Bun găsit, prieteni cititori! E timpul pentru o nouă carte pe care am terminat-o de citit și nu am apucat să scriu. Înainte de a vorbi însă despre cartea cititiă, vrau să fac o paranteză. Și o și fac. De curând am citit ceva legat de recomandarea unei cărți. Se vorbea despre ”de ce nu ar trebui să recomanzi o carte”. Desigur, în principiu sunt de acord cu ideea, din punct de vedere al gustului fiecăruia.
Cuprins
Revenire – Blake Crouch (opinii)
Stilul preferat de mine, genul literar etc. s-ar putea să nu placă cititorului. Asta pot înțelege și de aici pornesc și eu în fiecare scriitură despre cărți. Dar ceea ce nu înțeleg este de ce mi-ar fi privite cu ostilitate (să spunem așa) recomandarea? Atâta timp cât precizez limpede că este doar punctul meu de vedere.
Ce, a crezut cineva măcar și pentru o clipă, că pot impune ce- mi place mie? Păi nu aș mai fi eu! Uniq(ă)ue! La ce bun să tot propovăduiesc unicitatatea, dacă aș avea asemenea ”apucături”? Depășind ”știrea”, închid paranteza și trec la Revenire. Ce coincidență! titlul cărții pare sugestiv.
Așadar, Revenire este cartea despre care vreau să vă spun câteva cuvinte. Propriile opinii exprimate, desigur! Revenire este un triller science fiction extraodinar de inteligent. Mi- a fost dor de o astfel de carte! O spun deschis, fără nicio reținere. Un science fiction captivant și plin de suspans mi-a lipsit cu adevărat. Știu, am mai folosit astfel de cuvinte laudative pentru alte genuri.
Acțiune
Pentru un science fiction ar putea părea deplasat, dacă nu chiar imposibil. Dar credeți- mă nu este. Adevărul este că m- a captivat pur și simplu. Dacă prima parte am mai lăsat- o din mână, în ultima parte mi- a fost imposibil. Nu m-am dezlipit de ea de pe la orele 16 p. m. până spre 3 a. m. când am terminat ultimul cuvânt.
Personaje
Despre ce este vorba, așa, pe scurt, în doar câteva cuvinte? Helena Smith este specialist în neuroștiință. Lucrează la o tehnologie proiect care pornește de la dorința de a- și ajuta mama. Aceasta suferea de Alzheimer iar boala începuse să- i afecteze serios memoria.
Helena
Helena își dorea enorm să reușească cu ajutorul tehnologiei la care lucra, să păstreze amintirile prețioase ale mamei ei. Să rămână omul pe care și- l amintea din anii buni și frumoși trăiți împreună.
Reușita acestui proiect permitea însă oricui avea acces, să experimenteze cele mai importante sau dragi amintiri. Prima iubire, primul sărut, nașterea unui copil, ultima discuție înainte de moarte unui părinte etc. Toate aceste amintiri unice ar fi putut fi aduse cu ajutorul scaunului și camerei de deprivare inventate de Helena.
Berry
Berry Sutton este un polițist newyrokez care caută explicații și, care este adevărul în cazul teribilului fenomen ”Sindromul amintirilor false”. SAF, denumit astfel de mass-media, este o traumă care afectează oamenii ducându-i până la sinucidere.
Pe scurt, oamenii au amintiri dintr- o viață pe care nu au trăit- o niciodată aducându-i în pragul nebuniei. În cercetările lui, Barry o întâlnește pe Helena, el însuși experimentând tehnologia nou creată.
Tehnologiile vs. utilitate
Poate că tehnologiile nou descoperite ar fi utile dacă ele nu ar ajunge pe mâinile celor care le folosesc în scop greșit. În alte scopuri decât cel pentru care au fost create. Dar banii necesari studiilor și experimentelor, a materialelor, și tot ce este necesar, nu- i au cercetătorii. Sau nu atâția câți ar avea nevoie. Astfel, cei care finanțează apar inițial ca salvatori, dar, se dovedesc a fi răufăcători.
