Salutare, dragilor! În urmă cu un an mă așteptam la o lună extraordinară: de la pregătirea, confecționarea și alegerea mărțișoarelor, la alegerea cadourilor și organizarea petrecerilor. Nu era doar o lună plină pe care o trăiesc de ani buni, era un an deosebit. Mă pregăteam să primesc noi membri în familie și să adaug alte două zile de sărbătoare celor deja existente în viața mea. Stabileam în minte și chiar avansasem rezervări pentru a oferi cele mai frumoase și inedite surprize. Nicio fracțiune de secundă, deși sunt foarte atentă și realistă cu tot ce se întamplă în jurul meu, cu tot ce fac, nu mi-am imaginat calvarul care va urma. Dar, în viață nu se poate programa totul!

Cuprins

Obiceiuri care ne pot îmbunătăți viața

pexels photo 1749303 Obiceiuri care ne pot îmbunătăți viața

Auzim adesea că trecutul reprezintă ceva ce trebuie lăsat în urmă, să nu ”trăim din amintiri”. Numai că, trecutul ne ajută să ne îmbogățim experiența, să nu uităm, să învățăm din ceea ce am trăit. În cazul meu, astăzi, la un an de la declanșarea nebuniei mondiale, nu am de gând să fac o analiză a ceea ce a fost. Folosesc asta doar ca punct de referință. Mai exact, îmi doresc, ca toată lumea de altfel, să am un an total diferit de cel trecut. Să pot trece cu brio peste provocările … lumii.

Deunăzi, am citit ceva interesant care, mai mult decât nota de interes mi-a dat mult de gândit. Era vorba despre felul în care am putea acționa pentru ca anul 2021 să fie unul deosebit. Nu era ceva de genul acela de lecție cu pași de urmat pentru a- ți schimbă viața în câteva minute. Făcea trimitere la lucruri aflate la îndemâna fiecăruia dintre noi, acțiuni simple, obiceiuri din viața noastră care, contribuie enorm la calitatea vieții.

Practici copleșitoare vs obiceiuri posibile

Sunt obiceiuri, practici care devin copleșitoare, gen: meditez x ore pe zi, citesc x cărți pe săptămână/lună etc. Mulți dintre noi ar face-o, eu cu siguranță m-aș număra printre ei, dar, la naiba (scuze!) ziua nu are decât 24 de ore și am o mie de late sarcini de dus la bun sfârșit.

Și-atunci, m-am gândit la chestii mai mici, posibile, care nu-mi iau mult timp și energie și care m-au ajutat în trecut. Am găsit câteva, destule zic eu, dar nu e nevoie să le fac pe toate și mai ales, nu tot timpul. Se pot adapta, se pot alterna, pot sări peste unele, mai ales atunci când viața nu-mi dă răgaz, mă pot întoarce la ele când vreau. Nefiind vorba despre ceva nemaipomenit, foarte posibil să cunoașteți și să recurgeți și voi la aceste activități, obiceiuri, nu-mi propun să vă ”învăț”. Totuși, le las aici, în eventualitatea că voi reuși să vă stârnesc curiozitatea și, să vi le reamintesc.

pexels photo 1024960 Obiceiuri care ne pot îmbunătăți viața

  • Un lucru pentru care ești recunoscător

Cu siguranță, fiecare dintre noi are mai multe lucruri pentru care este recunoscător, însă, cine stă să facă liste zilnic! Cred că unul singur este suficient și eu, spre exemplu sunt recunoscătoare pentru ziua de viață pe care o primesc. Mai am și altele: pentru familie, pentru sănătate etc. Ceva simplu, dar esențial.

Recurg la acest ”truc” din perioada în care viața a fost la un pas să mă lase baltă. Îi spun truc pentru că funcționează pe perioade scurte, dar mă ajută să mă remontez mai ales în zilele grele. Scriu unul dintre lucrurile pentru care sunt recunoscătoare, primul care îmi vine în minte în ziua respectivă. Sau, mulțumesc în gând pentru ziua de viață, familia …etc.

