20 Martie, la o zi distanță de echinocțiul de primăvară. Afară ninge ca în decembrie iar gândurile mele fac legături doar de ele știute sau, nu. Poate că sunt făcute să-mi amintesc despre întâmplări legate de aceeași perioadă: renovare, petrecere și iar renovare.

Renovare, petrecere și iar renovare

După multe așteptări, am reușit să ne mutăm din apartamentul cu două camere, într-un apartament cu patru camere. Am vândut mașina, am făcut un credit și eram pregătiți (sufletește) pentru renovare/ amenajare. Noul apartament era situat într-o zonă centrală, foarte frumos și se întindea pe o suprafață de 94 metri pătrați. Bine împărțit, era format din trei dormitoare, living,  baie mare, baie de serviciu, bucătărie, două debarale, două holuri și balcon.

 

Renovare, petrecere și iar renovare.jpg sursa www.certificat-rapid.ro

 

Partea proastă, era și una proastă, apartamentul nu avea nimic – nimic, în afară de pereți. Ușă la intrare, instalație electrică sau sanitară, calorifere sau obiecte sanitare, lipseau cu desăvârșire. Aveam de muncit și investit, nu glumă.

Facem un calcul și realizăm că nu avem cum să cuprindem totul, prin urmare luăm lucrurile pe rând, în ordinea priorităților. Cu cel mic de doar 7 luni, celălalt de 6 ani, era imperios necesar să renovăm (construim?!?) pe rând dormitoarele, baia, bucătăria etc. Blocul fusese organizație de șantier deci  nu poseda avize sau certificat energetic, nici măcar recepția făcută. Toate acestea trebuiau rezolvate și luate în calcul la cheltuielile noastre.

Audit, certificat energetic

Iarna grea (jumătatea lui ianuarie), temperaturile scăzute,  făceau ca lucrările să înainteze cu viteza melcului, punând la grea încercare nervii și răbdarea nostră.

Ne-am mobilizat și organizat  asociație de locatari doar pentru scara noastră, blocul având o situație aparte. Am ales președintele asociației, l-am delegat să se ocupe de auditul energetic și certificat energetic ieftin, avizele și aprobările necesare.

 

Renovare, petrecere și iar renovare.jpg sursa www.certificat-rapid.ro

 

Timpul trecea, nici nu știu când ajunseserăm în 19 martie, dar reușiserăm să terminăm dormitoarele, băile, bucătăria și  parțial living-ul. Aleseserăm varianta parchetului din lemn masiv pentru living,  rămânând pentru finalul lucrărilor.

Pe 21 doream să organizăm o mare petrecere, nu pentru echinocțiu, ci pentru două aniversări, casă nouă și reușita demersurilor făcute pentru certificate, aprobări, avize etc.

Aflați pe ultima sută cu mobilarea/ decorarea apartamentului, împreună cu gașca de rude și prieteni, ne dădeam de ceasul morții că parchetul nu era gata. Alergam care încotro ștergând sau aranjând câte ceva, pregătind meniuri, verificând pe rând, din minut în minut, evoluția montajului din living. Într-un final, s-a încheiat acțiunea parchet,  trecând repede la montat biblioteca, masa, canapeaua etc. sub supravegherea atentă a mamei soacre :).

Petrecere

Am răsuflat ușurați, mai aveam timp pentru ultimele detalii legate de petrecere, chiar dacă primii invitați, punctuali mai ceva ca japonezii, sunau deja la ușă. Erau bunii noștri prieteni, deci nu era o problemă că sărbătoritul era în duș :). Ușor – ușor, casa s-a umplut de invitați, prieteni, vecini, muzica răsuna din boxe, petrecerea luase startul.

Vecinul de la parter (președintele) a venit cu vești despre prețul de audit energetic obținut, soluția propusă și informațiile  pentru  certificatul energetic București. Certificatul era necesar pentru recepție și foarte util la momentul vânzării apartamentului. Vestea ne-a eliberat pur și simplu de tot stresul adunat, făcându-ne să chiuim de bucurie și să ciocnim paharele pline cu licoare. Se adunaseră aproape toți de pe scară, nu mai știam câți eram, dar nici nu mai conta, veselia era la ea acasă.

