Care sunt beneficiile creării de obiceiuri

Așa cum hobby-urile au rolul lor în viața noastră, obiceiurile pot avea și ele o contribuție importantă. Unii dintre noi sunt foarte organizați, meticuloși, unii, dimpotrivă. Unora le place sportul, mișcarea, în timp ce alții sunt statici și le place să lenevească și așa mai departe. Bineînțeles, asta și datorită faptului că fiecare dintre noi este unic. Dacă pentru unii dintre noi nu a reușit nici măcar o epocă apusă să ne transforme, reușind să ne păstrăm personalitatea, cum am putut și știut mai bine, cred că nimeni și nimic nu va mai reuși. Dacă lucrurile ar sta altfel și am fi cu toții la fel, ne-am purta ca niște roboței sau, chiar am fi, niște roboței. Simt nevoia să precizez că am folosit diminutivul (roboței) în mod intenționat, deoarece am vrut să dau o tentă mai puțin dură textului.

pexels photo 1036843 Care sunt beneficiile creării de obiceiuri

Dar, să mergem mai departe cu povestea. Am găsit un subiect interesant care se referă la obiceiuri și m-am grăbit să vi-l împărtășesc. Nu orice fel de obiceiuri, ci dintre cele aducătoare de beneficii pentru noi, pentru o viață mai bună, dacă reușim să ni le creem. Asta nu înseamnă însă că știrbim din unicitatea, personalitatea fiecăruia dintre noi. Obiceiurile sănătoase pot face parte din personalitatea noastră sau le putem învăța, însuși, personalizându-le, adaptându-le stilului nostru. Iată care sunt unele dintre acestea:

Stilul de viață ordonat

Stabilirea unei vieți ordonate, cu anumite rutine, duce la îmbunătățirea sănătății. Rutina ne poate ajuta în munca noastră, dar și în sfera personală. Din punct de vedere al sănătății, atât fizic cât și psihic, stabilirea unor obiceiuri bune în viața noastră permite reducerea anxietății. Sigur ați constatat și voi spre exemplu, că anticiparea schimbărilor ne relaxează și evită nervii total inutili.

Mai întâi ne formă obiceiurile, apoi acestea ne formează pe noi.

20180620 203617 Care sunt beneficiile creării de obiceiuri

Meniurile sănătoase

Un obicei bun transformat  în rutină și care duce la îmbunătățirea vieții este și cel al meniurilor sănătoase. Când avem obiceiuri, mâncăm mereu în același timp. Acest lucru ne permite, de asemenea, să ne concentrăm pe crearea de meniuri săptămânale. În acest fel avem capacitatea de a privi mâncarea pe care o gătim, iar rezultatul este, un meniu sănătos.

Mișcare fizică

Obiceiul de a face exerciții fizice este foarte important, știm prea bine. Prin urmare, nu trebuie decât să stabilim programul orar în funcție de  disponibilitatea fiecăruia pentru exercitarea și respectarea lui. Vom reuși doar pentru că am creat deja un obicei.

Învățăm reguli

Dacă stabilim rutine, în special ca familie, atunci învățăm reguli care trebuie respectate. Cu ajutorul acestora cunoaștem și limitele fiecărei acțiuni. Iar datorită acestui fapt, copiii învață să își organizeze viața și, este ceva care funcționează excelent pentru viitor.  La rândul lor vor avea o viață organizată și mult mai calitativă.

Mai mult timp pentru noi

Dacă știm să ne organizăm, vom avea mai mult timp pentru a ne bucura. Putem renunța la acele rutine care ne plac mai puțin și ne va rămâne mai mult timp pentru a ne relaxa. Avem mai mult timp pentru noi, pentru a merge la spectacole, la cumpărături sau pentru a face ceea ce ne dorim mai mult.

IMG 20180518 135615 150 Care sunt beneficiile creării de obiceiuri

 

Mai puține obiceiuri proaste

Unul dintre beneficiile acestor rutine bune este că abandonăm – fără să ne dăm seama -, obiceiurile proaste. Acestea sunt: stilul de viață sedentar, alimentația proastă, negativitatea, alcoolul, fumatul și altele. Cum spuneam, uităm tot ce nu are loc în obiceiurile noastre și le păstrăm pe cele care aduc beneficii calității vieții.

Consecvența și dăruirea, succesul în viață

Nu putem spune că este întotdeauna cazul, dar perseverența și dăruirea ne pot duce, de cele mai multe ori, la succes în viață. Știm că nu este ușor, dar cu ajutorul acestor rutine îl putem realiza. Vom vedea cum mintea noastră se limpezește și ne vom simți mult mai bine. 

Cum ne ajută prezența obiceiurilor transformate în rutină “bună” în viață? Ei bine, așa cum se poate observa, în primul rând ne ajută să ne organizăm. Anticiparea multor evenimente este asigurată datorită artei de a crea obiceiuri. Cu această planificare, totul poate merge conform planurilor și vom avea mai mult loc pentru a acționa în caz de evenimente neprevăzute. 

Care sunt beneficiile creării de obiceiuri

Apoi, datorită prezenței în viața noastră a acestor obiceiuri despre care am vorbit, ne alegem cu mai puțină anxietate. Prin urmare, suntem mai sănătoși și avem o viață mult mai calitativă. 

photo 1512056495345 913a0c261dc8 Care sunt beneficiile creării de obiceiuri

Recunosc, eu sunt foarte ordonată, organizată, perseverentă și pun multă suflet (dăruire) în tot ceea ce fac, de când mă știu. De asemenea, cu excepția unei scurte perioade de timp (cât am lucrat în învățământ :)) când deprinsesem prostul obicei  de a fuma, altele nu am avut. Am învățat însă pe parcurs și mi-am mai însușit unele dintre cele enumerate mai sus și încă mai lucrez la unul. Dar asta numai pentru că am înțeles rolul obiceiurilor, rutinelor bune în calitatea vieții fiecăruia. În plus, depinde de noi și nu de altcineva sau altceva, iar dacă ne stă în putință să lucrăm la calitatea vieții noastre, de ce să nu o facem?

Voi ce obiceiuri bune aveți? Care dintre ele vă ajută cel mai mult să veți o viață de calitate? Aștept să aflu și să învăț și de la voi despre aceste obiceiuri. Desigur, în comentarii!

Până data viitoare, aveți grijă de obiceiurile bune și renunțați la cele rele.

Evident, numai dacă acestea există în rutina voastră.

 

UniquebyMM

 

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!

Pentru a nu le pierde pe următoarele, luați în calcul abonamentul la blog sau, dați like paginii de Facebook.

Rate this post