Salut, prieteni! Mereu m-am referit la starea de bine și relaxarea celor care trăiesc pe insula Tenerife, molipsitoare pentru cei care vin aici. Despre starea asta extraordinară, relaxantă pe care o simt în vacanțele mele petrecute pe insulă vreau să povestesc acum. La început nu găseam răspuns sau poate doar unele incerte, la întrebările pe care mi le puneam în legătura cu asta. Spre exemplu, îmi spuneam ceva de genul ”venituri mari – prețuri mici, ceva în aer care induce starea de bine” etc. Dar mai bine aflăm împreună adevăratele motive care stau la baza acestor stări.

Cuprins

Ceva în aer care induce starea de bine ?!?

Pentru a înțelege eu însămi mai bine lucrurile, m-am documentat, am aflat și expun (motivele) pe rând, în cele ce urmează. Principalul motiv sau factor, este clima blândă și prezența soarelui. Ați observat că oamenii care trăiesc în zone cu soare aproape tot anul sunt mult mai relaxați, veseli, mai sănătoși decât cei care locuiesc în zone cu climă rece? Explicația științifică este lumina soarelui, care are efect direct în producerea hormonului fericirii, serotonina.

Ceva în aer care induce starea de bine ?!?

Tenerife – apus

Serotonina este produsă în creier sub acțiunea mai multor evenimente dar și sub influența unor factori externi printre care, lumina soarelui. Ea, serotonină, este ”responsabilă” de reglarea somnului, a temperaturii corpului, a metabolismului, memoriei, agresivității, sexualității, reglează dispoziția, înlătură anxietatea și depresia. Accentuează de asemeni, sentimentele pozitive.

Insula eternei primăveri

Și acum, revin la Insula Tenerife care face parte din arhipeleagul Canare din Oceanul Atlantic. Datorită așezării sale, aflată la latitudinea Deșertului Sahara, doar 300 km de Continentul African, se bucură de climă caldă în tot timpul anului. Denumită și ”insula eternei primăveri”, are o medie a temperaturilor de 20-22 grade iarna și 26-28 grade vara. Iată așadar cum aici, oamenii sunt beneficiari ai luminii solare tot timpul anului, favorizând sentimentele pozitive explicate mai sus. Așadar, bifat!

Ceva în aer care induce starea de bine ?!?.jpg sursa arhiva personală

Playa Las America Fântânile cântătoare

Alți factori importanți care favorizează producția de serotonină pe lângă soare sunt și unele alimente. Fructele, banane și vișine, legumele, ciupercile, fructele de mare, ciocolată neagră și carnea. Acestea sunt responsabile de favorizarea producerii de triptofan, aminoacidul esențial din care se formează serotonina. Știu că am folosit termeni  academici, folosiți în medicină, cer însă îngăduință căci doar așa putem înțelege exact despre ce este vorba. Și – apoi, mie îmi place să am explicații plauzibile, credibile și cât mai logice, dacă se poate.

Ei bine, pe insulă se găsesc toate acestea din plin, proaspete, toată perioada anului. Bananele canarinene au un  gust unic, deosebit, iar extraordinarele fructele de mare proaspete sunt la ele acasă.  Peștele oceanic proaspăt completează la rândul său lista alimentelor care oferă  organismului acizi grași omega 3, 6 cât și vitamine și minerale.

Ceva în aer care induce starea de bine ?!?

Merluciu & caracatiță

Acestea din urmă, sunt benefice pentru sănătatea inimii, creierului, pielii, diminuează trigliceridele și scad riscul de infarct, întăresc sistemul imunitar. Marele câștig este că în aceste locuri (insulă) ele sunt asimilate direct din alimente(pește) fără a fi necesară folosirea suplimentelor. În Tenerife spre exemplu, fauna cuprinde peste 400 specii de pește pe lângă celelalte specii de păsări, reptile, balene, delfini etc. Altfel spus, are balta pește, la propriu. Ar avea și la noi, dar este alt subiect.

Hidratarea

Încă un motiv responsabil de sănătatea locuitorilor de pe insulă, este hidratarea. Datorită vremii calde, consumul de lichide este mai mare, organismul este hidratat, adică sănătos. Dacă îți plac și plimbările, drumețiile, mersul pe jos, atunci consumul lichidelor se face cu și mai mare plăcere.

Ceva în aer care induce starea de bine ?!?

Factor determinat în calitatea vieții este poluarea. Cu cât aerul este mai curat cu atât organismul se bucură de o sănătate bună. Și aici insula stă bine, având un nivel redus de poluare din cauza că lipsesc fabricile și industria. De asemeni, prezența vântului mută orice aer contaminat, toate acestea ajutând insula să fie unul dintre cele mai curate locuri din Spania.

Ceva în aer care induce starea de bine ?!?

Microclimate

Ar mai fi de spus că datorită reliefului creat în special de vulcanul Teide, insula are toate zonele climatice și zece microclimate. Astfel, clima temperată este controlată în mare măsură de vânturile alizee, a căror umiditate este concentrată în nord, nord-vestul insulei. De aceea sau  și de aceea, eu prefer sudul :).

Mi-amintesc și acum expunerea primului ghid cu privire la climă.  Suna cam așa: în Tenerife există câteva tipuri de curenți care favorizează clima caldă pe care îi întâlnești doar în trei locuri din lume.

Ceva în aer care induce starea de bine ?!?.

Las Americas

 

Recomand

Eu personal pot confirma efectul climei asupra sănătății imediat ce ajung pe insulă. Iar dacă recomand cu atâta convingere acest loc, nu o fac dintr-un motiv comercial sau că aș avea ceva de câștigat. Deloc. Lucrurile chiar așa stau și vreau să le împărtășesc cu voi. Vreau să aflați de la mine opiniile sincere, reale, despre acest subiect. Și evident, răspunsurile corecte la întrebări de genul, de ce sunt mai relaxat, mai sănătos, mai bine, mai…

Ceva în aer care induce starea de bine ?!?

La frumusețea locurilor, la peisaje sau atracții nu mă voi referi de acestă dată, pentru că fiecare loc are frumusețea lui, deci oriunde te-ai afla vei găsi toate acestea. Deși, plimbările asociate consumului de alimente amintite și  lichide duc tot la rezultatul dorit de toți, sănătate, fericire, relaxare.

Concluziile sunt ușor de tras, dar în loc de încheiere adaug și factorul socio- economic, sper că l-am încadrat corect, prețurile mici. Despre venituri nu pot vorbi pentru că nu știu, dar prețurile le-am tot testat de 9 ani. Chiar sunt mai accesibile multe lucruri. Cum am mâncat cu 15,75 euro de persoană pe săturate și am luat și acasă am spus, urmează și alte ”povești”. Despre shopping, frumusețe și altele.

 

Până data viitoare, găsește singur echilibrul, calea spre tine. Fii fericit!

 

UniquebyMM

Rate this post