În Revenire, Marcus Slade este cel care îi oferă Helenei șansa să finalizeze tehnologia de păstrare a amintirilor. Se dovedește a fi o greșeală, dar nici nu ar fi putut fi evitată. Decât cu mult înainte de a- și da Helena acceptul.
Experimentele și munca Helenei sunt descrise în Revenire în mod foarte natural. Astfel încât totul pare extrem de real și convingător. Cele trei personaje- Helena, Barry și Slade- se întâlnesc de mai multe ori, trecând prin mai multe încercări și experiențe ale noii tehnologii.
Science Fiction, suspans și o poveste de dragoste
Interesant cum autorul introduce în roman și o poveste de dragoste tulburătoare . Totul devine și mai palpitant și mai intens, făcând cititorul să- și imagineze un final sau o cale a celor petrecute. Cum am spus, nici nu-mi amintesc de când nu am mai citit o carte SF de calibrul acesteia.
Lectura – acel loc unde eşti cu tine însuţi dar nu eşti niciodată singur…
Revenire a reușit să-mi stimuleze imaginația la un nivel extraordinar. Și mi-a plăcut teribil. Buuun. Bineînțeles, pentru a înțelege despre ce vorbesc eu aici, va trebui să citiți și să vă convingeți singuri. Oare ar fi utilă o tehnologie de păstrare a amintirilor asemenea celei descrise în cartea Revenire? Cât de periculoasă ar fi, unde pot duce astfel de experimente, descoperiți citind cartea.
Autorul cărții a scris și bestsellerul Materia întunecată. Mărturisesc că nu l- am citit, dar mi-am notat să-l caut. De altfel, mea culpa, nu am citit niciunul dintre cele peste 14 bestselleruri ale scriitorului Blake Crouch. Doar dacă memoria nu-mi joacă vreo festă. Revenire însă este un thriller despre timp, memorie și identitate care mi-a plăcut mult.
Recomandare sau sugestie?!?
Așadar, acestea sunt opiniile mele despre romanul Revenire. Cât despre recomandare, sincer, aș face-o. Sau, cel puțin sugerez. Și eu citesc opinii și recomandări de carte, dar bineînțeles, în funcție de subiect și stil, aleg sau nu, cartea respectivă. Alegerea vă (ne) aparține. Întotdeana. Tocmai de aceea povestesc puțin despre subiectul și stilul, categoria și uneori, despre scriitor.
Apropo de scriitor, am spus deja că Blake Crouch are deja peste 14 bestselleruri. Acestea sunt din categoria romane de suspans, mister și horror. Multe dintre romanele lui au fost propuse pentru ecranizare. Inclusiv Revenire reprezintă punctul de plecare al unui viitor film Netflix.
La final
La final: cartea Revenire este fascinantă, dar alegerea vă aparține. Eu doar pot spune că este un science-fiction plin de suspans, o poveste amețitoare despre profunzimea naturii umane. Și o poveste de dragoste tulburătoare. Poate, chiar și o carte a cunoașterii de sine.
Prin urmare, sugerez măcar să-i acordați puțină atenție. Deigur, în cazul în care stilul și categoria vi se potrivește. Dacă v-o doriți, o găsiți pe Raobooks.ro. În rest, toate bune până la următorul articol!
Până data viitoare, citește și deschide-ți mintea!
Cu drag și prietenie, MM
de la blake crouch am citit primele seria wayward pines si e geniala! pur si simplu m-am indragostit de modul lui de a scrie
Oau! Ce mă bucur că am găsit un fan!
Am notat, o voi citi și eu.
Hugs!
Nu am mai citit de o carte atat de antrenanta de ceva timp. Am s-o caut si eu
Si mie imi plac cartile SF. Iti recomand Pasagera de Alexandra Bracken.
A trecut ceva timp de cand nu am mai citit un thriller. Imi plac mult cartile care ma tin in suspans!
Anul acesta am reusit sa citesc zilnic, sper sa ma pot tine, sunt atat de multe carti minunate.