Bun găsit! Stresul este boala secolului care dă de furcă majorității oamenilor de pe planeta Pământ. Ei ași, nimic nou sub soare, ați putea spune. Fiecare dintre noi cunoaștem sau simțim pe propria piele consecințele acestui ”dușman”. Ceva nou însă ar putea fi răspunsul la întrebarea ce înseamnă prezența unui hobby în viața noastră. Despre prezența hobby-urilor în viața noastră și efectele lor asupra organismului, implicit a stresului propun să vorbim astăzi.

Prezența hobby-urilor în viața noastră

Prezența hobby-urilor în viața noastră

Hobby-urile sunt activități fizice sau intelectuale făcute cu plăcere în timpul liber. Aceste pasiuni desfășurate în timpul liber cu beneficii personale sau colective pot fi pictura, fotografia, activități sportive, olărit și bineînțeles blogging. Hobby-ul înseamnă de asemenea și trăirea intensă a bucuriei practicării lui și șansa evadării din rutina zilnică.  Folosind timpul și investind în pasiunile pe care le avem, îmbunătățim starea de sănătate fizică și psihică. Ai un hobby, ești cel mai aproape de satisfacția de a face ceea ce îți place. Voi face referire în continuare la câteva efecte vizibile ale practicării hobby-urilor.

Primul efect ar fi cel de diminuare a stresului, a unor stări fluctuante de dispoziție sau chiar evitarea stărilor depresive. Concret, în cazul pasiunii pentru activitățile sportive, se constată o condiție fizică mult mai bună. Când vine vorba despre un hobby care implică abilități mintale, se observă o îmbunătățire a memoriei, a atenției. În ambele cazuri, rezultatele obținute duc la îmbunătățirea stimei de sine și în final la un somn de calitate.

Bloggingul

Pasiunile ne scot din rutina zilnică și ne fac să ne simțim mult mai mulțumiți și relaxați. Dacă sunt hobby-uri pe care le împărtășim cu alții, duc la îmbunătățirea abilităților de comunicare și relaționare. Un exemplu concludent în acest sens este bloggingul. Timpul petrecut astfel poate deveni un element veritabil distinctiv care contribuie la îmbogățirea personalității dar și la comunicare și relaționare. Fără prezența unei pasiuni, viața poate fi plictisitoare, apăsătoare, chiar nefericită.

Prezența hobby-urilor în viața noastră

Un hobby poate contribui la calitatea vieții prin eliberarea stresului, emoțiilor negative și distragerea atenției de la problemele personale și profesionale. Timpul demonstrează că merită să investim în pasiunile noastre.

Îmi amintesc cum am pornit la drum cu pasiunea mea pentru scris și investiția mi se părea foarte mare. Pe lângă faptul că nu-mi permiteam, mă gândeam la ce bun să investesc în ceva în care nu am siguranța că va fi o reușită. Astfel că am stat pe domeniu gratuit până mi-am dat seama că nimic nu se poate dezvolta, nici măcar un hobby, fără a investi. Timpul, rezultatele și satisfacțiile care au început să apară le-am simțit ca pe ceva plăcut, chiar reconfortant și așteptat. Evenimentele, competițiile, provocările mi-au redat încrederea, mi-am îmbogățit cunoștințele printr-o continuă informare și am descoperit oameni, prieteni noi.

Prezența hobby-urilor în viața noastră

Hobby -urile pot fi chiar sursă de venit

Pasiunea poate oferi experiențe provocatoare, oferind șansa de a învăța lucruri noi fără sentimentul de presiune. Activitatea profesională vine de obicei cu o miză, cu o senzație de presiune, ceea ce nu se întâmplă când vorbim despre pasiuni. Acestea oferă posibilitatea explorării talentelor personale iar activitatea respectivă solicită corpul și mintea într-un mod plăcut.

Putem descoperi capabilități noi, din zona autocontrolului, creativității sau exersării unor deprinderi noi. Ele nu ar fi putut fi descoperite nefiind solicitate într-un context favorabil, rămânând acolo într-o stare latentă. Unele hobby-uri se pot transforma în abilități profesionale. Mai mult, pot deveni chiar activități profesionale de sine stătătoare care pot genera venituri suplimentare sau o profesie în sine.

Prezența hobby-urilor în viața noastră

Pasiunile pot ajuta să scăpăm de vicii

Uneori, hobby-urile pot deveni extrem de utile persoanelor care vor să scape de plictiseală, rutină, sentimente de neîmplinire. Acestea pot ajuta chiar la renunțarea unui comportament contraproductiv cum ar fi consumul de alcool, jocurile de noroc, consumul de droguri. Pasiunea pentru ceva anume ”dă de lucru”, dă sens timpului pe care l-am fi petrecut într-un mod neproductiv.

Cu alte cuvinte, hobby-urile pot fi preocupări simple și chiar dacă uneori par costisitoare, aduc o stare de bine și echilibru personal. Am putea spune din acest punct de vedere că pasiunile respectă principiul conform căruia puțin poate fi mai mult.

 

Acestea fiind spuse, concluzia este că prezența hobby-urilor în viața nostră este cât se poate de benefică. Sunt curioasă, voi ce pasiuni aveți?

Până data viitoare, acordați-vă timp pentru pasiunile voastre.