Salut, prieteni! Despre economisire, vorbim oarecum cu reținere, cu impresia că alții știu mai mult și mai bine. Sigur cunosc ei niște noțiuni științifice, ceva sofisticat. Avem senzația că am încercat orice și tot degeaba, nu ne iese asta cu educația financiară orice-am face și renunțăm la idee. Astăzi, mi-am luat permisiunea să vă vorbesc despre economisire și să descoperim împreună ”taine” deloc complicate sau neștiute. Totul a pornit după o discuție interesantă cu piticul nostru (8 ani).

 • – Bunico, tu știi că am o  cutie cu visuri?

 • – Nu știam dragule, dar acum, că mi-ai spus, știu. Și, ce ai tu acolo, în cutia visurilor?
 • – Cum ce? Bani, bunico. Strâng banii pe care îi primesc sau îi fac.
 • – Cum îi faci?
 • – Vând jucăriile care nu le mai folosesc. Unele le donez copiilor nevoiași, împreună cu hainele, unele le vând.
 • – Așaaa. Și, ce faci cu banii? De ce îi spui cutie cu visuri?
 • – Pentru că banii îi strâng pentru visurile mele.
 • – Înțeleg. Bănuiesc că visul este să-ți cumperi ultimul lego apărut.
 • – Nuuu, strâng pentru o vacanță cu voi în Tenerife (îl luaserăm cu noi într-o vacanță). Asta am scris pe primul bilețel. Pe celălalt, am scris Paris. Vreau să mergem și la Paris.
 • – Mă bucur tare mult, îți promit că și bunicii vor face o cutie cu visuri și vor strânge bani pentru a împlini visul de a călători.

Bunico, tu știi că am o  cutie cu visuri?

Piticul a conștientizat că este nevoie să economisească pentru împlinirea unui vis, ceea ce înseamnă că discuțiile noastre au dat roade.  I-ar prinde bine totuși să se înscrie la Școala de Bani, cel mai extins program de educație financiară din țară, inițiat de BCR.

Trecând peste mândria firească de bunică, vă propun o ”lecție” cu ajutorul căreia am reușit să depășesc momente mai puțin plăcute, mai exact cum să faci baniOmul poate atinge apogeul dezvoltării doar prin gândirea, intuiția și imaginația sa.

Aplicând acest plan am reușit să merg în vacanțe, să renovez, să schimb mobilier sau electrocasnice. Mi se pare firesc să transmit experiența și prietenilor, cunoștințelor. Fără a mă erija în atotcunoscător, iată câțiva pași din ceea ce consider  independența financiară.

Bunico, tu știi că am o  cutie cu visuri?

Un job în plus poate genera venit suplimentar, puteți considera că vorbesc din punctul meu de vedere (blogger), dar nu toți putem face asta.  Și-apoi, dacă cheltui cât câștigi, ajungi de unde ai plecat. Dar, putem construi o armată de idei, alege pe cea mai bună, experimenta și dezvolta. Sau, ne putem inspira din poveștile altora.

Urmărește banii 

Bineînțeles că banii nu aleargă, dar, de când e lumea circulă expresia ”umbli ca banul” în sensul de circulație dintr-o parte în alta. Acum luăm salariul, acum nu-l mai avem și tragem mâța de coadă până la următorul. Tocmai de aceea avem nevoie de un control al banilor. Fie că folosim o aplicație, fie că notăm într-un document tot ce cheltuim,  urmărim clar ce intră în buzunarul nostru, ce iese și pentru ce.

Bugetarea tuturor  activităților

Poate părea ușor sofisticată expresia, dar credeți-mă, nu este. Ce trebuie făcut la acest capitol? Construim un buget personal lunar pentru:

 • cumpărăturile casei
 • facturi
 • ieșiri în oraș
 • mici plăceri și aroganțe
 • haine
 • altele

Știut este faptul că facem cumpărături emoțional, nu rațional, așadar, nu mai cumpărați fără să planificați.

Mergeți la cumpărături cu liste clare

De câte ori s-a întâmplat să mergeți înfometați la cumpărături și jumătate dintre acestea să nu fie necesare? Soluția, să mergem cu ”burta plină”(:)) și liste clare.

Autodisciplina

Puneți ceva bani deoparte la fiecare achiziție. Ori de câte ori scoateți bani din buzunar/card puneți ceva înapoi. Acesta este un exemplu de autodisciplină. Puneți acești bani într-un buzunar, cont bancar, borcan de economii, cutie de visuri ca piticul nostru, de care să nu vă atingeți. Nici nu contează suma, important este obiceiul.

Mențineți-vă același stil de viață și după următoarea creștere financiară, mărire de venit etc. Marea greșeală pe care o facem este ca atunci când primim o mărire, un venit în plus să cheltuim tot, ajungând din nou la zero.

Tot ce vine în plus trebuie economisit, pus deoparte. Vă întrebați până când? Până la următoarea mărire, creștere etc.

Voi cum reușiți să economisiți? Aștept ideile, opiniile, comentariile voastre.

Până data viitoare, economisește sănătos. Există infinite posibilități să ai bani.

 

UniquebyMM

 

Proba nr.6 SuperBlog 2018 ”Pași pentru a deveni independent financiar”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0