  • Spune ”nu” o dată pe săptămână

Aparent ușor, refuzul este un lucru greu de făcut pentru cineva care a fost învățat altfel. Nu e frumos să refuzi era fraza care mi s-a inoculat într-atât încât și acum mă mai simt vinovată uneori când spun nu. Și totuși, atunci când am reușit să o fac și să-mi înfrâng sentimentul de vinovăție, am simțit pe pielea mea cât de eliberator este.

Când acceptăm totul, nu rămâne timp pentru noi. Iar mie, nu acest lucru nu-mi era clar. Dimpotrivă, știam și înțelegeam foarte bine asta, dar, pur și simplu nu-mi ieșea. Am început însă prin a refuza ceva ce nu-mi făcea plăcere în timpul săptămânii.

pexels photo 3826681 Obiceiuri care ne pot îmbunătăți viața

Obiceiuri care ne pot îmbunătăți viața

Niște întâlniri care nu-mi făceau nicio plăcere, nu aveau nimic important în afară de satisfacția (distracția) persoanelor respective, îmi mâncau timp și mă secau de energie. Cu toate astea, nu eram în stare să refuz. Până acum doi ani, când am luat taurul de coarne și am refuzat. Bine, adevărul este că eram atât de prinsă încât orice calcule am făcut, nu-mi ieșea timp pentru asta.

Refuzul acela, chiar cu tot ce aveam de făcut, mi-a făcut extrem de bine. Rămăsese puțin timp, dar eram plină de energie. Din acel moment am renunțat la acele întâlniri, deși prima dată o fusem oarecum inconștient, a fost felul meu de a începe să refuz. Persoanele respective au avut și ele nevoie de timp să se adapteze situației, dar până la urmă au acceptat.

  • Investește în experiențe

De câte ori nu ați auzit spunându-se că oamenii investesc foarte mulți bani în obiecte și extrem de puțin în experiențe? Fără să par vreo arogantă și mai ales pentru că țin la sinceritate, am ținut mereu cont de ambele. Ar fi ipocrizie să nu recunosc că acord importanță și lucrurilor, obiectelor.

Dar, mi-au plăcut de când mă știu, călătoriile. Ce spun eu, mă fascinau! Pur și simplu, atunci când urcam într-o mașină îmi doream să merg până … la capătul lumii. Mai am și acum uneori sentimentul, dar acum sunt mult mai … realistă. :) Acum spun ”până se termină combustibilul”! Revenind, în acest an avem nevoie mai mult decțt oricând să investim în experiențe.

IMG 20201027 190001 Obiceiuri care ne pot îmbunătăți viața

Experiențele, cele mai de preț amintiri

În ceea ce mă privește, ador și obiectele, îmi place să investesc în cele de calitate, valoroase cu adevărat, dar nu pot trăi fără călătorii. Adevărata bogăție este să descoperi locurile și oamenii acestei extraordinare planete pe care trăim. Are atâtea frumuseți, atâtea povești, atâta bunătate și muuulte alte lucruri de văzut, aflat, știut. Mi se pare că nu am trăit cu adevărat dacă nu pot călători și experimenta.

Iar experiențele acumulate sunt cele mai de preț amintiri, comori. Știu, situația încă incertă și plină de necunoscute, dilemele, ne limitează și îngrădesc voința, planurile. Putem recurge totuși la excursii scurte, plimbări. Până una alta, tot avem la îndemână ceva mai mult decât anul trecut pe vremea asta care să ne ajute să ne putem deplasa mai mult sau întâlni cu prieteni, oameni dragi: testele și vaccinul. Poate că nu putem călători încă în străinătate, dar ne putem bucura de multe alte activități apelând la teste. Încercați și veți simți singuri efectele!

  • Minutul de exerciții 

Fără îndoială, mulți dintre noi practică exerciții fizice sau diverse sporturi, dar la fel de mulți sunt de cealaltă parte. Eu mă număr printre cei din urmă: nici nu practic, nici nu -mi place, nici nu am timp, nici nu pot face sport sau programe dedicate în acest sens. Dimineața însă, oricine (chiar și eu!) poate face cîteva exerciții simple pentru un singur minut. Rolul acestora este de a pune sângele în circulație și a ne scoate din ceața dimineații cu care ne confruntăm adesea. Nu doare, nu cere eforturi extraordinare, nu golește energia, doar ajută.

