Salutare, dragilor! Dacă v-ați imaginat că am luat vacanță de la ”bucătăreală”, ei bine, v-ați înșelat. Am lipsit doar de aici, de pe blog, cu poveștile mele pe subiect. Cum să mai ai timp cu atâtea activități? Dar, nu mă plâng, să fie înțeles! Fac totul cu drag, pun multă pasiune, altfel nici nu-mi iese nimic. Gătesc fără chef, cu supărare, mâncarea nu are gust. Mă apuc de scris dar fără tragere de inimă sau cu gândurile înaltă parte, nicio șansă să ia o formă inteligibilă. Și, tot așa, orice aș vrea să fac, fără suflet și implicare totală, rezultatul este sortit eșecului. Dar, aminteam de gătit, prin urmarea, astăzi, revenim la Chef în bucătăria mea!

Chef în bucătăria mea!

Cuprins

Chef în bucătăria mea!

În bucătărie mă desfășor cu mare drag, e ca un fel de muzică ce o aud doar eu, ceva care mă face să simt aromele, ingredientele, fără să le măsor, miros sau cântăresc. Așa a fost în dimineața aceasta, după ce m-am întrecut pe mine în imaginație pentru alcătuirea micului dejun.

Chef în bucătăria mea!

Mi-am gătit rețeta conform planului alimentar, am adaptat ceva  bun și pentru mister, după care ne-am savurat cafeaua afară, pe terasă. Chiar și vremea parcă și-a mai domolit temperaturile mari, parcă miroase a toamnă sau, ”di vină” (haha), sunt eu.

Chef în bucătăria mea!

Ce-i drept, mă cam apucă melancolia și romantismul de toamnă :):). Da, toamna se apropie și cum spuneam, activitățile, da data aceasta fac referire strict de pregătiri și rețete specifice, sunt multe și diverse. Astfel că, profitând de ”recolta” de roșii, ardei capia,  mărar, pătrunjel și țelină  a mini-grădinii noastre, am făcut câte ceva pentru iarnă.

Chef în bucătăria mea!

 

Zarzavatul pentru ciorbă care nu lipsește din cămară, l-am preluat de la mama, îl fac cu roșii, ardei, pătrunjel și frunze de țelină. Tocate și amestecate, peste care adaug sare, cam o lingură la fiecare Kg, arată foarte bine și este foarte gustos.

Chef în bucătăria mea!

 

Spun gustos, nu, nu este nimic greșit, pentru că am o prietenă căreia îi place să mănânce așa, proaspăt, crud :). Voi faceți acest zarzavat pentru ciorbă? Am omis să vă spun că  nu pun morcov, țelină, ceapă, pentru că îmi place ca acestea să le folosesc proaspete.

Chef în bucătăria mea!

ardeiul capia

Ce mai pregătesc eu pentru iarnă, cu succes, este ardeiul capia. Din acest ardei roșu, dulce și cărnos, fac trei tipuri de conserve. În primul rând  toc și pun la congelator pentru că îl folosesc la tocănițe, sosuri, diverse feluri de mâncare. Este dulce și dă o savoare, aromă deosebită mâncării, colorează foarte frumos și este sănătos.

Chef în bucătăria mea!

Tot din acești minunați ardei capia tocați, o parte bag la cuptor și las să se stafidească, apoi îi pun în borcanele sterilizate, cum bine știm.  Ultima, nu și cea din urmă rețetă/variantă, este cea de capia copt și pus la borcan sau congelator. În funcție de preferințele voastre, la mine, în funcție de timp și spațiu.

Chef în bucătăria mea!

Vreți să vă mai povestesc? Până îmi răspundeți, continui, în speranța că nu  plictisesc. Câteva borcane cu roșii uscate pentru iarnă și am copt vreo 25 kg vinete. Gata, cam asta a fost până acum, am luat o pauză. Nu prea mare, să nu-mi ies din mână :):)).

IMG 20180827 184023 Chef în bucătăria mea!

Partea care urmează s-ar putea să fie cea mai interesantă pentru voi. Sau așa cred eu, pentru că vă las o rețetă de, hai să vedem, despre ce credeți că este vorba? Vă spun eu: gogoooși :). Pufoase, umflate, gustoase!

Chef în bucătăria mea!

 

Iată ingredientele de care avem nevoie:

  • 1/2 Kg făină
  • 2 ouă
  • 150 grame zahăr
  • un plic drojdie uscată doctor oetker
  • esență de vanilie, coajă de lămâie
  • o mână de stafide/merișoare
  • o cană lapte
  • un pahar iaurt
  • 50ml ulei
  • o linguriță de sare

Preparare

Se frământă un aluat și se lasă la crescut aproximativ o oră. Împart coca bine crescută în trei părți, din fiecare fac câte o foaie. apoi, cu forme sau cu ajutorul unui pahar ”decupez” gogoșile. Se coc în ulei sau în cuptor. Eu fac o parte și în cuptor pentru a mai evita uleiul. Ies gogoși rumene, pufoase și delicioase, se servesc calde, cu zahăr pudră, dulceață, miere, nucă, ciocolată, lapte și multe alte variante :). Fiecare cu preferințele sale.

IMG 20180827 175348 Chef în bucătăria mea!

Când am timp și dispoziție, cum spuneam și mai sus, fac gogoși umplute cu brânză, nutella, ciocolată etc. Astăzi, au fost așa, simple, pentru că mai am multe alte activități de făcut :) Poftă bună!

IMG 20180728 123428 resized 20180728 115301258 Chef în bucătăria mea!

inspirație și spor la bucătărit!

Mă grăbesc, mă așteaptă câteva zeci de … kg gogoșari de pregătit. Am niște prieteni buni care adoră gogoșarii cu miere în oțet făcuți de mine, după o rețetă proprie. Până data viitoare, predau legătura din bucătăria mea urându-vă  inspirație și spor la bucătărit!

 

UniquebyMM

 

Sursa: arhiva personală; Pinterest

Rate this post