Bun găsit prieteni! Împăcarea este marele câștig al negocierilor – CSALB. Măsurile de relaxare au început să apară timid, ca și cum ar sta ascunse de temă, după colț, dar problemele de-abia acum încep. Crizele nu țin cont de bunele maniere, nu bat la ușă, ci ne trezim pur și simplu cu ele în prag. De fapt, nici măcar nu este nevoie să se anunțe cu surle și trâmbițe deoarece, știu foarte bine să-și facă simțită prezența.
Mulți dintre noi au reușit să -și construiască (cumpere) casa dorită, să construiască o afacere, să achiziționeze diverse bunuri, cu ajutorul creditelor. Fie că apelăm la bănci sau IFN-uri, toate sunt bune și frumoase când relația este una de parteneriat corect. Există însă perioade în viață când, din varii motive, suntem puși în situația dificilă de a nu putea onora obligațiile de plată către aceste instituții. Perioada prin care tocmai trecem este una care a schimbat total cursul lucrurilor. Mulți dintre noi au rămas fără job, fără afaceri și venituri, trezindu-se puși în fața crudei realități: imposibilitatea de plăti ratele. Pentru situații de acest gen există o instituție unică în România, care vine în ajutorul consumatorilor: CSALB.
Cuprins
Împăcarea este marele câștig al negocierilor – CSALB
Ce este CSALB?
Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar – CSALB– este instituția înființată în urma implementării unei Directive europene, similară cu o instanță privată. În România, niciun alt domeniu nu oferă această oportunitate, deși în Europa există astfel de Centre și în domenii precum telekom, transporturi, utilități etc.
CSALB este o entitate juridică autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridică. Este un concept nou pentru România, ca doi oameni cu viziuni diferite să se așeze la masa negocierilor, să discute fără să se uite urât unul la altul. Dacă până acum eram obișnuiți ca litigiile să se rezolve pe cale conflictuală, CSALB și caravanele din țară vorbesc despre o altă abordare, a concilierii.
CSALB este instituția europeană unde consumatorul poate rezolva gratuit litigiile cu băncile, iar timpul de soluționare este rezonabil. Acesta este de maxim 90 de zile conform legii, media fiind de 55 zile, mult mai puțin decât durată unui proces. CSALB există din necesitatea ca persoana (consumatorul/clientul), să fie pusă într-o poziție de relativă egalitate cu banca. Soluționarea litigiilor înaintate de consumatori este realizată de conciliatori.
Concilierea este un joc elegant, fără fente și driblinguri (ca în fotbal).
Conciliatorul
- Conciliatorul este un sfătuitor, nu un judecător. Acesta trebuie privit cu încredere, ca o persoană apropiată care poate să facă mai bine legătura cu banca decât consumatorul singur.
- Munca conciliatorului reprezintă canalul de comunicare între bancă și negociator. Conciliatorii sunt persoane fizice cu expertiză și au rol de negociator esențial în reechilibrarea legăturilor comerciale dintre bancă/IFN și consumator.
- Conciliatorul echilibrează balanța sistem bancar- client/consumator.
- Conciliatorii analizează situațiile și tratează fiecare caz în parte în mod specific, procedura fiind una flexibilă. Concret, nu se intermediază o negociere colectivă, fiecare caz beneficiază de o negociere individuală cu banca.
“Împăcarea este marele câștig al negocierilor”
Oamenii care apelează la CSALB trebuie să vină cu convingerea că vor obține în mod sigur o soluție care le va fi favorabilă, dar nu neapărat identică cu cea obținută în instanță. Hotărârea propusă în procedura negocierii este rezultatul voințelor ambelor părți, într-o “procedură voluntară grațioasă”- cum i se spune în termeni juridici.
“Mai bine o pace strâmbă decât un război drept!”Nu poți avea dreptate sută la sută, prin urmare, nu te aștepta să câștigi doar tu (consumator) sau, doar banca. Rezultatul obținut va fi unul care satisface ambele părți, într-un timp rezonabil (scurt), cheltuială zero, într-un mod clar și fără timp pierdut.