Se dansa în living sau pe hol, spre deliciul celor mici, petrecerea  reușise să aducă bună dispoziție și destindere pentru toți. Glumele, dansul, mâncarea, băutura, muzica, toate ingredientele necesare petrecerii au prelungit-o până spre dimineață. La plecare, doi dintre invitați au încurcat bocancii (nr 43 cu 40), ultimul plecat ”reclamând” că cineva i-a schimbat șireturile (hahaha), diferența simțind-o (pe propriile picioare) abia pe drum.

 

Renovare, petrecere și iar renovare.jpg sursa www.certificat-rapid.ro

Dezastrul

După atâta muncă, dans și distracție, eliberare de griji și nervi, cum era firesc, am dormit buștean, treziți doar de chicotelile copiilor, mult mai fresh decât noi. Pornesc spre bucătărie să pregătesc micul dejun dar văzând copii stând în fața livingului cu niște mutrițe contrariate, schimb brusc direcția.

De-zas-trul era cuvântul potrivit pentru ce vedeam: parchetul umflat, bucăți din el sărite peste tot, cărți, cioburi, era imaginea din livingul proaspăt renovat/ amenajat. După toată munca  ”încununată” cu așa petrecere de pomină, să ai parte de așa ceva, era greu de acceptat. Cel puțin pentru mine. Am alertat toată casa, am mutat biblioteca mare și grea (cât toată lungimea peretelui) pe locul umflat ca o mică movilă.

Dar alte ”movilițe”  apăreau, și bucăți din parchet se desprindeau sărind te miri pe unde. Copii râdeau, pentru ei era amuzant, ba a au găsit și explicația pentru fenomen. Totul se întâmpla din cauză că unchiul V. dansase cu tanti N., ambii, oameni cu ”greutate” :)). Ne-a umflat și pe noi râsul, ce mai puteam face?

Ne-am petrecut ziua mutând biblioteca de pe o ”movilă” pe alta, până am obosit și  realizat că nu era o soluție. Telefonul primit de la prietenul care plecase cu bocancii mai mari cu 3 numere, cu rugămintea ca celălalt să nu-i poarte bocancii, a alungat supărarea. Am așteptat începutul săptămânii pentru a contacta echipa de meșteri să rezolve problema.

Concluzie

În concluzie, am avut parte de o renovare,  petrecere și iar renovare! Urmează  petrecerea ! Totul a rămas în urmă, o amintire haioasă privită cu detașare acum, dar teribilă și supărătoare atunci.

 

Enermed Impex SRL

 • experți în certificare energetică, audit energetic și termoviziune clădiri
 • elaboreză certificate de performanță energetică într-un timp scurt, cuprins între 4-24 ore dacă dispun de toate datele necesare la cele mai bune prețuri, pentru București și Ilfov, Pitești (Argeș), Ploiești (Prahova), Brașov, Giurgiu, Cluj, Timișoara(Timiș), Tulcea și Constanța
 • este o echipă formată din doctori ingineri cu experiență de peste 20 de ani în domeniul energetic
 • sunt atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice ca auditori energetici gradul I

Certificatul energetic este necesar în cazul vânzării, închirierii sau recepției locuinței.

Auditul energetic include certificatul energetic la situația actuală a imobilului și reprezintă un studiu mai complex. Include soluții de reabilitare energetică, inclusiv estimarea lucrărilor de izolare termică și amortizare a investiției. Auditorii de grad I au dreptul să realizeze certificate energetice pentru orice tip de imobil.

Termoviziunea clădirilor reprezintă o metodă nedistructivă de determinare:

 • a conductelor sparte,
 • infiltrații mari de aer exterior,
 • rosturi ale clădirilor prost executate,
 • tâmplărie de proastă calitate,
 • circuite electrice care se încălzesc și au legătură proastă de contact,
 • temperaturi interioare superficiale sub temperatura punctului de rouă (condens/mucegai pe pereți)
 • detectarea infiltrațiilor de apă la terase, etc

 

 

UniquebyMM

Sursa: Enermed Impex SRL www.certificat-rapid,ro

Proba  nr 7 Spring SuperBlog 2018