Bun găsit! Fiesta spaniolă dedicată solstițiului de vară (San Juan). Ultima lună de zile a fost extrem de intensă și, bineînțeles, nici nu mi-am dat seama când a trecut. Oricum, timpul pare că s-a comprimat, conform unei teorii chiar este adevărat, iar în ultima vreme am constatat la fel și eu. Deși activitățile au fost de tot felul și s-au desfășurat, mă repet, intens, pot afirma că am făcut față cu brio. Și, în afara senzației de insuficiență a timpului, nici nu mă plâng. Unde voiam să ajung de fapt? La călătorii și amintiri, povești pe cre nu am apucat să vi le spun.

Cuprins

Fiesta spaniolă dedicată solstițiului de vară (San Juan)

Cu siguranță ați observat de ceva vreme lipsa articolelor pe tema vacanțelor/călătoriile. Desigur, există și motive pentru care s-a întâmplat asta, iar unul dintre ele este acela că nu am avut noutăți. Incertitudinea încă reușește să ne țină în frâu nerăbdarea și nu ne permite să ne aventurăm în destinațiile dorite. Să scriu (din nou) despre aceasta (incertitudine) și decizii care se bat cap în cap, zic pas. Sincer, nu sunt genul să bat apa în piuă. Pe scurt, încă nu am pornit în călătorii, decât scurte, pe la noi, cum spuneam și într-un articol anterior. Și acestea le-am făcut cazându-ne la prieteni sau rude, deoarece, nici cu hotelurile și restaurantele lucrurile nu sunt prea clare.

pexels photo 1032650 Fiesta spaniolă dedicată solstițiului de vară (San Juan)Totuși, vreau să păstrăm tonusul bun și să împărtășesc cu voi câteva lucruri care să ne mențină în sfera atât de minunată a vacanțelor sau călătoriilor. O poveste despre o fiesta spaniolă St. Juan, la care am asistat în prima mea vacanță din Tenerife.

Între 20-23 iunie, cum probabil mulți dintre voi știți, este solstițiul de vară. Noaptea dintre 23-24 iunie este cea mai scurtă noapte din an, iar solstițiul de vară a fost considerat în antichitate, cel mai important eveniment al anului solar. Deși nu există o legătură, corespondență astronomică strictă a solstițiului, sărbătoarea ale căror elemente sunt soarele, focul și apa, a fost mutată pe 24 iunie. Dată la care în fiecare an, odată cu creștinismul, se sărbătorește Sfântul Ioan Botezătorul (spaniolul) San Juan.

Solstițiul de vară – tradiție străveche

Solstițiul de vară este o tradiție din timpuri străvechi, fiind cum am spus, cel mai important eveniment al anului solar. Asemeni Nopții slavului Ivan Kupala, sărbătoarea San Juan își are rădăcinile dinaintea creștinismului și, întruchipează victoria luminii asupra întunericului. Simbolul cel mai important al sărbătorii este focul, conceput ca purificator al gândurilor necurate și energiilor rele.

La originile sale, sărbătoarea era dedicată sosirii solstițiului de vară și se obișnuia să se ardă lucruri/obiecte inutile. În Spania, sărbătoarea San Juan a devenit una dintre cele mai importante și atractive ale anului, păstrând ritualurile. Astfel, în noaptea dintre 23 -24 iunie a fiecărui an, oamenii aprind focuri peste tot, sărind peste ele. În unele locuri, spaniolii merg pe cărbuni arși sau călăresc cai pe străzile pline de oameni. Se crede că focurile trebuie aprinse în această noapte pentru a se curăța eșecurile și a alunga energiile negative. Zicala cataluneză legată de acest ritual spune că: “Cine nu aprinde un foc de San Juan, nu se “aprinde” tot anul”.

Alt element important al sărbătorii San Juan este apa, iar legenda spune că o baie în ajunul sărbătorii, vindecă toate durerile. De aceea, oamenii aprind focuri pe plaje, în apropierea mării/oceanului. 