  •  Organizează, decorează casa

În teribilul an 2020 ne-a ținut mai mult în casă decât în oricare altul. Munca de acasă a devenit activitate obișnuită iar timpul liber a fost și el afectat prin impunerea regulilor și interdicțiilor de a petrece în afara casei. Indiferent de spațiu, oricât de mult ne-am iubi cuibul, locul cel mai plăcut devine plictisitor sau chiar mai mult de atât. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, putem recurge la această activitate.

Mie îmi face și plăcere să reorganizez locul de lucru, locul de citit sau locul de relaxare prin conversații și vizionarea filmelor. Ori de câte ori simt că am nevoie de o schimbare de ”decor”, schimb, înlocuiesc sau, atunci când se schimbă anotimpul decorez. Îmi face teribil de bine să decorez casa în ton cu anotimpul care se instalează de la flori și obiecte decorative la tablouri. În rest, mut fotolii, măsuța de lucru, fac fel și fel de schimbări în funcție de lumină sau … reguli feng shui pentru un zen mai bun.

  • Aruncă lucrurile inutile 

Dacă s-a întâmplat și sunt convinsă că vi s-a întâmplat, să păstrați lucruri doar pentru că ”ar pute folosi odată”, încercați acest exercițiu: aruncați-le. Colecții de reviste, tot felul de chestii defecte pe care ”le vom repara” la un moment dat sau haine pe care nu le mai îmbrăcăm și exemplele pot continua. Avem motive numai de noi știute pentru care le păstrăm, însă nu fac altceva decât să adune praf, energie mai puțin bună și să ocupe spațiu.

Obiceiuri care ne pot îmbunătăți viața

Aruncați-le cât mai departe, faceți asta în mod conștient și veți descoperi o mare eliberare. Am adunat multe lucruri inutile, nefolositoare, neputând renunța la ele. Le-am plimbat prin diverse locuri ale casei, dela etaj la subsol, de la subsol la mansardă, până anul acesta. Am renunțat la o parte, mai am încă de aruncat, dar le iau pe rând și  mărturisesc sincer, m-am simțit fantastic. Sunt convinsă că a avut și efect de atragere a energiei bună, pozitivă.  

  •  ”Când nu-i cap, vai de picioare”

Un proverb vechi spune: ”când nu-i cap, vai de picioare”. Folosiți-vă de acesta în favoarea voastră, ca o modalitate de a accepta ce vi se întâmplă. Mai exact, nu vă enervați atunci când uitați să cumpărați pâine sau orice altceva de la magazin. Nici atunci când nu vă găsiți cheile sau uitați telefonul acasă. Acceptați situația și amintiți-vă că, slavă Domnului, aveți picioare și le puteți folosi. Asta ne va ajuta să ne detensionăm și nervii și picioarele!

  • Dezactivează notificările

Deși citisem de nenumărate ori despre asta, nu reușeam să renunț. Mi se părea că toate lucrurile importante din lume trebuia să le știu, că toată lumea care mă contacta trebuia să promească răspuns instant ș.a.m.d. Se pare că pentru o singură secundă de întrerupere este nevoie de douăzecișicinci de minute pentru recâștigarea concentrării.

Aveam nevoie să fac ceva în sessul acesta! Și, ”inevitabilul” s-a produs atunci când am realizat că nu mă puteam concentra sub nicio formă și eram nevoită să predau imediat o lucrare. Mi-am setat întreruperea pentru câteva ore și am rezistat cu brio. Cum rezultatul a fost excelent, recurg la metoda aceasta foarte des. Ba chiar am descoperit timpul optim pentru mine: cam două treimi din zi.

  • Descoperă ceva nou în fiecare lună

Cel mai bun lucru, în mod special în contextul situației în care ne aflăm este să renunțîm la așteptări și să descoperim ceva nou în fiecare lună. Fie că învățăm să pictăm, să facem scufundări, să înotăm sau descoperim o cultură nouă, orice altă activitate, descoperire nouă reprezintă câștig. Important este să ne preocupăm pentru extinderea abilităților și cunoștințelor. Spre exemplu, în luna februarie am început să învăț o limbă străină. 

