• Chef în bucătăria mea!

    Salutare, dragilor! Dacă v-ați imaginat că am luat vacanță de la ”bucătăreală”, ei bine, v-ați înșelat. Am lipsit doar de aici, de pe blog, cu poveștile mele pe subiect. Cum să mai ai timp cu atâtea activități? Dar, nu mă plâng, să fie înțeles! Fac totul cu drag, pun multă pasiune, altfel nici nu-mi iese nimic. Gătesc fără chef, cu supărare, mâncarea nu are gust. Mă apuc de scris dar fără tragere de inimă sau cu gândurile înaltă parte, nicio șansă să ia o formă inteligibilă. Și, tot așa, orice aș vrea să fac, fără suflet și implicare totală, rezultatul este sortit eșecului. Dar, aminteam de gătit, prin urmarea, astăzi, revenim la Chef în bucătăria mea!

    Chef în bucătăria mea!

    Chef în bucătăria mea!

    În bucătărie mă desfășor cu mare drag, e ca un fel de muzică ce o aud doar eu, ceva care mă face să simt aromele, ingredientele, fără să le măsor, miros sau cântăresc. Așa a fost în dimineața aceasta, după ce m-am întrecut pe mine în imaginație pentru alcătuirea micului dejun.

    Chef în bucătăria mea!

    Mi-am gătit rețeta conform planului alimentar, am adaptat ceva  bun și pentru mister, după care ne-am savurat cafeaua afară, pe terasă. Chiar și vremea parcă și-a mai domolit temperaturile mari, parcă miroase a toamnă sau, ”di vină” (haha), sunt eu.

    Chef în bucătăria mea!

    Ce-i drept, mă cam apucă melancolia și romantismul de toamnă :):). Da, toamna se apropie și cum spuneam, activitățile, da data aceasta fac referire strict de pregătiri și rețete specifice, sunt multe și diverse. Astfel că, profitând de ”recolta” de roșii, ardei capia,  mărar, pătrunjel și țelină  a mini-grădinii noastre, am făcut câte ceva pentru iarnă.

    Chef în bucătăria mea!

     

    Zarzavatul pentru ciorbă care nu lipsește din cămară, l-am preluat de la mama, îl fac cu roșii, ardei, pătrunjel și frunze de țelină. Tocate și amestecate, peste care adaug sare, cam o lingură la fiecare Kg, arată foarte bine și este foarte gustos.

    Chef în bucătăria mea!

     

    Spun gustos, nu, nu este nimic greșit, pentru că am o prietenă căreia îi place să mănânce așa, proaspăt, crud :). Voi faceți acest zarzavat pentru ciorbă? Am omis să vă spun că  nu pun morcov, țelină, ceapă, pentru că îmi place ca acestea să le folosesc proaspete.

    Chef în bucătăria mea!

    ardeiul capia

    Ce mai pregătesc eu pentru iarnă, cu succes, este ardeiul capia. Din acest ardei roșu, dulce și cărnos, fac trei tipuri de conserve. În primul rând  toc și pun la congelator pentru că îl folosesc la tocănițe, sosuri, diverse feluri de mâncare. Este dulce și dă o savoare, aromă deosebită mâncării, colorează foarte frumos și este sănătos.

    Chef în bucătăria mea!

    Tot din acești minunați ardei capia tocați, o parte bag la cuptor și las să se stafidească, apoi îi pun în borcanele sterilizate, cum bine știm.  Ultima, nu și cea din urmă rețetă/variantă, este cea de capia copt și pus la borcan sau congelator. În funcție de preferințele voastre, la mine, în funcție de timp și spațiu.

    Chef în bucătăria mea!

    Vreți să vă mai povestesc? Până îmi răspundeți, continui, în speranța că nu  plictisesc. Câteva borcane cu roșii uscate pentru iarnă și am copt vreo 25 kg vinete. Gata, cam asta a fost până acum, am luat o pauză. Nu prea mare, să nu-mi ies din mână :):)).

    Chef în bucătăria mea!

    Partea care urmează s-ar putea să fie cea mai interesantă pentru voi. Sau așa cred eu, pentru că vă las o rețetă de, hai să vedem, despre ce credeți că este vorba? Vă spun eu: gogoooși :). Pufoase, umflate, gustoase!

    Chef în bucătăria mea!

     

    Iată ingredientele de care avem nevoie:

    • 1/2 Kg făină
    • 2 ouă
    • 150 grame zahăr
    • un plic drojdie uscată doctor oetker
    • esență de vanilie, coajă de lămâie
    • o mână de stafide/merișoare
    • o cană lapte
    • un pahar iaurt
    • 50ml ulei
    • o linguriță de sare

    Preparare

    Se frământă un aluat și se lasă la crescut aproximativ o oră. Împart coca bine crescută în trei părți, din fiecare fac câte o foaie. apoi, cu forme sau cu ajutorul unui pahar ”decupez” gogoșile. Se coc în ulei sau în cuptor. Eu fac o parte și în cuptor pentru a mai evita uleiul. Ies gogoși rumene, pufoase și delicioase, se servesc calde, cu zahăr pudră, dulceață, miere, nucă, ciocolată, lapte și multe alte variante :). Fiecare cu preferințele sale.

