Bun găsit! Călătoriile/vacanțele între vis și realitate. Vă amintiți despre povestea cu superstițiile, trucurile legate de călătorii? Ei bine, în noaptea dintre ani mi-am plimbat trolerul pentru ca anul care venea să-mi aducă multe călătorii. Funcționase în anii trecuți iar în 2020 îmi doream să curgă pur și simplu călătoriile. Se pare însă că nici superstițiile nu mai sunt ce-au fost în vremuri de pandemie. Lăsând gluma la o parte, Planeta Pământ s-a oprit și și-a revendicat drepturile iar viața ne-a fost schimbată. S-au scurs deja patru luni din anul pe care, apropo, mulți l-au declarat atipic dar nimeni nu a dat o definiție exactă, iar noi încă suntem “consemnați”.

Călătoriile/vacanțele – între vis și realitate

IMG 20191120 105549 Călătoriile/vacanțele - între vis și realitate

Personal, statul acasă nu mi-a schimbat în mod dramatic sau total, stilul de viață. Nu mă pot plânge de plictiseală și nici nu am transformat asta într-o tragedie. Cu toate acestea, există clar elemente care mi-au schimbat prioritățile. Perioada aceasta mi-a adus griji și frământări în plus, întrebări și preocupări legate de ce va fi în perioada următoare.

Viața își vede întotdeauna de drumul ei iar eu mi-am propus să fac planuri pentru vacanțe și călătorii. De aici pornisem de fapt, de la călătorii, despre care știți foarte bine cât îmi sunt de dragi. Bineînțeles că îmi lipsesc foarte tare și gândurile îmi sunt mereu pline de imagini, amintiri, întâmplări și prieteni. Mi-a fost greu să anulez vacanța plănuită pentru luna mai, mi-e și mai greu că nu pot planifica nimic concret din cauza incertitudinii. Dar, nu-mi pierd speranța! Sunt convinsă că vom reveni încet- încet la o normalitate, așa cum va fi ea. Că vom putea călători din nou și ne vom bucura de vacanțe în locurile minunate ale planetei. Când, cum? Vom vedea!

De unde vine acest optimism? Ancora de care mă agăț cu toată puterea mea este comunicarea, acum doar virtual, cu prietenii pe care mi i-am făcut în vacanțe. Îmi place conversația, îmi plac oamenii, ador să le aflu poveștile de viață, iar legăturile dintre noi îmi dau energie. Statul acasă mi-a dat de înțeles că viața sănătoasă are valoare imensă, sufletul are nevoie de îngrijire, oamenii au nevoie de oameni.

IMG 20191121 184638 Călătoriile/vacanțele - între vis și realitate

“Nimic nu este permanent în această lume nebună.”

Dar, vorba lui Charlie Chaplin a cărui carte mi-a plăcut foarte mult și care spune: “Nimic nu este permanent în această lume nebună. Nici măcar necazurile noastre”. Nu-i așa că are dreptate? Știți voi ceva care îl poate contrazice? argumentat zic?!? Circulă acum o teorie conform căreia nimic nu va mai fi ca înainte și, cel mai probabil așa va fi. Puțin optimism însă este obligatoriu și necesar. Cât timp vom fi sănătoși, întregi la “minte și la trup”, vom reuși să demarăm din nou lucrurile bune, frumoase. Iar planurile ajută enorm!

Prin urmare, cred că vom putea călători din nou, vom putea merge din nou în vacanțe și ne vom putea bucura de destinații preferate. Și mai cred că este important să împărtășim experiențele și amintirile din locurile pe care le-am vizitat. Sunt amintiri, povești, experiențe pe care poate nu am reușit să le împărțim din lipsa de timp și avalanșa de probleme care ne copleșeau. 

Sau, poate că sunt lucruri pe care nu am apucat să le facem, deși ne-am fi dorit. Oare nu merită să le plănuim pentru următoarea călătorie/vacanță? Iată, acum a venit momentul în care avem timp mai mult și ne putem apleca asupra tuturor. Este adevărat că ne -am schimbat comportamentul și sper, vom fi mult mai precauți. Dar vom călători, vom munci, ne vom revedea, ne vom bucura de tot ce ne oferă natura și viața. 