Fac o paranteză pentru a vă povesti o experiență proprie prin care am trecut. Cu câțiva ani în urmă am trăit o perioadă teribilă, ajungând în cele din urmă în imposibilitatea de a-mi plăti ratele. Om de bună credință, am alergat la bancă să negociez. Timp de aproape un an am bătut drumurile încercând să obțin o înțelegere, o reeșalonare, o amânare, ceva. În zadar m-am “luptat”, cărând după mine tomul de documente doveditoare pentru a-i convinge.
Nu am găsit înțelegere și niciun pic de flexibilitate pentru o soluție care ar fi venit în ajutorul ambelor părți. Desigur, nu se punea problema să apelez la avocați, deoarece nu-i puteam plăti, iar rezultatul, sunt sigură că l-ați intuit. Ah, cât de bine mi-ar fi prins să beneficiez de ajutor gratuit și rapid în soluționarea problemelor cu băncile! Din păcate pentru mine (și pentru bancă), nu exista CSALB. Altfel, m-aș fi numărat în procentul de 90% din cazurile aflate preluate de CASLB, în care soluția propusă a fost acceptată de bănci.
Împăcarea este marele câștig al negocierilor -CSALB
Motivele pentru care să apelați la CSALB sunt clare și convingătoare, în cazul în care la un moment dat aveți probleme cu instituțiile financiar bancare. Totuși, le voi sublinia mai jos:
- Analiză specifică cazului fiecărui client
- Conciliatori profesioniști
- Ajutor gratuit
- Timp de soluționare rezonabil, chiar scurt.
- Șanse sigure de câștig a ambelor părți, fără a se ajunge la proces
- Fără timp pierdut
Multe dintre lucruri dintre ele nu le stiam, multuminm de articol!
Faptul că putem beneficia de ajutor și consiliere în mod gratuit atunci când problemele financiare ne depășesc, e de bun augur! Mulțumesc pentru aceste informații noi și utile!
E bine ca exista o institutie care intervine in astfel de situatii sensibile si gaseste solutia.
Mulțumim frumos pentru articol! Aceste informații ne vor fi de folos!
In trecut am avut ceva probleme cu banca, mi-ar fi prins bine ajutorul lor. Dar e bine de stiut pe viitor.
Tare utile informatiile – multumim frumos ca ne-ai prezentat o astfel de solutie
Foarte interesante și utile informațiile! Mi-a plăcut mult articolul tău!
Ma bucur sa aflu ca putem apela la o asemenea solutie. Merci frumos de recomandare,cred ca am sa pun bine articolul,în caz de nevoie.😉😉😉
Ce de informații utile! Îmi place că abordezi subiecte interesante, iar acesta este unul dintre ele.
Am aflat ceva nou cu ocazia aceasta.
Nu, nu știam de CSALB. Din ce am citit aici, mi se pare că are un rol foarte important in negociere. Mă bucur că avem la cine apela in astfel de situații.
Sunt foarte încântată de faptul că există acești conciliatori/mediatori, astfel nu mai ajungem prin tribunale.
Mi-a placut articolul! Multe lucruri nu le stiam. “Împăcarea este marele câștig al negocierilor” o fraza in care exista mult adevar si pe care o putem folosi in viata de zi cu zi.
Nu stiam de ei, dar e bine de stiut. Mai mereu avem diverse probleme cu furnizorii si articolul asta e foarte informativ. Multumesc!
Atunci cand sunt probleme, un teren neutru cum reprezinta ei este ceea ce trebuie.
Probabil foarte multa lume nu stie de ei si este mare pacat pentru ca s-ar rezolva mult mai amical problemele de genul acesta. Sper ca articolul tau sa ajunga la cat mai multe persoane.
Nu am avut nevoie de aceste informatii pana acum. Dar e bine de stiut pe viitor. Te pup 😘
In astfel de vremuri chiar este bine sa stii la cine sa apelzi cand te aflii intr-o asemena situatie.
Eu abia am auzit de aceasta institutie si cred ca este bine ca s-a infiintat pentru ca poate rezolva multe probleme