Apropo, despre ce este vorba, dacă nu sunt indiscretă?
        🙂

    • Eu, spre deosebire de tine sunt praf in bucatarie si cred ca singurul „preparat” pe care as reusii sa-l facu cu visine ar fi visinata, dar sunt sigura ca acum in era internetului nu mi-ar trebui mult sa ma specializez daca as vrea. Oricum prajitura cu visine e preferata mea si mi-ai facut o pofta…

      • UniquebyMM spune:

        Numai dacă nu pui un ”pic de suflet”, nu iese.
        Dacă sunt supărată, preocupată etc. mai bine stau departe de orice presupune gătit.
        Căt depre pofte, iertare că te-am ispitit. Fac una (prăjitură) doar pentru prietenii online,
        se pune 🙂

    • din visine am facu recent compot. cam atat. cu prajiturile incerc s-o mai raresc, ca strica silueta. dulceata nu mancam… alte idei nu prea am

      • UniquebyMM spune:

        Eiii, da am mai rărit-o și noi, așa am și spus în articol.
        Uneori însă mai trecem peste, fără să acuz pe nimeni pentru asta și mai ales fără să mă scuz.
        Mai ales dacă vin copiii și nepoții, unde este cazul, în vizită!
        Reluăm apoi stilul alimentar sănătos. Unde mai pui că se pot face aceste delicii cu zahăr
        ”sănătos” sau alte trucuri mai puțin/deloc dăunătoare. N-am spus nimic despre rețetă:))

    • coco spune:

      eu fac placinta cu visine, placinta normala ca toate placintele plus visine inauntru sau alte fructe!

    • As vrea sa fiu o gospodina unica si desavarsita ca tine dar din pacate eu fug de bucatarie, fac prajituri foarte rar si cat mai simple. Vreau si eu reteta completa a prajiturii cu visine!

    • barbierucristina spune:

      Chiar azi am facut compot si dulceață de vișine. Dar ce pofta mi ai facut cu prăjitură aia cu vișine, mamaaaa, maine ma duc sa mai iau de la soacra mea un kg de vișine sa.mi fac pofta. 😂😂

    • 5 kg de vișine și nu ai făcut vișinată? Nu-mi vine să cred… 🙂

    • vyo vyoleta spune:

      Am facut la visinata, dulceata, compot de mi se acreste….numai cand ma gandesc ce migaloase au fost…

    • albusteluta spune:

      Ah ce pofta mi-ai facut! Maine fac si eu ceva cu visine pentru ca am in frigier 🙂

    • lucruriprivitedejosinsus spune:

      Si eu fac foarte des prajitura cu visine acum cat este sezonul. Dulceata de visine se numara printre preferatele mele .)

    • Am citit despre tot ce ai facut. Buna si dulceata, pe papanasi… Bune si restul! Dar prajitura aia arata intr-un mare fel!

    • Rokolla spune:

      Am facut si eu o prajiturica cu visine. Imi era tare pofta si in fiecare an fac o prajitura cam ca a ta. In rest … nimic. Visinata iau de la socru miu

    • Corina spune:

      Eu fac și compot! Este super-aromat și de obicei îl folosesc iarna la însiropat iar fructele din compot la tarte.

      • UniquebyMM spune:

        Fac și eu , dar pentru că sunt singura care îl consumă, mă ”sacrific” în cazul în care nu mai găsesc vișine.

    • Oana Durican spune:

      Eu m-am pricopsit cu un mic diabet de ceva vreme, dar tot parca as manca o firimitura de placinta cu visine, era preferata mea pe timp de vara, inainte sa fiu nevoita sa ma abtin de la dulciuri.

      • UniquebyMM spune:

        Și eu sunt la limita de sus(max). Folosesc și înlocuitor (ștevie) când se poate.
        Uneori fac rabat apoi dau cu castraveți(amar), avocado și alte asemenea 🙂

    Lasă un răspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.