    Chef în bucătăria mea!

    Când am timp și dispoziție, cum spuneam și mai sus, fac gogoși umplute cu brânză, nutella, ciocolată etc. Astăzi, au fost așa, simple, pentru că mai am multe alte activități de făcut 🙂 Poftă bună!

    Chef în bucătăria mea!

    inspirație și spor la bucătărit!

    Mă grăbesc, mă așteaptă câteva zeci de … kg gogoșari de pregătit. Am niște prieteni buni care adoră gogoșarii cu miere în oțet făcuți de mine, după o rețetă proprie. Până data viitoare, predau legătura din bucătăria mea urându-vă  inspirație și spor la bucătărit!

     

    UniquebyMM

     

    Sursa: arhiva personală; Pinterest

    Rate this post

    Categories: Bucătăresc

    Etichete: , , , , ,

    23 thoughts on “Chef în bucătăria mea!

    • ce de bunatati ai facut. eu nu fac nimic din toate astea. face soacra-mea si pentru noi. 😀

    • ce-ar merge niste gogosi! eu am copt niste vinete pana acum si le-am bagat la congelator! dar o sa ma orientez si spre kapia, rosii, ceva de bagat tot asa la rece

    • barbierucristina spune:

      De zarzavat se ocupa mama mea. Dar ce pofta mi.ai facut cu gogosile alea pufoaseeee

    • ce de bunatati, si eu prepar mai mereu gogosi pentru familia mea! Sunt un deliciu!

    • In copilarie puneam impreuna cu mama multe conserve pentru iarna printre care si zarzavat pentru ciorba. Dar in ultimii ani am renuntat la acest lucru si cumparam dea gata toate conservele.

    • Lamiita Petre spune:

      O sa ma ai pe constiinta cu atatea bunatati prezentate. De gogosi mi-ai facut mare pofta. Spuneam ca vara asta nu am prajiturit deloc, motivul fiind un pui de diabet pe care l-am capatat. M-am limitat doar la cateva fructe si alea cat mai crude. Esti o gospodina desavarsita.

      • UniquebyMM spune:

        Mulțumesc pentru aprecieri!
        Cât despre pofte și probleme, stai calmă, fix la fel sunt și eu:
        la ultima analiză glico… a ieșit 6, deci mai am doar un mic pas.
        Mai fentez și eu cum pot, mai bag un castravete(amar),
        zahărul l-am scos din tot ce se poate, la gogoși am pus de salvie etc.
        Din când în când, mai fac câte un ”păcat” 🙂

    • paula sosoi spune:

      O Dumnezeule cate ai facut! Eu abia daca am pus cateva pungulite de ardei copti la congelator si pe alea le-am mancat zilele trecute 🙂

      • UniquebyMM spune:

        Îmi place să am tot ce trebuie ba, să mai dau și prietenilor, copiilor.
        Nici nu am pus foto cu toate pentru că uneori mă iau cu treaba și nu realizez 🙂

    • portiadecitit spune:

      Vai, cate bunatati ai facut! Si noi am pus vinete la congelat. Niste ardei capia vreau sa mai pun. 🙂

    • Don De Da'Vais spune:

      Păi crezi că e corect așa, te joci cu papilele mele și vrei să scapi nepedepsită?
      Află că asta e cu neputință, ai postat așa ceva, înțeleg că ți-ai asumat.
      Înghit pentru că am poftă de gogoși acum, cu dulceață, apropo.
      Cum să te pedepsesc, mă întreb…
      Să te înjur?
      Nu îmi stă în caracter, dar ia să încerc, poate mă surprind.
      -Fir-ar gogoșile alea pe care le-ai făcut, pe platourile mele!
      Uh, mă cam pricep, văd. În felul ăsta îți iau și gogoșile și dau satisfacție papilelor mele.
      Ah, am uitat formula magică, AVADA KEDAVRA!

    • Pai gogosi vreau si eu! Trebuie sa trimiti pachet si dupa aia sa postezi!

    • albusteluta spune:

      Noi avem o gradina mare plina cu de toate. Multe dintre conservele de iarna le pregatim din gradina noastra.Avem deja peste 100 de borcanele cu de toate 🙂 Ce fel de paine ai folosit sub pasta de avocado?

      • UniquebyMM spune:

        Și eu tot din grădina mea, doar că e mult spus, grădină 🙂
        Și apoi, cât mănâncă 2 oameni? Este suficient, ba, împart și altora 🙂
        Pâine neagră/graham.

    • Ramona Gheorghe spune:

      Eu ma bucur de toate aceste bunatati facute de mama mea. Eu imi pun doar niste castraveti la murat si anul asta incerc si niste pepeni si cam atat

    Lasă un răspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.