Salutare, prieteni dragi! De ceva vreme a fost liniște pe aici. Uneori, parcă și cuvintele au nevoie de o pauză, nu-i asa? Mi-am luat și eu o pauză de care aveam nevoie pentru încărcarea bateriilor. Anul acesta, nu a fost anul meu. Fără a mă plânge, a fost un an în care planetele au fost mai puțin prietenoase. Sunt însă recunoscătoare pentru ce a fost, totul e bine și iată, 2023 a ajuns la final.

Cuprins

Calendar de decembrie 2023

calendar de decembrie

Și… cuvintele s-au așezat așa frumos și cuminți ca niște copii care își așteptau darurile de la Moș Nicolae, încă de azi noapte. Ba, să fiu sinceră, încă de pe drumul de întoarcere spre casă. Îmi era dor să scriu! Să împărtășim unii altora idei, noutăți, gânduri, etc.

Despre colinde, despre tradiții,  despre spiritul sărbătorilor de iarnă și calendarul de decembrie. Despre cadouri și reîntâlnirea cu cei dragi, despre povești de tot felul. Îmi era dor de voi, dragilor! Să vă știu, să vă simt aici, împreună cu mine și ale mele cuvinte scrise din experiențe și povești. 

Prin urmare, am aterizat aici- la propriu, dar și la figurat-, dând frâu liber gândurilor. Totul în jur anunță apropiatele sărbători: agitația, pregătirile, aglomerația din magazine și  cumparaturile înghesuite în coșuri. Mie însă, îmi păreau atât de departe! Nimic din toate acestea nu mă convingea că iarna și-a făcut debutul. Decembrie era doar în calendar, nu și în sufletul și percepția mea.

Calendar de decembrie în suflet

pexels photo 3334585 Calendar de decembrie 2023

Dar, a nins! Fulgii jucăuși s-au așezat peste tot și au îmbrăcat cu haina albă parcă de sărbătoare, tot ce a întâlnit în cale. Cuvintele s-au așternut asemenea fulgilor de nea într-un Calendar de decembrie pe care îl voi urma. Gata, nu mai am nicio scuză! Decembrie e aici iar sărbătorile, ei bine pot spune că au luat deja startul, odată cu Moș Nicolae.

Dacă îmi era greu să mă mobilizez pentru pregătirile de sărbători, a trecut și asta. Mi-am intrat în ritm fără efort, firesc, ca și cum gândurile mai devreme exprimate, nici nu ar fi existat. Prin urmare, trec la acțiune și alcătuiesc un Calendar de decembrie. Calendar cu activități pe care să le și urmez, astfel încât lucrurile să nu-mi scape de sub control.

Decembrie este luna pe care toată lumea o iubește. De la mic la mare, în sufletele tuturor apare o sămânță de sparanță, o dorință de mai bine începând cu prima zi ce vestește următorul an. Chiar și pentru cei care au înregistrat succese, dorința de mai bine își face loc printre clipele de bucurie trăite. Este în firea noastră, a omenirii să fie așa, și e bine să fie așa.

O altă abordare a acțiunilor 

calendar de decembrie

Însoțită de peisajul de iarnă pe care îl văd pe orice fereastră aș privi, punctez activități prinse de actualul Calendar de decembrie. Rogu-vă puțină anduranță însă, deoarece nu voi începe cu un capitol mult-știut-și insistent-discutat, curățenia. Bineînțeles că toată lumea face curățenie. Mai multă, mai puțină, mai generală, mai etc. Funcție de fiecare casă, gospodine și gospodari, dar și de buget și disponibilitate.

Eu voi trece mai degrabă în al meu Calendar de decembrie, decorarea casei. Prefer să schimb în fiecare an decorul casei, al bradului, al mesei. Chiar și atunci când bugetul nu-mi permite să cumpăr decorațiuni noi, schimb culorile și modelele. Când reușesc să și achiziționez măcar câteva decorațiuni noi, le integrez și completez celor vechi. Dar, în fiecare an, obțin ceva inedit, folosindu-mi ideile noi.

Anul acesta mi-am propus să decorez bradul  în alb-auriu. Iar pentru decorarea casei voi folosi alături de acestea și roșul. Va fi și verde, dar ca și roșul, doar ca o tușă pentru a accentua specificul sărbătorii. Probabil nu este o noutate dacă adaug că masa de Crăciun nu va avea același decor cu masa de Revelion. Doar am zis să punctez.

Aprovizionare & cadouri

pexels photo 5802147 Calendar de decembrie 2023

Desigur, aprovizionarea și lista cadourilor nu pot lipsi dintr-un calendar de decembrie. Ba, poate că după importanță, ar ocupa primul loc. Cum nu este un calendar de decembrie după acest criteriu, lăsăm lucrurile așa cum au căzut. Bineînțeles și la acest capitol, fiecare procedează după propriile reguli sau obiceiuri.

Calendarul meu de decembrie oferă o imagine a acțiunilor din punctul meu de vedere. Desigur, pot fi inspirație sau, motiv de zâmbet și relaxare timp de 5 minute acordate lecturării. Atât și nimic mai mult. Indiferent ce va reprezenta însă, rețineți că am scris cu mare plăcere acest calendar de decembrie.

Fire organizată, dar și melomană, încep prin a face liste. Pe muzica atât de benefică sufletului, colinde. Dacă vă imaginați că astfel de muzică afectează temeinicia sau seriozitatea listelor, nu este cazul să vă impacientați. Garantez că vă va trage de mânecă bugetul pe care l-ați alocat. Folosim și o culoare puternică pentru a-l sublinia sau încercui și putem trece la treabă.

pexels photo 6305918 Calendar de decembrie 2023

Grija pentru bugetul lunii decembrie

În ceea ce mă privește, am grijă să nu pun presiune prea mare pe bugetul lunii decembrie. Cum reușesc? Cumpărând atunci când am ocazia, întâlnesc diverse oferte, cadouri sau produse necesare sărbătorilor. Concret, pentru sărbătorile 2023 am adunat deja câteva cadouri.