Spaniolii țin la această sărbătoare și o practică, pentru a le alunga spiritele rele și pentru a se purifica cu ajutorul focului. Credința lor este că flăcările focurilor alungă spiritele, curăță atât spiritual cât și fizic și ajută la vindecarea bolilor. În zilele noastre, sărbătoarea a luat o amploare și mai mare transformând-o și într-o veritabilă atracție turistică. Astfel, se aprind focuri pe plaje, muzica răsună peste tot, dansul, băutura și veselia durează până dimineața. Obiceiurile ca săritul peste foc și săritul peste valuri de la miezul nopții sunt practicate și acum, pentru îndeplinirea dorințelor.

IMG 20190518 110801 Fiesta spaniolă dedicată solstițiului de vară (San Juan)

Prima mea vacanță în Tenerife și sărbătoarea San Juan

Eu am aflat despre San Juan în prima mea vacanță, când am nimerit  exact în perioada în care se desfășoară sărbătoarea. Fără să știu despre aceste obiceiuri și ritualuri, am fost foarte surprinsă să văd oamenii adunându-se în număr foarte mare pe plaje. Nefirescu venea din cauză că era seara târziu, iar pe plajă erau focuri aprinse, muzică, veselie, și oameni pregătiți pentru o baie în mare. Era fascinant, dar cumva, un aer mistic, nefiresc, plutea în aer, însă veselia molipsitoare și binecunoscută a spaniolilor (canarienilor) nu te putea lăsa indiferent. Intrai instant în atmosfera aceea de sărbătoare a vieții, așa cum este considerată de aceștia. Abia apoi, am aflat mai multe despre această sărbătoare și importanța ei pentru spanioli și canarieni.

Cred că nimic din ceea ce ni se întâmplă nu este întâmplător de aceea, sunt convinsă că nu a fost o întâmplare ca în prima vacanță pe insulă să descopăr această sărbătoare. Altfel, de ce m-aș fi aflat exact în locul care reprezintă în mod tradițional, centrul sărbătorii San Juan? Mă puteam afla în orice alt loc de pe insulă sau în Playa de las America, unde aveam cazarea, având în vedere că nu știam despre această sărbătoare.

Așadar, pe plaja Playa Jardin din Puerto de la Cruz, am asistat la focurile și spectacolul de lumini de pe țărm, la bucuria oamenilor care luau cu asalt locurile pe nisip. Priveam fascinată la miile de oameni grăbiți să intre în ocean la miezul nopții, respectând tradiția, credința și magia legendei.

Fiesta dedicată solstițiului de vară – San Juan

Apa cu puterile magice pe care le are doar în această noapte, iar focul din noaptea San Juan- simbol al abundenței, purității și fertilității. Lumina spectacolului de artificii, special conceput să alunge spiritele rele, dă speranță și încredere. Trei elemente care au scopul de a ajuta soarele să prelungească ziua, o victorie a binelui și luminii asupra răului și întunericului.

Cum zilele trecute a avut loc solstițiul de vară, deci și sărbătoarea San Juan, mi-am amintit de frumoasa noaptea pe care am petrecut-o în prima mea vacanță pe insulă. Desigur, m-am întrebat dacă anul acesta, în condițiile și împrejurările date, s-a putut desfășura sărbătoarea atât de populară și iubită de spanioli. Până voi afla, rămân cu gândul la destinația mea de suflet, Tenerife și cu speranța că vom reuși să ajung în curând.

Până când măsurile de relaxare vor fi clare și zborurile vor putea fi reluate în siguranță, se conturează tot mai mult o vacanță în Grecia. Mi-e tare dor de o călătorie și Grecia, pare cea mai sigură și “realizabilă”. Skiathos este una dintre variantele la care lucrez, mai ales că nu l-am văzut de ani buni.

Care sunt planurile voastre cu privire la vacanță și ce amintiri deosebite, de neuitat aveți? Știați de sărbătoarea San Juan despre care v-am povestit? Cum vi se pare? V-ar plăcea să petreceți o astfel de sărbătoare alături de spanioli? Aștept cu mare nerăbdare răspunsurile voastre!

Până data viitoare păstrați-vă speranța și încrederea în bine!

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!

Rate this post