Merită ceea ce faci?

Facem atât de multe lucruri inutile, care nu merită să ne irosească timpul nostru prețios! Și totuși le facem iar la o săptămână de la terminarea lor realizăm că nu contează. Ei bine, cred că merită să ne întrebăm: merită ceea ce facem? Gândiți-vă la următorul aspect care, s-ar putea să vă convingă cât de important este să folosim timpul făcând lucruri care merită cu adevărat. Dacă ați mai avea doar două luni de trăit, ce ați face? Ați sta pe canapea și ați urmări Gambitul Reginei sau ați scrie cartea pe care v-ați dorit să o scrieți dintotdeauna?

  • Un minut pe zi cu tine 

Într-o lume nebun-nebună, conștiința de sine este tot mai subestimată. Când ați petrecut ultima oară, chiar și numai un minut cu voi înșivă? Doar voi și gândurile voastre. Fără laptop, fără telefon, fără tabletă, fără prieteni, copii sau animale de companie. Pot fi sigură de răspunsul vostru, deoarece îl știu pe al meu. Este un fel de regăsire, vă asigur că nu vă va schimba viața, dar vă va ajuta să conștientizați ce credeți cu adevărat.

Obiceiuri care ne pot îmbunătăți viața

Nici nu este atât de greu pe cât pare! Poate începe cu un minut, în timp ce mergem la toaletă, dacă altfel nu găsim timp. În acel timp, încercați să vorbiți cu voi înșivă, gândiți-vă la ce credeți, acceptați-vă gândurile. Veți descoperi că sunteți altfel decât în restul timpului, când sunteți pe pilot automat. Este un exercițiu cu adevărat valoros pentru noi!

  • Adresează întrebări deschise

Pentru a fi văzut ca un interlocutor bun, auzim adesea că e nevoie să adresîm întrebări deschise. Sincer, nu sunt un bun vorbitor, motiv pentru care refuz să filmez să mă adresez prin intermediul vlogului, youtube-ului etc. Asta nu înseamnă că nu mă descurc atunci când este cazul. Pentru asta însă, am apelat la un truc simplu: pun întrebări deschise cât mai des posibil. Este modul care ajută la menținerea conversației și putem fi văzuți ca un interlocutor mai bun. 

  •  Citește timp de 15 minute pe zi

Știu, toată lumea spune asta cu cititul, pare să fi devenit un stereotip, dar chiar merită. Jim Kwik spune că toți Liderii sunt cititori și, cu toții trăiesc o viață mai bună. Dar nu doar liderii vor asta, ci noi toți ne dorim o viață mai bună. Prin urmare, să citim 15 minute pe zi, indiferent dacă e ficțiune sau non-ficțiune, ambele au avantejele lor, conteză enorm.

IMG 20201123 124457 Obiceiuri care ne pot îmbunătăți viața

Nu reușiți să găsiți 15 minute pe zi pentru citit? Nu-i nicio nenorocire. Citim o oră și 15 minute pe săptămână. Important este să citim. Noi suntem cei care decidem, găsim cea mai bună soluție pentru timpul acordat acestei activități. Trist este rezultatul sondajelor care arată procentul tot mai mare de adulți care nu au ajuns într-o librărie în ultimii ani. (în 2019 – 70% din americani)

Obiceiuri care ne pot îmbunătăți viața

Am selectat o parte dintre obiceiurile mici care fac parte deja din viața noastră, dar la care putem apela pentru impactul lor. Acestea sunt și cel mai ușor de implementat iar simplitatea lor ne-ar putea face să renunțăm, să nu realizăm cât de utile sunt. Dacă le vom păstra și le vom pune în practică, nu toate, nu odată, viața ni se va putea îmbunătăți. 2021 poate și va fi mai bun cu ajutorul unor mici schimbări. Începeți din acest moment: ridicați-vă și aruncați ceva!

Până data viitoare, descoperiți un lucru nou!

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!
Pentru a nu le pierde pe următoarele, îndrăzniți un abonament la blog sau, dați like paginii de Facebook.
Rate this post