IMG 20190820 WA0042 Călătoriile/vacanțele - între vis și realitate

Călătoriile/vacanțele – între vis și realitate

V-am destăinuit toate acestea deoarece știu că vă întrebați ca și mine, ce se va întâmpla cu vacanțele noastre după pandemie.  Se va întâmpla probabil să nu putem face chiar tot ce ne-am propus, să nu putem încă vizita locurile preferate din afara țării. Dar putem face planuri în detaliu, foarte documentate despre destinații la care visăm. Putem reînvia amintirile vacanțelor reușite, putem comunica cu cei aflați pe aceeași lungime de undă.

E adevărat, în domeniul turismului problema este gravă și nimeni nu știe deocamdată cum să acționeze astfel încât să-l pună pe picioare și să respecte regulile impuse. Nici măcar țările al căror turism asigură venituri semnificative la valoarea pib-ului lor. În balanță este cântărită sănătatea populație și sănătatea economiei sau altfel spus, bunăstarea poporului. Greu de luat decizia corectă!

Susțineam însă mai sus optimismul și nu mă dezic, deci continuu pe acest ton. Ce putem face noi? Planuri. Iar pentru că și banii (bunăstarea) fiecăruia contează, ne vom gândi de 2, 3, … mai multe ori înainte să plătim în avans suma integrală. Vom fi mult mai atenți, mai precauți aș zice, la modalitatea de plată, condiții contractuale și asigurări. Oricât de dragă și mult dorită ar fi destinația vacanței alese, “paza bună trece primejdia rea”. Eu merg chiar pe varianta Do It Yourself, rezervând prin Booking cu anulare gratuită și plata la proprietar. Astfel, reușesc să reduc la zero pierderile.

IMG 20190819 184812 Călătoriile/vacanțele - între vis și realitate

Recomand o bună informare

În altă ordine de idei, dacă dorința, dorul sau pasiunea, adrenalina, știu eu ce alte motive vă îndeamnă la o vacanță musai în această vară -toamnă, recomand o foarte bună informare. Urmăriți site-urile credibile, cele oficiale ar fi de preferat, sursele cele mai sigure de unde puteți afla toate informațiile despre destinația aleasă.

Am aflat câteva informații despre cele mai căutate destinații care vin sa confirme exact ce spuneam mai sus. Spre exemplu, guvernul grec a anunțat deschiderea sezonului în iulie, doar pentru 3 luni și numai cu un pașaport de sănătate. Deocamdată, nu se menționează nimic despre acest pașaport, ce înseamnă, cum se obține, cum se utilizează etc. Dacă ne gândim la câți dintre cei care preferă această destinație alegând mașina ca mijloc de transport, trebuie să urmărim cu atenție cum va proceda Bulgaria.

Croația intenționează și ea să ceară un certificat de sănătate, dar și să creeze niște coridoare turistice. În Spania, guvernul anunțase inițial că vara aceasta va fi închisă (mediafax) dar ține cont și de procentele aduse la pib. Nici la noi în țară nu s-a luat o măsură și nu s-a avansat o dată de deschidere a turismului. Prin urmare, totul se scurge într-o incertitudine și îngrijorare greu de explicat. Cum  și când vor fi următoarele călătorii/vacanțe, nu știu să vă răspund concret, argumentat, așa cum mi-ar plăcea. Promit însă să vă țin la curent cu toate noutățile.

IMG 20190826 WA0004 1 Călătoriile/vacanțele - între vis și realitate

Călătoriile/vacanțele – între vis și realitate

Spuneam că sufăr teribil la gândul că nu voi ajunge anul acesta în Tenerife, în Grecia, nici vorbă de Italia, dar nu disper. Până când lucrurile vor merge într-o direcție bună, până când vom putea circula în siguranță pentru sănătatea noastră, voi face planuri. Voi visa cu ochii deschiși privind fotografiile și filmulețele din vacanțele trecute. Mă voi hrăni cu poveștile aflate de la prieteni și îi voi ruga să-mi trimită imagini cu locurile dragi mie, atunci când vor putea. Mi-am făcut o rezervare prin Booking, care îmi dă speranță și încredere, și mai mult, îmi propun să vă aduc câte o poveste din când în când.

Despre asta vin și vă cer părerea: cum vi se pare această idee, vă surâde? V-ar interesa? Sau, poate v-ar atrage mai mult alte subiecte pe tema vacanțelor, turismului? Voi cum vă alinați dorul de vacanță și cum v-ați gândit să procedați anul acesta? În comentarii, aștept răspunsurile, opiniile și ideile voastre.

Până data viitoare, fiți sănătoși și nu renunțați la visul de a călători!

 

UniquebyMM

Mulțumesc frumos pentru vizită! Dacă v-a plăcut pledoaria, mai poftiți!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0