De asemenea, am cumpărat mirodenii, dulciuri și chiar câteva tipuri de brânzeturi. În principiu, produse care se pot păstra bine pentru meniul de aperitive ale meselor de sărbători. Știm însă cu toții că lista este mult mai cuprinzătoare. După ce am rezolvat măcar în mare, listele de cumpărături, trecem la următorul punct.

Care poate fi următorul pas prins într-un Calendar de decembrie decât pregătirile? Nu-mi place să las lucrurile pe ultima sută de metri și nici să le aglomerez. Pun suflet în tot ceea ce fac și dacă nu am grijă, epuizarea îmi dă de furcă. Deși, fără oboseală de sărbători, doar dacă pleci în vacanță, departe de casă, se poate întâmpla. Totuși, tocmai de aceea trebuie ținut totul sub control cu ajutorul unui Calendar de decembrie.

Mini – calendar

calendar de decembrie

Cu acest scop îmi fac așa un mini- calendar/program în cadrul acestui Calendar de decembrie la care m-am gândit. Stabilesc meniul și preparatele pe care le voi pregăti, lăsându-mi spațiu și timp pentru mine. Pentru mine expresia sună un pic așa, cam egoist, cam arogant. E adevărat, expresia a fost despicată și discutată într-un milion de feluri, până la agasare.

Ei, când eu spun ”timp pentru mine” înseamnă de fapt programări la salon, stabilirea ținutelor și ceva vizite în acest sens. Dar mai înseamnă și timp pentru scris, pentru citit sau ascultat muzică. Mai mult, am luat decizia ca începând cu acest Calendar de decembrie să prind un spectacol de teatru, un concert, etc.

În cazul în care sunteți curioși cu privire la preparatele pe care le-am pus pe listă, am să vă dezvălui câteva. Mari fani și consumatori de brânzeturi, nu va lipsi platoul cu brânzeturi. Mare parte din brânzeturi le-am cumpărat deja din vacanță. Ne-au plăcut mult și ne-am dorit să avem câteva tipuri preparate specific canarian.

Câteva preparate din meniurile noastre

La aperitive, câteva salate, ouă de prepeliță cu somon, ouă de prepelită murate și rulouri umplute cu salată de crudități. Sarmalele și câteva preparate tradiționale de porc fără de care parcă nu e Crăciun. Cârnați de casă, tobă și caltaboș, șorici în saramură, șunculiță fiartă în zeamă de varză și usturoi. Toate pregătite de noi. După cum se observă, am nevoie de ceva timp pentru toate. Cu alte cuvinte, îmi voi acorda câteva puncte (zile) pentru activitatea de gătit în Calendar de decembrie.

IMG 20220917 WA0000 Calendar de decembrie 2023

Cozonacul este vedeta sau regele încoronat al dulciurilor de Crăciun și bineînțeles nu lipsește. Îl pregătesc în propria bucătărie, după rețeta pe care v-am dat-o deja. Urmează o prăjitură preferată de copii, ”albă ca zăpada”, dar nu rețeta clasică ci o interpretare proprie. Mai sunt și alte dulciuri, torturi pe care le fac, mereu ceva nou, pe lângă cele preferate sau tradiționale. Uneori fac cornulețe după rețeta mamei, care îmi aduce aminte de copilărie.

Apropo de copilărie și de amintiri, dar mai ales de părinți. O acțiune pe care o prind în fiecare Calendar de decembrie este un dar pentru un senior și pentru un copil. Fac atât cât se poate, fără a trâmbița, fără a mă lăuda. Sunt oameni, de la copii la seniori, cu nevoi și suferință. Merită mai mult, dar măcar de-am fi mai mulți care facem atât cât putem.

Detalii și punctul final 

IMG 20211224 173536 Calendar de decembrie 2023

Cu cât ne apropiem de Ajunul Crăciunului, pregătirile sunt pe final. Dar, nu e Crăciun fără brad și ținute de sărbătoare, nu-i așa? prin urmare, să nu uităm de împodobitul bradului și ambalarea, etichetarea cadourilor.  Acestea ar reprezenta cam ultimul punct de bifat. Calendar de decembrie 2023 a ajuns la final. Desigur, nu înainte de a verifica detaliile, de a îmbrăca hainele de sărbătoare și a primi colindătorii.

La noi nu prea sunt și sufăr sincer. Îmi lipsesc veselia, glasurile zglobii și clopoțeii agitați de micii (sau marii) colindători. Mă întristează și veștile că ușor-ușor dispar și în satele cu tradiții. Încerc să compensez cu cd-uri, dvd-uri sau canale youtube. Evident, nu este același lucru.

pexels photo 6062020 Calendar de decembrie 2023

Calendar de decembrie la final

Hei, și am ajuns la finalul poveștii. Am punctat în linii mari care sunt activitățile acestei perioade pe care le-am prins într-un Calendar de decembrie. Nimic sofisticat, nimic complicat. De fapt, mi-am întărit convingerea că esența este simplitatea. Prea ne complicăm singuri viața, fără a ne rămâne timp și vlagă să ne bucurăm de ea.

Până data viitoare, pregătiri cu minte și spor!

Cu drag și bucurie,

MM

Sursa: pexels, edit canva, Liza Panait, arhiva personală

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile din articol ți-au plăcut, vino din nou pe acest blog și oferă-i editorului o cafea .
Găsești ceva interesant/util și aici:
5/5 - (1 vote)